Sairaanhoito kansainvälisissä tilanteissa
Näillä sivuilla kerrotaan terveydenhuollon ammattilaisille asiakkaan oikeudesta sairaanhoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin kansainvälisissä tilanteissa.
Julkinen terveydenhuolto
Tässä osiossa on tietoa julkiselle terveydenhuollolle
- oikeudesta hoitoon julkisessa terveydenhuollossa
- hoito-oikeustodistuksista, joilla Suomeen tullut asiakas osoittaa oikeuden hoitoon julkisessa terveydenhuollossa
- valtion korvauksesta
- hoitoon hakeutumisesta ulkomailta Suomeen tai Suomesta ulkomaille
- ulkomailla annettua hoitoa koskevista tietopyynnöistä
- potilaan kuljetuksesta ja matkoista.
Jos asiakkaan oikeus sairaanhoitoon Suomessa on epäselvä, ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen (Tietoa Kelasta -osio). Kela selvittää, onko asiakkaalla oikeus hoitoon Suomessa.
Myös hoitokustannusten valtion korvaukseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tarjoaa opiskeluterveydenhuollon palveluita perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Opiskelijalla on oikeus palveluihin, kun hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi korkeakouluun. Sillä ei ole merkitystä, mistä maasta opiskelija on.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö voi hakea valtion korvausta kustannuksista, jotka ovat aiheutuneet opiskeluterveydenhuollon antamisesta, jos opiskelijan sairaanhoidon kustannuksista vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti.
Opiskeluterveydenhuollon kustannusten valtion korvaukseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen (Tietoa Kelasta-osio).
Lue lisää: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle maksettavasta valtion korvaus.
Yksityinen terveydenhuolto
Yksityisen terveydenhuollon on annettava palveluita toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vakuutetulle asiakkaalle samoin perustein kuin Suomessa asuville. Asiakkaalta täytyy periä hoidosta yksityisen terveydenhuollon määrittämä hinta, jonka pitää olla sama kuin Suomessa asuville henkilöille.
Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottaja voi myöntää asiakkaalle suorakorvauksen vain silloin, kun asiakas esittää voimassa olevan Kela-kortin tai eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
Muissa tilanteissa asiakas maksaa itse hoidon kustannukset. Hän voi hakea yksityisessä terveydenhuollossa saamansa hoidon kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta tai kotimaastaan.