Kan du få utkomststöd? | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Avbrott som hindrar nedladdning av pdf-dokument kan förekomma i MittFPA 18.12 kl. 20.00–23.00 Läs mer

Kan du få utkomststöd?

Utkomststöd är en förmån som beviljas i sista hand

Utkomststöd kan beviljas en person eller familj som vistas i Finland och vars totala disponibla inkomster och tillgångar inte räcker till för de nödvändiga dagliga utgifterna.

Utkomststödet är avsett att vara en kortvarig förmån. Syftet med utkomststödet är att hjälpa mottagaren att ta sig igenom tillfälliga ekonomiska svårigheter, att förhindra att sådana svårigheter uppkommer och att främja möjligheterna att klara sig på egen hand.

Ansök först om andra förmåner

Att utkomststödet är en förmån som beviljas i sista hand innebär att du är skyldig att försörja dig själv och din familj enligt bästa förmåga och att du först ska ansöka om alla andra förmåner som du kan ha rätt till. Sådana förmåner kan vara till exempel arbetslöshetsförmåner och olika slag av stöd för boende. Också försörjning som kan fås av en försörjningspliktig person är en primär inkomstkälla i förhållande till utkomststöd.

Vi kan dock bevilja utkomststöd i förskott mot en annan förmån som vi bedömer att du kommer att få

  • om du har ansökt om den andra förmånen men ännu inte fått något beslut
  • om du ännu inte har ansökt om den andra förmånen.

Utkomststödet beviljas hela familjen

När det gäller familjer ansöker i allmänhet en av familjemedlemmarna om utkomststöd för hela familjen. Alla familjemedlemmars inkomster, tillgångar och utgifter inverkar på utkomststödets belopp. För varje familjemedlem beaktas en egen grunddel.

Med familj avses

  • föräldrar som bor i gemensamt hushåll och en förälders minderåriga barn (också adoptivbarn)
  • äkta makar
  • två personer som lever under äktenskapslika förhållanden.

I samband med utkomststöd räknas myndiga barn inte till samma familj som föräldrarna, även om de bor i samma bostad. Ett myndigt barn ska ansöka om utkomststöd med en egen ansökan. Ett myndigt barns inkomster, tillgångar och utgifter inverkar inte på de andra familjemedlemmarnas utkomststöd.

Minderåriga barn hör i samband med utkomststöd till samma familj som sina föräldrar. Ett minderårigt barns inkomster inverkar ändå inte på familjens utkomststöd om inkomsterna är små och oregelbundna. Om barnet till exempel har ett sommarjobb som varar mindre än 3 månader inverkar lönen för sommarjobbet inte på familjens utkomststöd.

Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn tills barnen fyller 18 år. Ett minderårigt barn som inte bor tillsammans med sina föräldrar kan ansöka om utkomststöd med en egen ansökan. Då ett minderårigt barn ansöker om utkomststöd reder vi ändå ut föräldrarnas inkomster och tillgångar samt vilka möjligheter föräldrarna har att sköta sin försörjningsplikt. Om en försörjningspliktig person har försummat försörjningen avsiktligt, kan stödet eller en del av det återkrävas av den försörjningspliktiga.

Personer som bor i samma bostad kan utgöra ett gemensamt hushåll utan att nödvändigtvis utgöra en familj. Då ska de ansöka om utkomststöd var för sig. Till exempel vuxna syskon eller vänner som bor tillsammans utgör var för sig en familj och ska därför ansöka om utkomststöd med en egen ansökan. Deras inkomster, tillgångar och utgifter beaktas som separata helheter.

För personer som bor i gemensamt hushåll är utkomststödets grunddel 85 procent av grunddelen för ensamstående, eftersom levnadskostnaderna per person är lägre i gemensamma hushåll än för ensamstående.

Utkomststöd i olika livssituationer

Läs mer om hur din livssituation inverkar på dina möjligheter att få utkomststöd och vad det är bra att komma ihåg när du ansöker om utkomststöd

Om du är arbetslös och i åldern 17–64 år ska du innan du ansöker om utkomststöd anmäla dig hos AN-tjänsterna som arbetslös arbetssökande och ange att du söker heltidsarbete och står till arbetsmarknadens förfogande. Ta reda på om du kan få någon arbetslöshetsförmån från din arbetslöshetskassa eller FPA .

