Organisationsförändringar | Arbetsgivare | FPAGå till innehållet

FPA-ärenden i samband med organisationsförändringar

Förändringar mellan organisationer kan påverka hur FPA-ärenden ska hanteras. Sådana förändringar är till exempel överlåtelse av rörelse, där en del av personalen överförs från en arbetsgivare till en annan.

I förändringssituationer ska arbetsgivaren se till att de arbetstagare som behöver det har befogenheter för att sköta FPA-ärenden.

I situationer där personal överförs från en arbetsgivare till en annan ska särskild uppmärksamhet ägnas åt förmåner som söks hos FPA. Om utbetalningen av förmåner för arbetstagare fortsätter under övergångsperioden, ansöker vardera arbetsgivaren i regel om förmåner för den tid för vilken de betalar lön till arbetstagarna i fråga. I vissa situationer kan arbetsgivarna sinsemellan komma överens om vem av dem som ansöker om dessa förmåner hos FPA.

På den här sidan hittar du anvisningar för hur du ska göra i förändringssituationer.

Se till att ni har de Suomi.fi-fullmakter som behövs

De som arbetar för organisationen behöver Suomi.fi-fullmakter för att logga in i FPA:s e-tjänster. Det finns olika slags fullmakter som behövs för FPA:s e-tjänster. Alla fullmakter som behövs för arbetsgivares e-tjänster finns på FPA:s webbplats.

Arbetsgivaren ska ge de nödvändiga fullmakterna till sina nya arbetstagare. I allmänhet behövs fullmakter för experter inom personaladministrationen och anställda vid en utkontrakterad löneadministration. Det lönar sig att skaffa fullmakterna så fort arbetsgivaren vet vilken arbetstagare som kommer att ansvara för FPA-ärenden. Arbetsgivaren annullerar också fullmakterna när en arbetstagares anställning upphör och denne inte längre behöver tillgång till den gamla arbetsgivarens uppgifter.

Att ge ärendefullmakt till en arbetstagare eller ett annat företag

Registrering av fullmaktsrätt för en representant för t.ex. en offentlig aktör, en stiftelse eller ett utländskt företag

Se till att FPA har rätt kontonummer

Meddela i god tid det kontonummer till vilket FPA ska betala arbetsgivarförmåner efter organisationsförändringen. För att meddela kontonumret behövs en fullmakt som heter Meddela kontonummer för utbetalning av förmåner i samband med anställningsförhållande. Den nya arbetsgivaren eller den organisation som agerar för arbetsgivarens räkning ska ge fullmakten till den person som meddelar kontonumret.

Håll det gamla kontonumret giltigt tillräckligt länge

Den gamla arbetsgivaren eller den organisation som till exempel avslutar sin verksamhet ska hålla sitt kontonummer och FO-nummer i kraft tillräckligt länge efter att verksamheten har överförts eller upphört. Då kan FPA betala ut de förmåner som hänför sig till den tidigare verksamhetsperioden.

Så här ansöker man om dagpenningar och ersättningar i en förändringssituation

När arbetsgivaren byts under en arbetstagares avlönade frånvaro ansöker både den nya och den gamla arbetsgivaren om förmåner för den tid för vilken de betalar lön till arbetstagaren i fråga. Bytet av arbetsgivare inverkar alltså inte på den tidigare arbetsgivarens möjlighet att ansöka om en förmån som denne har rätt till på grundval av ett anställningsförhållande som redan upphört.

I dessa fall ska den gamla arbetsgivaren ange i förmånsansökan att lönen fortsätter att betalas ut efter att arbetsgivaren byts ut. På så sätt kan FPA också invänta den nya arbetsgivarens ansökan i stället för att betala ut förmånen direkt till arbetstagaren.

Ansökningstiderna för förmåner gäller som vanligt också vid en organisationsförändring. Om en ansökan lämnas in för sent behandlar och avgör FPA den i enlighet med det normala förfarandet. Om du ansöker om en förmån för sent ska du ange varför. Observera att ett ärende inleds också genom en ansökan som arbetstagaren lämnat in inom utsatt tid.

Sjukdagpenning

Om en arbetstagares avlönade frånvaro fortsätter hos den nya arbetsgivaren, ska den gamla arbetsgivaren anteckna detta i punkten för tilläggsuppgifter i sin ansökan om sjukdagpenning.

