Föräldrapenning och partiell föräldrapenning | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Att vara föräldraledig

Du kan börja föräldraledigheten efter barnets födelse. FPA betalar ut föräldrapenning under föräldraledigheten.

Föräldradagpenning är den gemensamma benämningen på förmåner som

  • graviditetspenning och särskild graviditetspenning
  • föräldrapenning och partiell föräldrapenning
  • faderskapspenning (beräknad tidpunkt för barnets födelse var före den 4 september 2022)

Den förälder som föder barnet kan bli graviditetsledig innan barnet föds. FPA betalar ut graviditetspenning under graviditetsledigheten.

Kan jag få föräldrapenning?

Föräldrapenning kan betalas till en förälder som är barnets vårdnadshavare eller till en person som föräldrapenningsdagar har överlåtits till.

Du kan få föräldrapenning om 

  • du vårdar ett barn som är under 2 år eller 
    ett adoptivbarn som tagits i vård för mindre än 2 år sedan och
  • du är borta från ditt arbete eller
    du är arbetslös, studerande eller har pension.

Familjeformen påverkar inte rätten till föräldrapenning. En förälder kan vara barnets biologiska förälder eller adoptivförälder.

Om du har erkänt föräldraskapet före barnets födelse på rådgivningen eller efter barnets födelse hos barnatillsyningsmannen kan du få föräldrapenning i högst 4 månader från barnets födelse, även om föräldraskapet ännu inte har fastställts hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Du kan få föräldrapenning om du är stadigvarande bosatt eller arbetar i Finland. Om du inte är medborgare i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz behöver du dessutom uppehållstillstånd.

Om du flyttar till Finland från ett annat EU-land, ett EES-land, Schweiz eller Storbritannien och får föräldrapenning från utreselandet, fortsätter utreselandet i regel att betala förmånen till slutet av utbetalningsperioden. Du kan inte få föräldrapenning från Finland för samma tid.

Efter att utbetalningen av föräldrapenning från det andra landet upphört kan du kan få dagpenning från Finland om antalet föräldrapenningsdagar här är större än i utreselandet.

Exempel på flytt till Finland under föräldraledighet

Anna och Erik har flyttat från Sverige till Finland med sitt fyra månader gamla barn. Anna har fått föräldrapenning från Sverige för sammanlagt 100 dagar och Erik för 30 dagar. Eftersom antalet föräldrapenningsdagar är större i Finland kan Anna och Erik också få föräldrapenning från Finland.

I Finland har båda föräldrarna rätt att få föräldrapenning för 160 dagar. Den dagpenning som redan betalats från Sverige dras av från föräldrapenningsdagarna i Finland. Anna kan få föräldrapenning från Finland för 160 – 100 = 60 dagar. Erik kan få föräldrapenning för 160 – 30 = 130 dagar.

De kan få föräldrapenning från Finland först när förmånen från Sverige har upphört.

Hur mycket föräldrapenning kan jag få?

Barnets ålder inverkar på hur många föräldrapenningsdagar du kan få. Om du flyttar till Finland innan barnet har fyllt ett år, kan du tillsammans med barnets andra förälder få föräldrapenning för sammanlagt högst 320 dagar. Dagarna delas jämnt mellan föräldrarna, dvs. vardera föräldern kan få föräldrapenning för 160 dagar. En förälder kan överlåta högst 63 föräldrapenningsdagar till en annan person.

Om du flyttar till Finland efter att barnet har fyllt ett år, kan du tillsammans med barnets andra förälder få föräldrapenning för högst 160 dagar. Dagarna delas jämnt mellan föräldrarna, dvs. vardera föräldern kan få föräldrapenning för 80 vardagar. En förälder kan överlåta högst 32 föräldrapenningsdagar till en annan person. Föräldrar i flerlingsfamiljer får dessutom hälften av förlängningsdagarna för flerlingsfamiljer.

Din inkomst inverkar på det dagliga beloppet av föräldrapenningen. Dagpenningens belopp beräknas i regel utifrån den årsinkomst som du har tjänat i Finland.

