Eläkkeensaajan asumistuki | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kirjeiden tulostuksessa on havaittu häiriö Lue lisää

Eläkkeensaajan asumistuki

Kiristyksiä eläkkeensaajan asumistukeen

Tulot ja omaisuus pienentävät eläkkeensaajan asumistukea nykyistä enemmän 1.1.2025 alkaen.

Lue lisää eläkkeensaajan asumistuen muutoksista

Voitko saada eläkkeensaajan asumistukea?

Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.

Eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavia eläkkeitä ovat esimerkiksi

  • Kelan maksama vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke
  • Kelan maksama kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke
  • Kelan maksama takuueläke
  • Kelan maksama leskeneläke
  • työeläkelaitoksen maksama vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke
  • työeläkelaitoksen maksama täysi kuntoutustuki, täysi työkyvyttömyyseläke ja työuraeläke
  • työeläkelaitoksen maksama leskeneläke
  • lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, lakisääteisen liikennevakuutuksen tai sotilasvammalain perusteella maksettava leskeneläke tai huoltoeläke.

Seuraavat eläkkeet oikeuttavat eläkkeensaajan asumistukeen, jos ne on myönnetty täyden työkyvyttömyyden perusteella ja niitä maksetaan jatkuvasti (vähintään 6 kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti):

  • lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava tapaturmaeläke ja elinkorko
  • lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava kuntoutusraha (kuntoutusraha oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen vasta vuoden kuluttua tapaturman sattumisesta).

Lisäksi eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavat edellä kerrottuja eläkkeitä ja korvauksia vastaavat etuudet, jotka maksetaan ulkomailta.

Et voi saada eläkkeensaajan asumistukea, jos saat pelkästään esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (OVE).

Voit hakea eläkkeensaajan asumistukea

  • jos asut yksin
  • jos asut puolisosi kanssa
  • jos muutkin asunnossa asuvat saavat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.

Jos et voi saada eläkkeensaajan asumistukea, sinulla voi olla oikeus yleiseen asumistukeen.

Kuinka paljon voit saada eläkkeensaajan asumistukea?

Eläkkeensaajan asumistuen määrä on 85 % huomioon otettavista asumismenoista, joista on vähennetty perusomavastuu sekä lisäomavastuu.

Perusomavastuu on 681,39 e/v eli noin 56,78 e/kk, ja se on kaikille sama.

Jos tulosi ylittävät niille asetetun rajan, asumismenoista vähennetään myös lisäomavastuu. Lisäomavastuu on 41,3 % siitä tulojen osasta, joka ylittää tulorajan. Katso lisäomavastuun tulorajat ja miten tulot ja omaisuus vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen.

Avio- tai avopuolisoille lasketaan yhteinen asumistuki molempien tulojen ja yhden asunnon asumismenojen mukaan.

Pienin maksettava asumistuki on 7,46 e/kk, jos taloudessa vain yksi henkilö saa asumistukea. Jos molemmat puolisot saavat asumistukea, pienin maksettava asumistuki on 3,73 e/kk.

Eläkkeensaajan asumistuesta ei mene veroa.

Eläkkeensaajan asumistuki lasketaan seuraavan kaavan mukaan:

0,85 x (huomioon otettavat asumismenot – (perusomavastuu + lisäomavastuu))

Arvioi asumistuen määrä

Siirry laskuriin

Maksupäivä

Kela maksaa eläkkeensaajan asumistuen
kuukauden 4. päivänä

Jos pankit ovat kiinni maksupäivänä, tuki maksetaan edeltävänä aukiolopäivänä.

Asumistuki maksetaan sille puolisolle, jolla on oikeus asumistukeen. Jos molemmilla puolisoilla on oikeus asumistukeen, maksetaan asumistuki puoliksi kummallekin.

Mihin asumismenoihin tukea voi saada?

Voit saada eläkkeensaajan asumistukea Suomessa sijaitsevan vakinaisen asuntosi asumismenoihin.

Asumismuotosi vaikuttaa siihen, mihin asumismenoihin voit saada tukea.

Lisäksi asumismenoilla on paikkakuntakohtaiset ylärajat eli enimmäisasumismenot. Jos todelliset asumismenosi ovat suuremmat kuin enimmäisasumismenot, lasketaan asumistukesi enimmäisasumismenojen mukaan.

