Voitko saada toimeentulotukea?
Tällä sivulla:
Toimeentulotuki on viimesijainen tuki
Toimeentulotukea voi saada Suomessa oleskeleva henkilö tai perhe, jonka kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
Toimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi etuudeksi, ja sen tarkoitus on auttaa tilapäisten vaikeuksien yli, ehkäistä sellaisten syntymistä ja edistää itsenäistä selviytymistä.
Hae ensin muut etuudet
Toimeentulotuen viimesijaisuus tarkoittaa sitä, että sinun täytyy kykysi mukaan huolehtia omasta ja perheesi toimeentulosta ja hakea ensin kaikki muut etuudet, joihin sinulla saattaa olla oikeus. Näitä voivat olla esimerkiksi työttömyystuki ja asumisen tuet. Myös elatusvelvolliselta saatava elatus on ensisijainen toimeentulon lähde toimeentulotukeen verrattuna.
Voimme kuitenkin myöntää toimeentulotuen ennakkona odotettavissa olevaa etuutta vastaan,
- jos olet hakenut toista tukea, mutta et vielä ole saanut siitä päätöstä
- jos et ole vielä hakenut toista tukea lainkaan.
Toimeentulotuki myönnetään koko perheelle
Yksi perheenjäsen hakee toimeentulotuen yleensä koko perheen puolesta. Toimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulot ja varat sekä menot. Jokaiselle perheenjäsenelle kuuluu myös oma perusosansa.
Perheellä tarkoitetaan
- yhteisessä taloudessa asuvia vanhempia ja vanhemman alaikäisiä lapsia (myös adoptiolapsia)
- aviopuolisoita
- kahta henkilöä, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa.
Täysi-ikäistä lasta ei katsota toimeentulotuessa samaksi perheeksi vanhempiensa kanssa, vaikka he asuisivat samassa asunnossa. Täysi-ikäinen lapsi hakee toimeentulotukea omalla hakemuksellaan. Hänen tulonsa, varansa ja menonsa eivät vaikuta muiden perheenjäsenten toimeentulotukeen.
Alaikäinen lapsi kuuluu toimeentulotuessa samaan perheeseen vanhempiensa kanssa. Alaikäisen lapsen tulot eivät kuitenkaan vaikuta perheen toimeentulotukeen silloin, kun ne ovat vähäisiä ja epäsäännöllisiä. Esimerkiksi alle 3 kuukautta kestävän kesätyön palkka ei vaikuta perheen toimeentulotukeen.
Vanhemmilla on velvollisuus elättää lastaan siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Alaikäinen lapsi voi hakea toimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Selvitämme kuitenkin alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan. Jos elatusvelvollinen on laiminlyönyt elatuksen tahallisesti, tuki tai osa siitä voidaan periä takaisin elatusvelvolliselta.
Samassa asunnossa asuvat voivat muodostaa yhteistalouden, mutta eivät välttämättä perhettä. Silloin he hakevat tukea omilla hakemuksillaan. Esimerkiksi yhdessä asuvat aikuiset sisarukset tai kaverukset muodostavat kukin oman perheensä ja hakevat toimeentulotukea omilla hakemuksillaan. Huomioimme heidän tulonsa, varansa ja menonsa omina kokonaisuuksinaan.
Yhteistaloudessa asuvalla toimeentulotuen perusosan määrä on 85 % yksin asuvan perusosasta, koska yhteistaloudessa elinkustannukset ovat henkilöä kohden pienemmät kuin yksin asuvalla.
Toimeentulotuki erilaisissa elämäntilanteissa
Tutustu tarkemmin siihen, miten elämäntilanteesi vaikuttaa mahdollisuuteesi saada toimeentulotukea ja mitä sinun on hyvä muistaa, kun haet tukea.
Jos olet työtön 17–64-vuotias, ilmoittaudu ennen toimeentulotuen hakemista TE-palveluihin sellaiseksi työttömäksi kokoaikatyön hakijaksi, joka on työmarkkinoiden käytettävissä. Selvitä, voitko saada työttömyystukea työttömyyskassastasi tai Kelasta.
Jos haet toimeentulotukea ja et ole ilmoittautunut TE-palveluihin, voimme joutua alentamaan toimeentulotuen perusosan määrää.
