Voitko saada Kelan tukia ulkomaille? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Voitko saada Kelan tukia ulkomaille?

Seuraavat asiat vaikuttavat siihen, voitko saada Kelasta tukea:

Etsi oma tilanteesi ja lue, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun muutat ulkomaille.

Lähdetkö ulkomaille työntekijänä tai työnhakijana?

Työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka lähtee ulkomaille työskentelemään.

Jos suomalainen työnantajasi lähettää sinut ulkomaille työkomennukselle, tutustu lähetetyn työntekijän tilanteeseen. Jos lähdet ulkomaille etätöihin, lue lisää täältä.

Lue yrittäjänä työskentelystä EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa.

Mitä täytyy tehdä?

Ilmoita meille OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf) työskentelystäsi toisessa maassa, kun saat Kelan tukia tai sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Voitko saada Kelan tukia?

Jos työskentelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on yleensä oikeus työskentelymaasi sosiaaliturvaan riippumatta työskentelyn kestosta tai siitä, missä maassa asut. Tällöin et yleensä voi saada Kelan tukia.

Kuulut työskentelymaasi sosiaaliturvaan, jos työsi täyttää esimerkiksi työaikaa tai palkkaa koskevat vähimmäisedellytykset. Edellytykset ovat maakohtaisia. Oikeutesi työskentelymaasi sosiaaliturvaan ja tukiin on yleensä sama kuin työskentelymaasi kansalaisilla. Saat lisätietoa kyseisen maan sosiaaliturvaviranomaisilta.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Työskentelymaasi vastaa sairaanhoitosi järjestämisestä ja sen kustannuksista. Sinulla ei ole oikeutta käyttää Kela-korttia tai Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Työskentelymaasi määrittelee, millaista sosiaaliturvaa ja sairaanhoitoa saat. 

Lähteekö perheesi mukaan?

Jos mukanasi lähtee perheenjäsen, joka ei työskentele, hänen oikeutensa Kelan tukiin määräytyy sen perusteella, arvioimmeko hänen muuttonsa ulkomaille vakinaiseksi. Jos perheenjäsenesi työskentelee, hänen oikeutensa Kelan tukiin määräytyy kuten muillakin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa työskentelevillä.

Työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka lähtee ulkomaille työskentelemään. 

Jos suomalainen työnantajasi lähettää sinut ulkomaille työkomennukselle, tutustu lähetetyn työntekijän tilanteeseen. Jos lähdet ulkomaille etätöihin, lue lisää täältä.

Lue yrittäjänä työskentelystä muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa.

Mitä täytyy tehdä?

Ilmoita meille OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf) työskentelystäsi toisessa maassa, kun saat Kelan tukia tai sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Voitko saada Kelan tukia?

Jos työskentelet muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, oikeus Kelan tukiin määräytyy ulkomailla oleskelusi keston ja tarkoituksen perusteella. 

Enintään 6 kuukautta kestävän työskentelyn aikana voit yleensä edelleen saada Kelan tukia. Sinulla voi samanaikaisesti olla oikeus myös työskentelymaan sosiaaliturvaan, vaikka saisitkin tukia Kelasta. Selvitä sosiaaliturvaan kuulumisen edellytykset työskentelymaasi viranomaiselta.

Jos muutat yli 6 kuukaudeksi töihin muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, oikeutesi Kelan tukiin päättyy yleensä muuttopäivään.

Jos työskentelet maassa, jolla on Suomen kanssa sopimus sosiaaliturvasta, tutustu sosiaaliturvasopimuksiin (Tietoa Kelasta -osio). Sosiaaliturvasi määräytyy yleensä ulkomailla oleskelun keston ja sopimuksen sisältämien tukien perusteella.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta. 

Jos lähdet työskentelemään alle 6 kuukaudeksi, voit käyttää Kela-korttia Suomessa käydessäsi. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos muutat yli 6 kuukaudeksi, oikeutesi käyttää Kela-korttia päättyy muuttopäivään. Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on muuton jälkeen oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. Jos sinulla on kotikunta, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Lähteekö perheesi mukaan?

Jos mukanasi lähtee perheenjäsen, hänen oikeutensa Kelan tukiin määräytyy yleensä oleskelun keston perusteella. Jos hänen ulkomailla oleskelunsa kestää korkeintaan 6 kuukautta, hän voi yleensä saada Kelan tukia.

Etätyöntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka lähtee tekemään työtä ulkomaille, kun työnantaja on Suomessa.

Voitko saada tukia?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos lähdet etätöihin toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai maahan, jolla on Suomen kanssa sopimus sosiaaliturvasta (Tietoa Kelasta -osio), ota yhteyttä Eläketurvakeskukseen ja hae A1-todistusta (etk.fi).  

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen etätyötä varten, voit yleensä saada Kelan tukia, kun oleskelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta, et voi saada Kelan tukia. Työskentelymaasi vastaa tällöin sosiaaliturvastasi.

Muut maat

Jos oleskelet enintään 6 kuukautta muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, voit yleensä saada Kelan tukia.

