Rätt till vård i Finland | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Rätt till vård i Finland

AnkkuriVem har rätt till vård i Finland och vem får sjukvårdsersättningar?

Alla har rätt till brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. Det har ingen betydelse från vilket land du har kommit till Finland eller i vilket land du är medborgare. Vårdens omfattning och pris beror på om du har hemkommun eller intyg över rätt till vård och hur länge du vistas i Finland.

Om din hemkommun är i Finland får du all nödvändig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Ditt medborgarskap eller från vilket land du kommer har ingen betydelse. Du kan ansöka om hemkommun hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (mdb.fi).

Du får vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland mot en klientavgift. FPA ersätter inte vårdkostnader inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.

Du kan vara sjukförsäkrad i Finland utifrån bosättning eller arbete. Om du är stadigvarande bosatt i Finland är du sjukförsäkrad. Du kan också vara sjukförsäkrad om du arbetar i Finland, men inte bor här stadigvarande.

Ansök om ett FPA-kort. Genom att visa upp kortet får du ersättning för:

Om du själv måste betala kostnaderna kan du ansöka om ersättning hos FPA i efterhand.

Om du är sjukförsäkrad i Finland får du också ersättning för resekostnader som uppkommit på grund av behandling av sjukdom.

Läs om din rätt till FPA:s alla förmåner om du är stadigvarande bosatt eller arbetar i Finland. 

Om du bor och är sjukförsäkrad i Finland men inte har någon hemkommun, kan du ha rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Ansök om rätt till vård i Finland för att få reda på dina rättigheter. Om FPA beviljar rätt till vård får du handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Med handlingen får du vård inom den offentliga hälso- och sjukvården till priset av klientavgiften.

Om du är sjukförsäkrad i Finland får du ersättning för

Om du själv måste betala kostnaderna kan du ansöka om ersättning hos FPA i efterhand.

Om du vistas tillfälligt i Finland och har ett europeiskt sjukvårdskort som det land som ansvarar för dina sjukvårdskostnader har beviljat dig, får du medicinskt nödvändig vård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Med medicinskt nödvändig vård avses vård som inte kan vänta tills du kommit tillbaka hem.

Om du kommer från ett annat nordiskt land får du vård också med ett officiellt identitetsbevis eller pass.

Om du kommer från Storbritannien kan du få vård genom att visa upp det europeiska sjukvårdskortet, Citizens Rights-kortet eller GHIC-kortet.

Du kan få ersättning från FPA om du är sjukförsäkrad i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Australien. Ersättning betalas för kostnader för medicinskt nödvändig sjukvård. Du får också ersättning för kostnader för behandling av kronisk sjukdom eller vård i samband med graviditet och förlossning. Du kan få direktersättning endast för kostnader för prehospital akutsjukvård om du har ett europeiskt sjukvårdskort. För övriga kostnader kan du söka ersättning i efterhand hos FPA.

Om du har kommit till Finland tillfälligt från något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, har du endast rätt till brådskande sjukvård. Du betalar själv alla vårdkostnader. Du har inte rätt till ersättning för kostnader för privata hälso- och sjukvårdstjänster. Du får inte heller ersättning för kostnader för sådana resor som har gjorts på grund av läkemedelsinköp eller behandling av sjukdom.

Kontrollera hur du kan få sjukvård i Finland i olika livssituationer om du är en

Ansök om rätt till vård i Finland

Om du inte har hemkommun i Finland kan du be FPA utreda om du har rätt till offentlig sjukvård till priset av klientavgiften. Ansök om rätt till vård om du

  • flyttar till Finland
  • arbetar i Finland, men bor i ett annat land.

Då får du veta om du har rätt till sjukvård i Finland som bekostas av Finland.