Sinun ei tarvitse ilmoittautua TE-palveluihin, jos
- olet työssä palkansaajana tai yrittäjänä
- opiskelet päätoimisesti
- olet työkyvytön, eläkkeellä tai vanhempainvapaalla
- saat maatalousyrittäjän luopumistukea
- saat kuntoutuksen perusteella maksettavaa kuntoutusrahaa tai ansiomenetyskorvausta
- et pysty vastaanottamaan työtä, koska olet laitoshoidossa tai lääkäri on todennut sinulla sairauden, joka estää työn vastaanottamisen
- et pysty vastaanottamaan työtä muusta hyväksyttävästä syystä, esimerkiksi
- toimit perhehoitajana vähintään 4 tuntia päivässä
- toimit omaishoitajana vähintään 4 tuntia päivässä
- suoritat ase- tai siviilipalvelusta
- hoidat alle 3-vuotiasta lasta kotona.
Selvitä aina ennen toimeentulotuen hakemista, voitko saada muita tuloja, elatusta tai tukia. Näitä voivat olla esimerkiksi
- opintoraha ja opintolaina
- yleinen asumistuki
- sairauspäiväraha
- kuntoutusraha.
Jos et voi saada opintotukea tai muuta etuutta, sinun pitää ensisijaisesti tulla toimeen muulla tavoin kuin toimeentulotuella (esimerkiksi ansiotyöllä). Myös kesäaikana sinun pitäisi tehdä töitä, etsiä töitä aktiivisesti tai opiskella ja hakea kesäopintotukea. Jos et saa opiskelijan ensisijaisia etuuksia tai ansiotuloja ja haet toimeentulotukea, perusosaasi voidaan joutua alentamaan.
Hae opintolaina ennen toimeentulotukea
Opintolainan hakemista edellytetään yleensä kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta, jotka hakevat toimeentulotukea. Huomioimme opintolainan toimeentulotuessa tulonasi sinä aikana, jolloin sinulla on oikeus opintotukeen. Nostamatta olevat opintolainat huomioimme tulona myös kesäajalla.
Laskemme opintolainan tuloksesi myös silloin, jos et hae lainatakausta tai lainaa mutta jos olisit voinut saada lainan. Jos pankki ei myönnä sinulle opintolainaa, toimita meille asiasta pankin todistus.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse hakea opintolainaa, jos se johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat tilanteet:
- Olet lastensuojelun jälkihuollossa.
- Työkykysi on heikentynyt vakavan sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi, etkä pysty elättämään itseäsi.
- Elämässäsi on ollut poikkeuksellisia vaikeuksia, ja opiskelu tukee kuntoutumistasi ja ehkäisee syrjäytymistäsi.
Käytämme näissä tilanteissa aina tapauskohtaista harkintaa.
Opiskelijan perusosan alentaminen
Päätoimisen opiskelijan ensisijaiset tuet ovat opintotuki ja yleinen asumistuki. Jos et saa niitä, sinun täytyy elättää itsesi muulla tavalla, esimerkiksi ansiotyöllä. Jos et pysty huolehtimaan elatuksestasi näillä tavoilla ja haet toimeentulotukea, voimme joutua alentamaan perusosasi määrää. Sitä ei kuitenkaan alenneta, jos olet alle 18-vuotias opiskelija.
Perusosaa voidaan joutua alentamaan, jos
- haet toimeentulotukea opintojen pitkittymisen vuoksi
- Ilmoita meille, missä ajassa voit suorittaa tutkinnon loppuun. Kohtuullisena aikana pidetään yleensä joitain kuukausia, enintään yhtä vuotta. Seuraamme, että opintosi etenevät suunnitelman mukaisesti.
- et ole edistynyt opinnoissasi riittävästi ja opintotukesi on lakkautettu sen vuoksi
- Suorita tarvittavat opinnot mahdollisimman pian ja hae opintotukea uudelleen. Seuraamme opintojesi edistymistä.
- opiskelet toista tutkintoa tai suoritat opintoja, joihin et voi saada opintotukea.
- Sinun pitää rahoittaa nämä opinnot ensisijaisesti esimerkiksi ansiotyöllä.
Ennen kuin haet Kelasta toimeentulotukea, selvitä, voitko saada yrittäjän ensisijaisia tukia. Näitä voivat olla esimerkiksi aloittavan yrittäjän starttiraha tai sivutoimiselle yrittäjälle maksettava työttömyystuki. Lue, milloin yrittäjä voi saada työttömyystukea Kelasta. Lisätietoja saat myös TE-palveluista (tyomarkkinatori.fi).
