Rehabiliteringsstöd och sjukpension | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Rehabiliteringsstöd och sjukpension

Om din arbetsförmåga är försämrad på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning under en lång tid, kan du ansöka om rehabiliteringsstöd eller sjukpension. I regel kan dessa förmåner beviljas först när du har fått sjukdagpenning i ungefär ett år. 

Ändringar av den nedre åldersgränsen för rehabiliteringsstöd och sjukpension

Den nedre åldersgränsen för rehabiliteringsstöd, sjukpension, rehabiliteringspenningar och sjukdagpenningar från FPA höjs från 16 år till 18 år vid ingången av år 2025. Förändringarna gäller inte dem som får förmånerna nu. Läs mer om ändringarna av åldersgränserna för rehabiliteringsstöd och sjukpension.

Rehabiliteringsstödet är en tidsbegränsad sjukpension

Sjukpensionen kan antingen ha beviljats för viss tid eller fortsätta tills vidare.

  • Sjukpension som beviljats för viss tid kallas rehabiliteringsstöd. Målet är att efter vården och rehabiliteringen kan du återgå från rehabiliteringsstöd till arbete eller studier.
  • Om din arbetsförmåga inte återställs under vården eller rehabiliteringen, kan du ha rätt till sjukpension (invalidpension) som fortsätter tills vidare. 

Vem betalar rehabiliteringsstöd och sjukpension?

Rehabiliteringsstöd och sjukpension (invalidpension) kan betalas antingen av en arbetspensionsanstalt, av FPA eller av båda. 

Arbetspensionsanstalten

  • betalar rehabiliteringsstöd eller invalidpension till dig i form av arbetspension på grundval av ditt förvärvsarbete och din företagsverksamhet.
  • kan bevilja dig invalidpension om du ännu inte har nått åldern för ålderspension (invalidpension kan beviljas om du är minst 17 år).

Vilken är din arbetspensionsanstalt (arbetspension.fi)?

FPA

  • kan betala sjukpension i form av folkpension om din arbetspension är liten eller du inte alls har tjänat in arbetspension
  • kan betala rehabiliteringsstöd eller sjukpension om du är 18–64 år gammal. Om du är född före 1.1.2009 är åldersgränsen 16 år.

Rehabiliteringsstöd är inte det samma som rehabiliteringspenning

Rehabiliteringsstöd är en tidsbegränsad sjukpension. Rehabiliteringspenning kan du däremot få om du deltar i rehabilitering. Rehabiliteringsstöd och rehabiliteringspenning betalas inte samtidigt.

Vad ska du göra om arbetsförmågan är försämrad?

Om arbetsoförmågan varar kortare tid än ett år kan du få sjukdagpenning från FPA. Sjukdagpenning betalas i regel ut för högst 300 vardagar, dvs. för ungefär ett år.

När du har fått sjukdagpenning i 150 vardagar får du ett brev från FPA med information om hur arbetsförmågan kan stödjas och försörjningen tryggas.

Diskutera med din läkare om din arbetsförmåga kan stödjas genom rehabilitering. Om läkaren anser att du kunde ha nytta av rehabilitering, skriver läkaren ett läkarutlåtande om det. Rehabilitering ordnas av arbetspensionsanstalterna, FPA och försäkringsbolagen. Du kan fråga din läkare eller FPA till vilken rehabilitering du kan söka.

Om läkaren rekommenderar FPA-rehabilitering för dig, läs om olika rehabiliteringsalternativ. Möjliga alternativ är till exempel en yrkesinriktad rehabiliteringsutredning, utbildning, en rehabiliteringskurs eller psykoterapi.

I regel får du först sjukdagpenning, och det kan du få i ungefär ett års tid. Om din arbetsoförmåga fortsätter efter det, kan du ansöka om rehabiliteringsstöd eller sjukpension

Medan du får rehabiliteringsstöd, dvs. tidsbegränsad sjukpension, kan du delta i vård och rehabilitering.

Om din arbetsförmåga inte återställs eller förbättras under vården eller rehabiliteringen, kan du ha rätt till sjukpension (invalidpension).

Anmäl dig i god tid som arbetslös arbetssökande om din rätt till sjukdagpenning upphör eller om sjukpension inte beviljas. Du kan ansöka om arbetslöshetsförmån hos arbetslöshetskassan eller FPA.

