Muutosturvaraha
Tällä sivulla:
Muutosturvan tarkoitus on tukea niiden työllistymistä, jotka on irtisanottu yli 55-vuotiaana.
Muutosturvakokonaisuuteen kuuluvat muutosturvaraha, oikeus hakeutua työllisyyspalveluiden järjestämään muutosturvakoulutukseen ja tavallista pidempi palkallinen työllistymisvapaa, josta sovit työnantajasi kanssa.
Voitko saada muutosturvarahaa?
Voit saada muutosturvarahaa, jos
- sinut on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä 1.1.2023 jälkeen
- olet täyttänyt 55 vuotta ennen irtisanomista
- olet työskennellyt vähintään 5 vuotta sen työnantajan palveluksessa, joka irtisanoi sinut
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi kotikuntasi työllisyyspalveluihin (tyomarkkinatori.fi) 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä. Irtisanomispäivällä tarkoitetaan päivää, jona olet saanut irtisanomisilmoituksen.
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, työllisyyspalvelut selvittävät, täytätkö muutosturvarahan saamisen ehdot. työllisyyspalvelut lähettävät tiedon ehtojen täyttymisestä Kelaan tai työttömyyskassaasi.
Kuinka paljon voit saada muutosturvarahaa?
Muutosturvaraha on kertamaksu. Se vastaa noin kuukauden palkkaa. Voit saada muutosturvarahan jo irtisanomisaikana, vaikka työttömyys ei ole vielä alkanut.
Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyystukeen tai muihin tukiin lukuun ottamatta perustoimeentulotukea.
Maksat muutosturvarahasta veroa.
Näin haet muutosturvarahaa
Jos kuulut työttömyyskassaan, hae muutosturvarahaa kassasta (tyj.fi). Voit saada muutosturvarahan työttömyyskassastasi, vaikka et olisi ollut jäsen riittävän kauan saadaksesi ansiopäivärahaa.
Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae muutosturvarahaa Kelasta näin:
- Ilmoittaudu työnhakijaksi kotikuntasi työllisyyspalveluihin Työmarkkinatorilla (tyomarkkinatori.fi) 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä. Muutosturvarahaa ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työnhakijaksi.
- Täytä Kelan ja työttömyyskassojen yhteinen muutosturvarahahakemus (tyj.fi).
- Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
- Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
- Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
- Lähetä hakemus OmaKelassa:
- Kirjaudu OmaKelaan. Siirry kohtaan Tee hakemus.
- Valitse Työttömyys ja Muutosturvaraha.
- Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
- Lähetä liitteet OmaKelassa, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä valokuvan.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen kotiisi myös postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Muutosturvakoulutus ja työllistymisvapaa
Jos täytät muutosturvarahan saamisen ehdot, voit osallistua myös työllisyyspalveluiden järjestämään muutosturvakoulutukseen.
Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Koulutuksen hankkii työllisyyspalvelut tai ELY-keskus, ja se kestää enintään 6 kuukautta.
Jos sinut on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, voit saada palkallisen työllistymisvapaan irtisanomisaikana. Vapaa on tarkoitettu muun muassa omatoimiseen työnhakuun tai työllisyyspalveluissa asiointiin. Työllistymisvapaasta täytyy sopia etukäteen työnantajan kanssa.
Työllistymisvapaapäiviesi määrä määräytyy irtisanomisaikasi perusteella. Jos saat muutosturvaa, työllistymisvapaa on 5 päivää tavallista pidempi.
Lisätietoa muutosturvasta löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta (stm.fi).