Toimeentulotukea ei ole tarkoitettu suojaamaan yrittämiseen kuuluvalta taloudelliselta riskiltä tai kattamaan yritystoiminnan menoja.
Jos olet yrittäjä ja haet toimeentulotukea, selvitämme, onko yrityksesi kannattava. Liitä hakemukseesi lomake Yrittäjän tuloselvitys TO 4 (pdf).
Yritystoimintaa pidetään kannattavana silloin, kun sinun on mahdollista saada siitä tuloja noin Kelan maksaman työttömyystuen vähimmäismäärän verran. Jos yritystoimintasi on selvästi kannattamatonta, annamme sinulle järjestelyajan, jonka kuluessa sinun täytyy saada yritystoiminnastasi kannattavaa tai lopettaa se.
Jos kuitenkin jatkat kannattamatonta yritystoimintaasi järjestelyajan jälkeen ja haet toimeentulotukea, perusosasi määrää voidaan joutua alentamaan.
Voit saada toimeentulotukea osaan asumispalvelujen asiakasmaksuista, jos et saa niistä maksuvapautusta tai alennusta hyvinvointialueeltasi.
Yhteisöllinen asuminen ja kotiin annettavat palvelut
Jos asut hyvinvointialueen järjestämässä yhteisöllisessä asumisyksikössä tai saat hyvinvointialueelta palveluita kotiisi, maksat näistä kuukausimaksun. Kuukausimaksun lisäksi sinulla saattaa olla menoina esimerkiksi julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja. Voimme myöntää toimeentulotukea osaan näistä maksuista, jos et saa niistä maksuvapautusta tai alennusta hyvinvointialueelta. Kysy lisätietoa maksuvapautuksesta hyvinvointialueeltasi.
Kotiin annettavista palveluista voit saada toimeentulotukea kotihoidon laskuihin ja turvapalveluihin. Saatat maksaa myös tukipalveluista, joita ovat esimerkiksi ateria- ja siivouspalvelut. Näihin maksuihin ei kuitenkaan voi saada erikseen toimeentulotukea, koska ruoka ja kodin puhtauteen liittyvät menot sisältyvät jo toimeentulotuen perusosaan.
Jos asut yhteisöllisessä asumisyksikössä, voit saada toimeentulotukea asumismenoihin sekä terveydenhuoltoon liittyviin hoidon ja huolenpidon menoihin, kuten saunottamis- ja peseytymispalveluihin.
Jos haet toimeentulotukea, toimita hakemuksen liitteenä kopio palvelu- ja asiakasmaksupäätöksestä. Jos asiakasmaksupäätöksessä ei ole eritelty saamasi palvelun sisältöä, toimita lisäksi selvitys, josta käy ilmi palvelujen osuus koko maksun määrästä. Esitä osuudet euroina tai prosentteina.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen
Jos asut hyvinvointialueen järjestämässä pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasunnossa, maksat asiakasmaksua, jonka suuruus riippuu tuloistasi. Asiakasmaksu kattaa kaikki saamasi palvelut, esimerkiksi ruoan.
Asiakasmaksun jälkeen sinulle jää tuloistasi vähintään 182 e/kk käyttövaraa. Tämä on tarkoitettu esimerkiksi vaatteisiin, puhelinlaskuihin, henkilökohtaiseen hygieniaan, mahdollisiin kuljetusten omavastuuosuuksiin sekä muihin sellaisiin kuluihin, jotka eivät sisälly saamaasi palveluun.
Voit saada toimeentulotukea esimerkiksi julkisen terveydenhuollon hammashoidon laskuun tai terveydenhuollon matkakuluihin. Voit saada toimeentulotukea myös niihin ympärivuorokautisen palveluasumisen asumismenoihisi, joita ei ole vähennetty asiakasmaksupäätöksellä. Et voi kuitenkaan saada toimeentulotukea asumismenoihin, jos ne on vähennetty kokonaan asiakasmaksupäätöksellä.
