Specialvårdspenning
På den här sidan:
Kan jag få specialvårdspenning?
Specialvårdspenning är en ersättning för inkomstbortfall vid situationer då du inte kan utföra ditt arbete, eftersom du måste delta i vården eller rehabiliteringen av ditt barn som har en sjukdom eller funktionsnedsättning. Specialvårdspenning kan betalas till föräldrar vars barn är under 16 år.
Du kan få specialvårdspenning
- under den tid ditt barn vårdas på sjukhus eller poliklinik samt under hemvård och rehabilitering i anslutning till det
- under den tid du deltar i vård och rehabilitering av din partners barn eller ett annat barn, om du sköter barnet på samma sätt som en förälder.
Om du arbetar heltid kan du få specialvårdspenning då du deltar i vården eller rehabiliteringen av barnet i minst 4 timmar inklusive resor.
Om du arbetar deltid beräknas tiden som du deltar i vården i samma proportion som för heltidsanställda och kan därför vara kortare än 4 timmar.
Du har rätt till specialvårdspenning endast för hela dagar utan lön.
När kan du få specialvårdspenning?
För att ansöka om specialvårdspenning behövs läkarintyg D där barnets sjukdom konstateras. Det ska också framgå av intyget att föräldern behöver delta i vården av barnet.
Barnets ålder, vårdplats, sjukdomens svårighetsgrad och behandlingsskede inverkar på beviljandet av specialvårdspenning:
- Om barnet är under 7 år kan du få specialvårdspenning för den tid då barnet vårdas på sjukhus eller poliklinik. Om barnet vårdas hemma kan du få specialvårdspenning om sjukdomen är svår och i ett behandlingsskede som utvecklas snabbt eller är krävande.
- Om barnet är 7–15 år kan du få specialvårdspenning både under den tid då barnet vårdas på sjukhus eller poliklinik och då barnet vårdas hemma endast ifall barnet har en svår sjukdom som är i ett behandlingsskede som utvecklas snabbt eller är krävande.
Som svåra sjukdomar betraktas till exempel
- leukemier eller andra maligna tumörer
- svåra hjärtfel, svåra olycksfalls- och brännskador
- svårbalanserad diabetes eller inledningsskedet av diabetesbehandling
- svåra psykiska störningar
- svår intellektuell funktionsnedsättning
- svår astma
- svår ledgångsreumatism
- någon annan sjukdom eller funktionsnedsättning som i fråga om svårighetsgrad kan jämföras med de sjukdomar som nämns ovan.
Du kan få specialvårdspenning också under en tid med skolgång eller dagvård på prov för ett svårt sjukt barn om du måste vara borta från jobbet då.
Specialvårdspenning under barnets rehabilitering
Du kan få specialvårdspenning för den tid då barnet får rehabilitering, om barnet får rehabilitering på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning. Rehabilitering som berättigar till specialvårdspenning är exempelvis
- medicinsk rehabilitering under en sjukhusperiod
- en lagstadgad rehabiliterings- eller anpassningskurs
- bedömning av rehabiliteringsbehov eller uppgörande av rehabiliteringsplan.
Alternativt kan du ha rätt till rehabiliteringspenning under barnets rehabiliteringstid. Du kan uppskatta beloppet av rehabiliteringspenningen med räknaren för rehabiliteringspenning.
För rehabiliteringspenning finns ingen maximal utbetalningstid, vilket det finns i fråga om specialvårdspenning. Beakta det ifall antalet dagar som berättigar till specialvårdspenning är stort eller om du uppskattar att det kommer att bli många sådana dagar.
I följande situationer kan du inte få specialvårdspenning under den tid du deltar i vården av barnet:
- Du får lön för samma tid eller FPA betalar dig samtidigt dagpenning, såsom graviditetspenning eller särskild graviditetspenning, föräldrapenning eller sjukdagpenning.
- Du stannar hemma från arbetet för att sköta övriga barn i familjen medan den andra föräldern deltar i vården av ett sjukt barn. Specialvårdspenning kan endast beviljas till den förälder som deltar i vården av ett sjukt barn.
- Barnet är dagtid utanför hemmet i dagvård eller skola.
Om du får specialvårdspenning kan du inte samtidigt få arbetslöshetsförmåner.
Hur mycket kan jag få i specialvårdspenning?
Specialvårdspenningens belopp bestäms utifrån årsinkomsten.