Om du ansöker om utkomststöd men inte har anmält dig hos AN-tjänsterna kan vi bli tvungna att sänka utkomststödets grunddel.

Du behöver inte anmäla dig hos AN-tjänsterna, om du

  • är löntagare eller företagare
  • studerar på heltid
  • är arbetsoförmögen, pensionerad eller föräldraledig
  • får avträdelsestöd för lantbruksföretagare
  • får rehabiliteringspenning eller ersättning för inkomstbortfall på grund av rehabilitering
  • inte kan ta emot arbete eftersom du får institutionsvård, eller en läkare har konstaterat att du har en sjukdom som hindrar dig från att ta emot arbete
  • av något annat godtagbart skäl inte kan ta emot ett arbete, till exempel för att du
    • jobbar som familjevårdare minst 4 timmar per dag
    • jobbar som närståendevårdare minst 4 timmar per dag
    • gör militärtjänst eller civiltjänst.
    • sköter ett barn under tre år hemma.

Innan du ansöker om utkomststöd ska du alltid ta reda på om du kan få andra inkomster, annan försörjning eller andra förmåner. Det kan till exempel vara fråga om

  • studiepenning och studielån
  • allmänt bostadsbidrag
  • sjukdagpenning
  • rehabiliteringspenning.

Om du inte kan få studiestöd eller någon annan förmån måste du i första hand klara dig på något annat sätt än med hjälp av utkomststöd (t.ex. genom förvärvsarbete). Också under sommaren förutsätts du jobba eller aktivt söka jobb, eller studera och ansöka om studiestöd för sommaren. Om du varken har de primära förmånerna för studerande eller förvärvsinkomster och du ansöker om utkomststöd, kan vi bli tvungna att sänka din grunddel.

Ansök om studielån innan du ansöker om utkomststöd

Alla studerande som har fyllt 18 år och som ansöker om utkomststöd förutsätts ansöka om studielån. I samband med utkomststöd beaktas studielån som inkomst för dig under den tid då du har rätt till studiestöd. Studielån som inte har lyfts beaktas som inkomst också under sommaren.

Vi räknar studielån som inkomst för dig även om du inte har ansökt om statsgaranti eller lån trots att du hade kunnat få det. Om banken inte beviljar dig studielån ska du lämna in ett intyg från banken över detta.

Du behöver ändå inte ansöka om studielån om det kan leda till en oskälig situation. Det kan till exempel vara fråga om någon av följande situationer:

  • Du omfattas av eftervård inom barnskyddet.
  • Din arbetsförmåga är nedsatt på grund av en allvarlig sjukdom eller någon motsvarande orsak, och du kan inte försörja dig själv.
  • Du har haft exceptionella svårigheter i ditt liv, och studierna stöder din rehabilitering och förebygger utslagning.

Sådana situationer bedömer vi alltid från fall till fall.

Sänkning av grunddelen för studerande

De primära förmånerna för heltidsstuderande är studiestöd och allmänt bostadsbidrag. Om du inte får de här förmånerna måste du försörja dig på något annat sätt, till exempel genom förvärvsarbete. Om du inte kan försörja dig på de här sätten och du ansöker om utkomststöd, kan vi bli tvungna att sänka beloppet av din grunddel. Grunddelen sänks dock inte om du är en studerande under 18 år.

Vi kan bli tvungna att sänka grunddelen om

  • du ansöker om utkomststöd för att dina studier har dragit ut på tiden
    • Meddela oss inom vilken tid du kan avlägga din examen. Skälig tid anses i regel vara några månader, högst ett år. Vi följer upp att dina studier framskrider planenligt.
  • dina studier inte har framskridit tillräckligt och ditt studiestöd har dragits in på grund av detta
    • Genomför de studier som krävs så snart som möjligt och ansök på nytt om studiestöd. Vi följer upp hur dina studier framskrider.
  • du studerar för en andra examen eller genomför studier som du inte kan få studiestöd för.
    • Sådana studier måste du i första hand finansiera till exempel genom förvärvsarbete.