Lue lisää ulkomailla oleskelun kestosta ja siitä, miten se vaikuttaa oikeuteesi saada Kelan tukia. 

Jos lähdet työnantajasi luvalla yli 6 kuukaudeksi etätyöntekijäksi muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, sinua koskevat samat säännöt kuin lähetettyä työntekijää

Jos saat Kelan tukia ja teet etätyötä muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa, ilmoita meille työskentelystäsi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Jos etätyösi kestää yli 6 kuukautta, työnantajasi täytyy myös ilmoittaa etätyöstäsi meille (Työnantajat-osio).

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla  EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta, lue työntekijän sairaanhoidosta ulkomailla.

Muut maat

Jos olet etätyössä muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, maksat itse sairaanhoidon kustannukset oleskelumaassasi. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta.

Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, jonka suomalainen työnantaja on lähettänyt työskentelemään tilapäisesti toiseen maahan.

Mitä sinun täytyy tehdä, jos lähdet EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan?

Jos olet lähdössä työkomennukselle EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, työnantajasi täytyy hakea sinulle Eläketurvakeskuksesta A1-todistusta. Esitä todistus tarvittaessa työskentelymaasi viranomaisille.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa Kelaan työkomennuksestasi, sillä saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä A1-todistuksesta automaattisesti. Todistuksen perusteella voit edelleen saada Kelan tukia.

Lue A1-todistuksen hakemisesta tarkemmin (etk.fi).

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sitä näyttämällä saat työskentelymaassasi lääketieteellisesti välttämättömän hoidon

Jos työskentelet yli vuoden toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, hae Kelasta hoito-oikeutta. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, voit rekisteröidä sen työskentelymaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Jos työskentelet Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Saat työskentelymaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Kun haet hoito-oikeutta, voit saada myös asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Mitä sinun täytyy tehdä, jos lähdet sosiaaliturvasopimusmaahan?

Jos olet lähdössä työkomennukselle maahan, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus (Tietoa Kelasta -osio), työnantajasi täytyy hakea sinulle Eläketurvakeskuksesta lähetetyn työntekijän todistusta (etk.fi)

Saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä todistuksesta automaattisesti. Jos saat jotain tukea, joka ei kuulu sosiaaliturvasopimukseen, ratkaisemme, voitko saada tätä tukea myös ulkomailla työskentelysi aikana.

Ilmoita Kelaan, jos lähdet Intiaan, Kiinaan, Japaniin tai Etelä-Koreaan. Jos lähdet johonkin muuhun sosiaaliturvasopimusmaahan, sinun ei tarvitse ilmoittaa meille lähdöstäsi.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Mitä sinun täytyy tehdä, jos lähdet muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai sosiaaliturvasopimusmaahan?

Jos olet lähdössä työkomennukselle muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai maahan, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus (Tietoa Kelasta -osio), sinun täytyy ilmoittaa työkomennuksestasi Kelaan. Myös työnantajan täytyy tehdä oma ilmoituksensa Kelaan (Työantajat-osio).

Voit yleensä saada Kelan tukia myös ulkomaan työkomennuksen aikana, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin ennen lähtöäsi. 

Voit saada tukia ulkomaille kuitenkin enintään 5 vuoden ajan. Jos olet työskennellyt ulkomailla 5 vuotta, sinun täytyy palata Suomeen vähintään 6 kuukaudeksi, jotta voit saada Kelan tukia myös seuraavan ulkomaan komennuksen ajan.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Lähteekö perheesi mukaan?

Samassa taloudessa asuvilla perheenjäsenillä säilyy yleensä oikeus Kelan tukiin työkomennuksen ajan. Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta.

Virkamies työskentelee valtion tai muun julkisen työnantajan palveluksessa. 

Voitko saada Kelan tukia?

EU- ja Eta-maat, Sveitsi, Iso-Britannia ja sosiaaliturvasopimusmaat

Jos olet virkamiehenä Suomen palveluksessa ja työskentelet ulkomailla EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai maassa, jonka kanssa Suomi on tehnyt sosiaaliturvasopimuksen, voit saada Kelan tukia ulkomailla työskentelyn ajan. Jos olet virkamies, jolla on työsopimus virkasuhteen sijaan, voit saada tukia vain, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen työsopimuksen alkamista. 

Työantajasi täytyy hakea sinulle Eläketurvakeskuksesta A1-todistus tai lähetetyn työntekijän todistus ennen lähtöäsi. Saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä todistuksesta automaattisesti. Todistuksen perusteella voit edelleen saada Kelan tukia.

Lue A1-todistuksen hakemisesta tarkemmin (etk.fi). 

Muut maat

Jos työskentelet virkamiehenä muussa kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai maassa, jonka kanssa Suomi on tehnyt sosiaaliturvasopimuksen, voit saada Kelan tukia ulkomailla työskentelyn ajan. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen palvelussuhteen alkamista. Työnantajasi täytyy ilmoittaa meille (Työantajat-osio), että lähdet ulkomaille.

