Voitko saada Kelan tukia, kun muutat Suomeen? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kelan verkkopalveluissa käyttökatkoja 23.1. klo 6–8 Lue lisää

Asiointipalveluissa voi esiintyä käyttökatkoja 25.1. klo 9–12 Lue lisää

Voitko saada Kelan tukia, kun muutat Suomeen?

Se, voitko saada Kelan tukia Suomessa, riippuu muuttosi vakinaisuudesta tai työskentelystäsi Suomessa

Etsi oma tilanteesi ja lue, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun muutat Suomeen.

Jos muutat ensi kertaa Suomeen

Jos palaat Suomeen

Tuletko Suomeen työntekijänä tai työnhakijana?

Voit saada Kelan tukia, kun työskentelet Suomessa tai kun Kela arvioi, että asut Suomessa vakinaisesti. Työskentelyn perusteella oikeus Kelan tukiin on suppeampi.

Jos työnantajasi on lähettänyt sinut töihin Suomeen, lue lähetetyn työntekijän tilanteesta

Tutustu myös Suomeen muuttavan yrittäjän tilanteeseen.

Voitko saada Kelan tukia työskentelyn perusteella?

Jos työskentelet Suomessa ja palkkasi on vähintään 800,02 e/kk, voit saada työskentelyn alkamisesta lähtien joitain Kelan tukia, esimerkiksi sairauspäivärahaa. Voit saada myös Kela-kortin. Sillä ei ole vaikutusta, mistä maasta muutat Suomeen.

Muiden tukien maksamiseen vaikuttaa muun muassa se, tuletko toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta vai näiden ulkopuolelta. Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Kun työskentelet Suomessa ja tarvitset jotain tukea, voit hakea sitä OmaKelassa tai lomakkeella. Tee myös ilmoitus Suomeen muutosta OmaKelassa tai toimita meille lomake Muutto Suomeen Y 77 (pdf), jos et ole tehnyt ilmoitusta aiemmin.

Voitko saada Kelan tukia vakinaisen asumisen perusteella?

Voit saada Kelan tukia, kun asut Suomessa vakinaisesti. Arvioimme asumisesi vakinaisuuden, ja jos arviomme mukaan asut Suomessa vakinaisesti, oikeutesi tukiin on laajempi kuin pelkän työskentelyn perusteella. 

Jos olet aiemmin saanut Kelan tukia työskentelyn perusteella, mutta Suomessa asumisesi muuttuu vakinaiseksi, oikeutesi tukiin voi laajentua. Ilmoita meille aina muutoksista elämäntilanteessasi.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, saat Suomessa hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, voit useissa tapauksissa saada oikeuden julkiseen terveydenhuoltoon työskentelyn perusteella. 

Jos tulet Suomeen töihin toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla on oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin sen ajan, kun olet työeläke-, tapaturma- tai työttömyysvakuutettu Suomessa. Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, voit hakea Kelasta hoito-oikeutta.  

Jos tulet EU- tai Eta-maiden, Sveitsin ja Ison-Britannian ulkopuolelta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, ota yhteyttä meihin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200, jos mietit, voitko saada sairaanhoitoa.

Tuleeko perheesi mukana?

Jos mukanasi tulee perheenjäsen, hänen oikeutensa Kelan tukiin määräytyy yleensä sen perusteella, arvioimmeko sinun asuvan Suomessa vakinaisesti. Jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, myös perheenjäsenesi voi yleensä saada Kelan tukia. Lue lisää perheenjäsenen muutosta Suomeen sekä lapsiperheen tuista

Onko perheesi toisessa maassa?

Jos sinulla on perheenjäsen toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, Suomi vastaa perheenjäsenen sairaanhoidon kustannuksista joissakin tilanteissa. Saat lisätietoa tästä soittamalla meille.

Lue, miten kahden eri EU-maan tuet sovitetaan yhteen.

Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, jonka ulkomainen työnantaja lähettää työskentelemään tilapäisesti Suomeen. 

Tuletko EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta Suomeen?

Jos tulet Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta lähetettynä työntekijänä, sinulla on oikeus sosiaaliturvaan siinä maassa, josta lähdet Suomeen. Tällöin et yleensä voi saada Kelasta tukia.

