Har jag rätt till FPA-förmåner när jag flyttar till Finland? | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Avbrott i systemet för kundrespons 15.1 kl. 10.00 – 16.1 kl. 12.00 Läs mer

Har jag rätt till förmåner från FPA när jag flyttar till Finland?

Huruvida du kan få FPA-förmåner i Finland beror på hur stadigvarande du ska bo eller arbeta i Finland.

Välj din situation och läs vad som är bra att ta i beaktande när du flyttar till Finland.

Flyttar till Finland för första gången

Flyttar tillbaka till Finland

Kommer du till Finland som arbetstagare eller arbetssökande?

Du kan ha rätt till förmåner från FPA när du jobbar i Finland eller när FPA bedömer att du bor stadigvarande i Finland. Arbete ger en mer begränsad rätt till FPA-förmåner än bosättning.

Om du är utsänd för att arbeta i Finland kan du läsa mer här.

Läs också om företagare som flyttar till Finland.

Har jag rätt till förmåner från FPA på grundval av arbete?

Om du arbetar i Finland och din lön uppgår till minst 800,02 euro per månad kan du få vissa FPA-förmåner genast när du börjar arbeta. En sådan förmån är sjukdagpenning. Du kan också få ett FPA-kort. Det har ingen betydelse från vilket land du flyttar till Finland.

Rätten att få övriga stöd påverkas bland annat av om landet du kommer från är ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien eller något annat land. Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Om du arbetar i Finland och behöver en förmån kan du ansöka om den i MittFPA eller på en blankett. Anmäl flyttningen till Finland i MittFPA eller lämna in blanketten Flyttning till Finland Y 77r (pdf), om du inte gjort en anmälan tidigare.

Har jag rätt till förmåner från FPA på grundval av stadigvarande bosättning?

Du kan ha rätt till förmåner från FPA om du är stadigvarande bosatt i Finland. Vi bedömer om du är stadigvarande bosatt i Finland. Om du enligt bedömningen är stadigvarande bosatt i Finland har du en mer omfattande rätt till förmåner än vad enbart arbete ger.

Om du tidigare har fått FPA-förmåner utifrån arbete och senare blir stadigvarande bosatt i Finland, kan du få rätt till flera förmåner. Meddela alltid FPA när det sker förändringar i din livssituation.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård i Finland. Om du inte har hemkommun i Finland kan du i många fall få rätt till offentlig hälso- och sjukvård på grundval av arbete. 

Om du kommer till Finland från ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien för att arbeta har du rätt till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården under den tid som du är arbetspensionsförsäkrad, olycksfallsförsäkrad eller arbetslöshetsförsäkrad i Finland. Om du inte har hemkommun i Finland kan du ansöka om rätt till vård hos FPA.  

Om du kommer till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och inte har hemkommun i Finland ska du kontakta oss per telefon på 020 634 0300020 634 0300, om du har frågor om din rätt till sjukvård.

Följer din familj med dig?

Om en familjemedlem flyttar med dig bestäms hens rätt till FPA-förmåner i regel utifrån vår bedömning av om du är stadigvarande bosatt i Finland. Om vi bedömer att du bor stadigvarande i Finland kan dina familjemedlemmar i regel också få förmåner från FPA. Läs mer om familjemedlemmars flyttning till Finland och om stöd för barnfamiljer.

Bor din familj i ett annat land?

Om en familjemedlem till dig bor i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, svarar Finland för hens sjukvårdskostnader i vissa fall. Ring FPA för närmare information.

Läs om hur förmåner från två olika EU-länder samordnas.

Med utsända arbetstagare avses personer som en utländsk arbetsgivare sänder ut för att tillfälligt arbeta i Finland.

Kommer du till Finland från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du kommer till Finland som utsänd arbetstagare från ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien omfattas du av den sociala tryggheten i ditt utreseland. I så fall kan du i regel inte få förmåner från FPA.

Om du kommer till Finland på utstationering ska du ha intyg A1 som har utfärdats av en myndighet i det utsändande landet. På Europeiska kommissionens webbplats kan du ta reda på vilken myndighet som utfärdar A1-intyget (europa.eu).

Kommer du från ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet?

Om du kommer till Finland som utsänd arbetstagare från ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet (Om FPA) bestäms din rätt att få FPA-förmåner enligt denna överenskommelse. Du kan dock ha rätt att få sådana FPA-förmåner som inte omfattas av överenskommelsen.

Överenskommelserna om social trygghet gäller i allmänhet pensioner. Vissa överenskommelser gäller bara enskilda FPA-förmåner, och överenskommelserna om social trygghet med Japan, Kina, Indien och Sydkorea gäller inte FPA-förmåner över huvud taget.