Jos olet diplomaatti tai muu edustustoon lähetetty työntekijä, lue tilanteestasi tarkemmin.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi ja Iso-Britannia

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jota näyttämällä saat työskentelymaassa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon.

Jos työskentelet yli vuoden toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, hae Kelasta hoito-oikeutta. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, voit rekisteröidä sen työskentelymaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Jos työskentelet Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Saat työskentelymaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Kun haet hoito-oikeutta, voit saada myös asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Muut maat

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. 

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Lähteekö perheesi mukaan?

Samassa taloudessa asuvilla perheenjäsenillä säilyy yleensä oikeus Kelan tukiin työkomennuksen ajan. Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta.

Edustuston työntekijä on henkilö, joka työskentelee Suomen ulkomaanedustustossa. Edustuston työntekijä voi olla lähetty työntekijä, tai hänet on voitu palkata paikan päältä eli siitä maasta, jossa edustusto on.

Myös diplomaatti työskentelee Suomen ulkomaanedustustossa, mutta diplomaatilla on tiettyjä diplomatiaan kuuluvia erioikeuksia ja -vapauksia (um.fi).

Voitko saada Kelan tukia?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos olet lähetettynä edustuston työntekijänä (esimerkiksi diplomaattina) Suomen valtion palveluksessa ulkomailla, sinulla on aina oikeus Kelan tukiin ilman aikarajoituksia. Sinulla ei ole tarvinnut olla oikeutta Kelan tukiin ennen ulkomaille lähtöäsi.

Jos lähdet EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, työnantajasi täytyy hakea sinulle Eläketurvakeskuksesta A1-todistus ennen lähtöäsi. Saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä todistuksesta automaattisesti.

Lue A1-todistuksen hakemisesta tarkemmin (etk.fi).

Muut maat

Jos olet lähetettynä edustuston työntekijänä (esimerkiksi diplomaattina) Suomen valtion palveluksessa ulkomailla, sinulla on aina oikeus Kelan tukiin ilman aikarajoituksia. Sinulla ei ole tarvinnut olla oikeutta Kelan tukiin ennen ulkomaille lähtöäsi.

Jos lähdet muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai maahan, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, työnantajasi täytyy ilmoittaa meille lähdöstäsi (Työnantajat-osio).

Oletko paikan päältä palkattu edustuston työntekijä?

Jos olet työntekijä, joka on palkattu Suomen ulkomaanedustustoon paikan päältä, voit saada Kelan tukia vain silloin, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen palvelussuhteesi alkamista.

Paikan päältä palkatulla työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka työskentelee Suomen-edustustossa ulkomailla muuten kuin lähetettyyn henkilöstöön kuuluvana. Et siis lähde edustustoon töihin Suomesta lähetettynä.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sitä näyttämällä saat työskentelymaassasi lääketieteellisesti välttämättömän hoidon.

Jos työskentelet yli vuoden toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, hae Kelasta hoito-oikeutta. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, voit rekisteröidä sen työskentelymaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Jos työskentelet Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Saat työskentelymaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Kun haet hoito-oikeutta, voit saada myös asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jos sinulla ei ole kotikuntaa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Muut maat

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. 

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Lähteekö perheesi mukaan?

Samassa taloudessa asuvilla perheenjäsenillä säilyy yleensä oikeus Kelan tukiin työkomennuksen ajan. Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta.

Kehitysyhteistyöntekijä työskentelee hankkeissa, joissa edistetään Suomen kehityspoliittisia tavoitteita. Suurin osa Suomen kehitysyhteistyöntekijöistä työskentelee Afrikassa tai Aasiassa.

Voitko saada Kelan tukia?

Se, voitko saada Kelan tukia ulkomailla työskentelysi aikana, riippuu hankkeesta, jossa työskentelet. Voit saada Kelan tukia, jos hanke rahoitetaan valtion tulo- ja menoarvioon sisältyvillä kehitysyhteistyömäärärahoilla tai jos Suomen valtio osallistuu hankkeeseen kansainvälisen järjestön toiminnan kautta. Sinulla on täytynyt myös olla oikeus Kelan tukiin jo ennen ulkomaille lähtöäsi. 

Voit saada Kelan tukia enintään 5 vuoden ajan, kun työskentelet kehitysyhteistyöntekijänä. Jos olet työskennellyt ulkomailla 5 vuotta, sinun täytyy palata Suomeen vähintään 6 kuukaudeksi, jotta voit saada Kelan tukia myös seuraavan kehitysyhteistyön ajan. 

Jos lähdet ulkomaille lähetystyöntekijänä, sinua koskevat samat säännöt kuin ulkomaille lähetettyjä työntekijöitä

Mitä täytyy tehdä?

Ilmoita ulkomaille lähdöstäsi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf). Myös työnantajasi täytyy tehdä ilmoitus Kelaan (Työantajat-osio).

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta. 

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Lähteekö perheesi mukaan?

