För vilka utgifter kan du få utkomststöd? | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Avbrott kan förekomma i e-tjänsterna 18.1 kl. 9–12 Läs mer

Avbrott kan förekomma i FPA:s webbtjänster 20.1 kl. 20.30–00.30 Läs mer

Avbrott som hindrar nedladdning av pdf-dokument kan förekomma i MittFPA 20.1 kl. 20.00 - 21.1 kl. 6.00 Läs mer

För vilka utgifter kan du få utkomststöd?

Utkomststöd kan beviljas en person eller familj vars inkomster och tillgångar inte räcker till för de nödvändiga dagliga utgifterna.

Man kan inte få utkomststöd för alla slags utgifter. Utkomststödet är avsett för nödvändiga utgifter, såsom utgifter för boende och mat. De utgifter som godkänns i samband med utkomststöd indelas i utgifter som täcks med en grunddel och övriga grundutgifter, till exempel utgifter för boende, klientavgifter inom den offentliga hälso- och sjukvården och utgifter för receptbelagda läkemedel.

Det utkomststöd som FPA betalar kallas grundläggande utkomststöd. Utöver det kan välfärdsområdenas socialservice enligt prövning bevilja kompletterande utkomststöd och förebyggande utkomststöd.

Vad avses med grunddel?

Till utgifter som hänför sig till den dagliga försörjningen hör exempelvis utgifter för mat och kläder. De här utgifterna beaktas i samband med utkomststöd till ett fast belopp som inte går att påverka. Beloppet kallas grunddel. För sådana utgifter behöver du inte lämna in kvitton eller räkningar.

I grunddelen ingår

  • utgifter för mat
  • utgifter för kläder
  • mindre hälso- och sjukvårdsutgifter, till exempel utgifter för egenvårdsläkemedel
  • utgifter som hänför sig till personlig hygien och hygien i hemmet
  • utgifter för användning av lokaltrafik
  • utgifter för prenumeration på en dagstidning
  • utgifter för användning av telefon och internet
  • utgifter för hobby- och rekreationsverksamhet
  • andra motsvarande dagliga utgifter som du och din familj har.

För varje familjemedlem beaktas en egen grunddel. År 2025 är grunddelen för ensamstående 593,55 euro per månad. Läs mer om grunddelens belopp.

Grunddelen beaktas som utgift

Grunddelen betalas inte ut till dig som sådan. Den beaktas som utgift i utkomststödsberäkningen. Läs mer om hur utkomststödets belopp räknas ut.

Boende och flyttning

Utkomststöd kan beviljas för utgifter för en bostad i Finland. Det finns kommunspecifika gränser för hur stora boendeutgifter FPA kan godkänna i olika kommuner. Statsrådet fastställer de kommunspecifika gränserna genom förordning.

Kommunspecifika gränser för boendeutgifter

I det maximibelopp som fastställts per kommun ingår utöver hyra eller vederlag

  • nödvändiga underhållsutgifter för ägarbostad
  • räntor på personliga bostadslån
  • bastuavgift
  • uppvärmningskostnader som betalas separat.

Vi räknar ihop dina boendeutgifter och jämför det totala beloppet med maximibeloppet för din boendekommun.

Utkomststöd kan också beviljas för avgifter för hushållsel samt avgifter för vatten och hemförsäkring till ett skäligt belopp. De här avgifterna ingår inte i det kommunspecifika beloppet, utan vi kan godkänna dem som utgift utöver de övriga godtagbara boendeutgifterna.

Vilka boendeutgifter som kan godkännas i samband med utkomststöd beror också på boendeformen.

När du ansöker om utkomststöd för boendeutgifter måste du som bilaga till din ansökan lämna in de kvitton och räkningar som hänför sig till utgifterna. Förfallodagen för en räkning ska infalla under den tid som du ansöker om utkomststöd för. Med förfallodag avses förfallodagen på den ursprungliga räkningen, inte förfallodagen på en betalningspåminnelse.

Läs mer om hur du lämnar in kvitton.

Läs mer om hur du lämnar in räkningar.

Hyresbostad

Du kan få utkomststöd för följande utgifter för en hyresbostad:

  • hyra
  • vattenavgifter och uppvärmningskostnader (t.ex. eluppvärmning) som betalas separat
  • bastuavgift.

I en och samma hyresbostad kan det bo personer som hör till olika familjer. Om du bor i en sådan hyresbostad och varje hyresgäst har ett eget hyresavtal, beaktar vi som din hyra det belopp som avtalats i ditt hyresavtal. Det här förutsätter att utgifterna inte överstiger den gräns som fastställts för din kommun.

