Hur inverkar inkomsterna och utgifterna på det allmänna bostadsbidraget?
På den här sidan
Detta påverkar ditt bostadsbidrag
Du kan få allmänt bostadsbidrag för en hyresbostad, delägarbostad eller bostadsrättsbostad.
- Observera inkomstgränserna och din förmögenhet
Hushållets inkomster och förmögenhet inverkar på bostadsbidraget. Bidraget är avsett för personer med låga inkomster, och därför finns det inkomstgränser för bidraget. Om inkomsterna överstiger inkomstgränsen kan du inte få något bostadsbidrag alls. Även depositioner, placeringar och till exempel ägande av aktier och bostäder kan påverka rätten till bostadsbidrag. Endast en del av dina boendeutgifter beaktas
Bostadsbidrag betalas inte för alla boendeutgifter, till exempel bilplats. De utgifter som man kan få bostadsbidrag för har fastställts skilt för de olika boendeformerna. De här utgifterna kallas för godtagbara boendeutgifter. Storleken på din bostad inverkar inte på bidraget.Kommunspecifika övre gränser för boendeutgifter (maximala boendeutgifter)
Det finns kommunspecifika övre gränser för boendeutgifterna, och bostadsbidragets maximibelopp bestäms utifrån dessa gränser. Gränserna kallas även maximala boendeutgifter. Dina faktiska boendeutgifter kan vara större än det belopp som berättigar till bostadsbidrag.Bassjälvriskandelen dras av från ditt bostadsbidrag
Bassjälvrisken för bostadsbidraget är ett belopp som dras av från de godtagbara boendeutgifterna. Bassjälvrisken beräknas utifrån hushållets bruttoinkomster och antalet vuxna och barn i hushållet. Ju högre dina inkomster är desto högre är din bassjälvrisk. Om du har mycket låga inkomster har du ingen bassjälvrisk alls. Se formeln för beräkning av bassjälvrisken.
Uppskatta bostadsbidragets belopp med FPA:s räknare
Många faktorer inverkar på bostadsbidragets belopp. Enklast uppskattar du bostadsbidragets belopp med vår räknare.
Studerande får från 1.8.2025 inte längre allmänt bostadsbidrag utan i stället bostadstillägg till studiestödet
Riksdagen har godkänt de lagändringar som gäller stöd för boende till studerande. I och med ändringarna övergår största delen av de studerande från att få allmänt bostadsbidrag till att få studiestödets bostadstillägg. Ändringarna gäller inte personer som bor med sitt eget eller sin partners barn. De kan även i fortsättningen få allmänt bostadsbidrag.
Hur beräknas bostadsbidraget?
Det allmänna bostadsbidraget är högst 70 % av de godtagbara boendeutgifterna. Bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,7 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Det allmänna bostadsbidraget för dem som bor på Åland beräknas på ett annat sätt än för dem som bor i övriga Finland. På Åland är bostadsbidraget högst 80 % av de godtagbara boendeutgifterna. Bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,8 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Bassjälvriskens belopp beräknas enligt formeln nedan, där
T = hushållets sammanlagda bruttoinkomster
A = antalet vuxna, och
L = antalet barn
0,42 x [T - (667 + 111 x A + 246 x L)]
Åländska studerande kan inte få allmänt bostadsbidrag om de bor i hyresbostad. Möjligheten att få bidrag påverkas inte av om den studerande studerar på Åland eller på det finländska fastlandet.
Exempel på hur bostadsbidraget räknas ut
Emil bor med sin partner Emma i en hyresbostad i Åbo. Deras sammanlagda inkomster är 1 800 euro i månaden. I Åbo är inkomstgränsen för ett hushåll med två vuxna 2 116 euro i månaden. Eftersom Emil och Emmas inkomster inte överstiger inkomstgränsen kan de ansöka om bostadsbidrag.
I boendeutgifterna beaktar FPA bland annat hyran och vattenavgifter. Emil och Emma har sammanlagt 950 euro i sådana här boendeutgifter som kan godtas i samband med bostadsbidraget. I Åbo godkänns dock högst 652 euro i månaden som boendeutgifter för två vuxna och därför beräknas deras bostadsbidrag enligt den summan.
Beräknat utifrån Emil och Emmas inkomster är bassjälvrisken 472,50 euro.
Så här beräknas bostadsbidragets belopp:
0,7 x (652 euro – 472,50 euro) = 125,65 euro.
