Partiell sjukdagpenning | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Förväntade störningar i MittFPA på grund av rusning 20.2, 21.2, 24.2 och 25.2 kl. 14.00–17.00 Läs mer

Partiell sjukdagpenning

Syftet med den partiella sjukdagpenningen är att hjälpa personer som saknar arbetsförmåga att stanna kvar i arbetslivet och att återgå till sitt heltidsarbete.

Deltidsarbete med stöd av partiell sjukdagpenning är ett frivilligt arrangemang som kräver samtycke av både dig och din arbetsgivare. Deltidsarbetet får inte äventyra din hälsa eller ditt tillfrisknande. Arbetstiden måste minska med 40–60 procent i förhållande till arbetstiden för heltidsarbete.

Beslut om deltidsarbete fattas utifrån en bedömning av din företagsläkare eller en annan läkare som känner till dina arbetsförhållanden. Avtalet om deltidsarbete ska gälla en oavbruten period på minst 12 vardagar

Kan du få partiell sjukdagpenning?

Du kan få partiell sjukdagpenning om följande villkor uppfylls:

  • Du är 18–67 år gammal. Om du är född 2008 eller tidigare är åldersgränsen 16 år.
  • Du har varit anställd eller företagare när arbetsoförmågan började.

För att ha rätt till partiell sjukdagpenning måste du arbeta heltid. Med heltidsarbete avses i regel förvärvsarbete där den ordinarie arbetstiden är minst 30 timmar per vecka. Arbetstiden kan vara kortare än så, om arbetstiden motsvarar arbetstiden för en heltidsanställd inom branschen i fråga.

När du ansöker om partiell sjukdagpenning behöver du följande uppgifter:

  • uppgift om att arbetstiden minskat med 40–60 procent av vad den varit det tidigare
  • uppgift om lön för tiden med deltidsarbete.

Kom överens med din arbetsgivare om vem som ska skicka uppgifterna om deltidsarbete till FPA (Avsnittet Arbetsgivare).

I deltidsarbete kan arbetsuppgifterna vara dina vanliga arbetsuppgifter eller uppgifter skräddarsydda enligt din arbetsförmåga. Arbetstiden kan minskas per dag eller per vecka och det här ska grunda sig på en rekommendation av den behandlande läkaren.

Om du har en bisyssla utöver ditt heltidsarbete kan du få partiell sjukdagpenning även om du fortsätter med din bisyssla utan att ändra arbetstiden. I sådana fall bestäms den partiella sjukdagpenningen utifrån årsinkomsten per arbete. Då beaktas endast lönen eller FöPL- eller LFöPL-arbetsinkomsten för det arbete i vilket arbetstiden har minskats.

Din företagsläkare eller en annan läkare som känner till dina arbetsförhållanden skriver antingen ett läkarintyg A eller ett läkarutlåtande B för partiell sjukdagpenning. Med ett A-intyg kan partiell sjukdagpenning i regel beviljas för högst 60 dagar. Därefter behövs det mer omfattande utlåtandet B. Läkaren bedömer din arbetsförmåga och dina förutsättningar för att återgå till arbetet på deltid. Deltidsarbetet får inte äventyra din hälsa eller ditt tillfrisknande. 

Om du samtidigt har två eller flera deltidsarbeten ska den sammanlagda arbetstiden vara minst 30 timmar per vecka.

Kom överens med dina arbetsgivare om en minskning av arbetstiden och om den lön som du får för deltidsarbetet. Du kan komma överens om att minska arbetstiden antingen på ett eller på flera av dina arbetsplatser så att den sammanlagda arbetstiden uppgår till 40–60 % av vad den varit tidigare. 

Du måste komma överens om arrangemangen kring partiell sjukdagpenning med alla dina arbetsgivare, oberoende av på vilket sätt arbetstiden minskas. FPA behöver uppgift om i vilket arbete eller vilka arbeten arbetstiden minskas och om den sammanlagda arbetstiden i alla arbeten.