Föräldrapenningsdagar som används av bara den ena föräldern

Om barnets andra förälder inte har rätt till föräldrapenning från Finland eller barnet inte har någon annan förälder, kan du ensam använda alla 320 föräldrapenningsdagar. Dessutom kan du använda eventuella tilläggsdagar, som du fått om barnet fötts för tidigt eller om flera barn fötts. Av dessa 320 dagar kan du överlåta högst 126 föräldrapenningsdagar till en annan person.  

Om det redan har betalats föräldrapenning från Finland till den andra föräldern när hen t.ex. flyttar utomlands, kan du använda högst så många föräldrapenningsdagar som hen ännu inte tagit ut. Du har alltså sammanlagt 160 egna föräldrapenningsdagar och utöver dem kan du använda högst så många dagar som den andra föräldern inte tog ut.

Om det till barnets andra förälder betalas en förmån från utlandet som motsvarar finsk föräldrapenning, kan du själv få graviditets- eller föräldrapenning från Finland för samma tid. Kontrollera ändå med den aktör, myndighet eller institution som betalar den utländska förmånen huruvida den finska förmånen påverkar den utländska förmånen.

Barnet bor utomlands

Du kan få föräldrapenning för ett barn som bor utomlands, om du är stadigvarande bosatt eller arbetar i Finland. Barnet kan ha fötts utomlands eller flyttat utomlands senare.

FPA får uppgift om vem som är föräldrar och om vem som har vårdnaden från befolkningsdatasystemet. Om ett barn som har fötts utomlands inte har registrerats i det finländska befolkningsdatasystemet, dvs. om det inte har en finländsk personbeteckning, ska du till FPA lämna in en kopia av ett intyg av vilket det framgår att du är barnets förälder och vårdnadshavare.

Om du flyttar utomlands ska du meddela oss att du åker. Det land du åker till och hur länge du stannar där påverkar din rätt till förmåner. Vi bedömer varje kunds situation skilt för sig.

Flyttning till ett EU- eller ESS-land eller till Schweiz

Du kan få föräldrapenning från FPA om du bor tillfälligt utomlands. FPA bedömer utifrån dina uppgifter om det är fråga om tillfällig eller stadigvarande bosättning. Du har rätt att få föräldrapenning även om föräldraledigheten börjar under utlandsvistelsen. Men om du arbetar utomlands kan du inte få dagpenning från FPA.

Om du bor stadigvarande utomlands betalar FPA i regel inte föräldrapenning. FPA kan dock betala ut föräldrapenningen till slutet av en pågående period, om du flyttar stadigvarande utomlands under föräldraledigheten. Villkoret är att du arbetade innan föräldrapenningen började eller att du genast efter tiden i arbete fick en sådan dagpenning som arbetet inverkade på. Sådana dagpenningar är exempelvis graviditetspenning och sjukdagpenning. Om du inte har arbetat eller fått dagpenning innan föräldrapenningen börjar och du flyttar utomlands stadigvarande, upphör utbetalningen av förmånen.

Flyttning till ett annat land än ett EU- eller EES-land eller Schweiz

Du har rätt till föräldrapenning från FPA endast om du vistas utomlands i högst sex månader. Du har rätt att få föräldrapenning även om föräldraledigheten börjar under utlandsvistelsen.

I regel betalas föräldrapenning inte om du flyttar utomlands för en längre tid än sex månader. Du kan dock få föräldrapenning för en vistelse på mer än sex månader, om du t.ex. är

  • utsänd arbetstagare
  • biståndsarbetare
  • studerande eller forskare
  • familjemedlem till någon av de ovannämnda.

Från Finland till utlandet

Du får närmare information om utbetalningen av förmåner genom att ringa FPA på numret 020 634 0300.

För vilken tid kan jag få föräldrapenning?

Föräldrapenning betalas ut för ett barn under sammanlagt 320 vardagar

Om barnet har två föräldrar får vardera förälder föräldrapenning i 160 vardagar. Av din egen föräldrapenningkvot på 160 dagar kan du överlåta högst 63 vardagar till en annan person som vårdar barnet. 

Överlåtelse av föräldrapenningsdagar

Du kan få föräldrapenning flexibelt vid valfria tidpunkter. Du kan också få föräldrapenning under kortare perioder eller till och med för enstaka dagar. Du kan använda föräldrapenningsdagarna inom 2 år. Den sista möjliga dagen att få föräldrapenning är den dag barnet fyller 2 år eller den dag då det har gått 2 år sedan adoptivbarnet togs i vård.