Om du ansöker om en förmån hos FPA, ska du som bilaga till din ansökan lämna in ett intyg för utsänd arbetstagare utfärdat av ditt utreseland.

Kommer du till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet?

Om du flyttar till Finland som utsänd arbetstagare från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan du få FPA-förmåner på samma villkor som andra arbetstagare.

Följer din familj med dig?

Familjemedlemmar som flyttar med dig omfattas i allmänhet av samma regler som du, om de inte arbetar i Finland. De kan alltså i vanliga fall inte få förmåner från FPA.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av en myndighet i det utsändande landet eller ett motsvarande intyg från Storbritannien, har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland. 

Om du i mer än ett år arbetar som en arbetstagare som sänts ut från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz till Finland eller om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland, ska du be om ett intyg över rätt till vård (S1) av myndigheterna i ditt utreseland. Ansök om rätt till vård hos FPA och lämna samtidigt in intyg S1. När vi har registrerat intyget (S1) får du ett beslut om rätt till vård och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Det här intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in intyg S1 om du kommer från ett nordiskt land eller Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Övriga länder

Om du kommer till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland, har du endast rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Med offentligt anställda avses personer som är anställda av staten eller någon annan offentlig arbetsgivare.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om du som offentligt anställd hos en annan stat flyttar till Finland från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, omfattas du av den sociala tryggheten i det utsändande landet under tiden du arbetar i Finland. Du kan således inte få stöd från FPA.

Övriga länder

Om du som offentligt anställd hos en annan stat flyttar till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan du i regel inte få stöd från FPA.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av det utsändande landet eller ett motsvarande intyg från Storbritannien, har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland.

Om du i mer än ett år arbetar som en från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz till Finland utsänd offentligt anställd eller om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland, ska du be om ett intyg över rätt till vård (S1) av myndigheterna i ditt utreseland. Ansök om rätt till vård hos FPA och lämna samtidigt in S1. När vi har registrerat intyget (S1) får du ett beslut om rätt till vård och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Det här intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in intyg S1 om du kommer från ett nordiskt land eller Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Övriga länder

Om du kommer till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland, har du endast rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Följer din familj med dig?

Om du kommer från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien kan dina familjemedlemmar få FPA-förmåner om vi bedömer att deras bosättningsland är Finland.

Om du kommer från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien omfattas de familjemedlemmar som flyttar med dig i allmänhet av samma regler som du, om de inte arbetar i Finland.

Läs mer om familjemedlemmar till utsända arbetstagare.

Anställda vid beskickningar är personer som arbetar vid en annan stats beskickning i Finland. De anställda vid en beskickning kan vara utsända arbetstagare eller personer som har anställts lokalt i Finland.

Också diplomater arbetar vid en annan stats beskickning i Finland, men för dem gäller vissa diplomatiska privilegier och friheter (um.fi).

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du kommer till Finland som diplomat omfattas du under den tid du arbetar i Finland av den sociala tryggheten i det utsändande landet och kan inte få stöd från FPA.

Om du arbetar som utsänd arbetstagare vid en annan stats beskickning i Finland och kommer från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, omfattas du under arbetet i Finland av den sociala tryggheten i det utsändande landet. Du kan således inte få förmåner från FPA.

Om du arbetar som utsänd arbetstagare vid en annan stats beskickning i Finland och kommer från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien eller ett land som Finland har en överenskommelse om social trygghet med, kan du i regel inte få förmåner från FPA.

Är du en lokalt anställd arbetstagare vid en beskickning?

Om du är en lokalt, dvs. i Finland, anställd arbetstagare vid en annan stats beskickning i Finland, kan du få förmåner från FPA om du har haft rätt till sådana utifrån bosättning eller arbete redan innan du blev anställd. I annat fall har du inte rätt till förmåner från FPA.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av en myndighet i det utsändande landet eller ett motsvarande intyg från Storbritannien, har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland.

Om du i mer än ett år arbetar som en arbetstagare som sänts ut från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz till Finland eller om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland, ska du be om ett intyg över rätt till vård (S1) av myndigheterna i ditt utreseland. Ansök om rätt till vård hos FPA och lämna samtidigt in S1. När vi har registrerat intyget (S1) får du ett beslut om rätt till vård och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Det här intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in intyg S1 om du kommer från ett nordiskt land eller Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Övriga länder

Om du kommer till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland, har du endast rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Följer din familj med dig?

Om du kommer från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien kan dina familjemedlemmar få stöd från FPA, om vi bedömer att deras bosättningsland är Finland.