Innan du ansöker om utkomststöd från FPA ska du ta reda på om du kan få någon av de primära förmånerna för företagare. Sådana är till exempel startpeng för blivande företagare eller en arbetslöshetsförmån som betalas till personer som har företagandet som bisyssla. Läs när en företagare kan få en arbetslöshetsförmån från FPA. Närmare information får du också hos AN-tjänsterna (jobbmarknaden.fi).

Det är inte meningen att utkomststödet ska vara ett skydd mot de ekonomiska risker som hör till företagande eller att det ska täcka utgifter för företagsverksamheten.

Om du är företagare och ansöker om utkomststöd utreder vi om ditt företag är lönsamt. Bifoga blanketten Företagares inkomstutredning TO 4r (pdf) till din ansökan,

Företagsverksamheten anses vara lönsam om de inkomster du kan få av verksamheten ungefär motsvarar minimibeloppet av en arbetslöshetsförmån från FPA.  Om din företagsverksamhet är klart olönsam ger vi dig en viss tid för att ordna upp din situation. Inom den här tiden måste du få din företagsverksamhet att bli lönsam eller lägga ner den.

Om du ändå fortsätter med din olönsamma företagsverksamhet efter den angivna tiden och ansöker om utkomststöd, kan vi bli tvungna att sänka din grunddel.

Du kan få utkomststöd för en del av klientavgifterna för boendeservice, om ditt välfärdsområde inte har beviljat dig betalningsbefrielse eller en sänkning av avgifterna.

Gemenskapsboende och tjänster som tillhandahålls i hemmet

Om du bor i en enhet för gemenskapsboende eller om välfärdsområdet tillhandahåller tjänster i ditt hem, betalar du en månadsavgift för de här tjänsterna. Utöver månadsavgiften kan du ha utgifter till exempel i form av klientavgifter inom den offentliga hälso- och sjukvården. Vi kan bevilja dig utkomststöd för en del av de här avgifterna om ditt välfärdsområde inte har beviljat dig betalningsbefrielse eller en sänkning av avgifterna. Vänd dig till ditt välfärdsområde för närmare information om betalningsbefrielse.

Utkomststöd för tjänster som tillhandahålls i hemmet kan beviljas för räkningar för hemvård och trygghetstjänster. Du kanske också betalar för stödtjänster, såsom måltids- och städtjänster. För de här utgifterna kan du ändå inte få utkomststöd separat, eftersom utgifter för mat och hygien i hemmet redan ingår i utkomststödets grunddel.

Om du bor i en enhet för gemenskapsboende kan du få utkomststöd för boendeutgifter och utgifter som hänför sig till hälso- och sjukvård och omsorg, till exempel för tjänster i anslutning till bastubad och personlig hygien.

Om du ansöker om utkomststöd ska du bifoga en kopia av beslutet om service- och klientavgift till din ansökan. Om innehållet i den service du får inte har specificerats i beslutet om klientavgift ska du lämna in en utredning där tjänsternas andel av avgiften framgår. Ange andelarna i euro eller procent.

Serviceboende med heldygnsomsorg

Om du bor i en bostad för långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg betalar du en klientavgift, vars storlek bestäms utifrån dina inkomster. Klientavgiften täcker alla de tjänster du får, till exempel maten.

Efter att klientavgiften tagits ut ska det bli kvar minst 182 euro per månad för ditt personliga bruk. Det här beloppet är avsett för kläder, telefonräkningar, personlig hygien, eventuella självriskandelar för transporter och andra motsvarande utgifter som inte ingår i den service du får.

Du kan få utkomststöd till exempel för räkningar för tandvård inom den offentliga hälso- och sjukvården eller för resekostnader för besök inom hälso- och sjukvården. Du kan få utkomststöd också för sådana boendeutgifter för serviceboende med heldygnsomsorg som inte har dragits av från klientavgiften i beslutet om klientavgift. Du kan dock inte få utkomststöd för boendeutgifter som har dragits av helt och hållet i beslutet om klientavgift. 