Om du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension och din rätt till sjukdagpenning upphör innan du får ett pensionsbeslut eller om pension inte beviljas, kan du ansöka om arbetslöshetsförmån. Arbetslöshetsförmånen tryggar din försörjning också när utbetalningen av rehabiliteringsstödet har upphört men din ansökan om fortsatt stöd ännu inte har behandlats. Också i det fallet ska du anmäla dig som arbetssökande i tid.

Om du har ett giltigt anställningsförhållande och din ansökan om pension har avslagits på grund av att du har ansetts vara arbetsför, kan du få en arbetslöshetsförmån tills pensionsbeslutet vinner laga kraft. 

Hur bedömer FPA arbetsförmågan?

När du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension bedömer FPA din arbets- och funktionsförmåga utifrån ett läkarutlåtande och uppgifterna i din ansökan. Bedömningen görs enligt definitionen i folkpensionslagen. Det betyder att sjukdomen eller funktionsnedsättningen måste hindra sådant arbete som skulle trygga en skälig försörjning för dig. Som skälig försörjning betraktas garantipensionens fulla belopp 986,30 euro per månad.

Även om du har en diagnostiserad sjukdom och ett läkarutlåtande om arbetsoförmåga, är du inte nödvändigtvis arbetsoförmögen på det sätt som avses i folkpensionslagen. När du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension bedöms din kvarstående arbetsförmåga i förhållande till, förutom det arbete som du har utfört, också till sådant annat arbete som skulle trygga en skälig försörjning för dig. I samband med avgörandet beaktas också din ålder, ditt yrke, din utbildning samt dina rehabiliteringsmöjligheter.  

För rehabiliteringsstöd och sjukpension är definitionen på arbetsoförmåga alltså en annan än för sjukdagpenning. För sjukdagpenning bedöms din arbetsförmåga endast i förhållande till det arbete du har utfört eller ett därmed nära jämförbart arbete. 

Kan du få rehabiliteringsstöd eller sjukpension?

Du kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension från FPA om följande villkor uppfylls:

  • Sjukdom eller funktionsnedsättning hindrar arbete som tryggar en skälig försörjning. Som skälig försörjning betraktas garantipensionens fulla belopp 986,30 euro per månad. FPA bedömer hur sjukdomen eller funktionsnedsättningen inverkar på din arbetsförmåga.
  • Du är 18–64 år gammal. Om du är född före 1.1.2009 är åldersgränsen 16 år.
  • Du har ett läkarutlåtande (läkarutlåtande B) om arbetsoförmågan och en behandlings- eller rehabiliteringsplan. Behandlings- eller rehabiliteringsplanen kan också finnas som en separat bilaga. 
  • Du bor i Finland eller har bott i Finland i minst 3 år sedan du fyllde 16 år. Om du har bott i Finland i minst ett år kan den försäkringstid som tjänats in i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz eller Storbritannien räknas dig till godo. Kravet på bosättningstid behöver emellertid inte uppfyllas om din arbetsoförmåga har börjat före 19 års ålder medan du varit bosatt i Finland, eller om du tidigare har fått handikappbidrag för personer under 16 år.
  • Du får ingen arbetspension alls eller du får mindre än
    • 1617,13 euro/månad om du bor ensam
    • 1449,13 euro/månad om du är gift eller sambo eller i registrerat partnerskap.
  • Du är permanent blind eller rörelsehindrad. En förutsättning för sjukpension är att övriga pensionsinkomster inte överstiger FPA:s inkomstgräns.

Om du är under 20 år utreder FPA först om du har möjligheter till rehabilitering och att få antingen rehabiliteringspenning för unga eller rehabiliteringspenning på grundval av yrkesinriktad rehabilitering.

Du kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension endast om

  • det enligt FPA:s utredning inte är möjligt med yrkesinriktad rehabilitering och rehabiliteringspenning för unga
  • den yrkesinriktade rehabiliteringen har avbrutits på grund av sjukdom eller upphört för att den inte gett resultat.

Om du beviljas rehabiliteringsstöd eller sjukpension, upphör barnbidraget och eventuellt handikappbidrag. I stället för handikappbidraget kan du ansöka om vårdbidrag för pensionstagare.

Din arbetsförmåga och din rätt till rehabiliteringsstöd eller sjukpension bedöms på nytt om din arbetsförmåga återställs, om du blir bättre, eller om du studerar till ett nytt yrke.