Om du kommer från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien omfattas de familjemedlemmar som flyttar med dig i allmänhet av samma regler som du, om de inte arbetar i Finland.

Läs mer om familjemedlemmar till utsända arbetstagare.

Med stipendiater avses personer som bedriver forskning eller konstnärligt arbete med stöd av stipendium och som är LFöPL-försäkrade. Läs om LFöPL-försäkringen (lpa.fi).

Har jag rätt till förmåner?

Om du har ett finskt stipendium ska du ansöka om en LFöPL-försäkring (lpa.fi). Om du får en LFöPL-försäkring har du rätt till vissa FPA-förmåner, såsom sjukdagpenning. Du kan också få ett FPA-kort. Din rätt till förmåner grundar sig på arbete och varar så länge som du arbetar med stöd av stipendium.

Rätten att få övriga förmåner påverkas bland annat av ditt utreseland, dvs. om landet du kommer från är ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien eller ett land utanför dessa. Du får närmare information om FPA-förmånerna på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Om du inte är LFöPL-försäkrad

Om du är en forskare som arbetar med stöd av stipendium men inte har fått en LFöPL-försäkring kan du ha rätt till FPA-förmåner utifrån ditt arbete om dina inkomster är tillräckligt höga. Din lön, ett utländskt stipendium eller dina övriga inkomster ska då uppgå till minst 800,02 euro per månad.

Om du arbetar som forskare i Finland och dina inkomster är under 800,02 euro per månad, bedömer vi om du kan få FPA-förmåner utifrån stadigvarande bosättning i Finland.

Läs om vilka förmåner man kan få utifrån stadigvarande bosättning eller arbete.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du kommer till Finland från ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland, måste du ansöka om rätt till vård för att kunna få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Ansök om rätt till vård hos FPA, om du

  • är LFöPL-försäkrad
  • inte är LFöPL-försäkrad men dina inkomster är minst 800,02 euro per månad.

Om du kommer från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland kan du kontakta oss per telefon på 020 634 0300020 634 0300, om du undrar över din rätt till sjukvård i Finland.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Praktikanter och au pairer kommer i regel till Finland för att arbeta en kort tid.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Praktikanter och au pairer kan i allmänhet inte få FPA-förmåner eftersom de arbetar kortvarigt i Finland och har låg lön.

Om du emellertid får minst 800,02 euro per månad i lön för ditt arbete har du rätt till vissa FPA-förmåner på grundval av arbete. Läs mer om arbetstagare.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du kommer från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och har ett europeiskt sjukvårdskort som utfärdats av utreselandet eller ett motsvarande intyg från Storbritannien, har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland. Om du får lön för ditt arbete, läs här om sjukvård för arbetstagare.

Om du kommer från ett annat land är ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien svarar du själv för sjukvårdskostnaderna.

Läs mer om sjukvården under din vistelse i Finland.

Med arbetssökande avses personer som är arbetslösa eller har deltidsarbete och söker arbete i Finland.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du kommer från ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz och söker arbete i Finland, kan du få arbetslöshetsförmåner från utreselandet. Läs närmare vad du ska göra för att få arbetslöshetsförmåner från utreselandet.

Du kan få förmåner från FPA på grundval av arbete om du får jobb i Finland. Dessa förmåner påverkas inte av vilket land du kommer från. Om du inte hittar något jobb men bor kvar i Finland, beror din rätt till FPA-förmåner på om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av en myndighet i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz eller ett motsvarande intyg från Storbritannien, har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland. 

Om du har kommit till Finland från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, har du endast rätt till brådskande sjukvård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Kommer du till Finland som studerande?

Med studerande avses personer som kommer till Finland som utbytesstuderande eller examensstuderande.

Kommer du från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du kommer till Finland för att studera från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien anses din vistelse i Finland vara tillfällig oberoende av studiernas längd, och du kan inte få stöd från FPA. För din sociala trygghet svarar då det land som du kommer från.

Din livssituation kan förändras under studietiden. Om vi bedömer att ditt boende i Finland blir stadigvarande, kan du få FPA-förmåner. Då finns det utöver studier också andra orsaker till din vistelse i Finland. Observera dock att studiestödet är förknippat med begränsningar.

Om du arbetar i Finland under dina studier kan du få vissa förmåner utifrån arbete också i det fall att vi bedömer att du inte bor stadigvarande i Finland. Din lön ska då vara minst 800,02 euro per månad.

Läs om stadigvarande bosättning eller arbete i Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

Du har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av ditt utreseland eller ett motsvarande intyg från Storbritannien. Skaffa kortet innan du kommer till Finland. 