Samassa taloudessa asuvilla perheenjäsenilläsi säilyy yleensä oikeus Kelan tukiin sen ajan, kun teet kehitysyhteistyötä. Lue tarkemmin lähetetyn työntekijän perheenjäsenen tilanteesta.

Rajatyöntekijä on henkilö, joka työskentelee maassa, jossa hän ei asu. Rajatyöntekijä palaa säännöllisesti päivittäin tai vähintään kerran viikossa vakinaiseen asuinmaahansa.

Oletko töissä EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa ja asut Suomessa?

Jos työskentelet rajatyöntekijänä EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa mutta asut Suomessa, sinulla on oikeus työskentelymaasi sosiaaliturvaan. Tällöin voit samanaikaisesti saada vain joitakin Kelan tukia, kuten yleistä asumistukea tai äitiysavustusta.

Ilmoita meille heti, kun aloitat rajatyöntekijänä työskentelyn. Voit ilmoittaa ulkomailla työskentelystä OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Toimita myös työskentelymaasi viranomaisen myöntämä hoito-oikeustodistus S1, jos työskentelet EU- tai Eta-alueella tai Sveitsissä (mutta et Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa).

Esimerkki: Suomessa asuva Alexandra työskentelee Ruotsissa ja saa lapsen

Alexandra työskentelee Ruotsin puolella Haaparannassa, mutta asuu Torniossa Suomen puolella. Alexandra saa lapsen. Hänellä on työskentelyvaltion perusteella oikeus vanhempainpäivärahaan Ruotsista. Tästä huolimatta Alexandralla on Suomessa asumisen perusteella oikeus hakea Suomesta äitiysavustusta.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Sinulla on oikeus kaikkeen tarvitsemaasi sairaanhoitoon sekä työskentelymaassasi että Suomessa. Saat hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla. Hae Kelasta hoito-oikeutta. Jos työskentelet muualla kuin Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, toimita Kelaan hoito-oikeutta hakiessasi työskentelymaan myöntämä hoito-oikeustodistus S1.

Kela myöntää sinulle asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista sekä lääkeostojen ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinulla ei ole oikeutta Kela-korttiin. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntää työskentelymaasi.

Oletko töissä EU- tai Eta-maiden, Sveitsin tai Ison-Britannian ulkopuolella ja asut Suomessa?

Jos työskentelet jossain muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa mutta asut Suomessa vakinaisesti, sinulla on oikeus Kelan tukiin.

Ilmoita meille, jos ulkomailla työskentelysi kestää yli 3 kuukautta. Alle 3 kuukauden työskentelystä sinun ei tarvitse ilmoittaa. Voit ilmoittaa työskentelystä OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos työskentelet EU- ja Eta-maiden, Sveitsin ja Ison-Britannian ulkopuolella, et voi saada Kelasta asiakirjaa Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa.

Lentohenkilökunnalla tarkoitetaan lentäjiä ja matkustamohenkilökuntaa.

Onko kotiasemasi EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa?

Jos työskentelet lentohenkilökunnan jäsenenä EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on oikeus sen maan sosiaaliturvaan, jossa kotiasemasi sijaitsee. Kotiasema on paikka, josta työjakso yleensä alkaa ja johon se loppuu ja jossa työnantaja ei vastaa majoituksesta.

Jos asut eri maassa kuin missä kotiasemasi sijaitsee, sinun tai työnantajasi täytyy hakea sinulle A1-todistus (etk.fi). Todistusta täytyy hakea siitä maasta, jossa kotiasemasi sijaitsee.

Jos kotiasemasi on muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, ota yhteyttä meihin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos asut Suomessa ja kotiasemasi on toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, hae hoito-oikeutta ja toimita Kelaan kotiasemamaasi myöntämä hoito-oikeustodistus S1. Rekisteröimme sen ja annamme sinulle asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos kotiasemasi on Pohjoismaassa tai Isossa-Britanniassa. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Merityöntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka työskentelee laivalla.  

Oletko töissä EU- tai ETA-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lippua käyttävällä aluksella? 

Merityöntekijänä sinulla on oikeus sen maan sosiaaliturvaan, jonka lippua alus käyttää. Tätä kutsutaan lippusäännöksi. Jos siis työskentelet jonkin toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lippua käyttävällä aluksella, sinulla on yleensä oikeus kyseisen maan sosiaaliturvaan riippumatta siitä, missä asut.

Esimerkki lippusäännöstä

Kaarina työskentelee Viron lipun alla olevalla risteilyaluksella. Kaarina asuu Suomessa, ja risteily-yritys maksaa hänen palkkansa Virosta. Lippusäännön perusteella Kaarina kuuluu Viron sosiaaliturvaan.

Lippusääntöön on kuitenkin poikkeus. Jos asut samassa maassa, jossa on palkkasi maksavan yrityksen kotipaikka, mutta työskentelet jonkin toisen maan lippua käyttävällä aluksella, lippusääntö kumoutuu. Työnantajan pitää tällaisessa tilanteessa hakea sinulle asuinmaasi viranomaisilta (Suomessa Eläketurvakeskuksesta) A1-todistus. Silloin sinulla on oikeus asuinmaasi sosiaaliturvaan.

