Dagpenning vid smittsam sjukdom
Dagpenning vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfallet under den tid då du har förordnats att vara borta från arbetet eller att hållas i karantän eller isolering för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom.
Kan du få dagpenning vid smittsam sjukdom?
Du kan få dagpenning vid smittsam sjukdom i följande situationer:
- Den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar inom välfärdsområdet har förordnat dig att vara borta från arbetet, försättas i karantän eller isoleras för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom.
- Du är officiell vårdnadshavare till ett barn under 16 år, och barnet har förordnats att vara borta från dagvården eller skolan, försättas i karantän eller isoleras. Dagpenningen kan betalas ut till en vårdnadshavare åt gången. Vårdnadshavarna kan turas om att vara borta från arbetet.
För att dagpenning vid smittsam sjukdom ska beviljas förutsätts i princip att du är sjukförsäkrad i Finland. Om du är medborgare i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien och arbetar i Finland kan du emellertid ha rätt till dagpenningen även om du inte är sjukförsäkrad i Finland.
Du kan ha rätt till dagpenning vid smittsam sjukdom också när du har rätt till förmåner från FPA och du har försatts i karantän eller isolering i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Som bilaga till ansökan behövs då ett intyg av den läkare eller den myndighet som har rätt att förordna om sådana begränsningar i landet i fråga.
Med karantän avses att rörligheten för en person som har utsatts eller misstänks ha utsatts för en smittsam sjukdom begränsas till exempel så att hen förordnas att hållas hemma.
Med isolering avses att en person som insjuknat i en smittsam sjukdom eller som på goda grunder misstänks ha insjuknat vårdas eller hålls under uppsikt åtskild från andra så att smittspridning förhindras.
I vilka situationer kan du inte få dagpenning vid smittsam sjukdom?
Du har inte rätt till dagpenning vid smittsam sjukdom exempelvis om
- du arbetar på distans och det inte uppstår något inkomstbortfall
- du arbetar på distans och det därför inte finns någon risk för smittspridning
- du har semester eller är permitterad och det därför inte uppstår något inkomstbortfall
- du är borta från arbetet av någon annan orsak, till exempel på grund av sjukledighet, och det därför inte uppstår något inkomstbortfall.
Om du är arbetslös eller studerande kan du inte få dagpenning vid smittsam sjukdom om du inte har något inkomstbortfall. Om läkaren ändå konstaterar att du är arbetsoförmögen på grund av en smittsam sjukdom kan du ansöka om sjukdagpenning.
Om du arbetar vid sidan av studierna eller tidvis arbetar medan du är arbetslös och du förordnas att vara borta från arbetet på grund av en smittsam sjukdom, kan du ha rätt till dagpenning vid smittsam sjukdom.
Om sjukdomen fortsätter och du inte kan återgå till arbetet kan du ansöka om sjukdagpenning. Sjukdagpenning tryggar din försörjning under den tid du är arbetsoförmögen på grund av sjukdom.
Hur mycket kan du få i dagpenningen?
Dagpenning vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfallet i sin helhet. Den kan beviljas för den tid som den smittskyddsansvariga läkarens beslut gäller.
Om du är löntagare bestäms dagpenningen utifrån den lön som du skulle ha fått om du inte hade förordnats att vara borta från ditt arbete. Som lön räknas exempelvis inte skattefria dagtraktamenten och kilometerersättningar.
FPA behöver uppgifter från arbetsgivaren om beloppet av inkomstbortfallet. Om det inte går att uppge ett exakt belopp räcker det med en uppskattning. Du kan själv skicka uppgiften till FPA eller be din arbetsgivare att göra det.
Om du är företagare grundar sig dagpenningsbeloppet på den FöPL- eller LFöPL-årsarbetsinkomst som gällde då frånvaron från arbetet började. FPA får uppgiften om årsarbetsinkomsten direkt från arbetspensionsanstalten.
Dagpenning vid smittsam sjukdom betalas i perioder i efterskott. Den första betalningsperioden omfattar 6 vardagar och de följande betalningsperioderna 25 vardagar. Den sista posten betalas då rätten till dagpenning upphör.
Du kan gå in i MittFPA och kontrollera när dagpenningen betalas ut nästa gång.
Dagpenningen betalas till arbetsgivaren till den del som arbetsgivaren har betalat lön för frånvarotiden. Dagpenningen vid smittsam sjukdom beskattas på samma sätt som sjukdagpenningen.
I fråga om dagpenning vid smittsam sjukdom tillämpas ingen självrisktid.
Så här ansöker du om dagpenning vid smittsam sjukdom
- Ansök om dagpenning vid smittsam sjukdom i MittFPA.
- Även om du är medlem i en arbetsplatskassa ska du ansöka om dagpenningen hos FPA.
- Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bilagor som behövs:
- beslut om frånvaro från arbetet, karantän eller isolering av den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar inom välfärdsområdet (läkarintyg A duger också om det innehåller motsvarande uppgifter och det har undertecknats av den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar)
- arbetsgivarens uppskattning av inkomstbortfallet (du kan själv skicka uppgiften eller be din arbetsgivare att göra det).
- I MittFPA kan du kontrollera om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där ser du också påminnelser om eventuella bilagor som saknas. Beslutet skickas också till dig per post, om du inte har avstått från papperspost.
Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten Ansökan om sjukdagpenning SV 8r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Kom ihåg att ange i ansökan att du ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.
Ansökningstid
Ansök om dagpenning vid smittsam sjukdom inom 2 månader från den dag du önskar få dagpenningen.