Emil och Emmas bostadsbidrag är 125,65 euro.
Inkomster och förmögenhet
Ditt hushålls inkomster och förmögenhet inverkar på bostadsbidraget. Vid behov beräknar vi en genomsnittlig inkomst utifrån dina inkomster. Förmögenhet som påverkar bostadsbidraget är bland annat bankdepositioner, aktier och placeringar.
Bostadsbidraget beräknas enligt din månadsinkomst. Vi beräknar beloppet av dina inkomster som inverkar på bostadsbidraget antingen som fortlöpande inkomst eller som genomsnittlig inkomst. I samband med bostadsbidraget beaktar vi hushållets förvärvs- och kapitalinkomster och många av FPA:s förmåner.
Dina inkomster inverkar på bidraget enligt den tid då de har tjänats in. Tidpunkten för utbetalning av inkomsten har alltså ingen betydelse. Om du till exempel ansöker om bostadsbidrag från ingången av september beaktas inte i bostadsbidraget de inkomster som du har tjänat i augusti.
Inkomster beaktas alltid som bruttoinkomst.
Om dina inkomster är desamma i 3 månader
Om dina inkomster är desamma i minst 3 månader från att bostadsbidraget har beviljats eller justerats, beräknar vi bostadsbidragets belopp utifrån dem. Sådana inkomster kallas fortlöpande inkomst.
Om dina inkomster inte är desamma i 3 månader
Om dina inkomster inte är desamma i 3 månader från att bostadsbidraget har beviljats eller justerats, gör vi en uppskattning av din genomsnittliga inkomst.
I de genomsnittliga inkomsterna beaktar vi bland annat om du har ströjobb, studerar eller är arbetslös i perioder. Om däremot dina inkomster varierar på grund av till exempel arbetstider eller tillägg så innebär det inte att inkomstkällan ändrar och därför betraktas sådana här inkomster som fortlöpande.
Din genomsnittliga inkomst fås genom att räkna ihop alla de inkomster som du beräknas få under de följande 12 månaderna. Den här summan divideras med 12 och resultatet är din genomsnittliga inkomst, utifrån vilken bostadsbidraget fastställs.
Vi gör en uppskattning av din genomsnittliga inkomst för ett år framåt, eftersom bostadsbidraget i regel beviljas tills vidare och justeras med ett års mellanrum.
Du kan också använda vår räknare för att få en uppskattning av hur dina inkomster inverkar på bostadsbidragets belopp
Om dina inkomster förändras
Meddela oss om ditt hushålls inkomster ökar med minst 400 euro/månad eller minskar med minst 200 euro/månad. Meddela förändringarna i MittFPA eller på blanketten Allmänt bostadsbidrag AT 1r (pdf).
Läs om vilka förändringar du ska meddela oss.
Exempel på genomsnittlig inkomst: Ny studerande och den första ansökan om bostadsbidrag
Henrik är en studerande som ansöker om bostadsbidrag för första gången från 1.8.2024. Henriks enda inkomst är ett studiestöd på 268,23 euro/månad, som han får från 1.9.2024. I augusti har han inga inkomster.
Eftersom Henriks inkomster inte kommer att vara desamma i minst 3 månader efter att bostadsbidraget beviljas (1.8) gör FPA en uppskattning av hans genomsnittliga inkomst genom följande beräkning:
Studiestöd 1.9.2024–31.5.2025: 9 mån. x 268,23 euro/månad = 2 414,07 euro
Inga inkomster under tiden 1.8–31.8.2024 och 1.6–31.7.2025
Inkomsterna sammanlagt 1.8.2024–31.7.2025: 2 414,07 euro
Henriks genomsnittliga inkomst från 1.8.2024: 2 414,07 euro / 12 månad = 201,17 euro/månad
Exempel på genomsnittlig inkomst: Studerande med sommarjobb och justering av bostadsbidraget
Anna är studerande och får allmänt bostadsbidrag. Studiestödet har varit hennes inkomst. Sommaren närmar sig och hon ska börja sommarjobba. Anna sommarjobbar under tiden 1.6.2024–31.8.2024, och hennes lön är 2 000 euro/månad.