Som bilaga till ansökan behöver du ett läkarutlåtande B där din arbetsförmåga i alla dina arbeten har bedömts. Det kan behövas flera utlåtanden. 

Du kan få partiell sjukdagpenning även om du har förkortat din arbetstid redan innan arbetsoförmågan började. Det är möjligt att förkorta arbetstiden tillfälligt till exempel på grund av partiell vårdledighet eller av hälsorelaterade skäl.

Du kan få partiell sjukdagpenning om din arbetstid redan innan du blev arbetsoförmögen har förkortats så att du arbetar 30 timmar eller mer i veckan.

Även när du arbetar mindre än 30 timmar i veckan kan du få partiell sjukdagpenning om din ursprungliga arbetstid var

  • minst 30 timmar per vecka
  • minst densamma som för heltidsarbete inom branschen. 

Det är möjligt att minska arbetstiden antingen från tillfälligt förkortad arbetstid som uppfyller villkoren för heltidsarbete (minst 30 veckoarbetstimmar) eller från den arbetstid som gällde i heltidsarbetet innan dess.

Exempel på en situation där arbetstiden har förkortats till 30 timmar före en period med partiell sjukdagpenning

Anni är partiellt vårdledig och hennes arbetstid har minskats till 30 timmar under den partiella vårdledigheten. Att arbetstiden tillfälligt har minskat innebär att Annis arbetstid utgör 80 procent av hennes ordinarie heltidsarbete som är 37,5 timmar per vecka.

Anni blir sjuk medan hon är partiellt vårdledig men vill fortsätta sitt arbete på deltid med partiell sjukdagpenning. Den minskning av arbetstiden till 40–60 procent som krävs för partiell sjukdagpenning är i Annis fall möjlig att göra antingen utifrån den tillfälligt förkortade arbetstiden eller utifrån den arbetstid som gällde i heltidsarbetet innan dess.

Exempel på en situation där arbetstiden har förkortats till mindre än 30 timmar före en period med partiell sjukdagpenning

Kalles arbetstid har av hälsoskäl minskats till 28 timmar. Att arbetstiden tillfälligt har minskat innebär att Kalles arbetstid utgör 75 procent av hans ordinarie heltidsarbete som är 37,5 timmar per vecka.

Kalle blir sjuk medan han har förkortad arbetstid men han kan fortsätta arbeta på deltid.  Arbetstiden före arbetsoförmågan, 28 timmar per vecka, uppfyller inte villkoren för heltidsarbete. Kalle måste alltså komma överens med sin arbetsgivare om att minska arbetstiden så att den är 40–60 procent av den normala arbetstiden för heltidsarbete som är 37,5 timmar.

Partiell sjukdagpenning kan beviljas en heltidsföretagare med en FöPL- eller LFöPL-försäkring.

Företagsläkaren eller en annan läkare som känner till dina arbetsförhållanden bedömer din arbetsförmåga och dina möjligheter att arbeta på deltid utan att du riskerar din hälsa eller ditt tillfrisknande. Planera tillsammans med läkaren vilka uppgifter som du kan låta bli att utföra och vilka du kan utföra så att din arbetsmängd minskar med 40–60 %. 

Redogör på ansökningsblanketten för hur du minskar din arbetsmängd.

Om du har en bisyssla utöver din företagarverksamhet på heltid måste du minska arbetstiden för företagarverksamheten på det sätt som beskrivs ovan. Du kan dock fortsätta med din bisyssla.

Hur mycket kan du få i partiell sjukdagpenning?

Den partiella sjukdagpenningen är hälften av sjukdagpenningen. Partiell sjukdagpenning betalas ut för vardagar.

Om arbetsgivaren betalar ut lön för heltidsarbete under den period du arbetar deltid, betalar FPA den partiella sjukdagpenningen till arbetsgivaren. I annat fall betalas den partiella sjukdagpenningen till dig.