Om du har sjukpension från FPA, omvandlas den utan ansökan till ålderspension när du fyller 65 år. Pensionen omvandlas till ålderspension från början av månaden efter din födelsedag.

Hur mycket kan du få i rehabiliteringsstöd eller sjukpension?

Du kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension från FPA om din arbetspension är liten. Din arbetspension och dina övriga pensionsinkomster inverkar på rehabiliteringsstödets och sjukpensionens belopp.

Rehabiliteringsstödets och sjukpensionens fulla belopp för ensamboende är
783,41 euro/månad
Rehabiliteringsstödets och sjukpensionens fulla belopp för personer i parförhållande* är
699,42 euro/månad

* Med parförhållande avses samboförhållande, äktenskap eller registrerat partnerskap.

Du kan få det fulla beloppet endast om du inte alls får några andra pensioner eller om det totala beloppet av dina andra pensioner före skatt är högst 66,29 euro/månad. Om dina pensionsinkomster är högre minskar FPA:s rehabiliteringsstöd och sjukpension, eller uteblir helt.

Om ditt rehabiliteringsstöd eller din sjukpension blir mindre än 7,97euro/månad, betalas rehabiliteringsstödet eller sjukpensionen inte ut.

Läs mer om vilka inkomster som inverkar på rehabiliteringsstödets och sjukpensionens belopp. 

Också lön som du får för arbete kan påverka rehabiliteringsstödets och sjukpensionens belopp.

Rehabiliteringsstödet och sjukpensionen beskattas.

Du kan uppskatta rehabiliteringsstödets eller sjukpensionens belopp med en beräkningsformel eller begära en uppskattning av pensionsbeloppet genom att ringa vårt servicenummer 020 692 222.

Först avdras pensionsbeloppet som berättigar till full sjukpension från arbetspensionen. Därefter avdras hälften av det återstående beloppet från sjukpensionens fulla belopp. I beräkningsformeln beaktas arbetspensionen till bruttobeloppet, dvs. före skatt.

Beräkningsformel för ensamstående: 783,41 euro - (arbetspensioner - 65,62 euro): 2

Beräkningsformel för personer i parförhållande: 699,42 euro - (arbetspensioner - 65,62 euro): 2

De här beräkningsformlerna fungerar inte om du har bott eller arbetat utomlands.

När du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension ska du uppge alla de länder där du har bott, arbetat eller studerat.

Den tid som du har bott utomlands kan minska din pension om du har bott i Finland mindre än 80 procent av tiden mellan 16 års ålder och pensionens början.

Du kan fråga FPA:s center för internationella ärenden hur tiden du bott utomlands påverkar din pension.

FPA justerar årligen folkpensionen med index. Rehabiliteringsstödet och sjukpensionen kan då öka eller minska.

Du behöver inte göra något på grund av indexjusteringen, utan FPA ändrar beloppet automatiskt.

Utbetalningsdag

FPA betalar ut rehabiliteringsstöd och sjukpension
den 7:e i månaden.

Om bankerna är stängda på utbetalningsdagen betalas pensionen ut föregående öppetdag.

Om du flyttar utomlands permanent kan FPA i vissa situationer fortfarande betala rehabiliteringsstöd eller sjukpension till dig. 

Om du bor utomlands ska du skriftligen meddela ditt IBAN-kontonummer och bankens BIC-kod till centret för internationella ärenden vid FPA. Utan kontonummer kan pensionen inte betalas ut.

Hur inverkar andra pensioner och inkomster?

Nästan alla arbetspensioner och andra fortlöpande pensioner inverkar på rehabiliteringsstödet och sjukpensionen. De beaktas till bruttobeloppet, det vill säga utan avdrag för skatter. I regel minskar också de pensioner och ersättningar som du får från utlandet ditt rehabiliteringsstöd eller din sjukpension.

  • arbetspensioner, till exempel ålderspension, invalidpension och familjepensioner
  • frivilliga tilläggspensioner och familjepensioner som grundar sig på anställnings- eller tjänsteförhållande, företagarverksamhet eller förtroendeuppdrag
  • olycksfallspension, familjepension, livränta och försörjningspension som betalas enligt den lagstadgade olycksfallsförsäkringen
  • rehabiliteringspenning som betalas enligt den lagstadgade olycksfallsförsäkringen
  • invalidpension och familjepension som betalas enligt den lagstadgade trafikförsäkringen
  • ersättning för inkomstbortfall som betalas enligt den lagstadgade trafikförsäkringen
  • försörjningspension som betalas enligt lagen om skada, ådragen i militärtjänst
  • grundbeloppet av avträdelsestöd för lantbruksföretagare
  • pensioner och ersättningar som betalas från utlandet.