Annas bostadsbidrag justeras från 1.7.2024. Eftersom hennes inkomster inte kommer att vara desamma i minst 3 månader efter att bostadsbidraget justeras (1.7.2024) gör FPA en uppskattning av hennes genomsnittliga inkomst genom följande beräkning:
Löneinkomst 1.7–31.8.2024: 2 mån. x 2 000 euro/månad = 4 000 euro
Studiestöd 1.9.2024–31.5.2025: 9 mån. x 279,38 euro/månad = 2 514,42 euro
Eftersom Anna ännu inte vet hurdana inkomster hon kommer att ha nästa sommar, uppskattas inte hennes inkomster för nästa juni i beräkningen av den genomsnittliga inkomsten.
Inkomsterna sammanlagt 1.7.2021–30.6.2025: 4 000 euro + 2 514,42 euro = 6 514,42 euro
Annas genomsnittliga inkomst från 1.7.2024: 6 514,42 euro /12 mån. = 542,87 euro/månad
Alla hushållsmedlemmars sammanlagda förvärvs- och kapitalinkomster inverkar på det allmänna bostadsbidragets belopp. Förvärvsinkomster är löne- och företagarinkomster.
Som inkomst beaktas både skattepliktiga inkomster och skattefria inkomster. Skattepliktiga inkomster beaktas som bruttoinkomster.
Minderåriga personers inkomster beaktas dock endast om den minderåriga ansöker om bidrag ensam eller tillsammans med sin partner.
Dessa inkomster inverkar på bostadsbidraget
Löneinkomst
Bostadsbidraget påverkas av löneinkomster och inkomster som betalas utöver lönen, till exempel
- naturaförmåner (bland annat bostads-, bil- och lunchförmån)
- övertidsersättningar
- skifttillägg
- semesterpenningar.
Företagarinkomster
Även en företagares inkomster inverkar på bostadsbidraget. I regel uppskattar vi en företagares inkomster utifrån arbetsinkomsten enligt FöPL- eller LFöPL-försäkringen (tyoelake.fi).
Kapitalinkomster
Bostadsbidraget påverkas också av kapitalinkomster, till exempel
- utdelningar (dividendinkomster) samt räntor på depositioner
- Ränteinkomster och utdelningar på aktier på värdeandelskonton för varje medlem i hushållet beaktas som inkomst om de är högre än 12,02 euro/månad.
- Avkastning som tas ut från ett aktiesparkonto beaktas som inkomst när det görs upprepade gånger.
- överlåtelsevinster
- Återkommande överlåtelsevinster beaktas som inkomst.
- Överlåtelseförluster dras inte av från överlåtelsevinsterna.
- hyresinkomster, till exempel
- hyresinkomster av bostadslägenhet
- hyresinkomster av affärslokal
- arrendeinkomster.
Inkomst av skogsbruk
Även inkomster av skogsbruk inverkar på bostadsbidraget. Inkomsten av skogsbruk räknas enligt den genomsnittliga avkastningen av skogen. Den verkliga försäljningsinkomsten av skog beaktas inte.
Dessa inkomster inverkar inte på bostadsbidraget
- Tillfälliga inkomster, till exempel arv, gåva och tillfällig överlåtelsevinst.
- Kostnadsersättningar som hänför sig till lönen, till exempel kilometerersättningar och resedagtraktamenten.
- Skatteåterbäringar.
Läs om hur hushållets förmögenhet påverkar bostadsbidragets belopp.
Förvärvsinkomstavdraget har slopats 1.4.2024
Förvärvsinkomstavdraget på 300 euro inom allmänt bostadsbidrag har slopats 1.4.2024. Efter att ändringen trädde i kraft har vi beaktat hushållets alla förvärvsinkomster när vi beräknar beloppet av de inkomster som påverkar bostadsbidraget. Tidigare har du kunnat ha förvärvsinkomster på 300 euro/månad utan att det inverkar på ditt bostadsbidrag. Vi har gjort avdraget separat för varje medlem i hushållet.
Före 1.4.2024 kunde man få förvärvsinkomstavdrag för
- löneinkomst
- inkomst av företagsverksamhet
- inkomst av jordbruk.
Många förmåner inverkar på det allmänna bostadsbidragets belopp, till exempel arbetslöshetsförmån och studiepenning. Vissa förmåner, till exempel utkomststöd och barnbidrag, inverkar dock inte på bostadsbidraget. Studielån inverkar inte heller på bostadsbidraget.
Förmånerna beaktas som bruttoinkomst. Alla hushållsmedlemmars förmåner inverkar på bostadsbidraget.