Ella och Anders delar lika på sina föräldrapenningsdagar. Ella tar först ut föräldraledighet i 130 vardagar och återgår sedan till arbetet medan Anders stannar hemma för att vårda familjens barn. När Anders föräldraledighet är slut har Ella kommit överens med sin arbetsgivare om att hon tar ut de återstående 30 dagarna av föräldraledigheten som enskilda dagar varje vecka innan barnet fyller två år. Hon arbetar alltså fyra dagar i veckan och är föräldraledig en dag i veckan för att vårda barnet. Resterande fyra dagar i veckan deltar barnet i den kommunala småbarnspedagogiken.

Hur fördelas föräldrapenningsdagarna mellan föräldrarna.

Deltidsarbete och partiell föräldrapennning

Om du arbetar på deltid kan du ansöka om partiell föräldrapenning. När du är partiellt föräldraledig en dag förbrukar du en halv föräldrapenningsdag.

Om du vårdar barnet en del av dagen och samtidigt arbetar deltid, kan du ansöka om partiell föräldrapenning. Din dagliga arbetstid kan vara högst 5 timmar per dag.

Om det tar längre tid att utföra arbetet har du inte rätt till föräldrapenning. Den maximala dagliga arbetstiden på 5 timmar gäller dig om du

  • är anställd
  • är företagare
  • utför flera deltidsarbeten som anställd eller som företagare.

Om du är anställd och vill få partiell föräldrapenning måste du ha avtalat med din arbetsgivare om deltidsarbete.

När du är partiellt föräldraledig en dag förbrukar du en halv föräldrapenningsdag. Om du till exempel tar ut partiell föräldrapenning i 10 vardagar förbrukar du 5 föräldrapenningsdagar.

Föräldrar kan också få partiell föräldrapenning för samma tid. Om båda föräldrarna är partiellt föräldralediga, förbrukas inte de dagar som kan tas ut samtidigt. Däremot förbrukas dagar som kan tas ut samtidigt om den ena föräldern tar ut en hel föräldrapenningsdag och den andra föräldern tar samtidigt ut en partiell föräldrapenningdag. 

Beloppet på den partiella föräldrapenningen är hälften av den fulla föräldrapenningen.

Exempel på partiell föräldrapenning

Venla får ett barn med sin partner Susanna och de vill turas om att vårda barnet. De har kommit överens om deltidsarbete med sina arbetsgivare och tar också ut partiell föräldraledighet. Venla har fött barnet och Susanna har erkänt föräldraskapet.

Efter graviditetsledigheten är Venla föräldraledig på måndagar. Hon kan ansöka om föräldrapenning för varje måndag. Hon arbetar högst 5 timmar på förmiddagarna från tisdag till torsdag och vårdar barnet på eftermiddagarna under sin partiella föräldraledighet. För de här dagarna kan hon ansöka om partiell föräldrapenning. På fredagar arbetar Venla heltid och då kan hon inte få föräldrapenning. Susanna arbetar högst 5 timmar på eftermiddagarna från tisdag till torsdag och vårdar barnet på förmiddagarna under sin partiella föräldraledighet. För de här dagarna kan hon ansöka om partiell föräldrapenning. På fredagar är Susanna föräldraledig och kan då ansöka om föräldrapenning. På måndagar arbetar hon heltid då kan hon inte få föräldrapenning. 

Exempel på en situation där man inte kan få partiell föräldrapenning

Pia arbetar alltid heltid på måndagar, torsdagar och fredagar. Övriga dagar är hon hemma och vårdar barnet. Pia får lön för de dagar hon arbetar. De dagar som Pia inte arbetar kan hon ansöka om föräldrapenning till fullt belopp. Pia kan inte få partiell föräldrapenning, eftersom den beviljas endast om arbetstiden är högst 5 timmar per dag, oberoende av hur många dagar i veckan man arbetar.