Jos asut vuokra- tai alivuokralaisasunnossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:

  • vuokra
  • vesi- ja lämmityskustannukset, jos ne eivät sisälly vuokraan.

Jos olet vuokrannut osan asunnosta alivuokralaiselle, asumismenoinasi otetaan huomioon vain määrä, joka vastaa käytössäsi olevaa osuutta koko asunnon vuokrasta.

Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vuokraan ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.

Jos asut vanhusten vuokra- tai palvelutalossa, voit saada asumistukea vuokran ja erillisten vesi- ja lämmityskustannusten maksamiseen. Vuokraan sisältyviä palvelumaksuja ei oteta huomioon. Vuokrasta vähennetään myös käyttösähkön osuus, jota ei oteta huomioon asumismenona.

Jos asut omistusasunnossa asunto-osakeyhtiössä, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:

  • vastike
  • erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset
  • asunnon hankkimiseksi ja kunnossapitämiseksi otettujen lainojen korot.

Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vastikkeeseen ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.

Jos asut omistamassasi tai puolisosi omistamassa omakotitalossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:

  • asunnon hankkimiseksi ja kunnossapitämiseksi otettujen lainojen korot
  • vesi-, lämmitys- ja kunnossapitokustannukset
  • tontin vuokra.

Vesi-, lämmitys- ja kunnossapitokustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan, vaan ne määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Huomioon otettavat kunnossapitokustannukset on määritelty seuraavasti:

Kunnossapitokustannus e/kk/omakotitalo
Omakotitaloe/kk

Rakennus on valmistunut tai peruskorjattu vuonna 1974 tai sen jälkeen

47,84 e/kk
Rakennus on valmistunut tai peruskorjattu ennen vuotta 197462,19 e/kk

 

Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.

Jos siirryt julkisin varoin kustannettuun jatkuvaan laitoshoitoon, voit saada eläkkeensaajan asumistukea entisen asuntosi asumismenoihin enintään 9 kuukauden ajan.

Jos puolisosi siirtyy jatkuvaan laitoshoitoon ja olette molemmat saaneet asumistukea, muista ilmoittaa muutoksesta Kelaan. Tarkistamme asumistukenne. Puolisosi tuki päättyy laitoshoitoon siirtymistä seuraavan kuukauden alusta, ja sinä saat omiin tuloihisi ja asumismenoihisi perustuvan eläkkeensaajan asumistuen.

Jos asut asumisoikeusasunnossa tai osaomistusasunnossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:

  • käyttövastike tai vuokra
  • erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset
  • asumisoikeuden (asumisoikeusasunto) ja osaomistusasunnon hankkimista varten otettujen lainojen korot.

Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vastikkeeseen tai vuokraan ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.

Vesi- ja lämmityskustannukset

Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vuokraan tai vastikkeeseen ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan.

Vesimaksuksi hyväksytään henkilöä kohden enintään 32,40 e/kk.

Voit saada asumistukea lämmityskuluihin vain asunnon kohtuullisen koon mukaan. Yksin asuvalle kohtuullinen koko on enintään 70 m². Parisuhteessa olevalle asunnon kohtuullinen koko on enintään 85 m².

Lämmitysmenot e/m²/kk
Asunnon sijaintiRakennus valmistunut vuonna 1974 tai sen jälkeenRakennus valmistunut ennen vuotta 1974
Lämmitysryhmään 1 kuuluva kunta2,072,69
Lämmitysryhmään 2 kuuluva kunta2,202,86
Lämmitysryhmään 3 kuuluva kunta2,353,06

 

Lämmitysryhmä 1: Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Hamina, Hanko, Harjavalta, Helsinki, Honkajoki, Huittinen, Hyvinkää, Iitti, Imatra, Inkoo, Jämijärvi, Järvenpää, Kaarina, Kankaanpää, Karkkila, Karvia, Kauniainen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kokemäki, Koski, Kotka, Kouvola, Kustavi, Laitila, Lapinjärvi, Lappeenranta, Lemi, Lieto, Lohja, Loimaa, Loviisa, Luumäki, Marttila, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Oripää, Paimio, Parainen, Parikkala, Pomarkku, Pori, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Punkalaidun, Pyhtää, Pyhäranta, Pöytyä, Raasepori, Raisio, Rauma, Rautjärvi, Ruokolahti, Rusko, Salo, Sastamala, Sauvo, Savitaipale, Siikainen, Sipoo, Siuntio, Somero, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaupunki, Vantaa, Vehmaa, Vihti, Virolahti sekä Ahvenanmaan maakunnan kunnat.

