Internationell lagstiftning | Om FPA | FPAGå till innehållet

Avbrott i systemet för kundrespons 15.1 kl. 10.00 – 16.1 kl. 12.00 Läs mer

Internationell lagstiftning

Hur påverkar EU-lagstiftningen din sociala trygghet?

Inom EU har arbetstagare rätt till social trygghet i sysselsättningslandet.

EU-länderna är Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

EU-länderna har gemensam EU-lagstiftning men separata system för social trygghet. Den sociala tryggheten för EU-medborgare som rör sig mellan EU-länderna regleras av EU-förordning 883/2004 (pdf, på engelska). Utifrån den avgörs vilket lands sociala trygghetssystem du omfattas av.

Huvudregeln är att du som arbetstagare har rätt till social trygghet i det land där du arbetar, även om du bor i ett annat medlemsland. Om du inte arbetar bestäms din rätt till social trygghet utifrån lagstiftningen i ditt bosättningsland.

EU-förordningen inverkar på så gott som alla FPA-förmåner när du rör dig inom EU-området. Observera dock att till exempel rätten till grundläggande utkomststöd eller bostadsbidrag inte avgörs utifrån förordningen. Rätten till dessa förmåner baserar sig på Finlands egen lagstiftning. Du måste vara stadigvarande bosatt i Finland för att kunna få de här förmånerna.

Syftet med EU-förordningen är att se till att de personer som rör sig inom EU har rätt till social trygghet i endast ett land åt gången. Det här kallas samordning av de sociala trygghetssystemen (ec.europa.eu). Förordningen syftar också till att garantera att du inte går miste om den sociala trygghet du tjänat in om du flyttar från ett EU-land till ett annat.

Läs om rätten till social trygghet i de olika EU-länderna och om rätten till social trygghet i Finland (ec.europa.eu).

EU-förordningen kan också tillämpas på medborgare i länder utanför EU

De bestämmelser som gäller samordningen av den sociala tryggheten inom EU gäller till största delen även personer som är medborgare i länder utanför EU men som är lagligt bosatta inom EU-området och rör sig mellan EU-länderna.

Enligt den nordiska konventionen om social trygghet tillämpar Danmark, Norge och Island EU-förordning 883/2004 på medborgare i länder utanför EU. Storbritannien tillämpar den äldre förordningen om social trygghet 1408/71 på medborgare i länder utanför EU.

Också EES-länderna och Schweiz tillämpar EU-förordningen

Också EES-länderna (Norge, Island och Liechtenstein) tillämpar EU-förordning 883/2004. Schweiz tillämpar EU-förordning 883/2004, men dock endast på EU-medborgare som rör sig mellan EU-området och Schweiz.

Finlands överenskommelser om social trygghet

Din rätt till den sociala tryggheten kan basera sig på de överenskommelser som Finland har ingått med de nordiska länderna, Förenta staterna, Kanada, Chile, Israel, Australien, Indien, Kina, Sydkorea och Japan. Med Quebec i Kanada har Finland ingått en separat avtalsreglering om social trygghet. Med Australien har Finland dessutom en överenskommelse som gäller sjukvård under en tillfällig vistelse.

Om du arbetar eller bor i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan du ha rätt till de förmåner som nämns i överenskommelsen från det här landet.

Överenskommelserna gäller i regel arbetstagare, deras familjemedlemmar och pensionstagare. Pension som intjänats i Finland betalas alltid också till det land som Finland har en överenskommelse om social trygghet med. Bestämmelserna tillämpas endast på de personer och förmåner som omfattas av respektive överenskommelse. Om din rätt till social trygghet inte baserar sig på en överenskommelse mellan Finland och ett annat land, avgörs rätten till den sociala tryggheten och rätten till de FPA-förmåner som inte omfattas av överenskommelsen enligt den finska lagstiftningen.