Hyresgäster kan också ha ett gemensamt hyresavtal även om de hör till olika familjer med utkomststöd. Då fördelas hyran och de övriga boendeutgifterna i lika stora delar mellan de personer som bor i bostaden. Om även bostadsbidrag betalas till hushållet, det vill säga till de personer som varaktigt bor i samma bostad, fördelas också bostadsbidraget mellan personerna i fråga och beaktas som inkomst för dem.

Om du ansöker om utkomststöd och vill att dina boendeutgifter i en gemensam hyresbostad ska fördelas på något annat sätt än på det sätt som anges ovan, ska du lämna in en redogörelse om de faktiska utgifterna för ditt hyresboende.

FPA har rätt att av hyresvärden och bostadsaktie- eller fastighetsaktiebolaget få sådana uppgifter om hyresförhållandet och boendet som är nödvändiga för att ditt utkomststödsärende ska kunna avgöras. Om vi får uppgifterna om ditt boende elektroniskt av din hyresvärd behöver du inte lämna in något hyresavtal eller intyg över hyresbeloppet till oss. Här ser du av vilka hyresvärdar vi får uppgifterna elektroniskt.

Ägarbostad (aktielägenhet)

Du kan få utkomststöd för följande utgifter för en aktielägenhet:

  • skötselvederlag, extra vederlag och vederlag för tomtarrende
  • den andel av kapital- eller finansieringsvederlag som används för att täcka ränteutgifterna för bolagslån
  • separata uppvärmningskostnader (exempelvis el- eller veduppvärmning) och bastuavgift
  • räntor på personliga bostadslån, om lånen har tagits för att skaffa eller bygga om bostaden.

Ägarbostad (egnahemshus)

Du kan få utkomststöd för följande utgifter för ett egnahemshus:

  • nödvändiga underhållsutgifter, såsom
    • uppvärmningskostnader (exempelvis el-, ved- eller oljeuppvärmning)
    • vattenavgifter
    • fastighetsspecifika utgifter (exempelvis avfallsavgift, sotningsavgift, försäkringspremier, fastighetsskatt samt tomtarrende)
  • räntor på personliga bostadslån, om lånen har tagits för att skaffa eller bygga om bostaden.

Delägarbostad

Du kan få utkomststöd för följande utgifter för en delägarbostad:

  • hyra
  • uppvärmningskostnader och vattenavgifter som betalas separat samt bastuavgift.

Bostadsrättsbostad

Du kan få utkomststöd för följande utgifter för en bostadsrättsbostad:

  • bruksvederlag
  • uppvärmningskostnader och vattenavgifter som betalas separat samt bastuavgift
  • räntor på personliga bostadslån, om lånen har tagits för att skaffa eller bygga om bostaden.

Om dina boendeutgifter överstiger maximigränsen för din boendekommun och du inte har någon särskild lagstadgad grund för att bo i en bostad där dina boendeutgifter överstiger maximigränsen, uppmanar vi dig att söka en förmånligare bostad inom tre månader.

Särskilda grunder som anges i lagen är till exempel

  • den sökandes eller en familjemedlems höga ålder eller svaga hälsotillstånd
  • ett särskilt stort behov av utrymme som beror på att en familjemedlem med funktionsnedsättning behöver olika hjälpmedel eller en vårdare
  • en umgängesförälders behov av extra utrymme på grund av umgänget med sitt barn
  • barnets bästa, så att exempelvis ett barn som har behov av särskilt stöd får behålla sin nuvarande plats inom småbarnspedagogiken eller fortsätta i sin nuvarande skola.

Om du har en särskild grund för att bo i en bostad där boendeutgifterna överstiger maximigränsen för kommunen, ska du till din ansökan om utkomststöd bifoga en redogörelse om den särskilda grunden (exempelvis ett läkarintyg eller ett utlåtande från socialvården).

Som särskild grund kan tyvärr inte godtas att det på din ort inte finns någon sådan bostad där boendeutgifterna ligger under maximigränsen för kommunen. Också i ett sådant fall måste du visa att du har använt alla tillgängliga medel för att skaffa en förmånligare bostad. Om du trots aktiva försök inte lyckas hitta en förmånligare bostad inom tre månader kan tidsfristen förlängas.

Om du inte har flyttat till en förmånligare bostad inom den utsatta tiden, beaktar vi efter det dina boendeutgifter enligt maximibeloppet för kommunen. Du måste alltså inte flytta från din bostad, men om du bor kvar är du tvungen att betala den överstigande delen av boendeutgifterna själv.

