Så här söker du ändring i ett beslut som gäller vård utomlands | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Det förekommer problem med att skriva ut FPA:s brev Läs mer

Så här söker du ändring i ett beslut som gäller vård utomlands

På den här sidan:

Om du anser att ett beslut som du fått från FPA är felaktigt kan du först kontakta FPA och begära justering av beslutet. En justering av beslutet hos FPA går snabbare än att göra en begäran om omprövning. Gör en begäran om omprövning om FPA inte kan justera beslutet.

Följande anvisningar gäller beslut om ersättning för vård som getts utomlands eller om förhandstillstånd att söka planerad vård utomlands. Om du anser att FPA har fattat ett felaktigt beslut om ersättning för läkemedel eller resekostnader kan du söka ändring i beslutet genom att följa den här anvisningen.

Ta först reda på om FPA kan justera beslutet 

FPA kan justera beslutet om det innehåller ett uppenbart fel eller om det har fattats utifrån bristfälliga uppgifter. Det tar mindre tid att justera beslutet hos FPA än att begära omprövning och då kan också ditt beslut avgöras snabbare. 

Kontakta FPA om du vill att beslutet justeras. 

Om en bilaga har saknats från din ansökan och alla uppgifter därför inte har beaktats i ditt beslut kan du i MittFPA lämna in de bilagor som saknas. Skriv ditt namn och din personbeteckning på bilagan, så justerar vi ditt beslut och beaktar de utredningar som du har lämnat in.

Begär vid behov omprövning av FPA:s beslut 

Om FPA inte kan justera ditt beslut om ersättning för vård som getts utomlands eller om förhandstillstånd kan du söka ändring i beslutet genom att göra en begäran om omprövning. Gör begäran om omprövning senast den dagen då det har gått 37 dagar sedan ditt beslut postades. Postningsdatumet ser du i beslutet.

Du kan begära omprövning av beslutet med en blankett eller fritt formulerat i MittFPA. Det är inte möjligt att begära omprövning muntligt.
Begäranden om omprövning av de beslut om ersättning för vård som getts utomlands eller om förhandstillstånd handläggs av Centret för internationella ärenden vid FPA.

Bilagorna till din begäran om omprövning kan du lämna in i MittFPA inom ett dygn från det att du gjort begäran om omprövning. Om du har gjort begäran om omprövning i MittFPA styrs den direkt till Centret för internationella ärenden.

Om du gör begäran om omprövning på blankett ska du använda blanketten Besvär (pdf). Om du fritt formulerat begär omprövning ska du skriva följande uppgifter i ditt yrkande:

  • ditt namn och din personbeteckning, din adress och ditt telefonnummer
  • vilket beslut du söker ändring i
  • vilka ändringar du yrkar på
  • på vilka grunder du yrkar på ändringar.

Skicka en blankett eller en fritt formulerad begäran om omprövning till adressen Folkpensionsanstalten, Centret för internationella ärenden, PB 78, 00381 Helsingfors.

Begäran om omprövning kan göras av den sökande, en myndig familjemedlem, en intressebevakare, en intressebevakningsfullmäktig eller av någon annan laglig företrädare.

Om du är missnöjd med det beslut som getts på basis din begäran om omprövning, har du rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen för det område där du bor.

  1. Överklaga beslutet senast den dag då det har gått 37 dagar sedan beslutet om omprövning postades. Postningsdatumet ser du i beslutet.
  2. Skicka besvärsskriften med bilagor till förvaltningsdomstolen för det område inom vilket din hemkommun finns. Rätt förvaltningsdomstol och adress anges i beslutet som omprövats. Om du inte har någon hemkommun i Finland ska du skicka handlingarna till Helsingfors förvaltningsdomstol.
  3. När förvaltningsdomstolen har avgjort ärendet får du ett beslut i ärendet per post.
  4. Om förvaltningsdomstolen har ändrat eller upphävt beslutet av Centret för internationella ärenden får du ett nytt beslut av FPA.

Du kan överklaga förvaltningsdomstolens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. Du får besvärsanvisningar av den förvaltningsdomstol som meddelat beslutet eller av högsta förvaltningsdomstolen.

Är något oklart?

Ring FPA:s kundservice.

020 634 0300
020 634 0300
Senast ändrad 5.11.2024