Direktersättningsförfarande
FPA kan ingå avtal om direktersättningsförfarande med sådana serviceproducenter inom den privata hälso- och sjukvården som har registrerats i registret över tjänsteproducenter, Soteri (valvira.fi). Bestämmelser om registreringen finns i lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023) (finlex.fi) (nedan tillsynslagen).
Serviceproducenten kan inleda sin verksamhet redan innan ett avtal om direktersättningsförfarande har ingåtts. Om serviceproducenten inte har ett avtal om direktersättningsförfarande med FPA
- tar serviceproducenten ut hela priset för tjänsten av klienten
- ger serviceproducenten till klienten undersöknings- och behandlingsordinationerna och blanketterna med uppgifter om uppkomna kostnader per åtgärd
- ansöker klienten om ersättning hos FPA i efterhand.
Temporär ändring av tillsynslagen
Den temporära ändringen av tillsynslagen regleras genom en temporär lagändring (finlex.fi). Den temporära ändringen gäller 1.2.2025–31.12.2026.
En serviceproducent som är ensamföretagare och omfattas av den temporära ändringen kan inleda sin verksamhet när producenten har lämnat in en ansökan om registrering i Soteri. Läs anvisningarna för serviceproducenter inom social- och hälsovården som är ensamföretagare om den temporära ändringen av tillsynslagen (valvira.fi).
Inverkan av den temporära ändringen på avtal om direktersättningsförfarande
Från 1.2.2025 kan FPA ingå avtal om direktersättningsförfarande med en serviceproducent inom den privata hälso- och sjukvården som är ensamföretagare redan i det skedet när serviceproducenten har lämnat in en ansökan om registrering i Soteri. Serviceproducenten måste omfattas av den temporära ändringen.
Tjänsteproducenten tar ut självrisk av kunden
Om tjänsteproducenten och FPA har ett avtal om direktersättningsförfarande tar tjänsteproducenten ut en självrisk av kunden. Med självrisk avses det pris från vilket FPA-ersättningen färdigt har dragits av. Efter det ansöker tjänsteproducenten om den ersättning som tillkommer producenten genom att lämna in en redovisning till FPA.
Serviceproducenten kontrollerar kundens rätt till direktersättning
Serviceproducenten kan bevilja direktersättning till kunden. Nedan förklaras hur man kan kontrollera rätten till direktersättning.
Serviceproducenter som har ett avtal om elektroniskt direktersättningsförfarande ska alltid kontrollera kundens rätt till direktersättning i tjänsten för förfrågan om direktersättningsuppgifter (PALSO). Serviceproducenten ska ha ett system som har godkänts av FPA att användas för förfrågningar om direktersättningsuppgifter. Innan serviceproducenten gör en förfrågan i PALSO ska producenten fastställa kundens identitet.
Serviceproducenter som lämnar in redovisningsuppgifterna på en pappersblankett (dvs. använder blankettredovisningsförfarande) och har börjat använda tjänsten för förfrågan om direktersättningsuppgifter (PALSO) kontrollerar kundens rätt till direktersättning i förfrågningstjänsten PALSO.
När serviceproducenten har börjat använda förfrågningstjänsten PALSO ska producenten använda enbart PALSO. Rätten till direktersättning får inte längre kontrolleras med FPA-kortet eller ett europeiskt sjukvårdskort som beviljats av FPA.
Serviceproducenten ska ha ett system som har godkänts av FPA att användas för förfrågningar om direktersättningsuppgifter. Innan serviceproducenten gör en förfrågan i PALSO ska producenten fastställa kundens identitet.
Serviceproducenter som lämnar in redovisningsuppgifterna på en pappersblankett (dvs. använder blankettredovisningsförfarande) kontrollerar kundens rätt till direktersättning med ett giltigt FPA-kort eller ett europeiskt sjukvårdskort som FPA beviljat.
Om kunden inte kan påvisa att hen har rätt till ersättning ska serviceproducenten ta ut hela priset för tjänsten av kunden.
Självständig yrkesutövare
Med självständig yrkesutövare avses en sådan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som självständigt utövar sitt yrke under firmanamn och inte är anställd av någon annan.
I registret över tjänsteproducenter blev självständiga yrkesutövare tjänsteproducenter från och med 1.1.2024. Förändringen grundar sig på lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023).
Det är möjligt för följande självständiga yrkesutövare att ingå ett avtal om direktersättningsförfarande:
- läkare
- tandläkare
- munhygienist
- specialtandtekniker.
En självständig yrkesutövare kan inte ansluta sig till en annan självständig yrkesutövares direktersättningsavtal. Alla självständiga yrkesutövare som arbetar vid samma serviceställe måste ha ett eget separat direktersättningsavtal.
En självständig yrkesutövare blir en arbetsgivare om hen anställer en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. I sådana fall måste den självständiga yrkesutövaren kontakta FPA, så att direktersättningsavtalet kan uppdateras.