Lämmitysryhmä 2: Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Enonkoski, Evijärvi, Forssa, Halsua, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Hirvensalmi, Hollola, Humppila, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ikaalinen, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Janakkala, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Kangasala, Kangasniemi, Kannus, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kaustinen, Kihniö, Kokkola, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuortane, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Lempäälä, Lestijärvi, Loppi, Luoto, Maalahti, Mikkeli, Mustasaari, Mänttä-Vilppula, Mäntyharju, Nokia, Närpiö, Orivesi, Padasjoki, Parkano, Pedersören kunta, Perho, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Puumala, Pälkäne, Rantasalmi, Riihimäki, Ruovesi, Savonlinna, Seinäjoki, Soini, Sulkava, Sysmä, Tammela, Tampere, Teuva, Toholampi, Urjala, Uusikaarlepyy, Vaasa, Valkeakoski, Vesilahti, Veteli, Vimpeli, Virrat, Vöyri, Ylöjärvi, Ypäjä ja Ähtäri.

Lämmitysryhmä 3: Muut kunnat.

Mihin asumismenoihin ei voi saada tukea?

Eläkkeensaajan asumistukea ei voi saada esimerkiksi seuraaviin asumismenoihin:

  • vuokran tai vastikkeen yhteydessä maksettu sähkömaksu
  • vuokran tai vastikkeen yhteydessä erotellut muut maksut, kuten autopaikka-, autotalli-, internet-, kaapelitelevisio-, pesutupa-, sauna-, siivous-, eko-, turvapuhelin- tai säilytystilojen maksu
  • takuuvuokra tai vuokraennakko
  • asunnonvälityspalkkio
  • kiinteistövero
  • asumiseen liittyvät vakuutukset.

Enimmäisasumismenot

Eläkkeensaajan asumistuessa asumismenoille on määritelty enimmäismäärä. Jos asumismenosi ylittävät enimmäismäärän, sinun täytyy maksaa yli menevä osa itse. Huomioon otettavista asumismenoistasi vähennetään myös perusomavastuu ja mahdollinen lisäomavastuu.

Asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaa se, missä kunnassa asunto sijaitsee. Kunnat on jaettu kolmeen eri ryhmään: pääkaupunkiseutuun, muihin isoihin kuntiin ja muihin kuntiin.

Asumismenojen enimmäismäärä, euroa vuodessa ja kuukaudessa
Asunnon sijaintiEnimmäisasumismenot
Pääkaupunkiseutu

9 287 e/v
noin 774 e/kk

Muut isot kunnat

8 541 e/v
noin 712 e/kk

Muut kunnat7 493 e/v
noin 624 e/kk

 

Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa.

Muut isot kunnat: Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Nurmijärvi, Oulu, Pori, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Tampere, Turku, Tuusula, Vaasa ja Vihti.

Muut kunnat: Muut kuin edellä luetellut kunnat.

Tulojen ja omaisuuden vaikutus eläkkeensaajan asumistukeen

Lähes kaikki tulosi ja omaisuutesi vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen. Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös puolisosi tulot ja omaisuus.

Jos tulot ylittävät niille asetetun tulorajan, asumismenoista vähennetään perusomavastuun lisäksi lisäomavastuu. Kun sinun ja puolisosi tulot lasketaan yhteen, niitä verrataan lisäomavastuun rajaan. Lisäomavastuu on 41,3 % siitä tulojen osasta, joka ylittää tulorajan.

Vuonna 2024 lisäomavastuun tulorajat ovat seuraavat:

  • yksin asuva: 10 280 e/v
  • parisuhteessa oleva, jonka puolisolla ei ole oikeutta asumistukeen: 14 746 e/v
  • parisuhteessa oleva, jonka puolisolla on oikeus asumistukeen: 16 783 e/v

Parisuhteella tarkoitetaan avio- tai avoliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.

Jos asut yksin, asumistukeen vaikuttavat lähes kaikki omat tulosi.

Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös lähes kaikki puolisosi tulot. Puolisolla tarkoitetaan avo- tai aviopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta.

