Jos sairastut ulkomailla tai muutat ulkomaille
Tällä sivulla:
Siihen, minkä laajuista sairaanhoitoa voit saada ulkomailla ja millä hinnalla, vaikuttavat,
- miksi oleskelet ulkomailla
- kuinka kauan oleskelet ulkomailla
- missä maassa oleskelet.
Sairastuitko ulkomailla matkallasi tai tilapäisen oleskelun aikana?
Saatat tarvita sairaanhoitoa, kun olet ulkomaanmatkalla tai oleskelet siellä tilapäisesti.
Jos matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Saat hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Tilaa kortti hyvissä ajoin ennen matkaasi.
Jos et ehdi saada korttia ennen matkaasi, voit tarvittaessa pyytää Kelasta todistuksen, jota voit käyttää väliaikaisesti kortin tilalla. Voimme toimittaa todistuksen tarvittaessa ulkomailla olevaan sairaalaan.
Pohjoismaissa et tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska saat hoidon myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.
Jos olet maksanut EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa syntyneet sairaanhoidon kustannukset itse, voit hakea niistä korvausta Kelasta. Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun maksoit kustannukset. Voit saada korvauksia myös ulkomaanmatkalla maksetuista lääkkeistä ja matkakustannuksista. Tekemäsi matka korvataan lähimpään paikalliseen hoitopaikkaan.
Kun haet sairaanhoidon korvauksia, voit valita hakemuslomakkeella jommankumman seuraavista:
- Suomen lainsäädännön mukaisen korvauksen. Tällöin korvaamme kustannukset siten kuin olisit saanut hoitoa vastaavassa tilanteessa Suomen julkisessa terveydenhuollossa ja kysymme lisätietoja hyvinvointialueesi terveydenhuollon yksiköstä. Emme voi etukäteen antaa tietoja korvauksen suuruudesta.
- Hoitoa antaneen maan lainsäädännön mukaisen korvauksen. Tällöin kysymme korvauksen määrää hoitoa antaneelta maalta. Emme voi etukäteen antaa tietoja korvauksen suuruudesta.
Voit saada korvausta ulkomailla saadusta sairaanhoidosta, maksetuista lääkkeistä ja matkakustannuksista.
- Täytä hakemus Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset SV 128 (pdf).
- Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
- Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
- Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
- Lähetä hakemus OmaKelassa:
- Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
- Valitse Sairaanhoito, hammashoito, matkat ja lääkkeet.
- Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
- Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä valokuvan. Tarvittavat liitteet:
- selvitys, jossa kuvataan saamasi hoito
- maksukuitit ja lääkemääräykset eli reseptit.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna hakemus Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset SV 128 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, Kansainvälisten asioiden keskus, PL 78, 00381 Helsinki.
Jos oleskelet tilapäisesti muussa kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinun kannattaa hankkia matkavakuutus. Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen, Suomeen paluun kustannukset voivat olla suuret. Ambulanssilennon tai muun kuljetuksen järjestäminen on myös vaikeaa ilman kattavaa vakuutusta.
Muissa kuin EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa syntyneistä sairaanhoidon kustannuksista et voi saada korvausta Kelasta. Näissä maissa joudut maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse. Et voi saada korvausta myöskään näissä maissa tehdyistä hoitoon liittyvistä matkoista. Kun palaat Suomeen, matkasta korvataan vain se osa, joka olet tehnyt Suomessa – esimerkiksi matka lentoasemalta sairaalaan. Huomaa, että esimerkiksi lentomatkaa ulkomailta Suomeen ei siis korvata.
Jos oleskelet tilapäisesti Australiassa, voit saada hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla julkisessa terveydenhuollossa, kun esität Kela-kortin ja passin.
Muutatko ulkomaille?
Ennen kuin muutat vakinaisesti ulkomaille, selvitä asuinmaasi sairausvakuutuslaitoksesta, onko sinulla oikeus sairaanhoitoon uudessa asuinmaassasi. Muista myös ilmoittaa meille muutostasi OmaKelassa.
Uusi asuinmaasi vastaa lähtökohtaisesti sairaanhoitosi kustannuksista. Et siis yleensä voi saada Kelasta korvauksia Suomessa tai ulkomailla syntyneistä sellaisten matkojen kustannuksista, jotka on tehty yksityisen sairaanhoidon, lääkeostojen tai sairauden hoidon vuoksi.
Tietyt henkilöryhmät, jotka oleskelevat ulkomailla pidemmän aikaa, voivat saada hoitoa ja korvauksia Kelasta. Arvioimme aina muutosta tehdyn ilmoituksen perusteella, onko oleskelu vakinaista vai tilapäistä.
Hakemalla hoito-oikeutta selvität, onko sinulla oikeus saada Suomen kustantamaa sairaanhoitoa ulkomailla. Hoito-oikeutta kannattaa hakea heti, kun muutat ulkomaille.
Jos muutat EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan tai työskentelet näissä maissa, voit saada asuinmaassasi kaiken tarvitsemasi hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla. Tämä on mahdollista silloin, kun olet hakenut hoito-oikeutta Kelasta ja Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Hae hoito-oikeutta, kun tilanteesi on jokin seuraavista:
- lähetetty työntekijä
- ulkomailla asuva eläkeläinen
- ulkomaille muuttava perheenjäsen
- rajatyöntekijä
- merityöntekijä
- lentohenkilökunnan jäsen.
Samalla kun haet hoito-oikeutta ulkomailla saatavaan hoitoon, voit saada asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa. Kun vierailet Suomessa, saat kyseistä todistusta näyttämällä sairaanhoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.
- Ilmoita OmaKelassa ulkomaille muutostasi tai ulkomailla työskentelystäsi. Toinen vaihtoehto on, että täytät ja toimitat Kelaan lomakkeen Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf). Jos olet lähetetty työntekijä, tätä ei tarvitse tehdä.
- Täytä hakemus Oikeus sairaanhoitoon Suomesta muutettaessa SV 140 (pdf).
- Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
- Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
- Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
- Lähetä hakemus OmaKelassa:
- Kirjaudu OmaKelaan. Siirry kohtaan Tee hakemus.
- Valitse Sairaanhoito, hammashoito, matkat ja lääkkeet.
- Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
- OmaKelasta näet hoito-oikeuspäätöksen, josta selviää, vastaako Suomi sairaanhoitosi kustannuksista ulkomailla. Saat sen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista. Jos edellytykset täyttyvät, myönnämme sinulle hoito-oikeustodistuksen S1 ja asiakirjan Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa.
- Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Oikeus sairaanhoitoon Suomesta muutettaessa SV 140 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, Kansainvälisten asioiden keskus, PL 78, 00381 Helsinki.
- Rekisteröi hoito-oikeustodistus S1 asuinmaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Näin saat tarvitsemasi sairaanhoidon asuinmaassasi Suomen kustantamana. Jos asut Isossa-Britanniassa tai Pohjoismaissa, S1 -todistusta ei tarvita. Asiakirjalla Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa saat hoitoa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.
Tutustu, miten voit saada sairaanhoitoa, kun lähdet ulkomaille eri elämäntilanteissa.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä
Mitä muuta elämääsi kuuluu?
Ajankohtaista
5 syytä hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti
Suunnitteletko lomareissua? Lue ensin 5 syytä, miksi sinun pitää hankkia lompakkoosi eurooppalainen sairaanhoitokortti!
Lue lisää (elämässä.fi)