För hälso- och sjukvården för högskolestuderande i Finland svarar Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS). Läs mer om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.

Om du börjar arbeta vid sidan av studierna kan du hos FPA ansöka om rätt till vård. Då får du vård inom den offentliga hälso- och sjukvården till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Kommer du från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du kommer till Finland som utbytesstuderande kan du i regel inte få förmåner från FPA.

Om du kommer från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien för att studera i Finland i minst två år, kan du få vissa FPA-förmåner såsom sjukdagpenning eller sjukvårdsersättning för privat hälso- och sjukvård och läkemedel. Du har dock inte rätt till alla FPA-förmåner. Du kan till exempel inte få studiestöd eller allmänt bostadsbidrag.

Din livssituation kan förändras under studietiden. Om vi bedömer att ditt boende i Finland blir stadigvarande, kan du få FPA-förmåner. Då finns det utöver studier också andra orsaker till din vistelse i Finland. Observera dock att det finns en del begränsningar gällande studiestödet.

Om du arbetar i Finland under dina studier kan du få vissa förmåner utifrån arbete också i det fall att vi bedömer att du inte bor stadigvarande i Finland. Din lön ska då vara minst 800,02 euro per månad.

Läs om stadigvarande bosättning eller arbete i Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du kommer till Finland som utbytesstuderande måste du själv betala dina sjukvårdskostnader. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA. 

Om du kommer till Finland för att studera i minst två år kan du i regel få ett FPA-kort. Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand. Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

För hälso- och sjukvården för högskolestuderande i Finland svarar Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS). Läs mer om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Har du pension och flyttar till Finland?

Med pensionstagare avses personer som får pension från Finland eller från något annat land och flyttar till Finland.

Har du pension från Finland?

Om du har pension från Finland och flyttar tillbaka till Finland ska du anmäla flytten till FPA. Vi utreder utifrån din anmälan om din flyttning till Finland är stadigvarande. Om vi bedömer att flyttningen är stadigvarande kan du i regel få stöd från FPA. Du får närmare information om FPA-förmånerna på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du är sjukförsäkrad kan du ansöka om FPA-kort. Med FPA-kortet kan du få ersättning för kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och för resekostnader i samband med sjukvård.

Har du pension från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du flyttar till Finland och har pension från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien (men inte från Finland), utreder vi om du är stadigvarande bosatt i Finland när du ansöker om förmåner. Om vi bedömer att flyttningen är stadigvarande kan du i regel få förmåner från FPA.

Du kan få pension och handikappförmåner från FPA först när du har bott minst tre år i Finland efter att ha fyllt 16 år. I bosättningstiden på tre år kan vi också räkna in sådan tid som du har bott eller arbetat i andra EU- eller EES-länder, i Schweiz eller i Storbritannien, om du har bott i Finland i minst ett år.

Du får närmare information om FPA-förmånerna på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du flyttar stadigvarande till Finland från ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz, ska du be om ett intyg över rätt till vård (S1) från myndigheterna i det land som betalar din pension. Ansök sedan om rätt till vård hos FPA och lämna samtidigt in intyg S1. När vi har registrerat intyget (S1) får du ett beslut om rätt till vård och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Det här intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Intyg S1 behövs inte om landet som betalar din pension är ett annat nordiskt land eller Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Om du vistas tillfälligt i Finland har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland med det europeiska sjukvårdskortet eller med ett motsvarande intyg från Storbritannien. Du får det europeiska sjukvårdskortet från det land som betalar din pension.

Har du pension från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du flyttar till Finland och har pension från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, utreder vi om du är stadigvarande bosatt i Finland när du ansöker om förmåner. Om vi bedömer att flyttningen är stadigvarande kan du i regel få förmåner från FPA. 

Du kan få pension och handikappförmåner från FPA först när du har bott minst tre år i Finland efter att ha fyllt 16 år. I bosättningstiden på tre år kan vi också räkna in sådan tid som du har bott eller arbetat i andra EU- eller EES-länder, i Schweiz eller i Storbritannien, om du har bott i Finland i minst ett år.

Du får närmare information om FPA-förmånerna på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Kommer du till Finland som familjemedlem?

Med familjemedlem avses en partner som är äkta make eller sambo eller part i ett registrerat partnerskap. Också minderåriga barn som bor i samma hushåll är familjemedlemmar.