Rehabiliteringspenningen och ersättningen för inkomstbortfall börjar minska sjukpensionen först ett år efter att olycksfallet eller trafikskadan inträffade.

Förvärvsarbete eller företagsverksamhet kan inverka på sjukpensionens belopp.

  • kapitalinkomster och förmögenhet
  • partnerns inkomster och förmögenhet
  • arbetspension som intjänats på grundval av studier eller barnavård
  • uppskovsförhöjning av arbetspension
  • engångsförhöjning av sjukpension.

Exempel på pensionsinkomster och skatter.

Så här ansöker du om rehabiliteringsstöd eller sjukpension

  1. Ansök om rehabiliteringsstöd eller sjukpension i e-tjänsten MittFPA om du inte har tjänat in arbetspension eller om beloppet av din arbetspension understiger inkomstgränsen för pension från FPA. Du kan ansöka om arbetspension med samma ansökan om du har tjänat in ens lite arbetspension.
    • Information om rehabiliteringsstöd och invalidpension från arbetspensionsanstalterna finns på arbetspensionsanstaltens webbplats. Om du inte vet vilken din arbetspensionsanstalt är, kan du kontrollera det på webbplatsen arbetspension.fi.
  2. Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bifoga till ansökan
    • ett läkarutlåtande B som är högst 6 månader gammalt och andra utredningar om ditt hälsotillstånd
    • en vård- eller rehabiliteringsplan som gjorts upp vid vårdenheten. Planen kan ingå i läkarutlåtandet eller vara en separat bilaga.
    • bilaga TM LPA/FPA 1801r (pdf), om du är lantbruksföretagare
    • bilaga U ETK/Kela 7110r (pdf), om du har bott eller arbetat utomlands.

Om du ansöker om fortsatt utbetalning av rehabiliteringsstöd, ska du lämna in ett nytt läkarutlåtande till FPA. Ingen ny ansökan behövs, eftersom rehabiliteringsstödets fortsättning avgörs utifrån läkarutlåtandet.

I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du får också beslutet hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara ansökningsblanketten för sjukpension ETK/Kela 7002r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA. Notera att behandlingen av ditt ärende kan inledas snabbare om du lämnar in en ansökan i e-tjänsten MittFPA. 

Om det är besvärligt för dig att sköta dina FPA-ärenden, kan du ge en annan person fullmakt att sköta ärendena för din räkning. Om du vill gå igenom ditt ärende i lugn och ro med en sakkunnig vid FPA, kan du boka en tid till FPA:s telefonservice.

Ansök om rehabiliteringsstöd eller sjukpension

Logga in i MittFPA

Viktigt att komma ihåg när du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension

Fyll i ansökan i tid, eftersom rehabiliteringsstöd och sjukpension i regel kan betalas retroaktivt för högst 6 månader.

Gör så här om din ansökan ännu inte har avgjorts när sjukdagpenningen eller lönebetalningen för sjukdomstiden upphör och du inte lyckas återgå till arbetet eller om din ansökan om rehabiliteringsstöd eller sjukpension avslås:

  • Anmäl dig omedelbart som arbetslös arbetssökande hos sysselsättningstjänsterna i din hemkommun i e-tjänsten Jobbmarknaden (jobbmarknaden.fi).
  • Följ arbetskraftsmyndighetens anvisningar. Du kan inte anmäla dig som arbetssökande retroaktivt. Håll din arbetsansökan i kraft.
  • Ange att du söker heltidsarbete. Endast arbetssökande som söker heltidsarbete har rätt till arbetslöshetsförmåner. Arbetssökande som har delinvalidpension kan däremot om de så önskar söka deltidsarbete.
  • Anmäl dig som arbetssökande också när du har ett gällande anställningsförhållande. Lämna då in ett intyg från din arbetsgivare till FPA eller till arbetslöshetskassan. Av intyget ska framgå att arbetsgivaren inte kan erbjuda dig ett arbete som motsvarar din arbetsförmåga.

Om FPA eller din arbetspensionsanstalt avslår din ansökan om rehabiliteringsstöd eller sjukpension (invalidpension) ska du ta reda på huruvida du kan återgå till arbetet eller om du har rätt till arbetslöshetsförmåner. Du kan också ansöka om yrkesinriktad eller medicinsk rehabilitering. Det går också att överklaga ett avslagsbeslut.  