Den partiella sjukdagpenningen betalas direkt till dig också när du utför två eller flera deltidsarbeten och minskar din arbetstid.

Partiell sjukdagpenning är skattepliktig inkomst och skatteprocenten är vanligtvis densamma som skatteprocenten för din lön. Du kan ändra skatteprocenten genom att begära ett ändringsskattekort (skatt.fi). Skatteförvaltningen skickar ändringsskattekortet direkt till FPA på din begäran.

Självrisktid

Självrisktiden är

  • den dag du insjuknar och de nio följande vardagarna
  • endast den dag du insjuknar, om din arbetsoförmåga börjar på nytt på grund av samma sjukdom inom 30 kalenderdagar från det att sjukdagpenning eller partiell sjukdagpenning beviljades föregående gång.

Rätten till partiell sjukdagpenning börjar först efter självrisktiden. Du kan emellertid börja arbeta deltid redan under självrisktiden och behöver inte vänta på ett beslut om partiell sjukdagpenning. Det här inverkar inte på självrisktiden. 

Ingen självrisktid tillämpas om den arbetsoförmåga som berättigar till partiell sjukdagpenning börjar eller fortsätter omedelbart efter sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning.

Beräkna självrisktiden för partiell sjukdagpenning med en räknare

Logga in i räknaren

Företagare med en FöPL- eller LFöPL-försäkring kan få FöPL-dagpenning eller LPA-sjukdagpenning under självrisktiden.

Maximitid

Du kan få partiell sjukdagpenning för högst 150 vardagar. I maximitiden inräknas alla dagar med partiell sjukdagpenning under de två föregående åren. Tvåårsperioden räknas från början av varje enskild period med partiell sjukdagpenning. Om du ändå varit arbetsför minst 12 månader utan avbrott beaktas inte dagpenningsdagarna före denna tid i maximitiden.

I maximitiden inräknas alla dagar med partiell sjukdagpenning även om de kan ha beviljats på basis av olika sjukdomar.

Du kan få partiell sjukdagpenning även om du redan har fått sjukdagpenning för maximitiden.

Efter att maximitiden har uppnåtts kan du få partiell sjukdagpenning på nytt för samma sjukdom först efter att du varit arbetsför i ett år utan avbrott. Om du återvänder till arbetet efter att ha uppnått maximitiden kan du efter att du har arbetat i minst 30 kalenderdagar utan avbrott få 50 tilläggsdagar med partiell sjukdagpenning. 

Arbetet i 30 kalenderdagar kan endast avbrytas av regelbundna veckoledigheter, såsom veckoslut, söckenhelger och lediga dagar i anknytning till skiftarbete. Till exempel semester, arbetstidsförkortning (så kallade Pekkanen-dagar) och frånvaro till följd av egen eller ett barns sjukdom jämställs inte med arbete.

Du kan få partiell sjukdagpenning om du efter att maximitiden uppnåtts insjuknar i en helt ny sjukdom, även om du inte ännu varit arbetsför i ett helt år. Sjukdomen är ny om den inte har orsakat arbetsoförmåga under den föregående perioden med partiell sjukdagpenning.

Om ditt deltidsarbete avbryts tillfälligt på grund av till exempel semester, sjukdom eller ett barns sjukdom, kan du få partiell sjukdagpenning på normalt sätt under avbrottet. En förutsättning för detta är att avtalet om deltidsarbete förblir i kraft.

Om ditt avtal om deltidsarbete upphör för den tid avbrottet varar och fortsätter efter avbrottet, upphör utbetalningen av partiell sjukdagpenning för den tid avbrottet varar och fortsätter på nytt i enlighet med avtalet om deltidsarbete. Utbetalningen av partiell sjukdagpenning fortsätter utan självrisktid om

  • du har varit arbetsoförmögen under avbrottstiden (du kan ansöka om sjukdagpenning för avbrottstiden)
  • du har beviljats rehabiliteringspenning för avbrottstiden.

