Kuntoutuspsykoterapia
Kela korvaa kuntoutuspsykoterapiaa 16–67-vuotiaille. Alle 16-vuotiaiden psykoterapian järjestää julkinen terveydenhuolto.
Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on tukea ja parantaa asiakkaan työ- tai opiskelukykyä. Kuntoutuspsykoterapialla pyritään siihen, että asiakkaan on mahdollista pysyä työelämässä tai siirtyä sinne, palata työhön tai edistää opintojaan.
Linkit tämän sivun sisältöön:
- Korvauksen määrä
- Näin haet kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi
- Hakemuksen käsitteleminen ja pätevyyden vahvistaminen
- Työnohjaus
Korvauksen määrä
Kela korvaa kuntoutuspsykoterapiaa valtioneuvoston asetuksella vahvistetun enimmäismäärän mukaan. Enimmäiskorvaus kuntoutuspsykoterapiassa (Henkilöasiakkaat-osio) on usein pienempi kuin terapeutin perimä palkkio, joten asiakas voi joutua maksamaan osan kuluista itse.
Näin haet kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi
Voit hakea Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi, kun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on hyväksynyt psykoterapeutin koulutuksesi. Sinulla pitää olla oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä tai sinulla täytyy olla Kelan koulutusvaatimusten mukainen musiikkiterapeutin koulutus.
Voit antaa Kelan kuntoutuspsykoterapiana vain sitä terapiaa, johon sinulla on koulutus. Lue tarkemmat tiedot pätevyyden vahvistamisesta sekä psykoterapeutin ja musiikkiterapeutin koulutusvaatimuksista Kelan Kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajan pätevyys- ja koulutusvaatimuksista (pdf).
Tee rekisteröintihakemus Valviran ja aluehallintovirastojen yhteiseen palveluntuottajarekisteri Soteriin (valvira.fi) ennen kuin haet Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi. Soteri-rekisteriin eivät kuulu ne musiikkiterapeutit, jotka eivät ole terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Kun haet Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi, toimi näin:
- Täytä ja allekirjoita lomake Selvitys psykoterapeutin ja musiikkiterapeutin pätevyydestä ja toiminnasta KU 118 (pdf).
- Katso lomakkeen kohdasta 13, mitä liitteitä tarvitaan.
- Toimita vain lomakkeessa pyydetyt liitteet.
Kun haet Kelan kuntoutuspsykoterapian pätevyyttä toiseen terapiamuotoon tai terapiasuuntaukseen, toimi näin:
- Täytä ja allekirjoita lomake Selvitys psykoterapeutin ja musiikkiterapeutin pätevyydestä ja toiminnasta KU 118 (pdf).
- Toimita lomakkeen liitteenä todistus toisen terapiamuodon tai terapiasuuntauksen koulutuksesta.
- Älä toimita Kelaan muita, aiemmin toimittamiasi todistuksia.
Huomaa, että Kela ei käsittele hakemusta, jos siinä ei ole tarvittavia liitteitä.
Lähetä allekirjoitettu hakemus ja liitteet suojatulla sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@kela.fi. Lue ohjeesta, miten lähetät suojatun sähköpostin Kelaan (pdf).
Jos et pysty toimittamaan hakemustasi suojatulla sähköpostilla, voit toimittaa hakemuksen liitteineen postitse osoitteeseen Kela, Kirjaamo, PL 450, 00056 KELA.
Jos lähetät hakemuksen ja liitteet postitse, toimita Kelaan jäljennökset alkuperäisistä todistuksista. Älä toimita alkuperäisiä todistuksia. Huomaa, että hakemuksen käsittelyaika voi olla pidempi, jos lähetät hakemuksen postitse.
Hakemuksen käsitteleminen ja pätevyyden vahvistaminen
Hakemuksen käsittelyaika on keskimäärin 8 viikkoa. Et voi kiirehtiä hakemuksen käsittelyä, koska hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Saat Kelasta sähköpostitse ilmoituskirjeen, kun hakemuksesi on käsitelty.
Voit toimia Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajana ja asiakas voi hakea antamaasi kuntoutuspsykoterapiaan vasta sitten, kun Kela on vahvistanut pätevyytesi.
Voit kysyä kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi hakemiseen liittyvistä asioista sähköpostilla kuntoutuspsykoterapeuttien_patevyydet@kela.fi. Muissa kysymyksissä voit soittaa Kelan viranomaislinjalle.
Työnohjaus
Terapeutilla täytyy olla työnohjaus järjestettynä siinä vaiheessa, kun hän hakee Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajaksi. Työnohjauksen pitää jatkua niin kauan, kun terapeutti toimii Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajana.
Työnohjauksen tarve vaihtelee. Yleensä työnohjausta on kerran 1–2 kuukaudessa. Jos työnohjaus on ryhmämuotoista, ryhmään osallistuvien terapeuttien terapiamuodon täytyy olla sama.
Kuntoutuspsykoterapiassa työnohjaajana voi toimia Kelan koulutusvaatimusten mukainen
- psykoterapeutti, joka on suorittanut vähintään erityistason tai 60 op:n psykoterapeuttikoulutuksen ja jolla on riittävä kokemus psykoterapiatyöstä sekä työnohjauksesta
- musiikkiterapeutti, jolla on riittävä kokemus terapiatyöstä ja työnohjauksesta.
Yleensä työnohjaajalla on saman terapiamuodon eli yksilöpsykoterapian, ryhmäterapian, perheterapian, paripsykoterapian, kuvataidepsykoterapian tai musiikkiterapian koulutus kuin työnohjattavalla. Lähtökohtaisesti työnohjaajan terapiasuuntauksen pitää olla sama kuin ohjattavalla. Kela suosittelee, että työnohjaajalla on lisäksi suoritettuna työnohjaajakoulutus.