Gör så här om du har fått en uppmaning att söka en förmånligare bostad

  • Börja genast leta efter en förmånligare bostad och sök bostad aktivt. Lämna in utredningar till FPA om på vilka sätt du har sökt bostad. Du ser vilka utredningar som behövs i det beslut som du har fått.
  • Sök enbart bostäder där boendeutgifterna ligger under gränsen för godtagbara boendeutgifter i kommunen. Begränsa inte din sökning exempelvis enligt ett visst bostadsområde, bostadens storlek eller bostadens egenskaper.
  • Ansök om en förmånligare bostad hos kommunens hyreshusbolag och hos större hyresvärdar och privata hyresvärdar på din ort. Om du behöver hjälp med att hitta en förmånligare bostad kan du kontakta din kommuns boenderådgivning eller någon annan aktör som erbjuder råd om hur man söker bostad.
  • Som utkomststödskund hos FPA kan du få stöd för flyttkostnader och hyresgaranti för en ny bostad, om hyran inte överstiger den maximigräns som fastställts för kommunen.

Utkomststöd kan beviljas också för utgifter för hushållsel till ett skäligt belopp. Utgifterna beaktas som utgift utöver de boendeutgifter som godkänns för kommunen i fråga.

Med hushållsel avses el som används för hushållsapparater, elektronik och belysning.

Utkomststöd kan beviljas för utgifter för elöverföring och elförbrukning samt för grundavgiften. För eventuella tilläggstjänster, såsom grön el, närproducerad el eller avgiftstak, kan utkomststöd inte beviljas.

När du ansöker om utkomststöd för utgifter för hushållsel måste du som bilaga till din ansökan lämna in de räkningar som hänför sig till utgifterna. Elräkningen ska grunda sig på den faktiska förbrukningen. Förfallodagen för en räkning ska infalla under den tid som du ansöker om utkomststöd för. Med förfallodag avses förfallodagen på den ursprungliga räkningen, inte förfallodagen på en betalningspåminnelse.

Gränserna för godtagbara elutgifter i samband med utkomststöd 2024 och 2025
Antal personereuro/mån.
145
255
365
475
585
695
7100
8110
9120
10130

Utkomststöd kan beviljas också för vattenavgifter och hemförsäkringspremier samt för avgiften för en parkeringsplats, om det i familjen finns en person som är oförmögen eller har svårt att röra sig. Utgifterna kan godkännas utöver det maximibelopp för boendeutgifter som fastställts för kommunen i fråga.

När du ansöker om utkomststöd för sådana utgifter måste du som bilaga till din ansökan lämna in de räkningar som hänför sig till utgifterna. Förfallodagen för en räkning ska infalla under den tid som du ansöker om utkomststöd för. Med förfallodag avses förfallodagen på den ursprungliga räkningen, inte förfallodagen på en betalningspåminnelse.

Vattenavgift

Utkomststöd kan beviljas också för vattenavgifter till ett skäligt belopp. En vattenavgift på 26,40 euro per månad per person anses vara skälig. Om vattenavgiften ingår i hyran, godkänns den inte separat som utgift i samband med utkomststöd.

Hemförsäkring

I tabellen nedan ser du gränserna för godtagbara hemförsäkringspremier år 2024. Samma gränser gäller såväl ägarbostäder som hyresbostäder.

Gränserna för godtagbara hemförsäkringspremier i samband med utkomststöd 2024 och 2025
Antal
personer
Aktie-
lägenhet,
euro/år
Egna-
hemshus,
euro/år
1132300
2144312
3156324
4168336
5180336
6192348
7204360
8216372
9228384
10240396

Parkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga

Avgiften för en parkeringsplats kan godkännas som utgift om du eller någon annan familjemedlem har nedsatt rörelseförmåga.

Om du ansöker om utkomststöd för avgiften för en parkeringsplats ska du till din ansökan bifoga ett intyg om din rörelsenedsättning.

Nedan följer exempel på boendeutgifter för vilka utkomststöd inte kan beviljas.

Avgift för tvättstuga

Utgifter som hänför sig till personlig hygien och hygien i hemmet ingår i grunddelen och godkänns inte separat som utgifter i samband med utkomststöd.

Avgift för parkeringsplats

Avgiften för en parkeringsplats kan godkännas som utgift endast om du eller någon annan familjemedlem har nedsatt rörelseförmåga.

Utgifter som gäller hushållsmaskiner och möbler

För utgifter som gäller hushållsapparater och möbler kan du inte få utkomststöd från FPA. Socialservicen i ditt välfärdsområde kan ändå enligt prövning bevilja kompletterande utkomststöd för sådana utgifter.