Jos tulet Suomeen työkomennukselle, sinulla täytyy olla mukanasi A1-todistus, jonka lähettäjämaasi viranomainen on myöntänyt. Voit selvittää Euroopan komission verkkosivuilta, mikä viranomainen myöntää A1-todistuksen (europa.eu)

Tuletko sosiaaliturvasopimusmaasta Suomeen?

Jos tulet lähetettynä työntekijänä Suomeen maasta, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta (Tietoa Kelasta -osio), oikeutesi Kelan tukiin määräytyy sen sosiaaliturvasopimuksen mukaan. Sinulla voi kuitenkin olla oikeus saada Kelasta niitä tukia, joita sopimus ei koske.

Sosiaaliturvasopimukset koskevat yleensä eläkkeitä. Jotkin sopimukset koskevat vain yksittäisiä Kelan tukia, ja sosiaaliturvasopimukset Japanin, Kiinan, Intian ja Etelä-Korean kanssa eivät koske Kelan tukia lainkaan. 

Jos haet jotain Kelan tukea, toimita hakemuksen liitteenä lähetetyn työntekijän todistus, jonka lähtömaasi on myöntänyt. 

Tuletko muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai sosiaaliturvasopimusmaasta Suomeen?

Jos muutat lähetettynä työntekijänä Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai maasta, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, voit saada Kelan tukia samoilla ehdoilla kuin työntekijät

Tuleeko perheesi mukana?

Mukanasi muuttavia perheenjäseniä koskevat yleensä samat säännöt kuin sinua, elleivät he työskentele Suomessa. He eivät siis yleensä voi saada Kelasta tukia.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi ja Iso-Britannia

Jos sinulla on lähettäjämaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa. 

Jos työskentelet toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä Suomeen lähetettynä työntekijänä yli vuoden ajan tai jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, pyydä lähtömaasi viranomaisilta hoito-oikeustodistus S1. Hae Kelasta hoito-oikeutta ja toimita meille samalla todistus S1. Kun olemme rekisteröineet S1-todistuksen, saat päätöksen hoito-oikeudesta ja sen mukana asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tällä todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos tulet Pohjoismaasta tai Isosta-Britanniasta. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Muut maat

Jos tulet Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Virkamies työskentelee valtion tai muun julkisen työnantajan palveluksessa.

Voitko saada Kelan tukia?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos muutat toisen valtion palveluksessa olevana virkamiehenä Suomeen EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, kuulut Suomessa työskentelyn ajan työnantajavaltiosi sosiaaliturvan piiriin. Et siis voi saada Kelan tukia.

Muut maat

Jos muutat toisen valtion palveluksessa olevana virkamiehenä Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai maasta, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, et yleensä voi saada Kelan tukia. 

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos sinulla on työantajavaltiosi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa.

Jos työskentelet toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä Suomeen lähetettynä virkamiehenä yli vuoden ajan tai jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, pyydä lähtömaasi viranomaisilta hoito-oikeustodistus S1. Hae Kelasta hoito-oikeutta ja toimita meille samalla todistus S1. Kun olemme rekisteröineet S1-todistuksen, saat päätöksen hoito-oikeudesta ja sen mukana asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tällä todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos tulet Pohjoismaasta tai Isosta-Britanniasta. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Muut maat

Jos tulet Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Tuleeko perheesi mukana?

Jos tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, perheenjäsenesi voivat saada Kelan tukia, jos arvioimme, että heidän asuinmaansa on Suomi.

Jos tulet muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, mukanasi muuttavia perheenjäseniä koskevat yleensä samat säännöt kuin sinua, elleivät perheenjäsenesi työskentele Suomessa.

Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta. 

Edustuston työntekijä on henkilö, joka työskentelee toisen valtion edustustossa Suomessa. Edustuston työntekijä voi olla lähetty työntekijä, tai hänet on voitu palkata paikan päältä Suomesta.

Myös diplomaatti työskentelee toisen valtion edustustossa Suomessa, mutta diplomaatilla on tiettyjä diplomatiaan kuuluvia erioikeuksia ja -vapauksia (um.fi).

Voitko saada Kelan tukia?

