Usein kysyttyä päiväraha-asioinnista | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Asiointipalveluissa voi esiintyä käyttökatkoja 25.1. klo 9–12 Lue lisää

Usein kysyttyä työnantajan päiväraha-asioinnista

 Lähetä vastauksesi Kelan pyyntöön Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa valitsemalla Anna lisätietoja ja ilmoita päivämäärä, jona viimeistään pystyt toimittamaan palkkatiedot. 

Voit ilmoittaa palkat palkanmaksujaksoittain Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa. Merkitse tällöin hakemukseen tieto siitä, mistä alkaen palkanmaksu jatkuu.

Päivärahaa ei makseta ilmoitetusta päivämäärästä lukien ennen kuin Kelaan on toimitettu uudet palkkatiedot. Voit myös toimittaa palkkatiedot vasta, kun koko poissaoloajan palkka on tiedossa ja maksettu. 

Jos teet hakemuksen tulorekisterissä, ilmoita, mihin asti poissaoloajan palkanmaksu jatkuu. 

Päiväraha maksetaan työntekijälle itselleen, jos hänellä on vuosilomallaan oikeus saada sairaus-, kuntoutus- tai vanhempainpäivärahaa.

Työnantaja ilmoittaa Kelaan vain ne palkat, joista sillä on oikeus työ- tai virkaehtosopimuksen, työsopimuksen tai muun sopimuksen tai lain, asetuksen tai muun säädöksen tai määräyksen perusteella saada päiväraha Kelasta palkkaa vastaavalta osalta. 

Jos vuosiloma kohdistuu sairauspäivärahan, kuntoutusrahan tai vanhempainpäivärahan aikaan, työnantaja voi halutessaan ilmoittaa vuosiloman ajankohdan Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa valitsemalla Anna lisätietoja. Kela ei tarvitse vuosiloma-ajan palkkatietoja.

Jos hakemus tai ilmoitus on kokonaan virheellinen eli se on esimerkiksi annettu väärän työnantajan tai työntekijän tiedoilla, lähetä välittömästi lisäselvitys Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa valitsemalla Anna lisätietoja. 

Pyydä lisäselvityksessä Kelaa poistamaan virheellinen hakemus tai ilmoitus. Anna tiedot saman työnantajan ja saman työntekijän tiedoilla kuin virheellisessä hakemuksessa tai ilmoituksessa ja kerro, miksi pyydät poistoa, esimerkiksi tämän tapaisesti: "Tänään klo 13.45 lähetetty hakemus on virheellinen. Pyydän poistamaan hakemuksen tiedot, koska hakemus on annettu väärän henkilön tiedoilla.” 

Jos virhe koskee vain ilmoitettua palkan määrää tai palkallista poissaoloaikaa, tee uusi hakemus oikeilla tiedoilla.

Toimita lisäksi Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelun Anna lisätietoja -kohdasta lisäselvitys, jossa kerrot asiasta tarkemmin esimerkiksi tämän tapaisesti: ”Tänään klo 13.45 lähetetty hakemus on virheellinen. Uusi, korvaava hakemus on toimitettu tänään.”

Virheellinen ja korvaava hakemus jäävät näkymään Katso aiemmin lähetetyt -osioon.

Kaikkia työntekijöitä koskevat päätökset voi katsoa palvelussa kuluvalta vuodelta ja kahdelta sitä edeltävältä vuodelta. Yhtä työntekijää koskevat päätökset näkyvät kuluvalta vuodelta ja kuudelta sitä edeltävältä vuodelta.

Soita Työnantajalinjalle. Puhelinpalvelu välittää tarvittaessa soittopyynnön päätöksen antaneelle käsittelijälle.

Jos aiemmin annetut palkanmaksutiedot ovat muuttuneet esimerkiksi vuosiloman, työhön paluun tai eläkkeelle siirtymisen vuoksi, ilmoita uudet palkanmaksutiedot mahdollisimman pian tekemällä uusi hakemus Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelun kohdassa Tee hakemuksia ja ilmoituksia. Toinen vaihtoehto on, että ilmoitat muutoksista lomakkeella Ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta Y17 (pdf)

Jos palkkatiedot ovat muuttuneet mutta eivät ole vielä toimitettavissa, lähetä Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa lisäselvitys valitsemalla Anna lisätietoja ja ilmoita päivämäärä, mihin mennessä voit toimittaa palkkatiedot. Toinen vaihtoehto on, että toimitat Y17-lomakkeen ilman palkkatietoja ja selostat tilanteen lomakkeen kohdassa Lisäselvitys.