Vissa utgifter i samband med ägarboende

Utkomststöd beviljas inte för

  • den andel av kapital- eller finansieringsvederlag som används för amortering av bolagslån
  • räntor på lån som har tagits för att betala en delbetalning som berättigar till delägande.

När du flyttar till en hyresbostad kräver hyresvärden i allmänhet att du betalar en hyresgaranti eller garantihyra som motsvarar några månaders hyra. Vid behov använder hyresvärden det här beloppet för att till exempel reparera skador som uppkommit i lägenheten. I första hand är det du själv som ska betala hyresgarantin.

Om du behöver utkomststöd för hyresgaranti, beviljar vi i regel stödet i form av en betalningsförbindelse till din hyresvärd.

Hyresgaranti kan beviljas då du flyttar av exempelvis följande orsaker:

  • skilsmässa eller separation
  • hälsoskäl
  • ändring i familjens storlek
  • bostadslöshet
  • risk för bostadslöshet
  • du får en arbetsplats på en annan ort
  • du får en studieplats på en annan ort för studier som leder till en examen
  • du flyttar till en förmånligare bostad.

Hyresgaranti kan inte beviljas om du

  • flyttar till en dyrare bostad
  • flyttar av bekvämlighetsskäl (till exempel bastu, trädgård eller byte av stadsdel)
  • flyttar till en annan ort men det inte finns någon godtagbar grund för flytten
  • flyttar från föräldrarna utan särskilda skäl
  • flyttar av någon annan motsvarande orsak.

Om hyresvärden blir tvungen att använda den hyresgaranti som du har beviljats som grundläggande utkomststöd, kommer vi att mycket noga överväga om du kan beviljas en ny hyresgaranti. Vi kontaktar dig innan hyresgarantin betalas till hyresvärden.

Så här ansöker du om hyresgaranti

Ansök om hyresgaranti innan du skriver under ett hyresavtal. Om du redan har betalat hyresgarantin själv kan du inte få utkomststöd för den i efterhand.

  • Du måste ha ett beslut om utkomststöd som gäller för den månad då hyresgarantin förfaller till betalning.
  • Om du inte har något beslut om utkomststöd ska du först ansöka om utkomststöd i MittFPA. Du kan ansöka om hyresgaranti med samma ansökan.
  • Om du redan har ett beslut om utkomststöd kan du ansöka om hyresgaranti i MittFPA under Meddelande om förändringar. Välj som förmån Utkomststöd och efter det Flytt. Ett annat alternativ är att du ansöker om hyresgaranti med blankett TO 2r, Utkomststöd - Hyresgaranti (pdf).
  • Som bilaga till din ansökan ska du lämna in ett preliminärt hyresavtal eller ett erbjudande om hyresbostad där uppgifter om bostaden och hyresvärden samt beloppet av hyran och hyresgarantin framgår. Om du vill att FPA skickar hyresgarantin direkt till hyresvärden ska du nämna det i din ansökan.
  • Om du beviljas hyresgaranti får du ett separat beslut om detta. En betalningsförbindelse för hyresgaranti fogas då till beslutet, om du inte har bett om att hyresgarantin ska skickas till hyresvärden.

En hyresgaranti avser en specifik bostad, vilket innebär att den inte kan överföras på en annan bostad. Om ditt hyresavtal gäller tills vidare gäller också hyresgarantin tills vidare.

Om hyresavtalet är tidsbundet gäller hyresgarantin tills avtalet löper ut. Om ett nytt hyresavtal görs upp för samma bostad efter att det tidsbundna hyresavtalet löpt ut, måste du ansöka om fortsatt hyresgaranti. Lämna då in det nya hyresavtalet eller erbjudandet om ett nytt hyresavtal som bilaga till din ansökan. Ansök om fortsatt hyresgaranti genast, men senast inom en månad från det att det föregående hyresavtalet upphörde.

FPA har rätt att av hyresvärden och bostadsaktie- eller fastighetsaktiebolaget få sådana uppgifter om hyresförhållandet och boendet som är nödvändiga för att ditt utkomststödsärende ska kunna avgöras. Om vi får uppgifterna om ditt boende elektroniskt av din hyresvärd behöver du inte lämna in något hyresavtal eller intyg över hyresbeloppet till oss. Här ser du av vilka hyresvärdar vi får uppgifterna elektroniskt.

Om det finns en grundad anledning till en flytt kan du få utkomststöd för nödvändiga utgifter i anslutning till flytten, exempelvis för utgifterna för transporten av flyttlasset.

