Hallitus esittää muutoksia nuorten ja opiskelijoiden tukiin ja palveluihin vuodelle 2025 | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Hallitus esittää muutoksia nuorten ja opiskelijoiden tukiin ja palveluihin vuodelle 2025

Julkaistu 1.10.2024

Henkilö istuu bussissa.

Suunnitteilla on muutoksia opiskelijoiden asumistukeen, koulumatkatukeen sekä korkeakouluopiskelijoiden hoito- ja terapiatakuuseen. Lisäksi usean eri Kelan maksaman tuen alaikärajaa halutaan nostaa vastaamaan oppivelvollisuuden päättymisikää. Hallitus esittää myös muutoksia nuorten kuntoutukseen ja sen aikaiseen toimeentuloon. Suurin osa muutoksista tulisi voimaan vuoden 2025 aikana.

Opiskelijoiden tuet

Suunnitteilla on, että muut kuin lasta huoltavat opiskelijat palautettaisiin yleiseltä asumistuelta opintotuen asumislisälle ja että oikeus koulumatkatukeen koskisi jatkossa vain maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja opiskelijoita.

Suunnitteilla on siirtää opiskelijat yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi. Asumislisä olisi jatkossa enintään 216, 248 tai 296 e/kk riippuen siitä, missä kunnassa opiskelija asuu. Asumislisän saamiseen ja määrään vaikuttaisivat vain opiskelijan omat tulot. Opintotuen asumislisää maksettaisiin vain opiskelukuukausilta toisin kuin yleistä asumistukea, jota on maksettu ympäri vuoden. Muutokset eivät koskisi lasta huoltavia opiskelijoita.

Suunnitteilla on rajata koulumatkatukioikeus vain niille opiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja toisen asteen maksuttomaan koulutukseen. 

Lisäksi opintotukea ei jatkossa myönnettäisi, jos henkilö saa samalta ajalta Kelan kuntoutusrahaa. Lue lisää kuntoutukseen esitetyistä muutoksista.

Molemmat muutokset tulisivat voimaan 1.8.2025. Kerromme muutoksista ja niiden aikataulusta lisää, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen. Muutokset eivät koske lukuvuotta 2024–2025.

Muutokset ovat vasta suunnitteilla, eikä niitä ole vielä vahvistettu. Muutokset eivät koske lukuvuotta 2024–2025.

Kela ohjeistaa asiakkaita opintotuen asumislisälle siirtymisestä vuoden 2025 keväällä.

Sinun ei tarvitse tehdä mitään koulumatkatuen muutoksen takia. Muutos astuisi voimaan lukuvuodelle 2025–2026. Jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, voit hakea koulumatkatukea normaalisti myös jatkossa. Jos et ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, et voisi saada koulumatkatukea enää 1.8.2025 alkaen.

Lue lisää

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opintotukilain ja yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta (okm.fi)

Hallituksen esitys laiksi koulumatkatukilain muuttamisesta (okm.fi)

Yleinen asumistuki

Opintotuen asumislisä

Koulumatkatuki

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto

Hallitus esittää muutoksia hoitotakuuseen ja uutta terapiatakuuta.

Suunnitteilla olevat muutokset hoitotakuuseen sekä terapiatakuuseen vaikuttaisivat myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoon eli YTHS:n palveluja käyttäviin opiskelijoihin. 

Seuraavat muutokset vaikuttaisivat 23 vuotta täyttäneiden hoitoon pääsyyn:

  • Pääsääntöisesti tällä hetkellä kiireettömään perusterveydenhuollon hoitoon pitää päästä 14 päivässä. 1.1.2025 alkaen hoitoon pääsyn enimmäisaika olisi 3 kuukautta.  
  • Tällä hetkellä suun terveydenhuoltoon pitää päästä 4 kuukaudessa ja 1.11.2024 alkaen 3 kuukaudessa. 1.1.2025 alkaen kiireettömän perusterveydenhuoltoon kuuluvan suunterveydenhuollon hoitoon pääsyn enimmäisaika olisi 6 kuukautta.  

Seuraava muutos vaikuttaisi alle 23-vuotiaiden hoitoon pääsyyn:  

  • 1.5.2025 alkaen perusterveydenhuollon tarjoama lyhytpsykoterapia tai psykoterapioista johdettu psykososiaalinen hoito olisi aloitettava 28 vuorokauden kuluessa siitä, kun tarve tällaiselle hoidolle on todettu eikä hoidon aloittamiselle ole lääketieteellistä, hoitoon liittyvää tai muuta estettä.  

Kela vastaa korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palveluiden järjestämisestä. YTHS tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut valtakunnallisesti.  

Muutokset hoitotakuun enimmäisaikoihin tulisivat voimaan 1.1.2025.

Uusi terapiatakuu tulisi voimaan 1.5.2025. 