Bland annat dessa förmåner och ersättningar inverkar på bostadsbidraget:
- Arbetslöshetsförmåner: grunddagpenning, arbetsmarknadsstöd och inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning.
- Förmåner under sjukdomstid och rehabilitering: sjukdagpenning, rehabiliteringspenning och rehabiliteringsstöd.
- Förmåner för studerande: studiepenning och vuxenutbildningsstöd.
- Förmåner för barnfamiljer: graviditets- och föräldrapenning, stöd för hemvård av barn, partiell vårdpenning, flexibel vårdpenning och stöd för privat vård av barn (om du är anställd som barnskötare och stödet för privat vård av barn betalas till dig).
- Pensioner: folkpension, arbetspension, partiell ålderspension, efterlevandepension, pension från utlandet och sjukpension.
Till exempel dessa förmåner och ersättningar inverkar inte på bostadsbidraget:
- Handikappbidrag för personer under 16 år
- Handikappbidrag för personer över 16 år
- Stipendier och bidrag som inte är avsedda att trygga försörjningen
- Vårdbidrag för pensionstagare
- Menersättning
- Barnförhöjning som betalas till folkpensionen
- Stöd för skolresor
- Kostnadsersättningar och ersättningar för uppehälle
- Underhållsbidrag och underhållsstöd för barn
- Barnpension
- Barnbidrag
- Vårdarvode i samband med stödet för närståendevård
- Studielån
- Studiestödets bostadstillägg
- Läromaterialstillägg
- Studiepenningens försörjarförhöjning
- Ersättningar för kostnaderna för familjevård
- Fronttillägg och extra fronttillägg
- Militärunderstöd
- Ersättningar enligt lagen om skada, ådragen i militärtjänst
- Utkomststöd
- Ersättningar som betalas på grund av funktionsnedsättning, skada eller men
- Moderskapsunderstöd.
Hushållets förmögenhet påverkar bostadsbidragets belopp. Minderåriga personers förmögenhet beaktas endast om den minderåriga ansöker om bidrag ensam eller tillsammans med sin partner.
Din förmögenhet inverkar på bostadsbidraget om du
- bor i ett hushåll som består av en vuxen och din förmögenhet överstiger 10 000 euro
- bor i ett hushåll som består av två eller fler vuxna och hushållets sammanlagda förmögenhet överstiger 20 000 euro.
Om ditt hushålls förmögenhet överstiger gränsen på 10 000 eller 20 000 euro beaktar vi 20 % av den del som överstiger gränsen.
Om ditt hushålls förmögenhet är 50 000 euro eller mer, betalas inget bostadsbidrag alls. Skulderna dras dock först av från förmögenheten.
Exempel på hur förmögenheten inverkar på bostadsbidraget
Peter bor ensam i en hyreslägenhet. Han äger aktier till ett sammanlagt värde av 15 000 euro. Eftersom Peter bor ensam tas den andel av hans förmögenhet som överstiger 10 000 euro (15 000 euro – 10 000 euro), dvs. 5 000 euro, i beaktande när hans inkomst beräknas.
Av denna 5 000 euros andel av förmögenheten räknas 20 % som inkomst för Peter, dvs. 1 000 euro. I Peters fall innebär det att 1 000 euro per år, eller 83,33 euro i månaden, inverkar på det allmänna bostadsbidraget. Dessutom beaktas Peters förvärvs- och kapitalinkomster som inkomst.
Förmögenhet som inverkar på det allmänna bostadsbidraget
- Depositioner. På depositioner görs ett avdrag för disponibla medel på 2 000 euro som inte påverkar det allmänna bostadsbidraget. Avdraget är personligt, det vill säga det görs på de depositioner som tillhör varje medlem i hushållet.
- Fastigheter, med undantag för fritidsbostäder som är i eget bruk
- Bostadsaktier
- Offentligt noterade aktier och andelar i placeringsfonder
- Näringsverksamhetens och jordbrukets tillgångar samt andelar av sammanslutningars tillgångar
- Skogsegendom
- Obligationer, masskuldebrev och annan motsvarande förmögenhet
- Försäkringsplaceringar
Som egendom beaktas dock inte andelar i oskiftade dödsbon, depositioner på BSP-konton eller egendom som ingen medlem av hushållet har besittningsrätt till.