Tulot ja omaisuus pienentävät eläkkeensaajan asumistukea nykyistä enemmän 1.1.2025 alkaen

Eläkkeensaajan asumistuen ehtoja tiukennetaan seuraavilla tavoilla: 

  • Tulot pienentävät tukea nykyistä enemmän. 
  • Omaisuus vaikuttaa tukeen nykyistä enemmän. 

Lue lisää eläkkeensaajan asumistuen muutoksista

Tulot otetaan huomioon bruttomääräisinä eli ilman vähennyksiä.

Eläkkeensaajan asumistuen määrään vaikuttavat muun muassa

  • eläke- ja työtulot
  • työttömyyspäivärahat
  • tulot omaisuudesta (esim. talletusten korot, vuokratulot tai metsätulot).

Tuloista vähennetään muut korot paitsi kulutusluottojen ja oman asunnon tai kuolinpesän velkojen korot.

Korko- ja osinkotulot vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen, jos ne yhteensä ylittävät 60 euroa vuodessa. Korkotulot lasketaan siten, että ensin talletuksista vähennetään käyttövaroiksi katsottava 2 000 euroa. Puolison talletuksille on oma 2 000 euron raja. Jäljelle jäävien talletusten korot lasketaan mukaan tuloihin.

Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta esimerkiksi seuraavat tulot:

  • hoito- ja vammaistuet
  • osuus kuolinpesän tuotosta
  • omaishoitajan hoitopalkkio (paitsi sijaisomaishoitajan hoitopalkkio).

Omaisuutesi vaikuttaa eläkkeensaajan asumistuen määrään. Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttaa myös puolisosi omaisuus. Puolisolla tarkoitetaan avo- tai aviopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta.

Asumistukeen vaikuttavaa omaisuutta ovat esimerkiksi

  • kiinteistöt
  • metsäomaisuus
  • talletukset
  • julkisesti noteeratut osakkeet
  • sijoitusrahasto-osuudet
  • vakuutussijoitukset.

Jos sinulla on talletuksia tai säästöjä, niistä otetaan omaisuutena huomioon määrä, joka ylittää käyttövaroiksi katsottavan 2 000 euroa. Puolison talletuksille ja säästöille on myös oma 2 000 euron raja.

Eläkkeensaajan asumistuen määrään ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi

  • omakotitalo, jossa asut
  • osuus jakamattomassa kuolinpesässä
  • asunto-osake.

Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen siten, että siitä lasketaan tuloa, joka otetaan huomioon, kun tuen määrää lasketaan. Ensin omaisuudesta vähennetään velat. Sen jälkeen asumistuessa huomioon otettaviin tuloihin lisätään 8 % siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan.

Omaisuusrajat ovat

  • yksin asuvalle henkilölle 18 306 euroa
  • avio- tai avopuolisoille yhteensä 29 290 euroa.

Voit arvioida tulojen ja omaisuuden vaikutusta asumistukeen laskurilla.

Esimerkki

Ainon eläkkeet ovat yhteensä 900 e/kk. Aino asuu vuonna 1980 peruskorjatussa, mukavuuksin varustetussa 100 m²:n kokoisessa omakotitalossa Mikkelissä. Hänen enimmäisasumismenonsa lasketaan asunnon sijainnin (muut kunnat) ja lämmitysryhmän 2 mukaan. Ainolla ei ole velkaa eikä muuta omaisuutta.

Koska Aino asuu yksin, hänen asumismenoinaan otetaan huomioon omakotitalon hoitomenot 70 m²:n koon mukaan:

Lämmitys
70 m² x 2,20 e = 154,00 e/kk

Vesi
35,22 e/kk

Kunnossapito (Ainon talo on peruskorjattu vuoden 1974 jälkeen)
47,84 e/kk

Yhteensä Ainon omakotitalon hoitomenoina huomioidaan 237,06 e/kk.

Yksin asuvan eläkkeensaajan tuloraja on 856,67 e/kk. Ainon tulot ylittävät tulorajan 43,33 eurolla, minkä vuoksi hän joutuu maksamaan lisäomavastuuta 41,3 % tulorajan ylittävästä osasta eli 17,90 e/kk. Perusomavastuu on 56,78 e/kk, eli Ainon omavastuuosuus on yhteensä 74,68 e/kk.

