Kursen Verso – Stöd och resurser för vardagen
Kursen Verso är avsedd för dig som är över 18 år och som under en längre tid har haft problem med psykisk ohälsa och har någon av följande diagnoser:
- schizofreni eller någon annan psykos
- svår eller psykotisk depression
- långvarigt tvångssyndrom
- ångestsyndrom som avsevärt försämrar funktionsförmågan.
Kursen lämpar sig för dig om du klarar av att fungera tillräckligt självständigt och att delta i grupprehabilitering utan ständig assistans. En ytterligare förutsättning är att du har en vård- och rehabiliteringsplan som stöder målen för kursen.
Vilken typ av stöd erbjuder en Verso-kurs?
På kursen får du stöd för att klara av vardagen och hjälp med att hitta resurser inom olika områden av ditt liv. Målet är att erbjuda stöd i din livssituation, stärka ditt självförtroende och öka dina färdigheter så att du mångsidigt kan delta i olika aktiviteter i din vardag och i samhället.
Kursen lämpar sig inte för den som har ett obehandlat alkoholproblem eller annat missbruksproblem.
Det ordnas också kurser på svenska.
”Verso-kursen gav mig självsäkerhet och verktyg som har gjort vardagen mer betydelsefull och lättare att hantera.”
Kundens feedback om kursen
Kontrollera i vår söktjänst när det ordnas kurser
Använd sökordet ”Verso-kurs”.
Mångsidig rehabilitering som genomförs på ett flexibelt sätt
En Verso-kurs genomförs som en kombination av rehabilitering ansikte mot ansikte och distansrehabilitering för att det ska vara möjligt att flexibelt passa in rehabiliteringen i vardagen.
Rehabilitering ansikte mot ansikte: 10 dagar som genomförs i två perioder på 5 dygn. Du kan övernatta på rehabiliteringsstället eller bo hemma och åka till rehabiliteringen varje dag.
Distansrehabilitering: 8 veckor som omfattar digital rehabilitering, handledning i anslutning till den digitala rehabiliteringen och personliga videosamtal med en sakkunnig.
Under kursen deltar du i gruppdiskussioner, smågruppsarbete och individuella möten med sakkunniga. Innehållet skräddarsys efter dina behov.
Under den första rehabiliteringsperioden får du en introduktion inför distansrehabiliteringsperioden. Du behöver alltså inte ha några särskilda datatekniska kunskaper för att kunna delta i kursen. Vid behov får du låna utrustning för distansrehabiliteringen.
Serviceproducenten kontaktar dig före rehabiliteringen och efter rehabiliteringens slut, för att du ska få bästa möjliga stöd även i fortsättningen.
På kursen får du stöd av följande sakkunniga:
- en specialistläkare i psykiatri eller allmänmedicin
- en psykolog
- en fysioterapeut eller idrottsinstruktör
- en socialarbetare, socionom eller rehabiliteringsledare.
Dessutom medverkar annan yrkesutbildad personal och assisterande personal i rehabiliteringen utifrån dina individuella behov.