En flytt betraktas som grundad om du flyttar av exempelvis följande orsaker:

  • skilsmässa eller separation
  • hälsoskäl
  • behov av mer utrymme på grund av att familjens storlek ändras
  • bostadslöshet
  • risk för bostadslöshet
  • du får en arbetsplats på en annan ort
  • du får en studieplats på en annan ort för studier som leder till en examen
  • du flyttar till en förmånligare bostad.

En flytt kan inte betraktas som grundad om du till exempel

  • flyttar till en dyrare bostad
  • flyttar av bekvämlighetsskäl (till exempel bastu, trädgård eller byte av stadsdel)
  • flyttar för att du vill byta ort och det inte finns någon annan orsak till flytten
  • flyttar som minderårig från föräldrarna utan särskilda skäl.

I regel måste du själv ordna din flytt. Om du behöver utkomststöd för flyttkostnaderna kan vi godkänna en flyttpeng på 120 eller 180 euro som utgift. Beloppet av flyttpengen beror på hur långt du flyttar och på familjens storlek.

I särskilda fall, till exempel på grund av hälsoskäl, kan vi bevilja en betalningsförbindelse för flyttservice. Om du är på väg att flytta ska du kontakta FPA i god tid före flytten.

Hälsa och läkemedel

Mindre hälso- och sjukvårdsutgifter ingår i utkomststödets grunddel och kan därför inte godkännas separat som utgifter i samband med utkomststöd. I grunddelen ingår till exempel utgifter för egenvårdsläkemedel som köps utan recept, bassalvor, vitaminer och plåster.

Utkomststöd kan beviljas separat för följande hälso- och sjukvårdsavgifter:

Du kan få utkomststöd för exempelvis följande klientavgifter inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland:

  • avgifter för läkarbesök och tandvård (till exempel hälsovårdscentralavgifter)
  • avgifter för tillfällig hemsjukvård eller för hembesök som görs av annan personal inom hälso- och sjukvården
  • poliklinikavgifter
  • patientavgifter för sjukhusvård
  • avgifter för läkarutlåtanden som gäller vård
  • avgifter för fysioterapi inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Utkomststöd kan beviljas högst till det belopp som motsvarar klientavgiften inom den offentliga hälso- och sjukvården, även om ditt välfärdsområde har ordnat tjänsten med servicesedel. Om du använder en servicesedel och värdet på den inte räcker för att täcka utgifterna för hela tjänsten, måste du i regel själv betala den andel som överstiger klientavgiften.

Utkomststöd kan också beviljas för självriskandelar i samband med FPA:s rehabiliterande psykoterapi och för hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.

När du ansöker om utkomststöd för hälso- och sjukvårdsutgifter måste du som bilaga till din ansökan lämna in de kvitton eller räkningar som hänför sig till utgifterna. Förfallodagen för en räkning ska infalla under den tid som du ansöker om utkomststöd för. Med förfallodag avses förfallodagen på den ursprungliga räkningen, inte förfallodagen på en betalningspåminnelse.

Läs mer om hur du lämnar in kvitton.

Läs mer om hur du lämnar in räkningar.

För kostnader inom den privata hälso- och sjukvården kan man få utkomststöd endast i undantagsfall.

Vi ersätter i regel resor i anslutning till hälso- och sjukvård enligt det billigaste färdsättet, men vi tar hänsyn till ditt hälsotillstånd.

För vilka resor i anslutning till hälso- och sjukvård kan man få utkomststöd?

Du kan få utkomststöd för utgifter för resor till offentlig hälso- och sjukvård eller till rehabilitering. För att stöd ska beviljas krävs det i regel att utgifterna är sådana som berättigar till reseersättning från FPA. Ansök först om reseersättning för kostnaderna.

Du kan få utkomststöd för självriskandelen för resekostnaderna. Bifoga till din ansökan om utkomststöd ett kvitto eller en biljett där uppgifter om resan framgår.

I din ansökan om utkomststöd kan du be om en betalningsförbindelse för resan om du inte har möjlighet att betala den själv. Vi ersätter resan enligt det billigaste färdsättet, men vi tar hänsyn till ditt hälsotillstånd.