Esimerkki lippusäännön kumoutumisesta

Ville työskentelee Ruotsin lipun alla olevalla risteilyaluksella. Ville asuu kuitenkin Suomessa ja hänen palkkansa maksetaan risteily-yrityksen Suomen konttorista. Tällöin merityöntekijöiden niin kutsuttu lippusääntö kumoutuu ja Ville kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Työnantajan pitää hakea Villelle Eläketurvakeskuksesta A1-todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta (etk.fi).

Oletko töissä muun kuin jonkin EU- tai ETA-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lippua käyttävällä aluksella?

Jos työskentelet sellaisella aluksella, joka ei ole jonkin EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lipun alla, voit yleensä saada Kelan tukia, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti.

Jos työskentelet jonkin sosiaaliturvasopimusmaan lippua käyttävällä aluksella, voit yleensä saada Kelan tukia, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti, ja kun kyseinen tuki ei kuulu sosiaaliturvasopimukseen.

Jos asut pääasiallisesti ulkomailla, et voi saada Kelasta tukia.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia

Merityöntekijänä sinulla on oikeus sairaanhoitoon sekä asuinmaassasi että siinä maassa, jonka lippua työskentelyaluksesi käyttää.

Jos asut Suomessa ja työskentelet EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lippua käyttävällä aluksella, kuulut sen maan sairausvakuutukseen, jonka lipun alla alus on. Silloin et voi käyttää Kela-korttia.

Hae hoito-oikeutta Kelasta ja toimita meille lippuvaltion sairausvakuutuslaitoksen myöntämä hoito-oikeustodistus S1. Rekisteröimme sen ja annamme sinulle asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Sinun ei tarvitse toimittaa S1-todistusta, jos työskentelet jonkin Pohjoismaan tai Ison-Britannian lippua käyttävällä aluksella. Hae tällöin kuitenkin hoito-oikeutta.

Saat eurooppalaisen sairaanhoitokortin siitä maasta, jonka lipun alla olevalla aluksella työskentelet.

Muut maat

Jos työskentelet sellaisella aluksella, joka ei ole jonkin EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian lipun alla, voit käyttää Kela-korttia Suomessa, jos arvioimme sinun asuvan Suomessa vakinaisesti. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos et asu Suomessa vakinaisesti, eikä sinulla ole kotikuntaa, sinulla ei ole oikeutta käyttää Kela-korttia. Ilman kotikuntaa sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa, ja hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Useassa maassa työskentelevällä tarkoitetaan henkilöä, joka toistuvasti vaihtaa EU- tai Eta-alueella, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa työskentelymaata tai työskentelee vuorotellen eri maissa. Tällaisia henkilöitä voivat olla kuljetusyritysten työntekijät, kuten rekkakuskit. 

Voitko saada Kelan tukia?

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, sinulla säilyy oikeus Kelan tukiin ulkomailla työskentelysi ajan. A1-todistus osoittaa, minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä sinuun sovelletaan ja mihin maahan sosiaaliturvamaksusi maksetaan. 

Saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä A1-todistuksesta automaattisesti. Sinun ei siis tarvitse ottaa erikseen yhteyttä meihin. Esitä A1-todistus tarvittaessa työskentelymaidesi viranomaisille tai työnantajillesi.

Lue lisää työskentelystä EU-maassa ja A1-todistuksen hakemisesta Eläketurvakeskuksen sivuilta (etk.fi). 

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, lähetämme sinulle eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sitä näyttämällä saat työskentelymaassasi lääketieteellisesti välttämättömän hoidon

Apurahansaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka tekee tutkimustyötä tai taiteellista työtä suomalaisella apurahalla ja on MYEL-vakuutettu. Apurahalla voi myös suorittaa jatko-opintoja. Lue MYEL-vakuutuksesta (mela.fi).

Voitko saada tukia?

EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai sosiaaliturvasopimusmaa

Jos saat suomalaista apurahaa tai olet MYEL-vakuutettu ja teet tutkimustyötä tai taiteellista työtä EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai maassa, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, hae apurahatyöskentelysi ajalle Eläketurvakeskuksesta A1-todistusta (etk.fi). Todistuksen perusteella voit edelleen saada Kelan tukia, jos sinulla on ollut oikeus tukiin ennen ulkomaille lähtöäsi. Saamme tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä todistuksesta automaattisesti.

Muut maat

Jos saat suomalaista apurahaa ja Kelan tukia ja teet tutkimustyötä tai taiteellista työtä muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai maassa, jonka kanssa Suomella on sopimus sosiaaliturvasta, ilmoita meille työskentelystäsi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf). Voit edelleen saada Kelan tukia, jos sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin ennen ulkomaille lähtöäsi.

Sinun täytyy hakea apurahatyöskentelyn ajaksi MYEL-vakuutusta (mela.fi).

Teetkö tutkimustyötä tai taiteellista työtä ilman apurahaa?