Aino saa eläkkeensaajan asumistukea 85 % hyväksytyistä kustannuksista, jotka ylittävät omavastuuosuuden.

Aino saa asumistukea: 0,85 x (237,06 – 74,68) = 138,02 e/kk.

Näin haet eläkkeensaajan asumistukea

  1. Hae eläkkeensaajan asumistukea OmaKelassa.
  2. Ota liitteistä kuvat ja lähetä ne OmaKelassa. Hakemuksessa kerrotaan, mitä liitteitä tarvitset.
  3. Tarkistuta eläkkeensaajan asumistukesi, kun elämäntilanteesi muuttuu.
  4. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hae eläkkeensaajan asumistukea

Kirjaudu OmaKelaan

Muista nämä, kun haet eläkkeensaajan asumistukea

Eläkkeensaajan asumistukea voi hakea takautuvasti 6 kuukauden ajalta.

Esimerkiksi jos haet asumistukea 30.7., tuki voidaan myöntää sinulle takautuvasti 1.1. alkaen.

Liitä hakemukseen kopio esimerkiksi seuraavista asiakirjoista:

  • vuokrasopimus, jos Kela ei saa sitä suoraan vuokranantajaltasi (katso luettelo vuokranantajista kohdasta Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimuksen sähköisesti.)
    • Asumistuen tarkistushakemukseen vuokrasopimusta ei tarvitse liittää, jos sopimuksen ehdot eivät ole muuttuneet.
  • vuokrankorotusilmoitus, vastikelasku tai muu todistus, josta käy ilmi eriteltyinä vuokra tai vastike ja muut maksut
  • selvitykset veloista ja velkojen koroista.

Liitä hakemukseen myös selvitys omista ja puolisosi tuloista ja omaisuudesta seuraavissa tilanteissa:

  • Haet asumistukea ensimmäistä kertaa tai sinulla on talletuksia.
    • Toimita kaikista tileistäsi ja talletuksistasi todistus, josta selviää tilin saldo ja korko.
  • Saat eläkettä ulkomailta.
    • Toimita kopio eläkepäätöksestä sekä maksuilmoitus tai maksajan todistus.

Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Hyödynnämme näitä tietoja hakemuksen käsittelyssä. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja.

Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimuksen sähköisesti

Kela saa tiedot vuokrasopimuksesta suoraan osalta vuokranantajista. Jos saamme tietosi vuokranantajalta, sinun ei tarvitse lähettää meille vuokrasopimusta ja todistusta vuokran määrästä.

Jos vuokranantajaasi ei löydy listasta ja haet asumistukea ensimmäistä kertaa, lähetä vuokrasopimus hakemuksen liitteenä. Vuokrasopimus täytyy lähettää myös silloin, jos olet vuokrannut asunnon yksityiseltä vuokranantajalta. Asumistuen tarkistushakemukseen vuokrasopimusta ei tarvitse liittää, jos sopimuksen ehdot eivät ole muuttuneet.