Inkomstgränser
Bostadsbidraget påverkas av hushållets sammanlagda inkomster. Om ditt hushålls bruttoinkomster är högre än den inkomstgräns som anges nedan kan du inte få något bostadsbidrag. Minderåriga personers inkomster beaktas endast om den minderåriga ansöker om bidrag ensam eller tillsammans med sin partner.
Beloppen har avrundats till närmaste euro.
Om hushållet består av
- 1 vuxen, är inkomstgränsen 1 844 euro/månad
- 1 vuxen + 1 barn, är inkomstgränsen 2 630 euro/månad
- 1 vuxen + 2 barn, är inkomstgränsen 3 348 euro/månad
- 1 vuxen + 3 barn, är inkomstgränsen 3 982 euro/månad
- 1 vuxen + 4 barn, är inkomstgränsen 4 574 euro/månad.
Om hushållet består av
- 2 vuxna, är inkomstgränsen 2 428 euro/månad
- 2 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 3 146 euro/månad
- 2 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 3 780 euro/månad
- 2 vuxna + 3 barn, är inkomstgränsen 4 372 euro/månad.
Om hushållet består av
- 3 vuxna, är inkomstgränsen 2 944 euro/månad
- 3 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 3 578 euro/månad
- 3 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 4 170 euro/månad.
Om ditt hushåll består av fler än fem personer är inkomstgränserna högre än i exemplen. Du kan göra en uppskattning utifrån din egen situation med räknaren för bostadsbidrag.
Beloppen har avrundats till närmaste euro.
Om hushållet består av
- 1 vuxen, är inkomstgränsen 1 612 euro/månad
- 1 vuxen + 1 barn, är inkomstgränsen 2 318 euro/månad
- 1 vuxen + 2 barn, är inkomstgränsen 2 966 euro/månad
- 1 vuxen + 3 barn, är inkomstgränsen 3 568 euro/månad
- 1 vuxen + 4 barn, är inkomstgränsen 4 132 euro/månad.
Om hushållet består av
- 2 vuxna, är inkomstgränsen 2 116 euro/månad
- 2 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 2 764 euro/månad
- 2 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 3 366 euro/månad
- 2 vuxna + 3 barn, är inkomstgränsen 3 930 euro/månad.
Om hushållet består av
- 3 vuxna, är inkomstgränsen 2 562 euro/månad
- 3 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 3 164 euro/månad
- 3 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 3 728 euro/månad.
Om ditt hushåll består av fler än fem personer är inkomstgränserna högre än i exemplen. Du kan göra en uppskattning utifrån din egen situation med räknaren för bostadsbidrag.
Beloppen har avrundats till närmaste euro.
Om hushållet består av
- 1 vuxen, är inkomstgränsen 1 506 euro/månad
- 1 vuxen + 1 barn, är inkomstgränsen 2 162 euro/månad
- 1 vuxen + 2 barn, är inkomstgränsen 2 778 euro/månad
- 1 vuxen + 3 barn, är inkomstgränsen 3 356 euro/månad
- 1 vuxen + 4 barn, är inkomstgränsen 3 910 euro/månad.
Om hushållet består av
- 2 vuxna, är inkomstgränsen 1 960 euro/månad
- 2 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 2 576 euro/månad
- 2 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 3 154 euro/månad
- 2 vuxna + 3 barn, är inkomstgränsen 3 708 euro/månad.
Om hushållet består av
- 3 vuxna, är inkomstgränsen 2 374 euro/månad
- 3 vuxna + 1 barn, är inkomstgränsen 2 952 euro/månad
- 3 vuxna + 2 barn, är inkomstgränsen 3 506 euro/månad.
Om ditt hushåll består av fler än fem personer är inkomstgränserna högre än i exemplen. Du kan göra en uppskattning utifrån din egen situation med räknaren för allmänt bostadsbidrag.
Om dina inkomster förändras
Meddela oss om ditt hushålls inkomster ökar med minst 400 euro/månad eller minskar med 200 euro/månad. Meddela förändringar i MittFPA eller på blanketten Allmänt bostadsbidrag AT 1r (pdf).
Boendeutgifter som du kan få bostadsbidrag för
De utgifter som man kan få bostadsbidrag för har fastställts skilt för de olika boendeformerna. De här utgifterna kallas för godtagbara boendeutgifter.