Jos tulet Suomeen diplomaattina, kuulut Suomessa työskentelysi ajan lähettävän valtion sosiaaliturvaan etkä voi saada Kelan tukia.

Jos olet lähetettynä työntekijänä toisen valtion edustustossa Suomessa ja tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, kuulut Suomessa työskentelysi ajan lähettävän valtion sosiaaliturvan piiriin. Et siis voi saada Kelan tukia.

Jos olet lähetettynä työntekijänä toisen valtion edustustossa Suomessa ja tulet muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta tai maasta, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, et yleensä voi saada Kelan tukia.

Oletko paikalta palkattu edustuston työntekijä?

Jos olet paikan päältä eli Suomesta palkattu toisen valtion edustuston työntekijä Suomessa, voit saada Kelan tukia, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin asumisen tai työskentelyn perusteella jo ennen palvelussuhteen alkamista. Muussa tapauksessa et voi saada Kelan tukia.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos sinulla on lähettäjämaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa.

Jos työskentelet toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä Suomeen lähetettynä työntekijänä yli vuoden ajan tai jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, pyydä lähtömaasi viranomaisilta hoito-oikeustodistus S1. Hae Kelasta hoito-oikeutta ja toimita meille samalla todistus S1. Kun olemme rekisteröineet S1-todistuksen, saat päätöksen hoito-oikeudesta ja sen mukana asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tällä todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos tulet Pohjoismaasta tai Isosta-Britanniasta. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Muut maat

Jos tulet Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Tuleeko perheesi mukana?

Jos tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, perheenjäsenesi voivat saada Kelan tukia, jos arvioimme, että heidän asuinmaansa on Suomi.

Jos tulet muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, mukanasi muuttavia perheenjäseniä koskevat yleensä samat säännöt kuin sinua, elleivät perheenjäsenesi työskentele Suomessa.

Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta.

Apurahansaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka tekee tutkimustyötä tai taiteellista työtä apurahalla ja on MYEL-vakuutettu. Lue MYEL-vakuutuksesta (mela.fi).

Voitko saada tukia?

Jos saat suomalaista apurahaa, sinun täytyy hakea MYEL-vakuutusta (mela.fi). Jos saat MYEL-vakuutuksen, sinulla on oikeus joihinkin Kelan tukiin, kuten sairauspäivärahaan. Voit saada myös Kela-kortin. Oikeutesi tukiin perustuu työskentelyysi ja kestää apurahatyöskentelysi ajan. 

Muiden tukien saamiseen vaikuttaa muun muassa lähtömaasi eli se, tuletko toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta vai näiden ulkopuolelta. Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Jos et ole MYEL-vakuutettu

Jos olet apurahaa saava tutkija, mutta et ole saanut MYEL-vakuutusta, voit saada oikeuden Kelan tukiin työskentelysi perusteella, jos tulosi ovat riittävän suuret. Palkan, ulkomaisen apurahan tai muiden tulojesi täytyy tällöin olla vähintään 800,02 euroa kuukaudessa.

Jos työskentelet Suomessa tutkijana ja tulosi ovat alle 800,02 euroa kuukaudessa, arvioimme, voitko saada Kelan tukia vakinaisen Suomessa asumisen perusteella.

Tutustu, miten tukia voi saada vakinaisen asumisen tai työskentelyn perusteella.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, saat Suomessa sairaanhoitoa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, sinun täytyy hakea hoito-oikeutta, jotta voit saada Suomessa hoitoa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Hae hoito-oikeutta Kelasta, jos

  • olet MYEL-vakuutettu
  • et ole MYEL-vakuutettu, mutta tulosi ovat vähintään 800,02 e/kk.

Jos tulet EU- ja Eta-maiden, Sveitsin ja Ison-Britannian ulkopuolelta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, ota yhteyttä meihin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200, jos mietit, voitko saada sairaanhoitoa Suomessa.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Työharjoittelija tai au pair tulee työskentelemään Suomeen yleensä lyhyeksi ajaksi.

Voitko saada Kelan tukia?

Työharjoittelija tai au pair ei yleensä voi saada Kelan tukia, koska työskentely Suomessa on lyhytkestoista ja siitä maksetaan vain pientä palkkaa.