Om du däremot varit arbetsför under avbrottet tillämpas en självrisktid på den partiella sjukdagpenning som betalas efter avbrottet. Självrisktiden är

  • dagen för insjuknande, om det har gått mindre än 30 dagar sedan den föregående perioden med partiell sjukdagpenning upphörde
  • dagen för insjuknande och de 9 följande vardagarna, om det har gått mer än 30 dagar sedan den föregående perioden med partiell sjukdagpenning upphörde.

Så här ansöker du om partiell sjukdagpenning

  1. Ansök om partiell sjukdagpenning i MittFPA.
  2. Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bilagor som behövs.
  3. I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Du ser också påminnelser om bilagor som eventuellt saknas. Beslutet skickas också till dig per post, om du inte har avstått från papperspost.

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. För ansökan om partiell sjukdagpenning används samma blankett som för ansökan om sjukdagpenning. Spara blanketten Ansökan om sjukdagpenning SV 8r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Ansök om partiell sjukdagpenning i MittFPA

Logga in i MittFPA

Kom ihåg följande när du ansöker om partiell sjukdagpenning

Du kan ansöka om partiell sjukdagpenning genast då du kommit överens med din arbetsgivare om att börja arbeta deltid. Ansök dock om dagpenningen senast inom 2 månader från den dag då arbetsoförmågan börjat.

  • läkarintyg A eller ett läkarutlåtande B, som skrivits av en företagsläkare eller en läkare som på annat sätt är väl insatt i arbetsförhållandena
  • uppgifter om avtalet om deltidsarbete
    • Om du är i ett anställningsförhållande ska du komma överens med din arbetsgivare om vem som ska skicka uppgifterna om deltidsarbete till FPA.
    • Om du är företagare ska du i ansökan ange nödvändiga uppgifter om arbetsarrangemangen under tiden med deltidsarbete.

Utöver ett läkarintyg ska du lämna in ett avtal om deltidsarbete till FPA. En ansökan behövs i allmänhet inte.

Du och din arbetsgivare kan ändra avtalet om deltidsarbete under deltidsarbetets gång. Om inte ens arbete på deltid är möjligt på grund av din sjukdom har du rätt till sjukdagpenning. Ta också kontakt med företagshälsovården för att utreda rehabiliteringsmöjligheterna.

Meddela FPA om

  • deltidsarbetet avbryts helt innan avtalet om deltidsarbete upphör
  • avtalet om deltidsarbete upphör på grund av ett tillfälligt avbrott
  • avtalet om deltidsarbete annars ändras eller avbryts (till exempel förändringar i arbetstiden, sättet att minska på arbetet eller avtalets giltighetstid, om du själv eller ditt barn insjuknar, semester, om anställningen upphör). I dessa fall kan du eventuellt få sjukdagpenning om du fortfarande är arbetsoförmögen
  • du får ersättning från utlandet under dagpenningsperioden
  • FöPL- eller LFöPL-arbetsinkomsten ändras och förändringen hänför sig till tiden före dagpenningsperioden
  • du börjar rehabilitering som ordnas av någon annan aktör än FPA.

När du meddelar om förändringar får du förmånen till rätt belopp och går inte miste om en förmån som du har rätt till.

Om du inte meddelar oss om förändringar kan det hända att en förmån betalas till dig utan grund. I så fall måste förmånen återkrävas senare.

Kontrollera också hur en förändring i din livssituation inverkar på andra förmåner från FPA.

 

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Ring FPA:s kundservice.

020 692 224
020 692 224

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

Aktuellt

Partiell sjukdagpenning gjorde det möjligt för Auli att återgå till heltidsarbete

Perioder av arbete, däremellan partiell sjukdagspenning – återgången till arbetslivet kan lösas på det här sättet.

Läs mer (mittiallt.fi)

 

Senast ändrad 14.2.2025