Kerromme muutoksista ja niiden aikataulusta tarkemmin, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen.

Muutokset ovat hallituksen esityksiä, eikä niitä ole vielä vahvistettu. Muutosten vuoksi sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Lue lisää

Hallitus esittää perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaikojen pidentämistä (stm.fi)

Hallitus esittää terapiatakuuta lapsille ja nuorille (stm.fi)

Kelan tukien ikärajat ja kuntoutus

Hallitus ehdottaa usean eri Kelan maksaman tuen alaikärajan nostamista 16 vuodesta 18 vuoteen. Lisäksi hallitus esittää, että nuoren ammatillista kuntoutusta kohdennettaisiin aiempaa tarkemmin syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Hallitus esittää myös muutoksia kuntoutusrahan ja nuoren kuntoutusrahan myöntöedellytyksiin ja maksamiseen.

Hallitus ehdottaa usean eri Kelan maksaman tuen alaikärajan nostamista 16 vuodesta 18 vuoteen. Muutos koskisi Kelan kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutusrahojen sekä sairauspäivärahojen ikärajoja. Muutoksia esitetään myös vammaistukien ikärajoihin ja työttömyystuen maksamiseen alaikäiselle.

Seuraavat muutokset koskisivat vuonna 2009 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria:

  • Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen alaikäraja nousisi 16 vuodesta 18 vuoteen. Tämä tarkoittaa, että kansaneläkkeenä maksettavan kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen sekä sitä mahdollisesti täydentävän takuueläkkeen ja maahanmuuttajalle työkyvyttömyyden perusteella myönnettävän takuueläkkeen voisi saada aikaisintaan 18-vuotiaana. Sama koskee eläkettä saavan hoitotukea.
  • Sairauspäivärahan ja osasairauspäivärahan alaikäraja nousisi 16 vuodesta 18 vuoteen. 
  • Kuntoutusrahan, osakuntoutusrahan ja nuoren kuntoutusrahan alaikäraja nousisi 16 vuodesta 18 vuoteen. 

Nämä muutokset koskisivat vuonna 2009 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria. Jos siis olet syntynyt ennen 1.1.2009, voit hakea ja saada edellä mainittuja etuuksia alle 18-vuotiaana.  

Seuraava muutos koskisi vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria:

  • Oppivelvollisuutensa suorittamisen keskeyttäneillä 17-vuotiailla ei olisi enää oikeutta työttömyystukeen. Tällä hetkellä työttömyystukea voi saada 17-vuotiaana, jos on suorittanut oppivelvollisuuden tai keskeyttänyt oppivelvollisuuden esimerkiksi pitkäaikaisen sairauden vuoksi. 

Tämä muutos koskisi vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria. 

Seuraava muutos koskisi vammaistukia saavia nuoria:

  • Vammaistukea maksettaisiin vuoden 2027 alusta alkaen alle 18-vuotiaalle lapsen vammaistukena. 18 vuotta täyttänyt saisi joko aikuisen vammaistukea tai eläkettä saavan hoitotukea riippuen siitä, onko hän eläkkeensaaja vai ei. Eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaa nostettaisiin vastaavasti 18 vuoteen, kun se nyt on 16 vuotta.

Muutokset tulisivat pääosin voimaan 1.1.2025.  

Vammaistukea koskevat muutokset tulisivat voimaan 1.1.2027. Ennen tätä myönnettyjen vammaistukien maksamista jatkettaisiin tuen lakkaamiseen asti tai siihen asti, että tukioikeutta olisi tarve tarkistaa asiakkaan olosuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. 

Kerromme muutoksista ja niiden aikataulusta tarkemmin, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen.

Muutokset ovat hallituksen esityksiä, eikä niitä ole vielä vahvistettu. Muutokset eivät koskisi nykyisiä vaan tulevia tukien saajia. Muutosten vuoksi sinun ei tarvitse tehdä mitään eikä olla yhteydessä Kelaan.

Hallitus esittää, että nuoren ammatillinen kuntoutus kohdennettaisiin jatkossa aiempaa tarkemmin nuorille, jotka ovat opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muuten syrjäytymisvaarassa. Huomiota kiinnitettäisiin nuoren ajankohtaisiin palvelutarpeisiin ja siihen, minkä tahon palveluilla tarpeisiin voidaan vastata. Nuoren ammatillinen kuntoutus voisi tulla kyseeseen silloin, kun nuorella on kuntoutustarve, johon nuoren ammatillisella kuntoutuksella pystytään vastaamaan, sekä riittävät voimavarat kuntoutukseen osallistumiseen. 

Nuoren ammatillinen kuntoutus olisi jatkossakin tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt ja jotka eivät yksin kykene tai ole motivoituneita suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin, luomaan tulevaisuuden tavoitteita tai suuntaamaan kohti työelämää. Kuntoutuksen myöntäminen ei jatkossakaan edellyttäisi sairaus- tai vammadiagnoosia. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluja ovat jatkossakin ammatillinen kuntoutusselvitys, koulutuskokeilu, Nuotti-valmennus, työkokeilu ja työhönvalmennus.