Ilmoita tilinumero Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa valitsemalla Päivitä työnantajan tietoja. Toinen vaihtoehto on, että ilmoitat tilinumeron lomakkeella Ilmoitus - Tilinumero - Työnantaja Y122 (pdf).  

Työntekijän päivärahaa varten tarvitaan aina hänen oma hakemuksensa, ja päiväraha maksetaan työntekijän ilmoittamalle tilille. Jos päivärahaa ei aikaisemmin ole maksettu työntekijälle itselleen, Kela pyytää häneltä maksuosoitteen joko puhelimitse tai kirjeellä.

Työntekijä voi ilmoittaa tilinumeron verkkoasiointipalvelussa tai kirjallisesti lomakkeella Y121. Tilinumeron voi ilmoittaa myös puhelimitse siinä tapauksessa, että samalle tilille on jo aiemmin maksettu jokin Kelan etuus tai korvaus.

Jos työntekijä tekee oman hakemuksen, hakemuksen käsittely nopeutuu eikä lisäselvitysten pyytämiseen kulu aikaa.

Voit käyttää Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelua, jos sinulla on rekisteritietojen perusteella oikeus edustaa Y-tunnuksen mukaista yritystä tai yhteisöä tai olet saanut palvelun käyttöön oikeuttavan valtuuden Suomi.fin Valtuudet-palvelussa.

Kun suunnitellaan yrityskauppaa, yrityksen lopettamista, sulautumista tai jakautumista, tulee arvioida, tarvitaanko uusia valtuuksia, jotta Kela-asioita voi hoitaa muutoksenkin jälkeen. Lisäksi on hyvä tarkistaa, täytyykö valtuuksia lakkauttaa, ettei niitä jää tarpeettomasti voimaan.

Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelun käyttöön ei vaikuta, onko palvelussa näytettävissä tiedoissa sellaisten henkilöiden tietoja, joiden työsuhde on päättynyt.

Uusia valtuuksia annettaessa on hyvä huomata, että saamallaan valtuudella henkilö voi tarkastella Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelusta myös Y-tunnuksen historiatietoja eli esimerkiksi päätöksiä ja maksuja kuluvalta sekä kahdelta edelliseltä vuodelta. Valtuutta ei siis voi rajata siten, että aikaisemmat tiedot eivät näy.

Esimerkiksi yrityskaupan myötä voi syntyä tilanne, jossa uusi omistaja näkee asiointipalvelussa sellaisen henkilön etuustietoja, jonka työsuhde on päättynyt jo edellisen omistajan aikana.

Kun yritys lopettaa toimintansa, tarpeettomat valtuudet täytyy lakkauttaa. Kun yritys on poistettu rekistereistä ja valtuudet on lakkautettu, kukaan ei voi enää käyttää yrityksen nimissä Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelua tietojen tarkasteluun tai etuuksien hakemiseen. Jos valtuuksia ei erikseen lakkauteta, valtuudet saanut henkilö voi käyttää Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelua niin kauan kuin hänen valtuutensa ovat voimassa.

Esimerkki

Yrityksen koko osakekanta myydään uudelle omistajalle.

Aarne Virtasen omistaman Sähkö A oy:n kaikki osakkeet myydään Berit Niemiselle. Tämän jälkeen Virtanen perustaa uuden yrityksen. Berit Nieminen toimii Sähkö A oy:n toimitusjohtajana ja muuttaa yrityksen nimeksi Sähkö B oy. Y-tunnus säilyy ennallaan.

Toimitusjohtaja Berit Nieminen voi kirjautua Työnantajan päiväraha- ja korvaus ja nähdä Kelan edelliselle omistajalle antamat etuuspäätökset kuluvan ja kahden edellisen vuoden ajalta. Hän voi myös antaa valitsemilleen henkilöille tai tilitoimistolle Suomi.fi-valtuudet päätöstietojen katseluun. Myös nämä henkilöt voivat katsoa edellisen omistajan aikaisia päätöksiä.

Esimerkki

Yrityksen liiketoiminta myydään uudelle omistajalle.

Aino Suomisen omistama Leipomo A oy myy liiketoiminannan ja leipomokiinteistön Ben Nurmen omistamalle Leipomo B:lle. Leipomo jatkaa toimintaansa samassa paikassa.

Ben Nurmi toimii Leipomo B:n toimitusjohtajana ja voi käyttää Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelua. Palvelussa näkyvät vain Leipomo B:n nimissä lähetetyt hakemukset. Toimitusjohtaja Nurmi ei näe esimerkiksi päätöksiä, jotka Kela on antanut samasta työntekijästä tämän aikaisemmalle työnantajalle. 

Sivu päivitetty 2.12.2024