Läs mer
- om inkomster som beaktats vid beräkningen av årsinkomsten
- om hur dagpenningens belopp beräknas utifrån 3 månaders inkomster.
Se även exempel på specialvårdspenning.
Du kan uppskatta beloppet av specialvårdspenningen med hjälp av räknaren för specialvårdspenning.
Utbetalning av specialvårdspenning
I fråga om specialvårdspenning tillämpas ingen självrisktid. Specialvårdspenning betalas ut i efterskott för vardagar. Som vardagar räknas måndag till lördag. Helgdagar som infaller på en vardag räknas inte som vardagar.
För den tid som barnet vårdas på sjukhus kan specialvårdspenning betalas till båda föräldrarna om den behandlande läkaren anser att det är nödvändigt att båda föräldrarna deltar i vården.
Också under rehabiliteringstiden kan specialvårdspenning betalas samtidigt till båda föräldrarna.
FPA meddelar uppgift om utbetald specialvårdspenning till inkomstregistret inom fem dagar från utbetalningsdagen.
Dagarna med specialvårdspenning beräknas per barn. Båda föräldrarnas specialvårdspenningsdagar räknas ihop.
Specialvårdspenning betalas för poliklinik- eller sjukhusvård eller rehabilitering på grund av en och samma sjukdom för högst 60 vardagar.
För tiden för vård i hemmet betalas specialvårdspenning för 60 vardagar. Av särskilda terapeutiska skäl kan specialvårdspenning betalas ut samtidigt som hemvårdsstöd för ytterligare högst 30 vardagar.
För den tid som överskriver den maximala utbetalningstiden kan specialvårdspenning beviljas endast på vägande medicinska grunder om vården i anslutning till barnets svåra sjukdom eller ett oväntat förvärrande av sjukdomen förutsätter att en förälder är närvarande utan avbrott.
Som vägande medicinska grunder betraktas
- livsfarligt tillstånd som förutsätter oavbruten tillsyn över barnet
- eftervård av svåra olycksfall och brännskador
- vård av barn som kräver dialysbehandling, då vården förutsätter att barnet står under oavbruten tillsyn och att en förälder hela tiden är närvarande
- vård av ett döende barn
- någon annan motsvarande vägande medicinsk grund.
Så här ansöker du om specialvårdspenning
- Fyll i blanketten Specialvårdspenning SV 89r (pdf).
- Spara den tomma blanketten på din enhet. Fyll inte i ansökan direkt i din webbläsare, eftersom det kan leda till att en del information inte sparas.
- Öppna blanketten i Adobe Reader och fyll i den.
- Spara den ifyllda ansökan på din enhet. Ansökan måste vara i pdf-format.
- Läs våra anvisningar för tekniska problemsituationer.
- Skicka din ansökan i MittFPA:
- Logga in i MittFPA och gå till Gör ansökan.
- Välj Sjukdom och rehabilitering och sedan Specialvårdspenning - gör ansökan.
- När du lämnar in din ansökan i MittFPA behöver du inte underteckna den.
- Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bilagor som behövs:
- Läkarintyg D, där det framgår att barnet är sjukt och att det är nödvändigt att en förälder deltar i vården av barnet. Som alternativ till läkarintyget kan du även lämna in ett deltagarintyg eller någon annan utredning om deltagande i rehabilitering. Deltagarintyget eller utredningen ska innehålla uppgifter om rehabiliteringen, om att rehabiliteringen grundar sig på lag och om att föräldern deltagit i rehabiliteringen.
- Om du är arbetstagare: ett intyg från arbetsgivaren om att du inte får lön för den tid du deltar i vården.
- I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du får också ett beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.
Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Skriv ut blanketten, underteckna den och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.
Ansökningstid
Sök specialvårdspenning inom 4 månader från det att vården av barnet började.
Meddela förändringar som inverkar på specialvårdspenningen
Meddela omedelbart FPA ifall uppgifterna du har uppgett förändras. Meddela FPA om
- dagarna för hemvård eller sjukhusvård av barnet förändras
- du inte längre deltar i vården av barnet, eftersom du börjar arbeta
- du får semesterlön
- barnet återvänder till skolan eller dagvården på heltid.
Det är viktigt att du meddelar förändringar, så att förmånen inte betalas ut utan grund. Förmånen måste då återkrävas av dig senare.
Kontrollera också hur dessa förändringar i din livssituation inverkar på andra förmåner från FPA.