Lisäksi hallitus esittää seuraavia muutoksia nuoren ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaan kuntoutusrahaan:

  • Osallistuminen Nuotti-valmennukseen ei enää oikeuttaisi kuntoutusrahaan.
  • Nuoren ammatillisen kuntoutuksen odotus- ja väliajalta voitaisiin jatkossa maksaa kuntoutusrahaa lähtökohtaisesti enintään kolmelta kuukaudelta kalenterivuotta kohden. Aiemmin kuntoutusrahaa on voinut saada odotus- ja väliajalta ilman enimmäisaikaa. 
  • Opintotukea ei jatkossa myönnettäisi, jos henkilö saa samalta ajalta Kelan kuntoutusrahaa. Muutos koskisi kaikkia kuntoutusrahoja. 

Kuntoutusrahaan on esitetty myös alaikärajan nostoa. Lue lisää kuntoutusrahan ikärajan nostosta ylempää tästä artikkelista.

Sairauspäivärahan laskukaavaan on esitetty muutosta, joka vaikuttaisi myös kuntoutusrahan määrään. Lue lisää sairauspäivärahan laskukaavan muutoksesta.

Muutokset nuoren ammatilliseen kuntoutukseen ja sen ajalta maksettavaan kuntoutusrahaan tulisivat voimaan 1.1.2025.

Opintotuen ja kuntoutusrahan päällekkäisyyttä koskeva muutos tulisi voimaan 1.8.2025. Muutos koskisi nuoria, joiden kuntoutus on alkanut 1.8.2025 tai sen jälkeen.

Kerromme muutoksista ja niiden aikataulusta tarkemmin, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen.

Muutokset ovat hallituksen esityksiä, eikä niitä ole vielä vahvistettu.

Jos sinulle on myönnetty nuoren ammatillinen kuntoutus ennen 1.1.2025, lainmuutos ei vaikuta sinulle annettuun päätökseen eikä sinun tarvitse tehdä mitään.

Jos sinulle on myönnetty kuntoutusraha ennen 1.1.2025, lainmuutos ei vaikuta sinulle annettuun päätökseen eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Muutokset vaikuttavat sinulle annettavaan uuteen kuntoutusrahapäätökseen, jos nuoren ammatillista kuntoutustasi jatketaan uudella kuntoutuspäätöksellä, joka on tehty 1.1.2025 tai sen jälkeen.

Tällä hetkellä nuoren kuntoutusrahaa voidaan maksaa alle 20-vuotiaille opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalta.

Hallitus esittää seuraavia muutoksia nuoren kuntoutusrahaan:

  • Nuoren kuntoutusrahaa myönnettäisiin jatkossa odotus- ja väliajalta tarveharkinnan perusteella. 
  • Nuoren kuntoutusrahan ajalta maksetut palkka- ja yrittäjätulot sovitettaisiin osittain yhteen kuntoutusrahan kanssa tulorajan (800 e/kk) ylittävältä osalta. 

Nuoren kuntoutusrahaan on esitetty myös alaikärajan nostoa. Lue lisää kuntoutusrahan ikärajan nostosta ylempää tästä artikkelista.

Sairauspäivärahan laskukaavaan on esitetty muutosta, joka vaikuttaisi myös nuoren kuntoutusrahan määrään. Lue lisää sairauspäivärahan laskukaavan muutoksesta.

Muutokset tulisivat voimaan 1.1.2025.

Kerromme muutoksista ja niiden aikataulusta tarkemmin, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen.

Muutokset ovat hallituksen esityksiä, eikä niitä ole vielä vahvistettu.

Jos sinulle on myönnetty nuoren kuntoutusraha ennen 1.1.2025, Kela tarkistaa päätöksesi tarvittaessa tammikuun 2025 aikana. Sinulle lähetetään ennen päätöksen tarkistamista infokirje, jossa kerrotaan tulevista muutoksista. Sinun ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä mitään eikä olla yhteydessä Kelaan.

Lue lisää

Hallitus esittää eräiden Kelan maksamien etuuksien alaikärajojen nostamista 16 vuodesta 18 vuoteen (stm.fi)

Hallitus ehdottaa muutoksia nuorten ammatilliseen kuntoutukseen ja kuntoutusrahoihin (stm.fi)

Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke 

Takuueläke 

Vammaistuet 

Työttömyys 

Kuka voi saada sairauspäivärahaa 

Nuoren ammatillinen kuntoutus 

Nuoren kuntoutusraha 

Kuntoutusraha 

Seuraa sosiaaliturvaan tulevia muutoksia

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 4.10.2024