  • Aalto yliopiston ylioppilaskunta AYY
  • A-kruunu Oy
  • Annalan Vuokra-asunnot Oy
  • AREF FIN 1 Oy (Retta Oy)
  • Aries Housing Ky (Retta Oy)
  • As Oy Espoon Sellonhuippu
  • ASPA Palvelut Oy
  • ASPA Säätiö SR
  • ASPER HoldCo FI Oy (Retta Oy)
  • Auroranlinna
  • Auroratalo Oy
  • Axa investment managers Deutschland
  • AXA Real Invest HPK
  • Bo Fastigheter Ab
  • CoRE FIN 2017 6 Oy (Retta Oy)
  • Domus Arctica DAS
  • Erikoissijoitusrahasto Titanium Asunto (Retta Oy)
  • Erikoissij. rahasto Evli Vuokratuotto
  • Espoon asunnot Oy
  • Espoon Diakoniasäätiö Edistia
  • Etelä-Suomen Kodit Oy, 2966719-1
  • FAB Kronoby Bostäder
  • FAb Pedersöre Bostäder Kiinteistö Oy
  • Fastighets Ab Jägarbacken
  • Fastighets Ab Victoria 4 (Retta Oy)
  • Fidus topaasi Oy
  • Fidus villa asunnot Oy
  • Fidus vuokratalot Oy
  • Fidus vuokratalot II Oy
  • Halsuan kunta
  • Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
  • Helsingin kaupungin Asuntoyksikkö
  • Helsingin kaupungin vuokra-asunnot HEKA
  • Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS
  • HOAS Kiinteistöosakeyhtiö Juus-Fastighets Ab
  • Hoivatie Oy
  • Holding 1 Espoo Oy (Retta Oy)
  • Holding 2 Lahti Oy (Retta Oy)
  • Holding 3 Vantaa Oy (Retta Oy)
  • Holding 4 Kerava Oy (Retta Oy)
  • Holding 5 Tuusula Oy (Retta Oy)
  • Hopeakodit Oy KAS
  • Hyvinkään vuokra-asunnot
  • Hämeenlinnan Asunnot Oy
  • IC Kodit V (Icecapital)
  • IC Kodit VI (Icecapital)
  • IL-Kiinteistöt Oy
  • Invalidiliitto ry
  • Janakkalan Asunnot Oy
  • Juli Olarin Noste Oy
  • Juli Olarin Ylväs Oy
  • Jyväskylän Eläkeläisten Tuki r.y. (Retta Oy)
  • Jyväskylän Katulähetys ry
  • Jyväskylän vuokra-asunnot Oy
  • Järvenpään kaupunki/Vuokra-asunnot
  • Järvenpään Mestariasunnot Oy
  • Kaakkois-Suomen Asunnot Oy
  • Kangasalan kaupunki
  • KAS asunnot Oy
  • KAS Kodit Oy
  • Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS
  • Keuruun vuokra-asunnot liikelaitos
  • Kiimingin Nuorisoasuntoyhdistys ry
  • Kiinteistöosakeyhtiö Antinaravat
  • Kiinteistöosakeyhtiö ESPOON ULLANMÄENTIE 13 (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö Graniittikodit
  • Kiinteistöosakeyhtiö Hiirosen Jänönkulma
  • Kiinteistöosakeyhtiö Jermu
  • Kiinteistöosakeyhtiö Juus-Fastighets Ab
  • Kiinteistöosakeyhtiö Jyrkkälänpolku (Turku)
  • Kiinteistöosakeyhtiö Järvenpään Pajalan Mylly
  • Kiinteistöosakeyhtiö Kaarinan vuokratalot Oy
  • Kiinteistöosakeyhtiö Kiiltohaka
  • Kiinteistöosakeyhtiö Kulhankari
  • Kiinteistöosakeyhtiö Kummatti
  • Kiinteistöosakeyhtiö LAHDEN KAUNOKKI (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö LAHDEN KUUSAMA (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö LAHDEN UNIKKO (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö LAHDEN VANAMO (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö Mäenalus 15
  • Kiinteistöosakeyhtiö M2-kodit
  • Kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu (Kerava)
  • Kiinteistöosakeyhtiö Nokian Säästökeskus
  • Kiinteistöosakeyhtiö Oulun Metsätähti
  • Kiinteistöosakeyhtiö Petäjäveden Ankkuri (Retta Oy)
  • Kiinteistöosakeyhtiö Pirkkalan Metsätähti/M2-kodit
  • Kiinteistöosakeyhtiö Pukkilan Vuokratalot KAS
  • Kiinteistöosakeyhtiö Rekipolska (Kaustinen)
  • Kiinteistöosakeyhtiö RK-Asunnot
  • Kiinteistöosakeyhtiö Rovaniemen Harrikatu KAS
  • Kiinteistöosakeyhtiö Rovatalo / KAS
  • Kiinteistöosakeyhtiö Saratalot
  • Kiinteistöosakeyhtiö Taavinkuja 6