Jos lähdet ulkomaille ja rahoitat tutkimustyösi tai taiteellisen työsi muulla tavalla kuin MYEL-vakuutettuna apurahansaajana, ota yhteyttä meihin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Jos työskentelet yliopistossa ja työnantajasi lähettää sinut ulkomaille töihin, tutustu lähetetyn työntekijän tilanteeseen.

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos Eläketurvakeskus myöntää sinulle A1-todistuksen, saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sitä näyttämällä saat työskentelymaassasi lääketieteellisesti välttämättömän hoidon.

Jos työskentelet yli vuoden toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, hae Kelasta hoito-oikeutta. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, voit rekisteröidä sen työskentelymaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Jos työskentelet Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Saat työskentelymaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Kun haet hoito-oikeutta, voit saada myös asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa. Todistuksella voit saada hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Voit saada myös korvauksia Suomessa syntyneistä yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Jos et ole MYEL-vakuutettu

Jos sinulla ei ole MYEL-vakuutusta etkä saa Eläketurvakeskuksesta A1-todistusta, saat lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Muut maat

Saat sairaanhoitoa työskentelymaasi paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun käyt Suomessa, voit käyttää Kela-korttia. Saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on edelleen kotikunta.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Työskenteletkö tutkimustyösi tai taiteellisen työsi lisäksi?

Jos teet tutkimustyösi tai taiteellisen työsi lisäksi jotain muuta työtä EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on yleensä oikeus työskentelymaasi sosiaaliturvaan. Et voi yleensä samanaikaisesti saada Kelan tukia. Ilmoita Eläketurvakeskukseen työskentelyn aloittamisesta (etk.fi). Ilmoita EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä tekemästäsi työstä myös Kelaan OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Jos teet tutkimustyösi tai taiteellisen työsi lisäksi jotain muuta työtä muualla kuin EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on yleensä oikeus Kelan tukiin. Tukien saamisen edellytyksenä on, että tutkimustyösi ja taiteellinen työsi on päätoimista.

Työharjoittelija tai au pair lähtee työskentelemään ulkomaille yleensä lyhyeksi ajaksi.

Voitko saada Kelan tukia?

Siihen, voitko saada Kelan tukia työharjoittelijana tai au pairina, vaikuttavat kohdemaasi, ulkomailla oleskelusi kesto sekä palkkasi määrä. Jos arvioimme, että olet muuttanut ulkomaille vakinaisesti, et voi enää saada Kelan tukia.

Usein työharjoittelijan tai au pairin työskentely ulkomailla on lyhytkestoista ja siitä maksetaan niin pientä palkkaa, että voit edelleen saada Kelan tukia.

Jos olet työharjoittelijana tai au pairina EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa ja työskentelysi ylittää työaikaan ja palkkaan liittyvät vähimmäisedellytykset, siirryt työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. Tällöin et voi saada Kelan tukia. Saat lisätietoa työajan ja palkan vähimmäisedellytyksistä kyseisen maan sosiaaliturvaviranomaisilta.

Jos lähdet työharjoittelijaksi tai au pairiksi muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan yli 6 kuukaudeksi, oikeutesi Kelan tukiin päättyy muuttopäivään.

Mitä täytyy tehdä?

Ilmoita meille OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf) työskentelystä toisessa maassa, jos saat Kelan tukia tai sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos lähdet työharjoittelijaksi tai au pairiksi toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, työskentelymaasi määrittelee, millaista sairaanhoitoa saat. Sinulla ei tällöin ole oikeutta käyttää Kela-korttia eikä Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. 

Jos olet työharjoittelija tai au pair muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, maksat ulkomailla syntyneet sairaanhoidon kustannukset itse. Kustannuksista ei voi saada korvausta Kelasta.

Lue, miten voit saada sairaanhoitoa ulkomailla oleskelusi ajan.

Työnhakijalla tarkoitetaan henkilöä, joka on työtön tai osa-aikatyössä ja joka hakee töitä EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä.

Voitko saada Kelan tukia?

Jos saat työttömyystukea Suomessa, voit tietyissä tilanteissa saada edelleen työttömyystukea, kun haet töitä toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lue tarkemmin siitä, voitko saada työttömyystukea ulkomaille.

Ulkomailla olosi kesto vaikuttaa siihen, voitko saada muita Kelan tukia ulkomaille. Jos arvioimme, että asut ulkomailla vakinaisesti, et voi enää saada Kelan tukia.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Jos siis lähdet hakemaan töitä ulkomailta, sinun kannattaa tilata Kelasta hyvissä ajoin ennen lähtöäsi eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Lähdetkö ulkomaille opiskelijana?

Opiskelijalla tarkoitetaan henkilöä, joka lähtee ulkomaille vaihto-opiskelijaksi tai tutkinto-opiskelijaksi.

Voitko saada Kelan tukia?

Kun opiskelet ulkomailla, voit yleensä saada Kelan tukia, vaikka opiskelusi kestäisi yli 6 kuukautta. Edellytyksenä on, että sinulla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen ulkomaanopintoja.

