Har du problem med din psykiska hälsa? Så här stöder FPA din återhämtning | FPAGå till innehållet
Artikel

Har du problem med din psykiska hälsa? Så här stöder FPA din återhämtning

Publicerad 16.1.2025

Psykiska sjukdomar och syndrom är vanliga och kan drabba vem som helst av oss. Om du har problem med den psykiska hälsan är du inte ensam om det. År 2023 fick över 100 000 finländare sjukdagpenning på grund av psykisk ohälsa.

När psykisk ohälsa påverkar vardagen, arbetet eller studierna finns det hjälp att få. FPA kan erbjuda dig stöd, och tillsammans kan vi hitta sätt att underlätta din situation. Det är viktigt att du mår bra, och du kan få hjälp om du behöver det.

FPA kan stödja återhämtningen och trygga försörjningen

När en sjukdom tär på dina resurser och du oroar dig för din försörjning ger FPA:s sjukdagpenning dig ekonomiskt stöd och tid att återhämta dig. Om du orkar jobba kortare dagar eller veckor kan partiell sjukdagpenning vara ett bra alternativ. Partiell sjukdagpenning ger dig också möjlighet att stegvis och flexibelt återvända till arbetslivet.

Sjukdagpenning är ett ekonomiskt stöd som hjälper dig om du inte klarar av att jobba eller studera på grund av sjukdom. Sjukdagpenningen ersätter inkomstbortfall för tid med frånvaro från arbete eller studier och ger dig möjlighet att fokusera på att tillfriskna. Du kan få sjukdagpenning också som arbetslös. Sjukdagpenning betalas efter en självrisktid, som är den dag då du insjuknat och de 9 följande vardagarna. Sjukdagpenning betalas för vardagar, och beloppet grundar sig på din årsinkomst.

Läs mer om sjukdagpenning

Du kan arbeta på deltid och få partiell sjukdagpenning. Det är möjligt att få partiell sjukdagpenning direkt, utan att först ha varit sjukledig på heltid.  Den partiella sjukdagpenningen är hälften av sjukdagpenningen. Du kan få partiell sjukdagpenning för högst 150 vardagar.

Läs mer om partiell sjukdagpenning

 

FPA-rehabilitering ger resurser för vardagen

Ibland räcker det inte med bara sjukledighet. Då kan rehabilitering vara en viktig del av din återhämtning och stödja ditt välbefinnande och en återgång till vardagen.

När man talar om psykisk rehabilitering kommer de flesta att tänka på rehabiliterande psykoterapi, som är FPA:s populäraste form av rehabilitering. Visste du att FPA också ordnar avgiftsfri grupprehabilitering för personer med psykisk ohälsa? Syftet med de här kurserna är att erbjuda stöd för vardagen, studierna eller arbetet. Om du inte vet vilket rehabiliteringsalternativ som passar dig bäst, hjälper vi dig att välja rehabiliteringstjänst.

Kurserna för personer med psykisk ohälsa genomförs delvis ansikte mot ansikte och delvis som distansrehabilitering. Tack vare distansrehabiliteringen kan rehabilitering och vardag kombineras flexibelt.

Behöver du stöd för att orka i arbetet eller kämpar du med utmattning? Kursen Oras är avsedd för dig som vill hitta metoder för att hantera belastningsfaktorer i ditt liv och stärka din arbetsförmåga.

FPA ordnar Oras-rehabiliteringskurser för personer över 18 år som är i arbetslivet eller som tillfälligt står utanför arbetslivet på grund av sjukledighet. Kurserna riktar sig till personer som har psykiska utmattningssymtom och problem med den psykiska hälsan, såsom ångest, sömnlöshet eller lindrig depression.

Läs mer om kursen Oras

 

Behöver du stöd för att orka bättre och hitta metoder för att hantera livet? På en Silmu-kurs får du konkreta verktyg som hjälper dig att förbättra ditt välbefinnande och din funktionsförmåga i vardagen, på arbetet eller i studierna.

Du kan söka till en Silmu-kurs om du är över 18 år och har diagnostiserats med lindrig eller medelsvår depression, ångestsyndrom eller bipolär sjukdom. Kursen hjälper dig att identifiera dina egna resurser och att hitta metoder för att skapa balans mellan de egna resurserna och kraven i vardagen.

Läs mer om kursen Silmu

 

Har du kämpat med svåra psykiska problem en längre tid och behöver hjälp för att hantera vardagen och börja må bättre? En Verso-kurs lämpar sig för dig om du är över 18 år och vill hitta nya resurser för vardagen och förbättra dina möjligheter till social delaktighet och stärka dina stödnätverk.

Läs mer om kursen Verso

 

Är du i åldern 16–29-år och har diagnostiserats med lindrig eller medelsvår depression eller ångestsyndrom? Kursen Ungas liv ger dig möjlighet att få stöd, handledning och nya resurser på din väg mot studier, arbetsliv och en balanserad vardag.

Läs mer om kursen Ungas liv

 

Om du behöver långvarig hjälp som stöd för din psykiska hälsa kan rehabiliterande psykoterapi vara rätt lösning. FPA ersätter en del av kostnaderna för psykoterapi. Psykoterapi kan främja din arbets- och studieförmåga, ge dig stöd för att komma framåt i studierna eller för att stanna kvar i, komma ut i eller återgå till arbetslivet.

Läs mer om rehabiliterande psykoterapi

 

Rehabiliteringspenning för rehabiliteringstid

Du kan få rehabiliteringspenning om du är 18–67 år och deltar i rehabilitering. Du kan få rehabiliteringspenning för sådana rehabiliteringsdagar som varar minst 4 timmar inklusive resor. Rehabiliteringspenningen är lika stor som sjukdagpenningen. FPA ersätter också resekostnader som rehabiliteringen medför.

Läs mer om rehabiliteringspenning

Läs mer om reseersättningar

Oavsett vilka problem du har med din psykiska hälsa är du inte ensam. FPA kan erbjuda dig stöd, och tillsammans hittar vi de lösningar som passar dig bäst.

Hymyilevä nuori mies.

Stöd för arbetsmotivationen

Niko har fått stöd och handledning för sin arbetsmotivation på FPA:s Oras-kurs.

Läs mer
Vanhempi nainen.

Med partiell sjukdagpenning tillbaka till arbetet

Partiell sjukdagpenning gjorde det möjligt för Auli att återgå till heltidsarbete.

Läs mer

 

Senast ändrad 21.1.2025