Jos haet toimeentulotukea, otamme tuloinasi huomioon henkilökohtaiseen käyttöösi varatun määrän, joka on vähintään 182 e/kk. Tarkan määrän näet asiakasmaksupäätöksestäsi. Toimeentulotukeen vaikuttavat myös sellaiset tulosi ja varasi, joita ei ole huomioitu asiakasmaksupäätöksessä. Toimeentulotukesi perusosaa vastaava määrä on 182 euroa, joka on vähimmäiskäyttövara ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.
Ennen kuin haet Kelasta toimeentulotukea, selvitä, voitko saada sotilasavustusta.
Voit saada toimeentulotukea sellaisiin menoihin, joita sotilasavustus ei kata. Tällainen meno on esimerkiksi kotivakuutus. Muihin menoihin ei yleensä voi saada toimeentulotukea palveluksen aikana, koska sinulle maksetaan palveluspaikastasi päivärahaa ja tarjotaan maksuton majoitus, ruoka, terveydenhuolto ja vaatetus.
Kaikilla Suomessa oleskelevilla on velvollisuus huolehtia omasta toimeentulostaan.
Selvitämme tarvittaessa yksilöllisesti jokaisen hakijan kohdalla, onko Suomessa oleskelusi vakinaista vai tilapäistä.
Vakinaisesti Suomessa oleskeleva henkilö tai perhe
Suomessa vakinaisesti oleskeleva henkilö tai perhe voi saada toimeentulotukea, jos kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Tuloihin lasketaan myös mahdolliset ulkomailla olevat tulot ja varat.
Lue lisää tulojen ja varojen vaikutuksesta.
Tilapäisesti Suomessa oleskeleva henkilö tai perhe
Jos oleskelet Suomessa tilapäisesti, selvitä ensin, voitko saada muualta apua raha-asioihisi ja kotiinpaluuseen. Apuna voi toimia esimerkiksi rahansiirto, vakuutuksesi tai maasi edustusto.
Jokaisella Suomessa tilapäisestikin oleskelevalla on kuitenkin oikeus saada kiireellisessä tilanteessa tukea, joka turvaa välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon. Jos tilanteesi on kiireellinen, voit saada Kelasta esimerkiksi maksusitoumuksen ruokaan ja välttämättömiin reseptilääkkeisiin. Kiireellisen tilapäisen majoituksen järjestämisessä auttavat hyvinvointialueen sosiaalipalvelut.
Jos tarvitset kiireellisesti toimeentulotukea, soita palvelunumeroomme 020 692 207 tai tule käymään.
Turvapaikanhakijat
Jos olet turvapaikanhakija ja olet vastaanottopalvelujen piirissä, sinulla ei ole oikeutta saada toimeentulotukea. Tämä johtuu siitä, että Suomen valtio huolehtii toimeentulostasi ja tarjoaa muut palvelut vastaanottopalveluina.
Ukrainasta sotaa paenneet
Lue Ukrainasta sotaa paenneiden oikeudesta toimeentulotukeen.
Ilmoita, jos lähdet ulkomaille yli 7 päiväksi
Voit saada toimeentulotukea vain niihin menoihin, jotka ovat syntyneet Suomessa oleskelusi aikana. Et voi saada toimeentulotukea ulkomailla syntyneisiin menoihin. Ilmoita meille, jos saat toimeentulotukea ja lähdet ulkomaille yli 7 päiväksi.
Jos oleskelet ulkomailla tilapäisesti, voit saada toimeentulotukea asumismenoihisi enintään 3 kuukauden ajan. Tällöin asumismenojesi täytyy olla kohtuullisen suuruisia ja Suomessa syntyneitä.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä
Jäikö jotain epäselväksi?
Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.
Ajankohtaista
Pohditko toimeentulotuen hakemista? Nämä asiat voivat estää tuen saamisen
Ennen kuin haet toimeentulotukea, kannattaa tarkistaa muutama seikka. Näiden vinkkien avulla voit varmistaa hakemuksesi sujuvan käsittelyn ja välttää pettymyksen hylkäävästä päätöksestä.
Lue lisää”Kela on pelastanut minut useasti ahdingosta”
Videotaiteilija Seppo Renvallille taiteen tekeminen ei ole ammatinvalinta, vaan lähes pakkomielle. Seppo on aina tehnyt myös taiteen ulkopuolisia keikkatöitä. Hän pitää erityisesti fyysisistä töistä.
Lue Sepon tarina (elämässä.fi)