Vem kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension?
Du kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension från FPA om följande villkor uppfylls:
- Du har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som hindrar arbete som tryggar en skälig försörjning. FPA bedömer hur sjukdomen inverkar på din arbetsförmåga.
- Du är 16–64 år gammal.
- Du har ett läkarutlåtande (läkarutlåtande B) med behandlings- eller rehabiliteringsplan. Behandlings- eller rehabiliteringsplanen kan också finnas som en separat bilaga. Läs mer om ansökan till FPA-rehabilitering.
- Du har bott i Finland minst den lagstadgade tiden. Kravet på bosättningstid behöver emellertid inte uppfyllas om din arbetsoförmåga har börjat före 19 års ålder medan du varit bosatt i Finland, eller om du tidigare har fått handikappbidrag för personer under 16 år.
- Dina övriga pensioner och ersättningar ligger under inkomstgränsen. Läs hur dina familjeförhållanden och inkomster eller ersättningar inverkar på beloppet av din folkpension.
Du kan få rehabiliteringsstöd eller sjukpension (invalidpension) från en arbetspensionsanstalt, FPA eller från bådadera. Läs mer om rätten till invalidpension enligt arbetspensionslagarna (arbetspension.fi).
Hur bedömer FPA arbetsförmågan?
När du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension bedömer FPA din arbetsförmåga i enlighet med definitionen i folkpensionslagen. Enligt definitionen är en person arbetsoförmögen om hen till följ av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan utföra sådant arbete som tryggar en skälig försörjning.
FPA:s förmånshandläggare och sakkunnigläkare bedömer din återstående arbets- och funktionsförmåga utifrån ett läkarutlåtande och uppgifterna i ansökan. Samtidigt bedömer de om du är arbetsoförmögen enligt definitionen i folkpensionslagen.
Även om du har en diagnostiserad sjukdom och ett läkarutlåtande om arbetsoförmåga, är du inte nödvändigtvis arbetsoförmögen enligt definitionen i folkpensionslagen. Detta beror på att din arbetsförmåga bedöms i förhållande till både ditt tidigare arbete och till annat arbete som skulle trygga en skälig försörjning för dig. Dessutom beaktas din ålder, ditt yrke, din utbildning och om din arbetsförmåga kan stödjas genom rehabilitering.
Lägg alltså märke till att den definition av arbetsförmåga som används vid beslut om rehabiliteringsstöd och sjukpension är annorlunda än den som används vid beslut om sjukdagpenning. För sjukdagpenning bedöms din arbetsförmåga endast i förhållande till det arbete du har utfört eller ett därmed nära jämförbart arbete. Även om du har fått sjukdagpenning är det alltså inte självklart att du har rätt till rehabiliteringsstöd eller sjukpension.
Bra att veta
- Om du har fyllt 60 år och du har lång arbetslivserfarenhet bedöms din arbetsoförmåga i förhållande till ditt arbete.
- Den som är permanent blind eller rörelsehindrad är berättigad till sjukpension även om han eller hon har arbete. En förutsättning för sjukpension är emellertid att övriga pensionsinkomster inte överstiger FPA:s inkomstgräns.
- I samband med handläggningen av ansökan utreds inledningsvis vilka dina möjligheter att rehabiliteras är.
Om du är under 20 år
För personer under 20 år är de primära förmånerna rehabiliteringspenning för unga och rehabiliteringspenning för tid med yrkesinriktad rehabilitering. När en ung person ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension utreder FPA först om någondera av dessa primära förmåner kan beviljas. Först därefter görs en bedömning av huruvida rehabiliteringsstöd eller sjukpension kan beviljas.
Om du är under 20 år kan du få rehabiliteringsstöd eller sjukpension i följande situationer:
- när det enligt FPA:s utredning inte möjligt med yrkesinriktad rehabilitering och rehabiliteringspenning för unga
- den yrkesinriktade rehabiliteringen har avbrutits på grund av sjukdom eller upphört för att den inte gett resultat.
Om en ung person som fyllt 16 år beviljas rehabiliteringsstöd eller sjukpension, upphör barnbidraget och eventuellt handikappbidrag som betalats ut. I stället för handikappbidraget kan den unga ansöka om vårdbidrag för pensionstagare.