Om du på grund av ditt hälsotillstånd inte kan resa med kollektivtrafik, kan du i din ansökan be om en betalningsförbindelse för en taxiresa som ersätts av FPA. Betalningsförbindelsen kan beviljas endast för självriskandelen för taxiresan och förutsatt att din årliga självriskandel (det så kallade takbeloppet) för resekostnader inte har överskridits. Beställ taxi via beställningscentralen för FPA-taxi

Du kan ge ditt samtycke till att betalningsförbindelsen skickas till beställningscentralen för FPA-taxi

FPA kan med ditt samtycke förmedla betalningsförbindelsen elektroniskt till beställningscentralen för FPA-taxi. Du kan under Övriga upplysningar i ansökan meddela att du samtycker till detta.

När du har gett ditt samtycke skickar vi följande uppgifter till beställningscentralen:

  • betalningsförbindelsens kod och giltighetstid
  • resans start- och slutpunkt
  • uppgift om att ingen självrisk ska tas ut och att betalningsförbindelsen täcker hela priset för resan.

Det är frivilligt att ge sitt samtycke och det påverkar inte rätten till utkomststöd eller till en betalningsförbindelse för resekostnader.

Om vi beviljar en betalningsförbindelse för dina resekostnader men inte får ditt samtycke till att betalningsförbindelsen skickas elektroniskt får du den i pappersform.

Ett samtycke gäller ett kalenderår i taget. Du kan också ge ditt samtycke för en kortare tid än ett år. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst genom att meddela oss detta. När vi har tagit emot din återkallelse skickas inte längre några uppgifter om din betalningsförbindelse till beställningscentralen.

Du kan få utkomststöd för utgifter som hänför sig till mun- och tandvård förutsatt att vården ges inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Du kan få utkomststöd också för tandprotetisk behandling när den ordnas inom den offentliga hälso- och sjukvården. Vid behov beställer enheterna inom den offentliga hälso- och sjukvården det tekniska arbetet i anslutning till behandlingen av en privat tandtekniker. Utkomststöd kan också beviljas för kostnaderna för det tekniska arbetet.

Om du ansöker om utkomststöd för utgifter som hänför sig till mun- och tandvård ska du som bilaga till din ansökan lämna in de kvitton och räkningar som hänför sig till utgifterna. Förfallodagen för en räkning ska infalla under den tid som du ansöker om utkomststöd för. Med förfallodag avses förfallodagen på den ursprungliga räkningen, inte förfallodagen på en betalningspåminnelse.

Läs mer om hur du lämnar in kvitton.

Läs mer om hur du lämnar in räkningar.

Du kan få utkomststöd för glasögon om du behöver glasögon på grund av en ögonsjukdom eller nedsatt syn. Utkomststöd för glasögon beviljas i form av en betalningsförbindelse. Betalningsförbindelsen täcker också kostnaderna för en synundersökning som utförs av en optiker.

Ange i din ansökan om du behöver en betalningsförbindelse för glasögon. Ange också

  • om du har glasögon just nu
  • när glasögonen är inköpta
  • varför du behöver nya glasögon.

Det står i betalningsförbindelsen för vilken av de optikerbutiker som FPA har konkurrensutsatt som betalningsförbindelsen har beviljats. FPA har avtalat om priserna direkt med dessa optikerbutiker.

Du kan i optikerbutiken också köpa glasögon vars pris överstiger det avtalade priset, men ersättning betalas endast enligt det avtalade priset. Du måste alltså betala den överstigande delen själv.

Om du köper glasögon utan en betalningsförbindelse kan du få utkomststöd högst till ett belopp som motsvarar det avtalade priset.

Du kan få utkomststöd från FPA för inköp av glasögon med högst 3 års mellanrum. Av särskilt vägande skäl kan stöd beviljas oftare.

Om du beviljas utkomststöd får du i regel i samband med beslutet också en elektronisk betalningsförbindelse för läkemedel. Endast om du inte har en finsk personbeteckning får du betalningsförbindelsen i pappersform. Betalningsförbindelsen är alltid personlig.

Så här fungerar en betalningsförbindelse

  • Betalningsförbindelsen syns på alla apotek dagen efter att beslutet meddelades. Uppgifterna i betalningsförbindelsen syns på apoteken så länge som betalningsförbindelsen gäller.
  • Du kan själv välja vilket apotek du anlitar.
  • Visa upp ditt FPA-kort eller identitetsbevis på apoteket så att apoteket kan kontrollera dina uppgifter om direktersättning och betalningsförbindelser.
  • Om du inte samtycker till att apoteket kontrollerar de här uppgifterna, måste du betala läkemedlen själv.

I samband med beslutet om utkomststöd får du närmare anvisningar om vad betalningsförbindelsen omfattar och hur den används.

För vilka läkemedel kan man få utkomststöd?

