Bostadsbidrag för pensionstagare
På den här sidan:
Regeringen föreslår åtstramningar i bostadsbidraget för pensionstagare
Regeringen föreslår att inkomster och förmögenhet ska få en större inverkan på bostadsbidraget för pensionstagare från och med 1.1.2025.
Har jag rätt till bostadsbidrag för pensionstagare?
Du kan få bostadsbidrag för pensionstagare om du bor stadigvarande i Finland, har låga inkomster och en pension som ger rätt till bostadsbidrag för pensionstagare.
Pensioner som berättigar till bostadsbidrag för pensionstagare är till exempel
- ålderspension och förtida ålderspension som betalas av FPA
- rehabiliteringsstöd och sjukpension som betalas av FPA
- garantipension som betalas av FPA
- efterlevandepension som betalas av FPA
- ålderspension och förtida ålderspension som betalas av en arbetspensionsanstalt
- fullt rehabiliteringsstöd, full sjukpension och arbetslivspension som betalas av en arbetspensionsanstalt
- efterlevandepension som betalas av en arbetspensionsanstalt
- efterlevandepension eller försörjningspension som betalas utifrån lagstadgad olycksfallsförsäkring, lagstadgad trafikförsäkring eller lagen om skada, ådragen i militärtjänst.
Följande pensioner berättigar till bostadsbidrag för pensionstagare, om de har beviljats på grund av full arbetsoförmåga och de betalas fortlöpande (i minst 6 månader utan avbrott):
- olycksfallspension och livränta som betalas enligt den lagstadgade olycksfallsförsäkringen
- rehabiliteringspenning som betalas enligt den lagstadgade olycksfallsförsäkringen (rehabiliteringspenning berättigar till bostadsbidrag för pensionstagare först ett år efter olycksfallet).
Förmåner som motsvarar ovan nämnda pensioner och ersättningar och som betalas från utlandet berättigar också till bostadsbidrag för pensionstagare.
Du kan inte få bostadsbidrag för pensionstagare om du enbart får till exempel delinvalidpension eller partiell förtida ålderspension (OVE).
Du kan ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare
- om du bor ensam
- om du bor tillsammans med din partner
- om också de andra som bor i bostaden har sådan pension som ger rätt till bostadsbidrag för pensionstagare.
Om du inte kan få bostadsbidrag för pensionstagare kan du ha rätt till allmänt bostadsbidrag.
Hur mycket kan jag få i bostadsbidrag för pensionstagare?
Beloppet av bostadsbidraget för pensionstagare är 85 procent av de boendeutgifter som ska beaktas, minskade med en bassjälvriskandel och en eventuell tilläggssjälvriskandel. Läs mer om vilka boendeutgifter du kan få stöd för.
Bassjälvrisken är 681,39 euro/år eller ca 56,78 euro/månad, och den är densamma för alla.
Om dina inkomster överskrider den gräns som fastställts för dem, dras också en tilläggssjälvriskandel av från dina boendeutgifter. Tilläggssjälvriskandelen är 41,3 procent av inkomsterna till den del de överskrider inkomstgränsen. Läs mer om hur inkomster och förmögenhet inverkar på bostadsbidraget för pensionstagare.
För makar eller sambor beräknas det gemensamma bostadsbidraget enligt bådas inkomster och boendeutgifterna för en bostad.
Det lägsta bostadsbidraget som betalas ut är 7,46 euro/mån. om endast en person i hushållet får bostadsbidrag. Om båda makarna får bostadsbidrag, är det minsta beloppet 3,73 euro/mån.
Det tas inte ut någon skatt på bostadsbidrag för pensionstagare.
Bostadsbidraget för pensionstagare räknas ut enligt följande formel:
0,85 x (boendeutgifter som ska beaktas - (bassjälvriskandel + tilläggssjälvriskandel))
Betalningsdag
Om bankerna är stängda på utbetalningsdagen betalas bidraget ut föregående öppetdag.
Bostadsbidraget betalas till den partner som har rätt till bostadsbidrag. Om bägge makarna har rätt till bostadsbidrag får de hälften var.
För vilka boendeutgifter kan du få bostadsbidrag?
Du kan få bostadsbidrag för pensionstagare för boendeutgifter för en stadigvarande bostad i Finland.
Din boendeform inverkar på vilka boendeutgifter du kan få stöd för.
Dessutom finns övre gränser för boendeutgifter per kommun, det vill säga maximala boendeutgifter. Om dina faktiska boendeutgifter är större än de maximala boendeutgifterna, beräknas ditt bostadsbidrag enligt de maximala boendeutgifterna.
Om du bor i en hyres- eller underhyresbostad kan du få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- hyra
- vatten- och uppvärmningskostnader om de inte ingår i hyran.
Om du har hyrt ut en del av bostaden till en underhyresgäst, beaktas som dina boendeutgifter endast ett belopp av hyran för hela bostaden som motsvarar den andel som du har till ditt förfogande.
Om vatten- och uppvärmningskostnaderna inte ingår i hyran och en separat fast vattenavgift inte betalas, bestäms kostnaderna enligt statsrådets förordning. Då beaktas inte vatten- och uppvärmningskostnaderna enligt de faktiska kostnaderna. Se vilka vatten- och uppvärmningskostnader som beaktas.
Om du bor i ett hyres- eller servicehus för äldre kan du få bostadsbidrag för att betala hyran och de separata vatten- och uppvärmningskostnaderna. Serviceavgifter som ingår i hyran beaktas inte. Från hyran avdras också andelen för hushållsel, eftersom den inte beaktas som boendeutgift.