Lisäksi opiskelun täytyy

  • olla päätoimista 
  • johtaa ammattiin tai tutkintoon
  • tapahtua julkisen hallinnon alaisessa oppilaitoksessa.

Voit saada Kelan tukia niin kauan kuin opiskelusi, tutkimustyösi tai taiteellinen työsi ulkomailla on päätoimista. Lue lisää opintotuesta ulkomaille.

Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Mitä täytyy tehdä?

Jos saat opintotukea ja lähdet ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, ilmoita meille lähdöstäsi opintotuen muutosilmoituksella OmaKelassa tai lomakkeella OT 15 (pdf).

Jos lähdet tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille, saamme tiedon lähdöstäsi, kun haet opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin OmaKelassa tai lomakkeella OT 3 (pdf).

Jos et saa opintotukea, lue, miten sinun täytyy toimia, kun lähdet ulkomaille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos opiskelet EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, saat lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Jos opiskelet muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, maksat itse sairaanhoitosi kustannukset. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta.

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Työskenteletkö opiskelusi aikana?

Jos työskentelet opintojesi ohessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on yleensä oikeus työskentelymaasi sosiaaliturvaan. Tällöin et yleensä voi saada Kelan tukia. Opintotuki voi kuitenkin jatkua, vaikka aloittaisit työskentelyn, jos vuositulorajasi ei ylity.

Ilmoita meille aina EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa tekemästäsi työstä OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Jos työskentelet opintojen tai tutkimustyön ohessa EU- ja Eta-maiden, Sveitsin ja Ison-Britannian ulkopuolella, sinulla on yleensä oikeus Kelan tukiin, jos työskentelysi on osa-aikaista.

Saatko eläkettä ja lähdet ulkomaille?

Eläkkeensaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka saa työeläkettä tai kansaneläkettä Suomesta.

Mitä täytyy tehdä?

Jos saat Kelasta tukia tai sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, tee ilmoitus ulkomaille lähdöstäsi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Lähdetkö tilapäisesti toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan? 

Jos oleskelet tilapäisesti EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, voit yleensä saada Kelan etuuksia, kuten Kelan myöntämää kansaneläkettä. Saat tarkempaa tietoa Kelan tuista kela.fistä tai soittamalla meille.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun hinnan.

Muutatko vakinaisesti toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan?

Jos muutat vakinaisesti toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, oikeutesi useimpiin Kelan myöntämiin tukiin päättyy muuttopäivään. 

Kansaneläkkeiden maksaminen muihin EU-maihin- ja Eta-maihin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan päättyy 1.2.2025

Kela lopettaa kansaneläkkeiden maksamisen muihin EU-asetuksia soveltaviin maihin kuin Suomeen 1.2.2025 alkaen. Muutos vaikuttaa myös siihen, mikä maa vastaa sairaanhoitosi kustannuksista, ja siihen, voitko saada eläkettä saavan hoitotukea.

Lue lisää muutoksista

Voitko saada sairaanhoitoa?

Kun teet ilmoituksen ulkomaille muutostasi, selvitämme, onko sinulla oikeus saada asuinmaassasi sairaanhoitoa, jonka Suomi maksaa. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, toimita se rekisteröitäväksi uuden asuinmaasi sairausvakuutuslaitokseen. Lähetämme sinulle myös eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Jos asut Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Saat eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla Suomen julkisessa terveydenhuollossa kaiken tarvitsemasi sairaanhoidon asiakasmaksun hinnalla. Saat korvausta myös yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Lähdetkö tilapäisesti muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan? 

Jos oleskelet tilapäisesti enintään 6 kuukautta muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, voit yleensä saada Kelan tukia, esimerkiksi kansaneläkettä. Jos oleskelet toistuvasti alle 6 kuukauden jaksoja muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla ei ole oikeutta Kelan tukiin.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Sinun täytyy itse maksaa sairaanhoidon kustannukset oleskelumaassa. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta.

Muutatko vakinaisesti muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan?

Jos muutat vakinaisesti muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan ja saat Kelan myöntämää kansaneläkettä, lue, miten sitä maksetaan muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan ja sosiaaliturvasopimusmaahan. Oikeutesi muihin Kelan tukiin päättyy muuttopäivään.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Sinun täytyy itse maksaa sairaanhoidon kustannukset. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta.

Lähdetkö ulkomaille perheenjäsenenä?

Perheenjäsenellä tarkoitetaan avio- ja avopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta. Myös samassa taloudessa asuvat alaikäiset lapset ovat perheenjäseniä.

Jos olet lähetetyn työntekijän, diplomaatin, edustuston työntekijän tai virkamiehen perheenjäsen, tutustu lähetetyn työntekijän perheenjäsenen ohjeisiin

Voitko saada Kelan tukia?