Med en betalningsförbindelse kan du endast köpa sådana läkemedel eller preparat som har förskrivits på recept för behandling av sjukdom. I vissa situationer kan vi bli tvungna att begära en medicinsk utredning om att ett läkemedel eller preparat behövs för behandlingen av din sjukdom.

På en och samma gång kan du ta ut så mycket läkemedel som motsvarar högst tre månaders behandling. Du kan ta ut en ny läkemedelssats först när föregående sats är nästan helt slut och den har använts enligt läkemedelsförskrivarens anvisningar. Apoteket byter ut ett läkemedel mot ett billigare utbytbart läkemedel om läkaren inte har förbjudit utbyte.

Om du har betalat läkemedel själv ska du till din ansökan om utkomststöd bifoga kvitton på de läkemedel du har betalat. Också i det fallet kan utkomststöd beviljas endast för din självrisk för läkemedlen.

FPA har rätt att av apotek och leverantörer av medicinskt syre få de uppgifter som behövs för att kunna avgöra ett utkomststödsärende och att lämna ut sådana uppgifter till dem.

Vård av barn och umgänge med barn

Du kan få utkomststöd för utgifter för kommunal småbarnspedagogik och utgifter för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever.

För att trygga rätten för ett barn under 18 år att träffa en förälder kan utkomststöd också beviljas för utgifter för umgänge med barn.

Du kan få utkomststöd för utgifter för kommunal småbarnspedagogik och utgifter för sådan morgon- och eftermiddagsverksamhet som kommunen ordnar för elever i årskurs 1 och 2. Stöd kan beviljas också för en äldre elev, om hen har behov av särskilt stöd. I ett sådant fall ska du till din ansökan bifoga kommunens beslut om behovet av särskilt stöd.

Ansök om nedsättning av eller befrielse från avgiften hos kommunen

Ansök om nedsättning av eller befrielse från avgiften hos kommunen innan du ansöker om utkomststöd. Innan du har beviljats nedsättning eller befrielse kan du få utkomststöd för de här avgifterna i högst 2 månader.

För utgifter för privat småbarnspedagogik kan utkomststöd beviljas endast i undantagsfall och på särskilda grunder. Det kan till exempel vara fråga om en situation där vi bedömer att behovet av utkomststöd är kortvarigt. Om stöd beviljas för utgifter för privat småbarnspedagogik, uppmanas du i regel samtidigt att ansöka om en plats inom den kommunala småbarnspedagogiken för ditt barn.

Om du är umgängesförälder till ett barn under 18 år kan du få utkomststöd för kostnaderna som umgänget med barnet medför.

Då ska du till din ansökan bifoga ett avtal om umgängesrätt som har fastställts av kommunen eller välfärdsområdet eller ett domstolsbeslut om umgängesrätt. Det räcker inte med en inbördes överenskommelse mellan föräldrarna.

Matpenning för umgängesdagar

Om du inte bor i samma hushåll som ditt barn kan du få matpenning för barnet i form av utkomststöd för de dagar då du träffar barnet. I regel betalar vi matpenningen för umgängesdagar enligt umgängesavtalet. Kvitton på matutgifter behöver inte bifogas till ansökan.

Matpenning för barn kan inte beviljas en förälder eller vårdnadshavare som bor tillsammans med barnet.

Så här beräknas beloppet av matpenningen

Matpenningen för ett barn per månad är 49 % av beloppet av barnets grunddel enligt barnets ålder. Matpenningen per dygn fås genom att man dividerar matpenningen per månad med 30.

Exempel

Maria har utkomststöd från FPA. Hon har sin 6-åriga son hos sig två veckoslut i månaden, från fredag till måndag morgon. Maria ansöker om stöd för umgängeskostnaderna för de dagar då hon träffar sitt barn.

Grunddelen för ett barn under 10 år är 373,94 euro per månad. Matpenning för barnet betalas till Maria enligt umgängesavtalet för åtta dagar, det vill säga sammanlagt 48,86 euro (373,94 x 0,49/30 x 8).

Resekostnader

Om du är förälder eller vårdnadshavare till ett barn som bor med dig och du har resekostnader som orsakas av att barnet träffar en förälder som bor i ett annat hushåll, kan du få utkomststöd för de här resekostnaderna. Fördelningen av resekostnader ska ha överenskommits genom ett fastställt umgängesavtal eller ha fastställts i ett domstolsbeslut. Om fördelningen av resekostnader inte har överenskommits separat genom ett fastställt avtal eller ett beslut, är det den förälder som träffar barnet som står för utgifterna.