Jos kuitenkin saat työstäsi palkkaa vähintään 800,02 e/kk, sinulla voi olla oikeus joihinkin Kelan tukiin työskentelyn perusteella. Tutustu tällöin työntekijän tilanteeseen.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla on lähtömaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus, saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa Suomessa. Jos saat työstäsi palkkaa, lue työntekijän sairaanhoidosta.

Jos tulet muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, maksat sairaanhoidon kustannukset itse.

Lue lisää sairaanhoidosta Suomessa oleskelusi aikana.

Työnhakija on henkilö, joka on työtön tai osa-aikatyössä ja joka hakee töitä Suomesta.

Voitko saada Kelan tukia?

Jos tulet toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä ja haet töitä Suomesta, voit saada työttömyystukea lähtömaastasi. Lue tarkemmin, miten sinun täytyy toimia, jotta voit saada työttömyystukea lähtömaastasi.  

Kelasta voit saada tukia työskentelyn perusteella, jos saat Suomesta töitä. Työskentelyn perusteella maksettaviin tukiin ei vaikuta se, mistä maasta tulet. Jos et löydä töitä mutta asut edelleen Suomessa, oikeutesi Kelan tukiin riippuu siitä, asutko arviomme mukaan Suomessa vakinaisesti.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on toisen EU- tai Eta-maan tai Sveitsin myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa.

Jos olet tullut Suomeen työnhakuun muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla on oikeus vain kiireelliseen sairaanhoitoon. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Tuletko Suomeen opiskelijana?

Opiskelijalla tarkoitetaan henkilöä, joka tulee Suomeen vaihto-opiskelijaksi tai tutkinto-opiskelijaksi.

Tuletko EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta?

Jos tulet Suomeen opiskelemaan toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, oleskelusi Suomessa katsotaan yleensä tilapäiseksi opiskelun kestosta riippumatta, etkä voi saada Kelan tukia. Sosiaaliturvastasi vastaa tällöin se maa, josta olet lähtenyt. 

Opiskelun aikana elämäntilanteesi voi muuttua. Jos arvioimme, että asumisesi Suomessa muuttuu vakinaiseksi, voit saada Kelan tukia. Tällöin Suomessa oleskelusi syynä on muukin kuin opiskelu. Huomaa kuitenkin, että opintotukeen liittyy rajoituksia.

Jos työskentelet Suomessa opintojesi aikana, voit saada työskentelysi perusteella joitain tukia, vaikka arviomme mukaan et asuisi vakinaisesti Suomessa. Palkkasi täytyy tällöin olla Suomessa vähintään 800,02 e/kk.

Lue vakinaisesta asumisesta tai työskentelystä Suomessa.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon, jos sinulla on lähtömaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus. Hanki kortti ennen Suomeen tuloa. 

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta Suomessa vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS. Lue korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta.

Jos aloitat opiskelujesi ohessa työskentelyn, voit hakea Kelasta hoito-oikeutta, jotta saat hoitoa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Tuletko muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta?

Jos tulet Suomeen vaihto-opiskelijaksi, et voi yleensä saada Kelan tukia.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan vähintään 2 vuodeksi muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, voit saada joitain Kelan tukia, kuten sairauspäivärahaa tai sairaanhoitokorvauksia yksityisen terveydenhuollon kustannuksista ja lääkkeistä. Sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta kaikkiin Kelan tukiin. Et voi saada esimerkiksi opintotukea tai yleistä asumistukea.  

Opiskelun aikana elämäntilanteesi voi muuttua. Jos arvioimme, että asumisesi Suomessa muuttuu vakinaiseksi, voit saada Kelan tukia. Tällöin Suomessa oleskelusi syynä on muukin kuin opiskelu. Huomaa kuitenkin, että opintotukeen liittyy rajoituksia.

Jos työskentelet Suomessa opintojesi aikana, voit saada työskentelysi perusteella joitain tukia, vaikka arviomme mukaan et asuisi vakinaisesti Suomessa. Palkkasi täytyy tällöin olla Suomessa vähintään 800,02 e/kk.

Lue vakinaisesta asumisesta tai työskentelystä Suomessa.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos tulet Suomeen vaihto-opiskelijaksi, sinun täytyy itse maksaa sairaanhoitosi kustannukset. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta. 