Tukien saamiseen vaikuttaa erityisesti se, asutko ulkomailla vakinaisesti. Jos arvioimme, että asut ulkomailla vakinaisesti, et voi enää saada Kelan tukia. Kun arvioimme asumisesi vakinaisuutta, siihen vaikuttaa myös se, miten arvioimme sen henkilön ulkomaille muuton vakinaisuuden, jonka luokse tai mukana muutit.

Tietyt henkilöryhmät, kuten opiskelijat ja lähetetyt työntekijät, voivat kuitenkin saada Kelan tukia ulkomailla, vaikka heidän ulkomailla oleskelunsa kestäisi pitkään. Jos muutat tällaisen henkilön mukana, myös sinulla on perheenjäsenenä oikeus Kelan tukiin ulkomailla. 

Huomaa, että vain sellaiset perheenjäsenet voivat saada Kelan tukia ulkomailla, joilla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen muuttoa. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske ulkomailla syntyviä lapsia.

Jos muutat perheenjäsenenä EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, voit yleensä saada Kelan tukia, jos se henkilö, jonka vuoksi muutitte ulkomaille, voi saada Kelan tukia. Jos aloitat työskentelyn jossakin näistä maista, tilanteesi muuttuu ja kuulut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. Tällöin et voi enää saada tukia Kelasta. 

Ilmoita meille ulkomaille muutostasi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf). Ilmoita myös, jos aloitat ulkomailla työskentelyn.

Jos sinulla on alaikäisiä lapsia, jotka muuttavat mukanasi ja joiden huoltaja olet, ilmoita myös heidän muutostaan omassa ilmoituksessasi.

Voitko saada sairaanhoitoa?

Jos muutat ulkomaille, uusi asuinmaasi määrittelee, millaista sairaanhoitoa saat. Oikeuteesi saada sairaanhoitoa voi vaikuttaa myös sen henkilön elämäntilanne, jonka mukana tai luokse muutat ulkomaille. Selvitä hyvissä ajoin ennen muuttoasi, miten voit saada sairaanhoitoa uudessa asuinmaassasi.  

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos sinulla ei ole enää kotikuntaa Suomessa, mutta sinulla on oikeus Kelan tukiin ja asut EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, voit pyytää Kelaa selvittämään, onko sinulla oikeus hoitoon Suomessa.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa ja asut muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen.

Lähetetyn työntekijän perheenjäsenellä tarkoitetaan avio- ja avopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta. Myös samassa taloudessa asuvat alaikäiset lapset ovat perheenjäseniä.

Nämä ohjeet koskevat sinua myös, jos olet seuraavien perheenjäsen:

Voitko saada Kelan tukia?

Lähetetyn työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvana perheenjäsenenä voit yleensä saada Kelan tukia ulkomaankomennuksen ajan. 

Vain sellaiset perheenjäsenet voivat saada Kelan tukia ulkomaille, joilla on ollut oikeus Kelan tukiin jo ennen muuttoa. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske ulkomailla syntyviä lapsia.

Jos aloitat työskentelyn EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, tilanteesi muuttuu ja kuulut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. Tällöin et voi enää saada Kelan tukia. 

Ilmoita meille ulkomaille muutostasi OmaKelassa tai lomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf). Ilmoita myös, jos aloitat ulkomailla työskentelyn.

Jos sinulla on alaikäisiä lapsia, jotka muuttavat mukanasi ja joiden huoltaja olet, ilmoita myös heidän muutostaan omassa ilmoituksessasi.

Voitko saada sairaanhoitoa?

EU- tai Eta-maat, Sveitsi tai Iso-Britannia

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa uudessa asuinmaassasi. Maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun hinnan.

Jos asut lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä ulkomailla yli vuoden, sinun täytyy hakea Kelasta hoito-oikeutta. Jos myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, voit rekisteröidä sen asuinmaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Sen jälkeen saat asuinmaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Jos asut Pohjoismaissa tai Isossa-Britanniassa, et yleensä tarvitse S1-todistusta, sillä sitä ei käytetä Suomen ja Pohjoismaiden ja Suomen ja Ison-Britannian välillä. 

Kun vierailet Suomessa, voit saada hoitoa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Jos sinulla ei ole kotikuntaa, sinun täytyy hakea hoito-oikeutta Kelasta

Muut maat

Jos muutat lähetetyn työntekijän perheenjäsenenä muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan, saat uudessa asuinmaassasi sairaanhoitoa paikallisten lakien ja sääntöjen mukaan. Lisätietoa saat kyseisen maan sosiaaliturva- ja terveysviranomaisilta.

Kun vierailet Suomessa, saat yleensä vain kiireellistä hoitoa, jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. Jos sinulla on kotikunta, saat Suomessa hoitoa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Jos lähdet Quebeciin, sairaanhoidossasi voi olla poikkeuksia. Ota yhteyttä meihin tällöin puhelimitse 020 634 0200020 634 0200.

Etkö löytänyt itseäsi näistä?

Saatat muuttaa tai lähteä ulkomaille myös muista syistä. Ilmoita silloin lähdöstäsi ja ota tarvittaessa yhteyttä meihin.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 634 0200
020 634 0200

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

Sivu päivitetty 19.12.2024