  • Kiinteistöosakeyhtiö Taipalsaaren asunnot
  • Kiinteistöosakeyhtiö Taloherttua
  • Kiinteistöosakeyhtiö Tankkari
  • Kiinteistöosakeyhtiö Toppilan Vöörmanni
  • Kiinteistöosakeyhtiö Tuusulan Kauppaholvi
  • Kiinteistöosakeyhtiö Uudenkaupungin Lukkosepänkatu 1/M2-kodit
  • Kiinteistöosakeyhtiö Uudenkaupungin vuokratalot
  • Kiinteistöosakeyhtiö Vetelinraitti
  • Kiinteistöosakeyhtiö Villa-Metsolan Hovi
  • Kiinteistöosakeyhtiö VUOSAAREN NUORISOKYLÄ (Nuorisosäätiö/ Nuorisoasuntojen isännöinti oy)
  • Kirkkonummen vuokra-asunnot Oy
  • Kokkolan kaupungin asunnot
  • Kokkolan vuokra-asunnot Oy
  • Koskelantalot Oy (Mänttä-Vilppula)
  • Kotkan Asunnot Oy
  • Kouvolan Asunnot Oy
  • Kuopion Metsäkumpu Oy (Retta Oy)
  • Kuopion opiskelija-asuntosäätiö KUOPAS Oy
  • Lahden vanhusten asuntosäätiö
  • Lakea Oy (Seinäjoki-Vaasa)
  • Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy
  • Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS
  • Laukaan vuokrakodit
  • Lempäälän Vuokrakodit
  • Lepovilla Oy
  • Leppävirran Kiinteistöosakeyhtiö
  • Lestijärven kunta
  • Lohjan Vuokra-asunnot LOVA Oy
  • Loisteasunnot 5 Oy
  • Loviisa Kodit Oy
  • Loviisan Asunnot Oy
  • Loviisan Asuntosäätiö sr
  • Lumo
  • Majakkalahden Kiinteistöt Ky (Retta Oy)
  • Malmin Setlementtiasunnot Oy
  • Mikalo Oy (Mikkeli)
  • Mikkelin opiskelija-asunnot Oy MOAS
  • Multian Vuokra-asunnot Oy (Retta Oy)
  • Mäntsälän Kodit Oy
  • NAL Asunnot
  • Niiralan kulma (Kuopio)
  • Nokian Vuokrakodit Oy
  • Nuorisoasuntoliitto ry
  • Nuorisosäätiö
  • Nuorten ystävät
  • Nurmijärven kodit Oy
  • Orimattilan Asunnot Oy
  • Oriveden kaupunki
  • Oriveden Kotikoivu Oy
  • Osuusasunnot/Naantali (Retta Oy)
  • Oulun Sivakka Oy
  • Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj
  • Oy Granilla Ab (Retta Oy)
  • PATRIZIA Symphony II Ky (Retta Oy)
  • Patrizia T7 LP Ky
  • Petäjäveden Tähtiasunnot Oy (Retta Oy)
  • Pirkan opiskelija-asunnot Oy (POAS)
  • Porin YH-asunnot Oy
  • Raision Vuokra-asunnot Oy (Retta Oy)
  • Ranuan vuokra-asunnot Oy
  • Rinnekodit Oy
  • RPF I (Icecapital)
  • RPF II (Icecapital)
  • Sallan Vuokratalot Oy
  • Sastamalan vuokratalot Oy
  • SATO Oyj
  • Savonlinnan seudun Nuorisoasunnot ry
  • Savonlinnan vuokratalot Oy
  • Selectiv Primus Oy (Retta Oy)
  • Setlementtiasunnot Oy
  • Sevas Kodit Oy
  • Soihtu Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY
  • Suomen Vuokrakodit 3 Oy
  • S-yhtymä (Sivakka-yhtymä)
  • Tammi-Kodit Ky (Retta Oy)
  • Tampereen Kotilinnasäätiö sr
  • Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS
  • Tampereen Vuokra-asunnot Oy
  • Tampereen Vuokratalosäätiö sr
  • Tervatalot Oy (Oulu)
  • Tukena-säätiö SR
  • Turun osakehuoneistot Oy
  • Turun ylioppilaskyläsäätiö TYS
  • TVT Asunnot Oy
  • Uudenkaupungin kaupunki
  • Vaasan opiskelija-asuntosäätiö sr VOAS
  • Validia Oy
  • Valion eläkekassa (Vantaa)
  • Vaparatalot Oy / Espoon Herttuanport.
  • Vatrotalot Oy
  • VAV Asunnot Oy
  • Vilusen Rinne Vuokra-asunnot Oy
  • Vihnusrinnesäätiö
  • Holding 3 Vantaa Oy
  • Vivada star 1 bidco Oy
  • Vivada star 2 bidco Oy
  • Vivada star 3 bidco Oy
  • Vivada star 4 bidco Oy
  • Vivada star 5 bidco Oy
  • Vivada star 6 bidco Oy
  • Vivada star 7 bidco Oy
  • VVO Asunnot Oy/Kojamo
  • Wartalo Kodit (Varkaus)
  • YH-Antura Oy
  • YH-Asumisoikeus Länsi Oy
  • YH-Kodit Oy
  • YH-Priimus Oy
  • YH-Tammi Oy
  • Y-Säätiö
  • Ålandsbanken Asuntorahasto Erikoissijoitusrahasto (Retta Oy)