Jos tulet opiskelemaan Suomeen vähintään 2 vuodeksi, voit yleensä saada Kela-kortin. Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta Suomessa vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS. Lue korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Saatko eläkettä ja tulet Suomeen?

Eläkkeensaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka saa eläkettä Suomesta tai muualta kuin Suomesta ja muuttaa Suomeen.

Saatko eläkettä Suomesta?

Jos saat eläkettä Suomesta ja muutat takaisin Suomeen, ilmoita paluustasi Kelaan. Selvitämme ilmoituksesi perusteella, muutatko asumaan Suomeen vakinaisesti. Jos arvioimme, että muuttosi Suomeen on vakinainen, voit yleensä saada tukia Kelasta. Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, saat sairaanhoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos olet sairausvakuutettu, voit hakea Kela-kortin. Kela-kortilla voit saada korvauksia yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Saatko eläkettä EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta?

Jos muutat Suomeen ja saat eläkettä EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta (mutta et Suomesta), selvitämme, onko Suomessa asumisesi vakinaista, kun haet tukia. Jos arvioimme, että muuttosi Suomeen on vakinainen, voit yleensä saada tukia Kelasta.

Voit hakea Kelan myöntämää eläkettä ja vammaistukia vasta, kun olet asunut Suomessa vähintään 3 vuoden ajan sen jälkeen, kun olet täyttänyt 16 vuotta. Voimme laskea 3 vuoden asumisaikaan myös aikaa, jonka olet asunut tai työskennellyt toisissa EU- tai ETA-maissa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa, jos olet asunut Suomessa vähintään vuoden.

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos muutat toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä Suomeen vakinaisesti, pyydä eläkettäsi maksavan maan viranomaisilta hoito-oikeustodistus S1. Hae sitten Kelasta hoito-oikeutta ja toimita samalla S1-todistus Kelaan. Kun olemme rekisteröineet S1-todistuksesi, saat päätöksen ja sen mukana asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tällä todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos sinulle eläkettä maksava maa on toinen Pohjoismaa tai Iso-Britannia. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Jos oleskelet Suomessa tilapäisesti, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai Ison-Britannian vastaavalla todistuksella. Saat eurooppalaisen sairaanhoitokortin siitä maasta, joka maksaa sinulle eläkettä.

Saatko eläkettä muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta?

Jos muutat Suomeen ja saat eläkettä muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, selvitämme, onko Suomessa asumisesi vakinaista, kun haet tukia. Jos arvioimme, että muuttosi Suomeen on vakinainen, voit yleensä saada tukia Kelasta. 

Voit hakea Kelan myöntämää eläkettä ja vammaistukia vasta, kun olet asunut Suomessa vähintään 3 vuoden ajan sen jälkeen, kun olet täyttänyt 16 vuotta. Voimme laskea 3 vuoden asumisaikaan myös aikaa, jonka olet asunut tai työskennellyt toisissa EU- tai ETA-maissa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa, jos olet asunut Suomessa vähintään vuoden.

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Tuletko Suomeen perheenjäsenenä?

Perheenjäsenellä tarkoitetaan avio- ja avopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta. Myös samassa taloudessa asuvat alaikäiset lapset ovat perheenjäseniä.

Jos olet muuttanut Suomeen lähetetyn työntekijän, diplomaatin, edustuston työntekijän tai virkamiehen perheenjäsenenä, tutustu lähetetyn työntekijän perheenjäsenen ohjeisiin.

Voitko saada Kelan tukia?

Voit saada Kelan tukia, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti. Kun arvioimme asumisesi vakinaisuutta, siihen vaikuttaa myös se, millaiseksi arvioimme sen henkilön Suomessa asumisen vakinaisuuden, jonka luokse tai mukana muutit Suomeen. Voit saada Kelan tukia myös Suomessa työskentelysi perusteella.

Jos tulet Suomessa työskentelevän perheenjäsenesi luo tai muutat hänen mukanaan Suomeen EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla voi olla oikeus Kelan maksamiin lapsiperheen tukiin, vaikka arvioisimme, että et asu Suomessa vakinaisesti. Yleensä et kuitenkaan voi saada muita Kelan tukia.