Räkna ut för vilken tid du kan få föräldrapenning

Gå till räknaren

De 18 dagar som kan tas ut samtidigt

Du kan få graviditets- eller föräldrapenning samtidigt med en annan person som deltar i vården av barnet i högst 18 vardagar. Föräldrapenning kan betalas till både dig och den andra personen samtidig om

  • båda har rätt till föräldrapenning
  • den ena får graviditetspenning och den andra föräldrapenning
  • den ena får föräldrapenning och den andra partiell föräldrapenning.

Dagar som kan tas ut samtidigt kan tas ut i perioder eller som enskilda dagar om man så önskar. Om båda föräldrarna får partiell föräldrapenning förbrukas inte de dagar som kan tas ut samtidigt. 

Kom överens om föräldraledigheten med din arbetsgivare

Om du är i ett anställningsförhållande ska du komma överens om föräldraledigheten med din arbetsgivare. Din arbetsgivare kan ha rätt att begränsa perioderna med föräldraledighet. Du kan ta ut föräldraledighet så snart du har kommit överens om den med din arbetsgivare, även om FPA ännu inte har avgjort din ansökan.

Olika slags familjer och situationer

Om du föder eller adopterar flera barn samtidigt får du föräldrapenning för ytterligare 84 vardagar för varje ytterligare barn. För tvillingar utbetalas exempelvis föräldrapenning för 404 vardagar (320+84) och för trillingar för 488 vardagar (320+84+84).

Föräldrapenningdagarna fördelas jämnt mellan båda föräldrarna också i flerlingsfamiljer. Får man tvillingar får båda föräldrarna föräldrapenning för 202 vardagar och får man trillingar får båda föräldrarna föräldrapenning för 244 vardagar.

Dagar som kan tas ut samtidigt

I flerlingsfamiljer där föräldrarna vårdar barnen tillsammans kan föräldrarna få föräldrapenning samtidigt under en längre tid än i familjer med ett barn. Utöver de 18 vardagarna med graviditets- eller föräldrapenning som föräldrar får ta ut samtidigt kan de ta ut ytterligare 90 vardagar samtidigt för varje flerlingsbarn. Exempelvis kan föräldrar till tvillingar ta ut dagpenning samtidigt för högst 108 vardagar (18+90) och föräldrar till trillingar för högst 198 vardagar (18+90+90).

Överlåtelse av föräldrapenningsdagar

Du kan överlåta alla de föräldrapenningsdagar som du har rätt till på grund av att flera barn föds eller adopteras samtidigt. I praktiken kan alltså en förälder till tvillingar överlåta, exempelvis till den andra föräldern eller till sin partner, högst 105 vardagar (63+42) medan en förälder till trillingar kan överlåta 147 vardagar (63+42+42).

Du kan själv använda alla 320 föräldrapenningsdagar och även eventuella tilläggsdagar som du fått om barnet fötts för tidigt eller om flera barn fötts. Av dessa 320 dagar kan du överlåta högst 126 föräldrapenningsdagar till en annan person. 

Ett barn har endast en förälder som har rätt till föräldrapenning om

  • föräldraskapet inte har fastställts för den andra föräldern
  • den andra föräldern inte är barnets vårdnadshavare
  • den andra förälder inte är sjukförsäkrad i Finland
  • den andra föräldern inte kan vårda barnet på grund av sjukdom eller skada.

Om ditt barn föds mer än 30 vardagar före den beräknade tidpunkten kan du få föräldrapenning för en längre tid. Antalet tilläggsdagar beräknas enligt hur många vardagar tidigare än 30 vardagar före den beräknade tidpunkten barnet föddes. Vardera föräldern kan använda hälften av dessa tilläggsdagar eller överlåta en del eller alla tilläggsdagar till en annan person

Om barnet exempelvis föds 42 vardagar före den beräknade tidpunkten får föräldrarna föräldrapenning för sammanlagt ytterligare 12 vardagar. Dagarna delas jämnt mellan föräldrarna, så båda får 6 tilläggsdagar med föräldrapenning.

Om det bara finns en förälder som har rätt till föräldrapenning kan föräldern själv använda alla tilläggsdagar.

Om du måste delta i barnets sjukhusvård, kan du ansöka om specialvårdspenning. Man kan inte få föräldrapenning och specialvårdspenning för samma tid, men du kan annullera dagar med föräldrapenning och använda dem senare. Om du flyttar fram din föräldraledighet, ska du också komma överens om detta med din arbetsgivare.

