Usein kysyttyä sairauspoissaoloista | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä sairauspoissaoloista

Sairauspäiväraha

Päivärahaa voidaan joissakin tilanteissa myöntää, vaikka enimmäisaika on täyttynyt. Voit hakea päivärahaa normaalisti palkanmaksun ajalta. Kela selvittää, voidaanko päivärahaa myöntää enimmäisajan täyttymisestä huolimatta ja antaa päätöksen.

Jos hakemus on tehty väärän työnantajan Y-tunnuksella tai väärän työntekijän henkilötunnuksella, niin ilmoita korjattavat tiedot Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelun kohdassa Anna lisätietoja. Käytä tässä lisäselvityksessä saman työnantajan ja saman työntekijän tietoja kuin ensimmäisessä hakemuksessa. Kirjoita esimerkiksi tämän tapaisesti: "Tänään klo 13.45 lähetetty hakemus on virheellinen. Pyydän poistamaan hakemuksen, koska siinä on väärä henkilötunnus." 

Tee tämän jälkeen normaalin tapaan uusi hakemus oikean työnantajan ja työntekijän tiedoilla.  

Annetun lisäselvityksen perusteella Kela poistaa virheelliset tiedot Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelusta. 

Jos palkan määrä tai palkallinen poissaoloaika on ilmoitettu virheellisesti, tee uusi hakemus oikeilla tiedoilla. Toimita lisäksi Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelun Anna lisätietoja-kohdassa lisäselvitys esimerkiksi tämän tapaisesti: ”Tänään klo 13.45 lähetetty hakemus on virheellinen. Uusi, korvaava hakemus on toimitettu tänään.” 

Jos tilinumero on ilmoitettu virheellisesti, ilmoita oikea tilinumero Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa kohdassa Päivitä työnantajan tietoja. 

Jos sairauspäivärahahakemus on jo tehty ja aikajaksoon sisältyi myös kuntoutuksen aika, tee uusi hakemus samalle ajalle ja ilmoita vain sairauden perusteella maksettavat palkkatiedot. Ilmoita Anna lisätietoja- kohdassa, että olet toimittanut korvaavan hakemuksen, koska sairausajan palkkaa ei makseta kuntoutuksen ajalta.  

Jos kuntoutusajaltakin maksetaan palkkaa, anna siitä erillinen kuntoutusrahaa koskeva ilmoitus.

Älä ilmoita YEL-vakuutukseen kuuluvan yrittäjän palkkatietoja, jos yrityksessä työskentelevä osakas on YEL-vakuutusvelvollinen työskentelyn tai omistusosuuden perusteella tästä yritystoiminnasta. Jos omistusosuus tai työskentely ei velvoita YEL-vakuutukseen ja työnantaja on vakuuttanut henkilön työntekijän eläkevakuutuksen mukaisesti, ilmoita sairausajan palkat normaalisti.

Ilmoita yhtäjaksoinen sairauspoissaolo. Alkupäiväksi ilmoitat sen päivän, josta lähtien työntekijä on ollut poissa omalla ilmoituksella edellyttäen, että poissaolo on tästä päivästä lähtien jatkunut katkeamatta ja työntekijä on esittänyt lääkärintodistuksen. Ensimmäinen poissaolopäivä voi olla myös se päivä, jolloin työntekijä on sairastuttuaan poistunut kesken työpäivän. Näissä tilanteissa omavastuuaika alkaa yleensä työnantajan ilmoittamasta ensimmäisestä poissaolopäivästä.

Työnantaja hakee päivärahaa vakuutusyhtiöstä, jos työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta, ammattitaudista tai niiden epäilystä. Työnantaja voi huoletta odottaa vakuutusyhtiön päätöstä, koska näissä tilanteissa sairauspäivärahan hakuaika lasketaan siitä päiväyksestä, joka on vakuutusyhtiön päätöksessä.

Voit ilmoittaa tilinumeron Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa kohdassa Päivitä työnantajan tietoja. Ilmoittamista varten sinulla pitää olla asiointivaltuus Tilinumeron ilmoittaminen palvelusuhteeseen liittyvien etuusmaksujen maksamista varten. 

Jos tilinumero muuttuu, voit ilmoittaa myös tiettynä päivänä voimaan tulevan tilinumeron.

Jos ilmoitat tilinumeron paperilomakkeella Y122, muista antaa myös selvitys allekirjoittajan nimenkirjoitusoikeudesta, jos nimenkirjoittajaa ei ole rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) rekisteriin.

Tällaisia ovat esimerkiksi julkisen sektorin toimijat, seurakunnat, säätiöt, yhdistykset ja ne ulkomaiset yritykset, joilla ei ole suomalaista Y-tunnusta.

Osasairauspäiväraha

Jos osa-aikatyö keskeytyy esimerkiksi oman tai lapsen sairastumisen tai vuosiloman vuoksi tilapäisesti siten, että osa-aikatyö jatkuu keskeytyksen jälkeen sopimuksen mukaisesti, työntekijä ja työnantaja voivat valita jommankumman seuraavista vaihtoehdoista:

  • Työntekijä ja työnantaja muuttavat osa-aikatyösopimusta siten, että sopimus päättyy keskeytyksen ajaksi ja jatkuu sen jälkeen. Kelaan toimitetaan tiedot uudesta osa-aikatyösopimuksesta. Osasairauspäivärahan maksaminen lakkaa keskeytyksen ajaksi ja jatkuu uuden osa-aikatyösopimuksen mukaisesti joko 0, 1, tai 10 päivän omavastuulla. Omavastuun kesto riippuu osa-aikatyöskentelyn keskeytyksen pituudesta sekä siitä, maksetaanko keskeytyksen ajalta sairauspäivärahaa.
  • Osa-aikatyösopimus pidetään voimassa keskeytyksen ajan. Osasairauspäivärahan maksaminen jatkuu keskeytyksen ajan sopimuksen mukaisesti, ja osasairausrahapäivät kuluvat. Tällaisesta tilapäisestä keskeytyksestä ei tarvitse ilmoittaa Kelaan.

Jos osa-aikatyö ei jatku keskeytyksen jälkeen, keskeytyksestä on ilmoitettava Kelaan. Osasairauspäiväraha lakkautetaan osa-aikatyön keskeytyksen alkamisesta lähtien.

Työnantaja voi ilmoittaa tiedot osa-aikatyön sopimuksen sisällöstä myös Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa, mutta sopimuksen kopio täytyy lähettää postitse Kelaan.

Jos työnantaja maksaa osasairauspäivärahan ajalta täyttä kokoaikatyötä vastaavaa palkkaa, tarvitaan myös työnantajan hakemus eli palkkatiedot osasairauspäivärahan ajalta. Sen voi tehdä Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa tai paperilomakkeella.

Työntekijä, joka on kahdessa tai useammassa osa-aikatyössä yhteensä vähintään 30 tuntia viikossa, voi sopia työnantajiensa kanssa kokonaistyöaikansa vähentämisestä 40–60 %. Silloin työntekijän jokaisen työnantajan on annettava Kelaan tiedot osa-aikatyön järjestelystä.

Sivu päivitetty 2.12.2024