Du kan ansöka om bostadsbidrag om du bor stadigvarande i en hyresbostad i Finland. Om du ansöker om bostadsbidrag för en hyresbostad måste du ha ett skriftligt hyresavtal.
För vilka boendeutgifter kan man få bostadsbidrag?
Man kan få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- hyra
- vattenavgifter och uppvärmningskostnader som betalas separat
Hyra
Du kan få bostadsbidrag för att betala hyra.
Om elen ingår i hyran drar vi av elandelen från hyran. Man kan inte få bostadsbidrag för elavgifter.
Vattenavgifter
Du kan få bostadsbidrag för vattenavgifter om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med hyran. Som vattenavgift godkänns 20 euro/månad per person.
Uppvärmningskostnader
Du kan få bostadsbidrag för uppvärmningskostnader om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med hyran.
Om hushållet består av 1 person godkänns 46 euro/månad som uppvärmningskostnader. Om flera personer hör till samma hushåll läggs 16 euro/månad till för varje ytterligare person.
I vissa landskap godkänns högre uppvärmningskostnader:
- I landskapen Södra Savolax, Norra Savolax och Norra Karelen godkänns som uppvärmningskostnader 48 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
- I landskapen Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland godkänns som uppvärmningskostnader 50 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
För vilka boendeutgifter kan man inte få bostadsbidrag?
Man kan inte få bostadsbidrag för kostnader som hänför sig till boende, men som betalas separat. Hit hör till exempel
- elavgift
- bastuavgift
- avgift för tvättstuga
- avgift för bilplats
- avgift för internetanslutning
- avgift för underhåll eller inventarier.
Bara de avgifter som du eller någon annan i hushållet betalar kan godkännas som boendeutgifter. Till exempel den del av en utgift som arbetsgivaren eller företaget betalar godkänns alltså inte.
Om du har en underhyresgäst ska den hyra som underhyresgästen betalar dras av från de boendeutgifter som godkänns för ditt bostadsbidrag.
Hyresgaranti
När du flyttar till en hyresbostad kräver hyresvärden i allmänhet att du betalar en hyresgaranti eller garantihyra som motsvarar några månaders hyra. Om dina inkomster och tillgångar inte räcker till för att betala hyresgarantin kan du ansöka om utkomststöd för den hos FPA.
Du kan ansöka om bostadsbidrag om du bor i en bostadsrättsbostad i Finland.
För vilka boendeutgifter kan man få bostadsbidrag?
Man kan få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- bruksvederlag
- vattenavgifter och uppvärmningskostnader som betalas separat
Bruksvederlag
Du kan få bostadsbidrag för att betala bruksvederlag.
Vattenavgifter
Du kan få bostadsbidrag för vattenavgifter om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med bruksvederlaget. Som vattenavgift godkänns 20 euro/månad per person.
Uppvärmningskostnader
Du kan få bostadsbidrag för uppvärmningskostnader om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med bruksvederlaget.
Om hushållet består av 1 person godkänns 46 euro/månad som uppvärmningskostnader. Om flera personer hör till samma hushåll läggs 16 euro/månad till för varje ytterligare person.
I vissa landskap godkänns högre uppvärmningskostnader:
- I landskapen Södra Savolax, Norra Savolax och Norra Karelen godkänns som uppvärmningskostnader 48 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
- I landskapen Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland godkänns som uppvärmningskostnader 50 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
För vilka boendeutgifter kan man inte få bostadsbidrag?
Man kan inte få bostadsbidrag för kostnader som hänför sig till boende, men som betalas separat. Hit hör till exempel
- ränta på bostadslån
- elavgift
- bastuavgift
- avgift för tvättstuga
- avgift för bilplats
- avgift för internetanslutning
- avgift för underhåll eller inventarier.
Bara de avgifter som du eller någon annan i hushållet betalar kan godkännas som boendeutgifter. Till exempel den del av en utgift som arbetsgivaren eller företaget betalar godkänns alltså inte.
Du kan ansöka om bostadsbidrag om du bor i en delägarbostad i Finland. Om du ansöker om bidrag för en delägarbostad måste du ha ett skriftligt hyresavtal.
För vilka boendeutgifter kan man få bostadsbidrag?
Man kan få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- hyra
- vattenavgifter och uppvärmningskostnader som betalas separat
Hyra
Du kan få bostadsbidrag för att betala hyra.
Vattenavgifter
Du kan få bostadsbidrag för vattenavgifter om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med hyran. Som vattenavgift godkänns 20 euro/månad per person.