I allmänhet tillämpas bestämmelserna i EU-förordningen om social trygghet på personer som rör sig mellan de nordiska länderna (Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island).

Mellan de nordiska länderna tillämpas också bestämmelser som kompletterar EU:s förordning om social trygghet till exempel gällande arbetslöshetsförmåner, sjukvård och yrkesinriktad rehabilitering.

Enligt den nordiska konventionen om social trygghet tillämpas EU-förordningen också på persongrupper den annars inte skulle omfatta. Sådana personer är bland annat medborgare i länder utanför EU som rör sig mellan Danmark och de övriga nordiska länderna.

Den nordiska konventionen om social trygghet 55/2014 (finlex.fi)

Nordiskt samarbete i fråga om yrkesinriktad rehabilitering

Den nordiska konventionen om social trygghet ålägger de nordiska länderna att samarbeta i fråga om gränsöverskridande yrkesinriktad rehabilitering.

De nordiska länderna har ingått bilaterala administrativa överenskommelser som gäller anordnandet av rehabilitering och praktiska tillvägagångssätt. Överenskommelserna underlättar skötseln av rehabiliteringsärenden när en person har utnyttjat sin rätt till fri rörlighet och i enlighet med den arbetar i ett nordiskt land och är bosatt i ett annat. Finland har ingått överenskommelser med Sverige, Norge, Island och Danmark.

Bilaterala överenskommelser som gäller rehabilitering tillämpas i situationer där

  • en person arbetar i ett nordiskt land och bor i ett annat
  • rehabiliteringsåtgärderna genomförs i bosättningslandet och penningförmånen betalas från sysselsättningslandet.

Överenskommelse om rehabilitering mellan Finland och Sverige (pdf, på svenska)

Överenskommelse om rehabilitering mellan Finland och Norge (pdf, på svenska)

Överenskommelse om rehabilitering mellan Finland och Island (pdf, på svenska)

Överenskommelse om rehabilitering mellan Finland och Danmark (pdf, på danska och svenska)

Överenskommelsen om social trygghet med Förenta staterna gäller folkpension och familjepension samt i fråga om utsända arbetstagare dessutom sjuk- och föräldradagpenningar och barnbidrag.

Överenskommelse om social trygghet mellan Finland och Förenta staterna (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet med Kanada gäller endast ålderspension och familjepensioner.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kanada (telp.fi)

Avtalsregleringen som ingåtts med Quebec gäller sjukvård och sjukförsäkring. Enligt regleringen har tillfälliga arbetstagare, utsända arbetstagare, studerande och forskare samt deras familjemedlemmar rätt till sjukvård i Quebec.

Avtalsregleringen om social trygghet mellan Finland och Quebec (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet med Australien gäller ålderspension.

Personer som omfattas av sjukförsäkringen i Finland och som vid tillfällig vistelse i Australien behöver sjukvård har rätt till sådana sjukvårdstjänster som de behöver omedelbart.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Australien (telp.fi)

Överenskommelsen om sjukvård mellan Finland och Australien (finlex.fi, på finska)

Överenskommelsen om social trygghet med Chile gäller ålderspension och familjepensioner samt sjukvård för pensionärer.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Chile (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet med Israel gäller ålderspension och familjepensioner, barnbidrag och moderskapsunderstöd. För utsända arbetstagare gäller överenskommelsen dessutom sjukförsäkring och föräldraförmåner.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Israel (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet med Indien gäller närmast arbetspensioner. Överenskommelsen gäller inte folkpension från FPA eller andra FPA-förmåner.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Indien (telp.fi)

Överenskommelserna om social trygghet med Kina, Sydkorea och Japan gäller arbetspensioner och arbetslöshetsförsäkringsavgifter. Överenskommelserna gäller inte folkpension från FPA eller andra FPA-förmåner.

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kina (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Sydkorea (telp.fi)

Överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Japan (telp.fi)

Lue lisää 

Senast ändrad 25.10.2024