Om du ansöker om utkomststöd beaktar vi som din inkomst det belopp på minst 182 euro per månad som reserverats för ditt personliga bruk. Det exakta beloppet framgår av beslutet om din klientavgift. Också sådana inkomster och tillgångar som inte har beaktats i beslutet om klientavgift inverkar på utkomststödet. Det belopp som motsvarar grunddelen av ditt utkomststöd är 182 euro, som är det minimibelopp som reserveras för personligt bruk vid serviceboende med heldygnsomsorg.

Innan du ansöker om utkomststöd från FPA ska du ta reda på om du kan få militärunderstöd.

Du kan få utkomststöd för sådana utgifter som militärunderstödet inte täcker. En sådan utgift är till exempel hemförsäkringspremier. Under tjänstgöringstiden kan du i regel inte få utkomststöd för övriga utgifter, eftersom du får dagpenning samt inkvartering, mat, hälso- och sjukvård och kläder avgiftsfritt på ditt tjänstgöringsställe.

Alla som vistas i Finland är skyldiga att försörja sig.

Vid behov utreder vi separat för varje sökande om vistelsen i Finland är stadigvarande eller tillfällig.

Person eller familj som är stadigvarande bosatt i Finland

En person eller en familj som vistas stadigvarande i Finland kan få utkomststöd, om hushållets alla disponibla inkomster och tillgångar inte räcker till för nödvändiga utgifter, såsom utgifter för mat och boende. Som inkomster räknas också eventuella inkomster och tillgångar utomlands.

Läs mer om hur inkomster och tillgångar inverkar på utkomststödet.

Person eller familj som vistas tillfälligt i Finland

Om du vistas tillfälligt i Finland ska du först ta reda på om du kan få hjälp med penningärenden och din hemresa på något annat sätt. Det kan handla om exempelvis överföring av pengar, din försäkring eller hjälp från ditt hemlands beskickning.

Även personer som bara vistas tillfälligt i landet har rätt att i brådskande situationer få stöd för att trygga nödvändig försörjning och omsorg. Om din situation är brådskande kan FPA bevilja till exempel en betalningsförbindelse för mat och för nödvändiga receptbelagda läkemedel. Välfärdsområdets socialservice hjälper till med att ordna brådskande tillfällig inkvartering.

Om du är i akut behov av utkomststöd kan du ringa vårt servicenummer 020 692 227 eller komma på besök.

Asylsökande

Om du är asylsökande och omfattas av mottagningstjänsterna har du inte rätt att få utkomststöd. Det här beror på att finska staten svarar för din försörjning och erbjuder övriga tjänster inom ramen för mottagningstjänsterna.

Personer som har flytt kriget i Ukraina

Läs om rätten till utkomststöd för personer som flytt kriget i Ukraina.

Meddela om du åker utomlands för längre tid än 7 dagar

Du kan få utkomststöd endast för sådana utgifter som har uppkommit under din vistelse i Finland. Du kan inte få utkomststöd för utgifter som har uppkommit utomlands. Meddela oss om du får utkomststöd och åker utomlands för längre tid än 7 dagar.

Om du vistas utomlands tillfälligt kan du få utkomststöd för dina boendeutgifter i högst 3 månader. Då måste dina boendeutgifter vara skäliga och ha uppkommit i Finland.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Fråga chattbotten eller ring FPA:s kundtjänst.

020 692 227
020 692 227

Aktuellt

Henkilö katsoo puhelinta.

Funderar du på att ansöka om utkomststöd? Läs om situationer där stöd inte kan beviljas

Innan du ansöker om utkomststöd lönar det sig att kontrollera några saker. Med hjälp av följande råd kan du säkerställa att handläggningen av din ansökan går smidigt och undvika att bli besviken över ett avslagsbeslut.

Läs mer
Taitelija työstää filmiä työhuoneessa.

”FPA har räddat mig ur kriser flera gånger”

För videokonstnären Seppo Renvall är konsten inte ett yrkesval, utan snarare en besatthet. Seppo har alltid också haft kortjobb vid sidan av konsten. Han gillar särskilt fysiskt arbete.

Läs mer från mittiallt.fi

 

Senast ändrad 16.12.2024