Uppvärmningskostnader
Du kan få bostadsbidrag för uppvärmningskostnader om du betalar för vatten separat, alltså inte tillsammans med hyran.
Om hushållet består av 1 person godkänns 42 euro/månad som uppvärmningskostnader. Om flera personer hör till samma hushåll läggs 16 euro/månad till för varje ytterligare person.
I vissa landskap godkänns högre uppvärmningskostnader:
- I landskapen Södra Savolax, Norra Savolax och Norra Karelen godkänns som uppvärmningskostnader 48 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
- I landskapen Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland godkänns som uppvärmningskostnader 50 euro/månad för hushåll med 1 person och 17 euro/månad för varje ytterligare person.
För vilka boendeutgifter kan man inte få bostadsbidrag?
Man kan inte få bostadsbidrag för räntor på lån som tagits för att betala insatsen i en delägarbostad.
Man kan inte heller få bostadsbidrag för kostnader som hänför sig till boende, men som betalas separat. Hit hör till exempel
- elavgift
- bastuavgift
- avgift för tvättstuga
- avgift för bilplats
- avgift för internetanslutning
- avgift för underhåll eller inventarier.
Bara de avgifter som du eller någon annan i hushållet betalar kan godkännas som boendeutgifter. Till exempel den del av en utgift som arbetsgivaren eller företaget betalar godkänns alltså inte.
Från 1.1.2025 kan man inte få allmänt bostadsbidrag för ägarbostäder. Ägarbostäder innefattar aktielägenheter och andra ägarbostäder, såsom egnahemshus. Vi betraktar en bostad som ägarbostad om hushållet äger minst 50 % av bostaden, även om ett hyresavtal har ingåtts om bostaden.
Från ingången av 2025 godkänns heller inte längre räntor på bostadslån som boendeutgifter för en bostadsrättsbostad.
Kommunspecifika övre gränser för bostadsbidraget (maximala boendeutgifter)
Kontrollera hur mycket bostadsbidrag vi som mest kan betala i din hemkommun. Bostadsbidraget är högst 70 % av de godtagbara boendeutgifterna.
Hur beräknas bostadsbidraget?
Bostadsbidraget är högst 70 % av de godtagbara boendeutgifterna. Till exempel hyra och vattenavgifter är godtagbara boendeutgifter. Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk.
Det allmänna bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,7 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Om hushållet består av
- 1 person, godkänns högst 563 euro/månad som boendeutgifter
- 2 personer, godkänns högst 808 euro/månad som boendeutgifter
- 3 personer, godkänns högst 1 019 euro/månad som boendeutgifter
- 4 personer, godkänns högst 1 188 euro/månad som boendeutgifter
- fler än 4 personer, godkänns högst 1 188 euro/månad som boendeutgifter + 148 euro/månad för varje ytterligare person.
Om det till hushållet hör en person med funktionsnedsättning som på grund av hjälpmedel eller vårdare behöver extra mycket utrymme, godkänner vi boendeutgifterna enligt en person mer än det egentliga antalet.
Exempel på den övre gränsen för boendeutgifter
Maria bor ensam i en hyresbostad i Helsingfors. I hyra betalar hon 800 euro i månaden. För personer som bor ensamma i Helsingfors kan boendeutgifter på högst 563 euro i månaden godkännas.
Marias bostadsbidrag räknas alltså enligt den kommunspecifika övre gränsen på 563 euro. Det räknas inte enligt hyran, som är 800 euro i månaden.
Hur beräknas bostadsbidraget?
Bostadsbidraget är högst 70 % av de godtagbara boendeutgifterna. Till exempel hyra och vattenavgifter är godtagbara boendeutgifter. Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk.
Det allmänna bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,7 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Om hushållet består av
- 1 person, godkänns högst 447 euro/månad som boendeutgifter
- 2 personer, godkänns högst 652 euro/månad som boendeutgifter
- 3 personer, godkänns högst 828 euro/månad som boendeutgifter
- 4 personer, godkänns högst 981 euro/månad som boendeutgifter
- fler än 4 personer, godkänns högst 981 euro/månad som boendeutgifter + 134 euro/månad för varje ytterligare person.
Om det till hushållet hör en person med funktionsnedsättning som på grund av hjälpmedel eller vårdare behöver extra mycket utrymme, godkänner vi boendeutgifterna enligt en person mer än det egentliga antalet.