Arbete under föräldraledigheten

Föräldrapenning betalas inte ut för dagar som du arbetar. Du kan ändå arbeta på söndagar eller söckenhelger, eftersom föräldrapenning endast betalas ut för vardagar (måndag–lördag). Du kan också ansöka om partiell föräldrapenning om du arbetar högst 5 timmar per dag och har avtalat om deltidsarbete med din arbetsgivare.

Som arbete betraktas allt förvärvsarbete. Exempel på förvärvsarbete är

  • distansarbete hemifrån
  • jour- och beredskapstid
  • arbete i eget eller en familjemedlems företag
  • jord- och skogsbruksarbete
  • självständigt vetenskapligt arbete och skötsel av förtroendeuppdrag, när det har samband med det egna arbetet eller när arvode betalas ut för det.

Däremot anses det inte som förvärvsarbete om du är förtroendevald inom kommunen enligt kommunallagen. Men om du på grund av din uppgift är medlem i ett kommunalt organ anses det dock vara förvärvsarbete. Läs mer om kommunlagen (finlex.fi).

Du anses heller inte arbeta om du är närståendevårdare eller arbetar som familjevårdare enligt familjevårdslagen (finlex.fi). Detta gäller dock inte professionell familjevård eller om du verkar som stödfamilj.

Om du börjar arbeta under föräldraledigheten, ska du i MittFPA begära att föräldrapenningen dras in. Under arbetsdagar förbrukas inga föräldrapenningdagar, eftersom föräldrapenning inte betalas ut då. De dagar du begärt att få indragna kommer därför att finnas kvar för dig att använda senare.

Studier under föräldraledighet

Du kan få föräldrapenning samtidigt som du studerar, så länge du kan vårda barnet trots dina studier. Du kan få studiestöd och föräldrapenning samtidigt. Studiestödet påverkar inte beloppet på den utbetalda föräldrapenningen.

Om du studerar på heltid, det vill säga att du inte samtidigt vårdar barnet, ska du i MittFPA meddela att du studerar. Om du trots dina studier kan vårda barnet behöver du inte meddela FPA att du studerar.

Familjen kan få ett nytt barn när det fortfarande finns föräldrapenningdagar kvar för ett äldre barn. En förälder kan inte få föräldradagpenning samtidigt för två olika barn. Du kan välja för vilket barn du vill ansöka om förmånen.

Den ena föräldern kan ta ut föräldrapenning för det äldre barnet samtidigt som den andra föräldern kan ta ut föräldrapenning för det yngre barnet.

Ibland händer det oväntade saker i livet. Läs mer om särskilda situationer under föräldraledighet.

Hur mycket föräldrapenning kan jag få?

Beloppet på föräldrapenningen grundar sig på din årsinkomst. Dagpenningar som utbetalas på grund av samma barn grundar sig på samma årsinkomst. Om du alltså först har fått graviditetspenning, beräknas också beloppet på föräldrapenningen utifrån samma årsinkomst som graviditetspenningen. Om du ansöker om föräldrapenning under olika perioder är beloppet på dagpenningen detsamma även om dina inkomster har ändrats.

Du betalar skatt av föräldrapenningen.

Exempel på belopp på föräldrapenning

Föräldrapenning betalas för vardagar.

Löneinkomster 20 000 euro/år
föräldrapenning 42,49 euro/vardag
Löneinkomster 30 000 euro/år
63,74 euro/vardag
Löneinkomster 40 000 euro/år
84,98 euro/vardag
Löneinkomster 50 000 euro/år
104,44 euro/vardag

Om du inte har löneinkomster eller dina inkomster är högst 13 712 euro per år, får du föräldrapenning till minimibelopp.

Minimidagpenningen är
31,99 euro/vardag

Om den beräknade tidpunkten för ditt barns födelse infaller innan ditt föregående barn fyllt 3 år, kan du få graviditets- och föräldradagpenning enligt samma års- eller arbetsinkomster som för det föregående barnet.

Den här regeln kan alltid tillämpas om den beräknade födelsetidpunkten för barnet infaller innan det föregående barnet fyller 3 år.

