FPA utvecklar och prövar en ny rehabiliteringstjänst för samiskspråkiga
Inom projektet Rehabilitering för samiskspråkiga (2024–2027) utvecklas och prövas en rehabiliteringstjänst för samiskspråkiga klienter, där språket och kulturen beaktas. Utvecklingsarbetet grundar sig på en utredning som FPA gjort om nuläget i fråga om FPA:s rehabiliteringstjänster för samiskspråkiga klienter.
Inom projektet Rehabilitering för samiskspråkiga utvecklar och prövar FPA en ny rehabiliteringstjänst som riktar sig till samiskspråkiga klienter. Syftet med projektet är att skapa en rehabiliteringstjänst där språket och kulturen beaktas och dit klienter kan hänvisas smidigt. Ett ytterligare syfte är att utveckla ett fungerande samarbete mellan FPA och olika samiska aktörer och att skapa en tydlig arbetsfördelning mellan FPA och hälso- och sjukvården.
– Den rehabiliteringstjänst som prövas inom projektet är i det här skedet ännu under utveckling, och vi kommer att ge närmare information om målgruppen och innehållet i takt med att projektet framskrider, berättar projektchef Laura Jokiranta.
– I rehabiliteringstjänsten beaktas FPA:s roll som anordnare av rehabiliteringstjänster. Rehabiliteringstjänsten ligger i linje med de rehabiliteringstjänster som redan ingår i FPA:s utbud av tjänster. Avsikten är inte att ersätta exempelvis uppgifter som hälso- och sjukvården eller någon annan aktör ansvarar för, utan att komplettera klientens servicestig till behövliga delar, säger Jokiranta.
Under försöket samlar man in erfarenheter och uppgifter bl.a. med hjälp av en utvärderingsundersökning. Utifrån den utvecklas rehabiliteringstjänsten vidare så att den kan införlivas bland FPA:s rehabiliteringstjänster när projektet avslutats. FPA kommer också att bedöma om erfarenheterna av att utveckla och pröva en rehabiliteringstjänst där språket och kulturen beaktas kan vara till nytta när FPA planerar andra tjänster.
Projektet fortsätter i samarbete med de andra aktörerna
FPA har i samarbete med Sametinget och Lapplands välfärdsområde kartlagt vilka slags rehabiliteringsbehov samiskspråkiga har. Samtidigt har det kommit fram att det vore viktigt att beakta språket och kulturella särdrag, t.ex. de samiskspråkigas traditionella näringar, nära förhållande till naturen, uppfattningar om tid och hälsa, erfarenhetsbaserade kunskap samt samhörighet. Att språket beaktas handlar om att beakta de tre samiska språk som talas i Finland, dvs. enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska. I projektet måste man också komma ihåg att över 60 procent av de samer som bor i Finland bor utanför samernas hembygdsområde och att avstånden kan vara långa också inom hembygdsområdet.
– Det sakkunnigsamarbete som FPA bedriver med Sametinget, Lapplands välfärdsområde och andra samarbetspartner är av största vikt för projektet Rehabilitering för samiskspråkiga och för utvecklandet och genomförandet av rehabiliteringstjänsten, poängterar projektchef Laura Jokiranta.
– Utan sakkunnigsamarbete gör vi inga verkliga framsteg i projektet, tillägger Jokiranta.
Samiskspråkiga kan redan nu få tolkning i samband med rehabilitering som ordnas av FPA
FPA ordnar varje år några kurser med rehabilitering i grupp som riktar sig till samiskspråkiga klienter. På rehabiliteringskurserna får klienterna hjälp med den rehabilitering som sjukdomen eller funktionsnedsättningen förutsätter. De får också information om sin sjukdom, kamratstöd och stöd för att bättre klara av dagliga aktiviteter. De här kurserna hålls på finska och tolkas efter behov till samiska.
– För samiskspråkiga erbjuds exempelvis för tillfället en så kallad Tules-kurs (kurs för personer med sjukdomar i rörelseorganen) som börjar i november 2024 och riktar sig till personer i arbetsför ålder och studerande, och i maj 2025 börjar en Tules-kurs för pensionerade, påminner projektchef Laura Jokiranta.
Läs mer om rehabilitering
Samiskspråkiga kan, om de så vill, få tolkning också för annan FPA-rehabilitering. På FPA:s webbplats finns närmare information både om rehabiliteringskurser för samiskspråkiga och om annan rehabilitering som FPA ordnar. Dessutom finns FPA:s broschyr om rehabilitering också på de samiska språken.