Meddela förändringar som inverkar på rehabiliteringsstödet eller sjukpensionen

Kom ihåg att meddela FPA om det sker förändringar i din livssituation, så att rehabiliteringsstödet och sjukpensionen betalas ut till rätt belopp. Meddela FPA om

  • du börjar förvärvsarbeta och tjänar mer än 986,30 euro/månad 
  • ditt hälsotillstånd eller din arbetsförmåga förbättras
  • du blir klar med din utbildning
  • din rehabilitering avbryts
  • du börjar få någon annan ersättning eller pension från Finland eller från utlandet eller beloppet av dessa förändras
  • dina familjeförhållanden förändras
  • du flyttar utomlands eller vistas utomlands i mer än tre månader.

Om du inte meddelar oss om förändringar kan det hända att en förmån betalas till dig utan grund. I så fall måste förmånen återkrävas senare. 

Kontrollera också hur en förändrad livssituation inverkar på andra FPA-förmåner.

FPA får uppgifter om löneinkomsterna från inkomstregistret och använder dessa uppgifter vid handläggningen av ditt ärende. Vid behov ber vi dig om ytterligare uppgifter.

Arbete och studier när du har rehabiliteringsstöd eller sjukpension

Lönearbete kan påverka utbetalningen av ditt rehabiliteringsstöd och din sjukpension. Studier påverkar däremot inte utbetalningen.

Arbete när du har rehabiliteringsstöd eller sjukpension

Medan du får rehabiliteringsstöd eller sjukpension kan du tjäna högst 986,30 euro/månad. Om du tjänar mer lämnas utbetalningen av din sjukpension vilande, dvs. avbryts. Kom i så fall ihåg att

  • meddela FPA om ditt arbete 
  • ta reda på från din arbetspensionsanstalt hur arbete inverkar på den invalidpension som arbetspensionsanstalten betalar.

Arbete inverkar även på

Om utbetalningen av ditt rehabiliteringsstöd eller din sjukpension avbryts, avbryts också vårdbidraget för pensionstagare. I vissa fall kan du då i stället för vårdbidraget få det högsta handikappbidraget från FPA.

Om sjukpensionen beviljats på grundval av permanent blindhet eller rörelsehinder inverkar ditt arbete inte på utbetalningen av sjukpensionen. Arbete inverkar däremot på garantipensionen.

Om dina inkomster från arbetet överstiger inkomstgränsen under 3 månader efter varandra, lämnas din pension vilande, dvs. utbetalningen avbryts. I så fall avbryts utbetalningen från och med början av den första månaden då arbetsinkomsten överstiger 986,30 euro/månad. FPA återkräver pensioner som betalats ut felaktigt.

Utbetalningen av pensionen kan avbrytas för en oavbruten period på minst tre månader och högst två år. Pensionen kan även lämnas vilande retroaktivt. Kom ihåg att meddela dina arbetsinkomster innan du börjar arbeta.

Exempel

Eero är sjukpensionerad och får arbete. Han börjar arbeta 1.8 och arbetsavtalet fortsätter tills vidare. Hans lön är 1 200 euro/mån., vilket är mer än inkomstgränsen för sjukpension 986,30 euro/mån.

Eero meddelar FPA att han börjar arbeta. FPA avbryter utbetalningen av sjukpensionen från och med 1.8.

Återgång i arbete efter pension

Om utbetalningen av ditt rehabiliteringsstöd eller din sjukpension har varit avbruten i 2 år och ditt arbete fortsätter, upphör din sjukpension.

Om din arbetsförmåga försämras på nytt, kan du på nytt ansöka om sjukpension. Då bedöms din arbetsförmåga på nytt.

Studier när du har sjukpension

Du kan studera medan du får rehabiliteringsstöd eller sjukpension. Om du studerar för ett nytt yrke eller en ny universitetsexamen, kan du planera för att gå ut i arbetslivet eller återvända dit. Där får du stöd av FPA och sysselsättningstjänsterna i din hemkommun.

När du blir klar med studierna ska du meddela FPA om det. FPA bedömer om du fortfarande har rätt till rehabiliteringsstöd eller sjukpension.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Ring FPA:s kundservice.

020 692 222
020 692 222

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

Senast ändrad 22.1.2025