Åker du till Storbritannien? | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Det förekommer problem med att skriva ut FPA:s brev Läs mer

Åker du till Storbritannien?

Storbritannien utträdde ur Europeiska unionen 1.2.2020. Utträdet kallas brexit.

Brexit inverkar på rätten att få FPA-förmåner när man flyttar till Storbritannien.

Med Storbritannien avses här Förenade kungariket, det vill säga Storbritannien och Nordirland.

Flyttning till Storbritannien 2021 eller senare

Om du har flyttat från Finland till Storbritannien 2021 eller senare bestäms din rätt till social trygghet enligt partnerskapsavtalet mellan EU och Storbritannien.

Efter utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien har EU och Storbritannien förhandlat om ett nytt avtal som kallas partnerskapsavtalet.

Partnerskapsavtalet tryggar sådana personers rätt till social trygghet som första gången rört sig mellan Finland och Storbritannien 2021 eller senare.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du har flyttat till Storbritannien 2021 eller senare och får ålderspension eller familjepension från FPA, fortsätter vi att betala ut pensionen också efter flytten.

Utbetalningen av sjukpension beror på om det är utträdesavtalet eller partnerskapsavtalet som tillämpas i ditt fall. Om du får sjukpension och planerar att flytta till Storbritannien ska du kontakta oss innan du flyttar så att vi kan utreda din rätt till pension.

Om ditt arbete som utsänd arbetstagare i Storbritannien har börjat 2021 eller senare har du rätt till FPA-förmåner under högst två år.

Du måste ansöka om ett intyg för utsända arbetstagare hos Pensionsskyddscentralen. Vi får uppgift om ditt intyg från Pensionsskyddscentralen.

Läs mer om brexit och utlandsarbete (etk.fi/sv).

Du kan få graviditetspenning och föräldrapenning på samma grunder som någon som flyttar till ett EU-land.

Om du har flyttat från Finland till Storbritannien 2021 eller senare bestäms din rätt till sjukvård på samma sätt som före brexit.

Om du vistas tillfälligt i Storbritannien kan du visa din rätt till medicinskt nödvändig sjukvård med ett europeiskt sjukvårdskort eller med ett provisoriskt intyg som ersätter kortet som beviljats av Finland.

Om du reser tillfälligt från Finland till Storbritannien och inte arbetar där, kan du få arbetslöshetsförmåner från Finland.

Om du arbetar deltid eller har ströjobb i Storbritannien men bor i Finland, kan du inte få arbetslöshetsförmåner från Finland. Om jämkad arbetslöshetsförmån betalas för deltidsarbete eller ströjobb, betalas förmånen från sysselsättningslandet.

Om du ansöker om arbetslöshetsförmåner från Finland kan arbetsperioderna i Storbritannien räknas in i arbetsvillkoret.

I regel betalas inte längre arbetslöshetsdagpenning från Finland för jobbsökning i Storbritannien från 1.1.2021. Närmare information om jobbsökning får du från arbets- och näringsbyrån (jobbmarknaden.fi).

Om du arbetar deltid eller har ströjobb i Finland men bor i Storbritannien, kan du inte få arbetslöshetsförmåner från Storbritannien. Om jämkad arbetslöshetsförmån betalas för deltidsarbete eller ströjobb, betalas förmånen från sysselsättningslandet.

När du ansöker om arbetslöshetsförmåner från Storbritannien kan arbetsperioder i Finland beaktas i samband med arbetslöshetsförmånen från Storbritannien.

Flyttning till Storbritannien före 2021

Om du har flyttat till Storbritannien före 2021 omfattas du och dina familjemedlemmar i regel av samma EU-bestämmelser om social trygghet som före brexit. Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Utträdesavtalet tryggar din rätt till social trygghet på livstid, eller så länge som det utifrån dina förhållanden är möjligt att tillämpa utträdesavtalet.

EU och Storbritannien har ingått ett utträdesavtal som har tillämpats från 1.2.2020. I utträdesavtalet ingick en övergångsperiod till slutet av 2020.

Utträdesavtalet tryggar din rätt till social trygghet enligt EU-lagstiftningen, om du har flyttat från Finland till Storbritannien för att bosätta dig, arbeta eller studera där före 2021.

Har du frågor?

Ring FPA:s kundtjänst.

020 634 0300
020 634 0300
Senast ändrad 15.11.2024