Om du har flyttat till Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare, en diplomat, en anställd vid en beskickning eller en offentligt anställd, läs anvisningarna för utsända arbetstagares familjemedlemmar.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Du kan få FPA-förmåner om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland. Vår bedömning av om ditt boende är stadigvarande påverkas också av hur vi ser på den persons boende i Finland hos vem du ska bo eller med vem du flyttade till Finland. Du kan också få förmåner från FPA utifrån arbete i Finland

Om du ska bo hos en familjemedlem som arbetar i Finland eller om du flyttar med den här personen till Finland från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, kan du ha rätt till de stöd för barnfamiljer som betalas av FPA, även om vi bedömer att du inte bor stadigvarande i Finland. I allmänhet kan du dock inte få andra FPA-förmåner. 

Du kan ansöka om FPA-förmåner i MittFPA eller med en blankett. Gör också en anmälan om flytten till Finland i MittFPA eller lämna in blanketten Flyttning till Finland eller arbete i Finland Y 77r (pdf), om du inte gjort en anmälan tidigare.

Om du har minderåriga barn som flyttar med dig och vars vårdnadshavare du är, ska du även meddela deras flyttning i din anmälan.

Du får närmare information om FPA-förmånerna på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften. 

Om du ska bo hos en familjemedlem som arbetar i Finland eller om du flyttar med den här personen till Finland från ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, kan du ha rätt till sjukvård även om du saknar hemkommun. Ansök då om rätt till vård hos FPA.

Med familjemedlem till en utsänd arbetstagare avses en partner som är äkta make eller sambo eller part i ett registrerat partnerskap. Också minderåriga barn som bor i samma hushåll är familjemedlemmar.

Dessa anvisningar gäller också dig som är familjemedlem till

Har jag rätt till förmåner från FPA?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om du kommer till Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare från ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien omfattas du i allmänhet av den sociala tryggheten i det land från vilket du har flyttat till Finland. Då kan du i regel inte få förmåner från FPA. Du kan dock ha rätt till FPA-förmåner om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland.

Om du börjar arbeta i Finland kan du få förmåner från FPA på samma villkor som andra arbetstagare.

Övriga länder

Om du flyttar till Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare från ett annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, kan du i regel få FPA-förmåner om vi bedömer att du bor stadigvarande i Finland.

Om du är familjemedlem till en diplomat, en anställd vid en beskickning eller en offentligt anställd, kan du i regel inte få FPA-förmåner.

Du kan emellertid få förmåner om du arbetar i Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Som familjemedlem till en utsänd arbetstagare har du rätt till medicinskt nödvändig sjukvård i Finland om du har ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat av ditt utreseland eller ett motsvarande intyg från Storbritannien.

Om du kommer till Finland från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz och bor i Finland i mer än ett år eller om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland, ska du be om ett intyg över rätt till vård (S1) av myndigheterna i ditt utreseland. Ansök om rätt till vård hos FPA och lämna samtidigt in intyg S1. När vi har registrerat intyget (S1) får du ett beslut om rätt till vård och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Det här intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in intyg S1 om du kommer från ett nordiskt land eller Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Övriga länder

Om du kommer till Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och saknar hemkommun i Finland, har du i regel endast rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Om du kommer från Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon 020 634 0300020 634 0300.

Kommer du till Finland som asylsökande eller flykting?

Med asylsökande avses personer som söker asyl i Finland på grundval av behov av internationellt skydd.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du har sökt asyl i Finland kan du inte få förmåner från FPA förrän du har beviljats uppehållstillstånd.

Om du har beviljats asyl i Finland kan du få FPA-förmåner om din avsikt är att bosätta dig stadigvarande i Finland.

Mer information för asylsökande (infofinland.fi).

Har jag rätt till sjukvård?

Utred på din förläggning hur du kan få sjukvård.

Kan jag få tillfälligt skydd?

Tillfälligt skydd är avsett för personer som har flytt kriget i Ukraina. Läs mer om FPA-förmåner för personer som flytt kriget i Ukraina.

Med kvotflyktingar avses personer som har flyktingstatus enligt Förenta nationernas flyktingorganisation och som tas emot av Finland.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Som kvotflykting kan du få FPA-förmåner genast efter att du har flyttat till Finland.

Mer information för kvotflyktingar (infofinland.fi).

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Läs mer om din rätt till vård i Finland.

Kan jag få tillfälligt skydd?

Tillfälligt skydd är avsett för personer som har flytt kriget i Ukraina. Läs mer om FPA-förmåner för personer som flytt kriget i Ukraina.

Stämde ingen av dessa situationer överens med din situation?

Din situation kan också vara en annan. Meddela FPA att du har flyttat till Finland om du vill ansöka om förmåner. Du kan kontakta oss vid behov.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Ring FPA:s kundtjänst.

020 634 0300
020 634 0300

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

Senast ändrad 10.1.2025