Exempel på dagpenning när ett nytt barn föds innan det föregående barnet fyllt 3 år

Gretas familj får sitt första barn 2021. Nästa barn föds 2023 och det tredje 2025. Familjens dagpenningar kan för alla barn beräknas efter samma inkomst som för det första barnet.

Adoptivföräldrar kan också få föräldrapenning utifrån samma inkomst som för det föregående biologiska eller adopterade barnet, om det föds ett nytt barn eller om de tar emot ett nytt adoptivbarn innan det gått 3 år sedan det föregående barnet föddes eller sedan de fick barnet i sin vård.

När den årsinkomst som legat till grund för den föregående dagpenningen används som grund för den nya dagpenningen, justeras årsinkomsten med en lönekoefficient. Därför kan beloppen på dagpenningen variera något även om årsinkomsten för båda föräldradagpenningarna har varit densamma.

Du behöver inte meddela FPA att din föräldradagpenning ska beräknas utifrån de föregående inkomsterna. Vi räknar automatiskt ut om det är mer lönsamt för dig att få föräldradagpenningarna utifrån din nya årsinkomst eller samma inkomst som för det föregående barnet.

Om din årsinkomst överstiger 10 664 euro kan du få föräldrapenning till förhöjt belopp. Om du har fått graviditetspenning före föräldrapenningen, är föräldrapenningens förhöjda belopp det samma som graviditetspenningens belopp. 

Du får förhöjd föräldrapenning för de första 16 vardagarna. Den förhöjda dagpenningen är högst 90 % av din årsinkomst. 

FPA betalar också ut förhöjningen till personer som tar ut överlåtna föräldrapenningsdagar.

Föräldradagpenning på basis av årsinkomst
Årsinkomst euro/årFormel för beräkning av dagpenning euro/vardag
högst 13 71231,99 
13 713 – 43 7400,7 x årsinkomsten : 300
43 741 – 67 296102,06 + 0,40 x (årsinkomsten - 43 740) : 300
över 67 296133,47 + 0,25 x (årsinkomsten - 67 296) : 300
Årsinkomstbaserad graviditetspenning och föräldrapenning för de första 16 vardagarna år 2024
Årsinkomst euro/årFormel för beräkning av dagpenning euro/vardag
högst 10 664minimidagpenning
10 665 – 67 2960,9 x årsinkomsten : 300
över 67 296201,89 + 0,325 x (årsinkomsten - 67 296) : 300

 

Uppskatta beloppet av dagpenningen utifrån din årsinkomst

Gå till räknaren

Räkna hur familjens totalinkomster påverkas av hur familjeledigheterna delas

Gå till räknaren

Så här ansöker du om föräldrapenning

  1. Ansök om föräldrapenning i MittFPA. Varje person som ansöker om föräldrapenning måste lämna in en egen ansökan. Med samma ansökan kan du också ansöka om graviditetspenning.

    Med ansökan kan du
    • ansöka om föräldrapenning och partiell föräldrapenning
    • ansöka om föräldrapenningdagar som överlåtits till dig 
    • överlåta föräldrapenningdagar till en annan vårdare.
  2. Om du adopterar ett barn ska du lämna in intyg SV 94r (pdf). Du kan ta ett foto av intyget och skicka in det i MittFPA.
  3. Meddela om din arbetsgivare betalar ut lön under din föräldraledighet. Vi betalar ut föräldrapenning för den tiden till din arbetsgivare. Arbetsgivaren måste lämna in en egen ansökan till FPA. Din ansökan kan handläggas först när din arbetsgivare har lämnat in sin ansökan.
  4. I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser om bilagor saknas. Du får också ett skriftligt beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten SV 15r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den och bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Ansök om föräldrapenning

Logga in i MittFPA

Kom ihåg följande när du ansöker om föräldrapenning 

Den förälder som föder barnet kan ansöka om föräldrapenning redan innan barnet har fötts, det vill säga samtidigt som hen ansöker om graviditetspenning. Föräldrapenningen kan också ansökas separat.

Den andra föräldern, förälderns partner eller en annan vårdnadshavare för barnet kan ansöka om föräldrapenning först efter att barnet har fötts.