När du ansöker om utkomststöd för resekostnader ska du till din ansökan också bifoga ett kvitto eller en biljett där uppgifter om resan framgår.

Resekostnader som orsakas av umgänge med barn godkänns i samband med utkomststöd enligt det billigaste färdmedlet. I regel kan kostnader för resor till utlandet inte beaktas, utan kostnaderna måste uppkomma i Finland. Vi kan också godkänna en följeslagares resekostnader, om barnet är under 7 år eller om barnet inte kan resa utan följeslagare till exempel på grund av sitt hälsotillstånd eller av andra särskilda skäl.

Om ett barn bor växelvis i två hem

Om ett barn bor halva tiden hos den ena föräldern och halva tiden hos den andra föräldern eller en annan vårdnadshavare, anses barnet höra till hälften till den ena familjen och till hälften till den andra. Om båda familjerna har utkomststöd kan FPA inte separat bevilja stöd för umgängeskostnader. Då delas barnets grunddel jämnt mellan familjerna.

Grunddelen för ett barn som bor växelvis hos sina föräldrar i två hem kan delas mellan familjerna utan att det finns ett fastställt umgängesavtal eller ett domstolsbeslut. Om barnet bor växelvis hos en förälder och en annan vårdnadshavare behöver vi ett fastställt umgängesavtal eller ett domstolsbeslut för att kunna dela grunddelen.

Identitetshandling och andra handlingar

Du kan få utkomststöd för utgifter för anskaffning av en nödvändig identitetshandling, en uppehållshandling eller en resehandling. Utkomststöd kan beviljas exempelvis för

  • ansökningsavgift
  • passfoto
  • anskaffning av nödvändiga bilagor
  • eventuella resekostnader (dock inte för inkvarteringskostnader).

Ett pass eller ett fotoförsett identitetskort behövs för att man ska kunna uträtta olika ärenden, till exempel bankärenden. Om du behöver ett pass endast för en utlandsresa kan du inte få utkomststöd för att skaffa passet.

När du ansöker om utkomststöd för de här utgifterna måste du som bilaga till din ansökan lämna in de kvitton som hänför sig till utgifterna.

Läs mer om hur du lämnar in kvitton.

Kompletterande och förebyggande utkomststöd

Om du har sådana särskilda utgifter för vilka du inte kan få grundläggande utkomststöd från FPA, kan ditt välfärdsområde enligt prövning bevilja dig kompletterande eller förebyggande utkomststöd.

Ett välfärdsområde kan bevilja kompletterande utkomststöd för utgifter som beror på en persons eller familjs särskilda behov eller omständigheter. Utgifterna måste vara nödvändiga för att trygga försörjningen eller främja förmågan att klara sig på egen hand.

Som särskilda behov eller omständigheter kan anses till exempel långvarigt utkomststöd, en långvarig eller svår sjukdom samt särskilda behov i anslutning till barns hobbyverksamhet.

Ett välfärdsområde kan enligt prövning bevilja förebyggande utkomststöd, ofta i samband med socialarbetet. Avsikten med förebyggande utkomststöd är att främja en persons eller familjs sociala trygghet och förmåga att klara sig på egen hand samt att förebygga marginalisering och långvarigt beroende av utkomststöd.

Förebyggande utkomststöd kan beviljas till exempel för att

  • trygga boendet
  • lindra svårigheter till följd av överskuldsättning eller en plötsligt försämrad ekonomisk situation
  • på annat sätt främja en persons eller familjs förmåga att klara sig på egen hand.

Närmare information om kompletterande och förebyggande utkomststöd får du av välfärdsområdets socialservice.

  1. Ansök alltid först om utkomststöd hos FPA. Du behöver ett beslut om utkomststöd från FPA även om du enbart ansöker om kompletterande eller förebyggande utkomststöd.
  2. Om du har sådana utgifter som inte omfattas av det utkomststöd som FPA betalar och du därför behöver kompletterande eller förebyggande utkomststöd, kan du ange detta i samma ansökan.
    • Ange de här utgifterna under Övriga upplysningar.
    • Ange också varför du behöver stöd för de här utgifterna.
    • Be samtidigt om att vi överför din ansökan och bilagorna till ditt välfärdsområde för behandling. Till välfärdsområdet överförs endast de utgifter som inte omfattas av det utkomststöd som FPA betalar.
  3. Om du redan har fått ett beslut om utkomststöd från FPA, ska du ansöka om kompletterande och förebyggande utkomststöd direkt hos välfärdsområdet.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Fråga chattbotten eller ring FPA:s kundtjänst.

020 692 227
020 692 227
Senast ändrad 14.1.2025