Ilmoita muutoksista, jotka vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen

Jos tilanteesi muuttuu, asumistukesi täytyy tarkistaa. Ilmoita Kelaan seuraavista muutoksista:

  • Muutat pois asunnosta, johon asumistuki on myönnetty.
  • Sinun tai puolisosi yhteenlasketut vuositulot kasvavat 1 018 euroa tai enemmän.
  • Sinun tai puolisosi yhteenlasketut vuositulot pienenevät 509 euroa tai enemmän.
  • Sinun tai avio- tai avopuolisosi omaisuus muuttuu.
  • Perhesuhteesi muuttuvat (avioidut, muutat avoliittoon, eroat tai avoliittosi purkautuu).
  • Puolisosi oikeus asumistukeen alkaa tai päättyy.
  • Vuosittaiset asumismenosi pienenevät tai kasvavat 204 euroa tai enemmän.
  • Asunnossasi asuvien henkilöiden määrä muuttuu.
  • Jatkuva laitoshoito alkaa tai päättyy.
  • Muutat ulkomaille tai oleskelet ulkomailla.
  • Sinulle myönnetään yleinen asumistuki.

Ilmoita muutoksista OmaKelassa.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Tarkista myös, miten elämäntilanteesi muutos vaikuttaa muihin Kelalta saamiisi tukiin.

Asumistuki täytyy tarkistaa säännöllisesti

Eläkkeensaajan asumistuki tarkistetaan määräajoin. Tarkistus tehdään, kun asumistuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistamisesta on kulunut 2 vuotta.

Lähetämme sinulle kirjeen ja ohjeet asumistuen määräaikaistarkistusta varten noin 2 kuukautta ennen tarkistuksen ajankohtaa.

Toimita tarkistushakemus Kelaan ennen tarkistuksen ajankohtaa. Ajankohta kerrotaan saamassasi kirjeessä. Toimita tarkistushakemus meille silloinkin, kun elämäntilanteessasi ei ole tapahtunut muutoksia.

Jos emme saa tarkistushakemusta ajoissa, joudumme lakkauttamaan asumistuen.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Voit soittaa Kelan asiakaspalveluun.

020 692 202
020 692 202

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

  • Onko sinulla lääke- tai sairauskuluja?

    Voit saada korvausta yksityisen sairaanhoidon kustannuksista sekä sairauteen liittyvistä reseptilääkkeistä. Lue, mihin kuluihin voit saada korvausta. Muista tarvittaessa hakea myös toimeentulotukea lääkekustannuksiin.

  • Käytätkö Kela-taksia?

    Kela korvaa taksimatkoja henkilöille, jotka terveydentilansa tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi tarvitsevat apua kuljetuksissa terveydenhuoltoon. Lue, milloin voit käyttää Kela-taksia.

  • Tarvitsetko tukea arkeesi vamman tai vaikean sairauden vuoksi?

    Eläkettä saavan hoitotuki on tarkoitettu helpottamaan vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää sekä tukemaan toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa.

  • Jos toimeentulo on tiukoilla

    Jos eläkkeesi tai muut tulosi eivät riitä pakollisiin menoihin, selvitä, voisitko saada toimeentulotukea.

Ajankohtaista

Vanha mies katsoo kaukaisuuteen mietteliäänä ikkunan pieleen nojaten.

Kiristyksiä eläkkeensaajan asumistukeen

Tulot ja omaisuus pienentävät eläkkeensaajan asumistukea nykyistä enemmän 1.1.2025 alkaen. Lisäksi jo aiemmin päätetty indeksijäädytys jatkuu.

Lue lisää
Mies istuu pöydän ääressä.

Haitko jo eläkkeensaajan asumistukea vuodelle 2025? Päätökset voivat viivästyä muutamalla viikolla

Päätöksen saaminen saattaa kestää vuodenvaihteen muutosten takia keskimääräistä käsittelyaikaa kauemmin.

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 12.12.2024