Om du ansöker om föräldrapenning för sådana dagar som barnets andra förälder har överlåtit till dig kan du lämna in ansökan genast när den andra föräldern har överlåtit dagarna. Du kan inte se de överlåtna dagarna i MittFPA förrän du har ansökt om föräldrapenning för dem.

Om du tar ut föräldradagpenning i flera perioder kan du ansöka om flera perioder på en gång eller en period i taget.

Ansök om föräldrapenning senast inom 2 månader från det att du börjat föräldraledigheten.

Hör efter med din arbetsgivare om du får lön under föräldraledigheten. Du behöver veta detta när du ansöker om föräldrapenning. 

Om din arbetsgivare betalar ut lön för föräldraledigheten, ska arbetsgivaren ansöka om föräldrapenning med en egen ansökan. FPA kan inte besluta om föräldradagpenningar förrän både din och din arbetsgivares ansökan kommit in.

I regel kan arbetsgivaren lämna in sin ansökan först efter att arbetsgivaren har betalat ut lönen för föräldraledigheten. Du kan börja din ledighet som du kommit överens om med din arbetsgivare. Du behöver alltså inte vänta på beslutet om föräldrapenningen innan du börjar din föräldraledighet.

Du kan inte få föräldrapenning för den tid du har avlönad semester eller annan avlönad ledighet som hör till anställningsförhållandet. Om du tar ut semester under föräldraledigheten ska du avbryta föräldraledigheten och påbörja en ny period med föräldrapenning efter semestern. Den ena föräldern kan ha avlönad semester samtidigt som den andra föräldern är föräldraledig.

När betalas föräldrapenningen ut?

Föräldrapenningen betalas ut i efterskott med utbetalningar som omfattar 25 vardagar. Du ser den exakta utbetalningsdagen i MittFPA när du har fått ett beslut om föräldrapenning.

Meddela förändringar som påverkar föräldrapenningen

Till exempel arbete under ledigheten kan inverka på möjligheten att få föräldrapenning. När du meddelar om förändringar får du stödet till rätt belopp och går inte miste om stöd som du har rätt till. Läs mer: Meddela förändringar i MittFPA.

Om du låter bli att meddela förändringar, kan det hända att en förmån betalas till dig utan grund. Förmånen måste då återkrävas senare. Läs mer om återkrav.

Kontrollera också hur en förändring i din livssituation inverkar på andra förmåner från FPA.

Efter föräldraledigheten

Efter föräldrapenningen kan du få stöd för hemvård av barn (hemvårdsstöd) om ditt barn under 3 år inte har en plats inom den kommunala småbarnspedagogiken. En familj kan exempelvis få hemvårdsstöd då när barnets ena förälder har använt alla sina föräldrapenningsdagar utan avbrott innan barnet börjar i dagvård och den andra föräldern har för avsikt att använda sina föräldrapenningsdagar först senare. Läs mer om hemvårdsstöd.

Du kan få privatvårdsstöd om ditt barn deltar i privat småbarnspedagogik eller vårdas av en person som du har anställt.

Om du arbetar högst 30 timmar i veckan och vårdar ditt barn under 3 år resten av tiden, kan du ansöka om flexibel vårdpenning.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Fråga vår chattbot eller ring FPA:s kundservice.

020 692 226
020 692 226

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

  • Studerar du samtidigt som du vårdar ditt barn?

    Att du får studiestöd är inte ett hinder för att få föräldrapenning samtidigt. Studiestödet påverkar inte beloppet av föräldrapenningen som betalas ut.

  • Behöver ditt barn mer omvårdnad än normalt?

    Ett barn kan få handikappbidrag om barnet på grund av en funktionsnedsättning eller sjukdom behöver regelbunden vård och rehabilitering.

  • Har ditt barn en sjukdom eller skada som gör att du inte kan arbeta?

    Om du är tvungen att vara borta från ditt arbete på grund av att barnet har en allvarlig sjukdom eller skada, kan du ansöka om specialvårdspenning för att ersätta inkomstbortfallet.

  • Klarar du av dina boendeutgifter?

    Bostadsbidrag kan kompensera för minskade inkomster och hjälpa dig att klara boendeutgifterna. Se för vilka utgifter du kan få bostadsbidrag.

Senast ändrad 15.11.2024