FPA behöver veta när den sammanhängande perioden med arbetsoförmåga började. Arbetsgivaren ska ange de sjukdagar som arbetstagaren varit frånvarande på grund av arbetsoförmåga med egen anmälan som arbetsgivaren godkänt. Likaså ska man anmäla om arbetsoförmågan har börjat redan hos den gamla arbetsgivaren och fortsätter utan avbrott efter bytet av arbetsgivare.

Föräldradagpenningar

Den gamla arbetsgivaren ska meddela den nya arbetsgivaren antalet dagar med avlönad familjeledighet som arbetstagaren har tagit ut tidigare, uppdelat per barn. Då får den nya arbetsgivaren veta om arbetstagaren har någon avlönad familjeledighet kvar.

Rehabiliteringspenning

Om en arbetstagares avlönade frånvaro på grund av rehabilitering fortsätter hos den nya arbetsgivaren, ska den gamla arbetsgivaren meddela detta i punkten för tilläggsuppgifter i ansökan om rehabiliteringspenning.

Familjeledighetsersättning

Om en arbetstagares minst 1 månad långa avlönade graviditetspenningsperiod delas mellan den gamla och den nya arbetsgivaren, måste arbetsgivarna sinsemellan komma överens om vem av dem som ansöker om familjeledighetsersättning.

I punkten för tilläggsuppgifter i ansökan ska anges att en del av den avlönade tiden har betalats av den gamla arbetsgivaren och en del av den nya arbetsgivaren.

Om en avlönad ledighet som berättigar till familjeledighetsersättning hänför sig till en period under vilken den gamla arbetsgivaren ansvarat för lönen, är det i allmänhet den gamla arbetsgivaren som ansöker om familjeledighetsersättning.

Ersättning för semesterkostnader

Eftersom semesterkostnaderna konkretiseras först under det kvalifikationsår som följer på organisationsförändringen, ansvarar den nya arbetsgivaren för lönekostnaderna under semesterperioden och ansöker om ersättning för sina semesterkostnader.

Om den gamla arbetsgivaren redan före förändringen har hunnit ansöka om semesterkostnadsersättning för graviditets- och föräldraledighet som tagits ut i perioder, kan den nya arbetsgivaren bara ansöka om ersättning för den tid som inte sökts. Med andra ord kan en del av de 160 graviditets- och föräldraledighetsdagar som ersättning betalas för bestå av ledigheter som inletts redan under det tidigare anställningsförhållandet.

Om arbetsgivarna sinsemellan kommer överens om att den nya arbetsgivaren ansöker om ersättning för alla semesterkostnader som konkretiseras under det kvalifikationsår som följer på förändringen, ska FPA rätta de beslut som den gamla arbetsgivaren fått och återkräva ersättningarna.

Arbetsgivare ska ordna förebyggande företagshälsovård för sina arbetstagare. Arbetsgivaren ska ha ett avtal om företagshälsovård och se till att företagshälsovårdens verksamhetsplaner och arbetsplatsutredningar är uppdaterade.

Ersättningar för kostnader för företagshälsovård ska sökas hos FPA inom 6 månader från räkenskapsperiodens utgång. 

Meddela FPA om det sker ändringar i uppgifter som tidigare anmälts

Om en uppgift som anmälts till FPA ändras eller om lönen för en frånvaroperiod är felaktig ska du göra en ersättande anmälan till FPA. FPA behandlar ansökningarna utifrån de uppgifter som arbetsgivaren lämnat.

Om ändringen gäller en arbetstagares avlönade frånvaro, kontrollera i kollektivavtalet för din bransch för vilken tid arbetsgivaren själv kan ansöka om dagpenning. Meddela också FPA den lön som ligger till grund för arbetsgivarens ansökan om dagpenning.

Skicka inte en ny ansökan på grund av löneharmonisering

Skicka inte en ny ansökan till FPA på grund av löneharmonisering. Lönefordringar som organisationen betalar ut retroaktivt ändrar inte FPA:s tidigare beslut om dagpenning eller rehabiliteringspenning. Om du gör en anmälan i inkomstregistret ska du beakta att uppgifter för ersättningsansökan till FPA inte ska anges för eventuella frånvaroperioder som hänför sig till den tidsperiod då lönefordran uppkommit.

Senast ändrad 2.12.2024