Näin haet toimeentulotukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kelan verkkopalveluissa voi esiintyä käyttökatkoja 20.1. klo 20.30–00.30 Lue lisää

OmaKelassa asiakirjojen lataamisessa voi esiintyä käyttökatkoja 20.1. klo 20.00 - 21.1. klo 6.00 Lue lisää

Näin haet toimeentulotukea

Hae toimeentulotukea OmaKelassa

  1. Arvioi ensin laskurin avulla, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen. Siirry laskuriin.
  2. Hae toimeentulotukea OmaKelassa.
  3. Tallenna liitteet pdf-muodossa laitteellesi tai ota niistä kuvat. Lähetä ne OmaKelassa. Tarvitsemme
  4. Käsittelemme hakemuksesi 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemus ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet. Lue lisää hakemusten käsittelyajasta.
  5. Tarkista OmaKelasta, onko hakemuksesi jo käsitelty, kuinka paljon saat tukea ja milloin se maksetaan. Näet myös muistutukset, jos liitteitä puuttuu.
  6. Saat päätöksen OmaKelaan. Saat sen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.

Hae toimeentulotukea

Kirjaudu OmaKelaan

Pääset OmaKelaan myös palvelupisteidemme koneilta. Useimmissa Kelan palvelupisteissä on asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita, skannereita ja tulostimia sekä opastusta niiden käyttöön.

Jos et voi käyttää OmaKelaa

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna toimeentulotuen hakemuslomake TO 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA tai tuo ne Kelan palvelupisteeseen.

Jos postitat liitteitä erikseen, liitä mukaan lomake Kustannusten saate TO 3 (pdf). Jos sinulla ei ole saatelomaketta, kirjoita liitteeseen henkilötunnuksesi ja tieto, että liite koskee toimeentulotukea.

Jos et voi hakea toimeentulotukea OmaKelassa tai lomakkeella, voit hakea tukea suullisesti. Soita palvelunumeroomme 020 692 207 tai tule käymään.

Sinulla on oikeus keskustella Kelan työntekijän kanssa

Jos sinulla tai perheelläsi on tarve keskustella Kelan työntekijän kanssa toimeentulotukeen liittyvistä asioista, soita palvelunumeroomme 020 692 207 tai tule käymään. Järjestämme keskustelun 7 arkipäivän sisällä.

Onko sinulla tai perheelläsi tarve keskustella henkilökohtaisesti sosiaalihuollon ammattihenkilön (esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaajan) kanssa? Jos on, voit pyytää meitä ottamaan yhteyttä hyvinvointialueesi sosiaalipalveluihin tai olla sinne itse yhteydessä. Voit myös pyytää, että Kela ja hyvinvointialue tapaavat sinut yhdessä.

Voimme toimittaa tietojasi hyvinvointialueesi sosiaalipalveluihin, jos tarkoitus on arvioida sosiaalihuollon tuen tarvetta tai selvittää lastensuojelun tarvetta tai ikääntyneen henkilön tuen tarvetta. Lisäksi voimme luovuttaa hyvinvointialueelle tiettyjä alle 29-vuotiaan nuoren tietoja, jos tiedot ovat etsivää nuorisotyötä varten ja jos arvioimme, että nuori tarvitsee tukea päästäkseen palvelujen tai muun tuen piiriin.

Kela puolestaan saa hyvinvointialueen sosiaalipalveluista sellaisia tietoja, jotka tarvitsemme toimeentulotuen ratkaisemiseksi.

Muista nämä, kun haet toimeentulotukea

Toimeentulotuki on perhekohtainen tuki. Jos sinulla on kumppani, perheen yhteisen hakemuksen voi tehdä kumpi tahansa teistä.

Jos perheessä on yli 18-vuotiaita lapsia, heidän täytyy hakea tukea omalla hakemuksellaan, vaikka he asuisivat samassa asunnossa vanhempiensa kanssa.

Jos yhteistaloudessa asuvat (esim. kaverukset) eivät muodosta perhettä, he tekevät kukin oman hakemuksensa.

Jos tuen hakija on julistettu vajaavaltaiseksi esimerkiksi sairauden tai vanhuuden vuoksi, hän voi joko hakea toimeentulotukea itse tai hänen puolestaan hakemuksen voi tehdä huoltaja, edunvalvoja tai muutoin hänestä huolta pitävä henkilö.

Myönnämme toimeentulotukea yleensä hakemuksen saapumiskuukauden tai sitä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Tavallisesti myönnämme tuen 1–2 kuukaudeksi kerrallaan.

Kun haet tukea yhdelle kuukaudelle

Kun haet tukea yhdelle kuukaudelle, merkitse tuen alkamispäiväksi kuukauden ensimmäinen päivä ja päättymispäiväksi kuukauden viimeinen päivä, esimerkiksi 1.12.–31.12.

Poikkeustilanteessa voimme myöntää tukea takautuvasti. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi häätöuhka tai sairaalassa olo. Sinun täytyy perustella, miksi haet toimeentulotukea takautuvasti.

Jos sinulla on menoja, joihin et saa Kelasta toimeentulotukea, hyvinvointialueesi sosiaalipalvelut voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Jos tarvitset elämäntilanteesi vuoksi kiireellisesti toimeentulotukea, ota yhteyttä puhelinpalveluumme 020 692 207 tai tule käymään.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä 

Jäikö jotain epäselväksi? 

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 207
020 692 207

Ajankohtaista

Henkilö katsoo puhelinta kirjastossa.

Pohditko toimeentulotuen hakemista? Nämä asiat voivat estää tuen saamisen

Ennen kuin haet toimeentulotukea, kannattaa tarkistaa muutama seikka. Näiden vinkkien avulla voit varmistaa hakemuksesi sujuvan käsittelyn ja välttää pettymyksen hylkäävästä päätöksestä.

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 20.1.2025