Voit hakea Kelan tukia OmaKelassa tai lomakkeella. Tee myös ilmoitus Suomeen muutosta OmaKelassa tai toimita meille lomake Muutto Suomeen tai työskentely Suomessa Y 77 (pdf), jos et ole tehnyt ilmoitusta aiemmin.

Jos sinulla on alaikäisiä lapsia, jotka muuttavat mukanasi ja joiden huoltaja olet, ilmoita myös heidän muutostaan omassa ilmoituksessasi.

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Suomessa työskentelevän perheenjäsenesi luo tai muutat hänen mukanaan Suomeen EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla voi olla oikeus sairaanhoitoon, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa. Hae tällöin hoito-oikeutta Kelasta.

Lähetetyn työntekijän perheenjäsenellä tarkoitetaan avio- ja avopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta. Myös samassa taloudessa asuvat alaikäiset lapset ovat perheenjäseniä.

Nämä ohjeet koskevat sinua myös, jos olet seuraavien perheenjäsen:

Voitko saada Kelan tukia?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos tulet Suomeen lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla on yleensä oikeus sosiaaliturvaan siinä maassa, josta olet lähtenyt Suomeen. Tällöin et yleensä voi saada Kelan tukia. Sinulla voi kuitenkin olla oikeus Kelan tukiin, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti.

Jos aloitat työskentelyn Suomessa, voit saada Kelan tukia samoilla ehdoilla kuin työntekijä.

Muut maat

Jos muutat Suomeen lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, voit yleensä saada Kelan tukia, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti.

Jos olet diplomaatin, edustuston työntekijän tai virkamiehen perheenjäsen, et voi yleensä saada Kelan tukia.

Voit kuitenkin saada tukia, jos työskentelet Suomessa.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomessa, jos sinulla on lähtömaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Ison-Britannian vastaava todistus.

Jos tulet Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä ja asut Suomessa yli vuoden ajan tai jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, pyydä lähtömaasi viranomaisilta hoito-oikeustodistus S1. Hae Kelasta hoito-oikeutta ja toimita meille samalla todistus S1. Kun olemme rekisteröineet S1-todistuksen, saat päätöksen hoito-oikeudesta ja sen mukana asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tällä todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos tulet Pohjoismaasta tai Isosta-Britanniasta. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Muut maat

Jos tulet Suomeen lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, saat yleensä vain kiireellisen hoidon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos tulet Quebecista, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Tuletko Suomeen turvapaikanhakijana tai pakolaisena?

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee Suomesta turvapaikkaa kansainvälisen suojelun perusteella.

Voitko saada Kelan tukia?

Jos olet hakenut Suomesta turvapaikkaa, et voi saada Kelan tukia ennen kuin sinulle on myönnetty oleskelulupa.

Jos olet saanut Suomesta turvapaikan, voit saada Kelan tukia, jos tarkoituksesi on jäädä Suomeen vakinaisesti asumaan.

Lisää tietoa turvapaikanhakijalle (infofinland.fi).

Voitko saada sairaanhoitoa?

Selvitä vastaanottokeskuksestasi, miten voit saada sairaanhoitoa.

Saatko tilapäistä suojelua?

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa paenneille henkilöille. Lue lisää Kelan tuista Ukrainasta sotaa paenneille.

Kiintiöpakolainen on henkilö, jolle YK:n pakolaisjärjestö on myöntänyt pakolaisen aseman ja jonka Suomi vastaanottaa.

Voitko saada Kelan tukia?

Kiintiöpakolaisena voit saada Kelan tukia heti, kun olet muuttanut Suomeen.

Lisää tietoa kiintiöpakolaiselle (infofinland.fi).

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, saat sairaanhoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Lue lisää oikeudestasi hoitoon Suomessa.

Saatko tilapäistä suojelua?

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa paenneille henkilöille. Lue lisää Kelan tuista Ukrainasta sotaa paenneille.

Etkö löytänyt itseäsi näistä tilanteista?

Saatat tulla Suomeen myös muissa tilanteissa. Ilmoita meille silloin muutostasi, jos haet tukia. Voit ottaa tarvittaessa yhteyttä meihin.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 634 0200
020 634 0200

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

Sivu päivitetty 10.1.2025