Exempel på den övre gränsen för boendeutgifter
Tommy och Paulina bor tillsammans i en hyresbostad i Åbo. I hyra betalar de 750 euro i månaden. Eftersom Tommy och Paulina är sambor hör de till samma hushåll och får ett gemensamt bostadsbidrag.
För ett hushåll som består av två personer godkänns i Åbo högst 652 euro i månaden som boendeutgifter. Tommys och Paulinas bostadsbidrag räknas alltså enligt den kommunspecifika över gränsen på 652 euro. Det räknas inte ut enligt deras hyra på 750 euro.
Hur beräknas bostadsbidraget?
Bostadsbidraget är högst 70 % av de godtagbara boendeutgifterna. Till exempel hyra och vattenavgifter är godtagbara boendeutgifter. Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk.
Det allmänna bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,7 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Om hushållet består av
- 1 person, godkänns högst 394 euro/månad som boendeutgifter
- 2 personer, godkänns högst 574 euro/månad som boendeutgifter
- 3 personer, godkänns högst 734 euro/månad som boendeutgifter
- 4 personer, godkänns högst 875 euro/månad som boendeutgifter
- fler än 4 personer, godkänns högst 875 euro/månad som boendeutgifter + 129 euro/månad för varje ytterligare person.
Om det till hushållet hör en person med funktionsnedsättning som på grund av hjälpmedel eller vårdare behöver extra mycket utrymme, godkänner vi boendeutgifterna enligt en person mer än det egentliga antalet.
Exempel på en övre gräns för boendeutgifter
Pia och Erik bor i en hyresbostad i Björneborg. I hyra betalar de 650 euro i månaden. Eftersom Pia och Erik är sambor hör de till samma hushåll och får ett gemensamt bostadsbidrag.
För ett hushåll som består av två personer godkänns i Björneborg högst 574 euro i månaden som boendeutgifter. Pia och Eriks bostadsbidrag räknas alltså enligt den kommunspecifika över gränsen på 574 euro. Det räknas inte ut enligt deras hyra på 650 euro.
Hur beräknas bostadsbidraget?
Bostadsbidraget är högst 80 % av de godtagbara boendeutgifterna. Till exempel hyra och vattenavgifter är godtagbara boendeutgifter. Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk.
Det allmänna bostadsbidragets belopp beräknas enligt formeln 0,8 x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken).
Om hushållet består av
- 1 person, godkänns högst 470 euro/månad som boendeutgifter
- 2 personer, godkänns högst 687 euro/månad som boendeutgifter
- 3 personer, godkänns högst 871 euro/månad som boendeutgifter
- 4 personer, godkänns högst 1 032 euro/månad som boendeutgifter
- fler än 4 personer, godkänns högst 1 032 euro/månad som boendeutgifter + 141 euro/månad för varje ytterligare person.
Om det till hushållet hör en person med funktionsnedsättning som på grund av hjälpmedel eller vårdare behöver extra mycket utrymme, godkänner vi boendeutgifterna enligt en person mer än det egentliga antalet.
Formel för beräkning av bassjälvrisken
Bassjälvrisken dras av från bostadsbidraget. Bassjälvrisken räknas utifrån hushållets bruttoinkomster och antalet vuxna och barn i hushållet.
Bassjälvriskens belopp beräknas enligt formeln nedan, där
T = hushållets sammanlagda bruttoinkomster
A = antalet vuxna, och
L = antalet barn
Bassjälvrisken = 0,5 x [T – (667 + 94 x A + 296 x L)]
Den inkomst som berättigar till fullt bostadsbidrag är 667 euro, med ett tillägg på 94 euro för varje vuxen som hör till hushållet och på 296 euro för varje barn som hör till hushållet. Beloppen är bundna till folkpensionsindex (Om FPA).
Om du bor på Åland beräknas bassjälvrisken med en annan formel.
Information på lättläst svenska och på teckenspråk
Hur ser din livssituation ut i övrigt?
Är du pensionerad?
Om du är pensionstagare och dina inkomster är låga ska du ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare.
Studerar du?
Kom också ihåg att ansöka om studiestöd.
Är du arbetslös?
Som arbetslös kan du få grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd.
Har du det kärvt med ekonomin?
Om dina inkomster är mycket låga trots att du får andra FPA-förmåner kan du ta reda på om du kan få utkomststöd.