  1. Fyll i ansökan Rätt till sjukvård vid flyttning till Finland SV 141r (pdf).
    • Spara den tomma blanketten på din enhet. Ansökan ska inte fyllas i direkt i webbläsaren, eftersom en del av uppgifterna då kan gå förlorade.
    • Öppna blanketten i Adobe Reader och fyll i den.
    • Spara den ifyllda ansökan på din enhet. Ansökan måste vara i pdf-format. Med samma ansökan kan du också ansöka om intyg S1 och handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.
  2. Skicka din ansökan i MittFPA:
    • Logga in i MittFPA. Gå till Gör ansökan.
    • Välj Sjukvård, tandvård, resor och läkemedel.
    • När du skickar en ansökan i MittFPA behöver den inte undertecknas.
    • Skicka bilagorna i MittFPA efter att du har skickat din ansökan. Om bilagorna är i pappersform, kan du fotografera dem. Bilagor som behövs:
      • Pensionstagare: Om du inte får pension från Finland utan från ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz ska du bifoga ett intyg över rätt till vård (S1) till ansökan. Begär intyget av sjukförsäkringsinstitutionen i det land som betalar pensionen. Om du får pension från ett annat nordiskt land eller Storbritannien behövs intyget inte.
      • Arbetstagare utsända till Finland: Bifoga till ansökan ett intyg över rätt till vård (S1) som beviljats av det utsändande landet. Ett intyg över rätt till vård behöver dock inte bifogas om det utsändande landet är ett annat nordiskt land eller Storbritannien. Du behöver heller inte bifoga intyget om du flyttar till Finland för mindre än ett år från ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien.
  3. I MittFPA ser du beslutet om rätt till vård där det framgår om Finland ansvarar för dina sjukvårdskostnader i Finland. Du kan också få beslutet hemskickat per post om du inte har avstått från papperspost. 

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten Rätt till sjukvård vid flyttning till Finland SV 141r (pdf) på din enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den och bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, Centret för internationella ärenden, PB 78, 00381 Helsingfors.

Du kan få ersättning för kostnader för privat sjukvård, läkemedelsinköp och resor. Kom ihåg att söka ersättning inom 6 månader från det att du betalade kostnaderna.

  1. Fyll i ansökan om ersättning för: 
    • läkemedelsinköp, blankett SV 178r (pdf)
    • resekostnader, blankett SV 4r (pdf)
    • privata sjukvårdskostnader, blankett SV 127r (pdf).
    • Spara den tomma blanketten på din enhet. Ansökan ska inte fyllas i direkt i webbläsaren, eftersom en del av uppgifterna då kan gå förlorade. 
    • Öppna blanketten i Adobe Reader och fyll i den. 
    • Spara den ifyllda ansökan på din enhet. Ansökan måste vara i pdf-format.
  2. Skicka ansökan i MittFPA. 
    • Logga in i MittFPA. Gå till Gör ansökan.
    • Välj Sjukvård, tandvård, resor och läkemedel.
    • När du skickar en ansökan i MittFPA behöver den inte undertecknas.
    • Skicka bilagorna i MittFPA efter att du har skickat din ansökan. Om bilagorna är i pappersform, kan du fotografera dem. Bilagor som behövs:
      • Om du bor i ett annat nordiskt land och är sjukförsäkrad där, kan du bifoga en kopia av det europeiska sjukvårdskortet, passet eller något annat identitetsbevis.
      • Om du är bosatt och sjukförsäkrad i Storbritannien, kan du bifoga en kopia av det europeiska sjukvårdskortet, Citizens Rights-kortet eller GHIC-kortet.
      • Om du är bosatt och sjukförsäkrad i Australien, kan du lämna in en kopia av passet.
  3. Du ser det skriftliga beslutet i MittFPA. Du kan också få beslutet hemskickat per post om du inte har avstått från papperspost. 

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten på din enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, Centret för internationella ärenden, PB 78, 00381 Helsingfors.

Bekanta dig med hur du i olika livssituationer kan få sjukvård när du kommer till Finland. 

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Blev något oklart?

Ring FPA:s kundservice.

020 634 0300
020 634 0300

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

 

Senast ändrad 11.9.2024