Om du bor i en ägarbostad i ett bostadsaktiebolag kan du få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- vederlag
- kostnader för vatten och uppvärmning som betalas separat
- räntor på lån för anskaffning eller reparation av bostaden.
Om vatten- och uppvärmningskostnaderna inte ingår i vederlaget och en separat fast vattenavgift inte betalas, bestäms kostnaderna enligt statsrådets förordning. Då beaktas inte vatten- och uppvärmningskostnaderna enligt de faktiska kostnaderna. Se vilka vatten- och uppvärmningskostnader som beaktas.
Om du bor i ett egnahemshus som du eller din partner äger kan du få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- räntor på lån för anskaffning eller reparation av bostaden
- utgifter för vatten, uppvärmning och underhåll
- tomtarrende.
Utgifterna för vatten, uppvärmning och underhåll beaktas inte enligt de faktiska kostnaderna, utan de bestäms enligt statsrådets förordning. De underhållsutgifter som ska beaktas definieras enligt följande:
Egnahemshus | euro/mån. |
Byggnaden har färdigställts eller renoverats år 1974 eller senare | 47,84 euro/mån. |
Byggnaden har färdigställts eller renoverats före år 1974 | 62,19 euro/mån. |
Om du tas in för fortgående institutionsvård som bekostas med offentliga medel, kan du få bostadsbidrag för pensionstagare för din tidigare bostad i högst 9 månader.
Om din partner tas in för fortgående institutionsvård och ni båda har haft bostadsbidrag ska du meddela förändringen till FPA. Då justerar vi ert bostadsbidrag. Din partners bidrag upphör från och med början av månaden efter att hen har tagits in för institutionsvård och du får bostadsbidrag för pensionstagare som grundar sig på dina egna inkomster och boendeutgifter.
Om du bor i en bostadsrättsbostad eller delägarbostad kan du få bostadsbidrag för följande boendeutgifter:
- bruksvederlag eller hyra
- kostnader för vatten och uppvärmning som betalas separat
- räntor på lån som tagits för anskaffning av en bostadsrätt (bostadsrättsbostad) eller delägarbostad.
Om vatten- och uppvärmningskostnaderna inte ingår i vederlaget eller hyran och en separat fast vattenavgift inte betalas, bestäms kostnaderna enligt statsrådets förordning. Då beaktas inte vatten- och uppvärmningskostnaderna enligt de faktiska kostnaderna. Se vilka vatten- och uppvärmningskostnader som beaktas.
Vatten- och uppvärmningskostnader
Om vatten- och uppvärmningskostnaderna inte ingår i hyran eller vederlaget och en separat fast vattenavgift inte betalas, bestäms kostnaderna enligt statsrådets förordning. Då beaktas inte vatten- och uppvärmningskostnaderna enligt de faktiska kostnaderna.
Som vattenavgift godkänns högst 32,40 euro/mån. per person.
Du kan få bostadsbidrag för uppvärmningskostnader endast för en bostad av skälig storlek. Den skäliga bostadsstorleken för en ensamboende är högst 70 m². För en person i parförhållande är den skäliga bostadsstorleken högst 85 m².
Var bostaden finns | Bostaden har färdigställts år 1974 eller senare | Bostaden har färdigställts före år 1974 |
Kommuner som hör till uppvärmningsgrupp 1 | 2,07 | 2,69 |
Kommuner som hör till uppvärmningsgrupp 2 | 2,20 | 2,86 |
Kommuner som hör till uppvärmningsgrupp 3 | 2,35 | 3,06 |
Uppvärmningsgrupp 1: Askola, Aura, Björneborg, Borgnäs, Borgå, Esbo, Eura, Euraåminne, Fredrikshamn, Grankulla, Gustavs, Hangö, Harjavalta, Helsingfors, Honkajoki, Hyvinge, Högfors, Imatra, Ingå, Itis, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kervo, Kimitoön, Koskis, Kotka, Kouvola, Kumo, Kyrkslätt, Lappträsk, Lemi, Letala, Loimaa, Lojo, Lovisa, Lundo, Luumäki, Masku, Miehikkälä, Mäntsälä, Mörskom, Nakkila, Nousis, Nurmijärvi, Nystad, Nådendal, Orimattila, Oripää, Pargas, Parikkala, Pemar, Pukkila, Punkalaidun, Pyhäranta, Pyttis, Påmark, Pöytyä, Raseborg, Raumo, Rautjärvi, Reso, Ruokolax, Rusko, Sagu, Salo, Sastmola, Savitaipale, Sibbo, Siikais, Sjundeå, Somero, S:t Karins, S:t Mårtens, Säkylä, Taipalsaari, Träskända, Tusby, Tövsala, Ulvsby, Vanda, Vemo, Vichtis, Villmanstrand, Virmo, Virolahti, Vittis, Åbo samt kommunerna i landskapet Åland.
Uppvärmningsgrupp 2: Ackas, Alajärvi, Alavo, Asikkala, Birkala, Bötom, Enonkoski, Etseri, Evijärvi, Forssa, Gustav Adolfs, Halso, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Hirvensalmi, Hollola, Humppila, Ikalis, Ilmola, Jakobstad, Janakkala, Jockis, Jorois, Juupajoki, Juva, Kangasala, Kangasniemi, Kannus, Karleby, Kaskö, Kauhajoki, Kauhava, Kaustby, Kihniö, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kronoby, Kuortane, Kurikka, Kärkölä, Lahtis, Laihela, Lappajärvi, Lappo, Larsmo, Lempäälä, Lestijärvi, Loppi, Malax, Mänttä-Vilppula, Mäntyharju, Nokia, Nykarleby, Nyslott, Närpes, Orivesi, Padasjoki, Parkano, Pedersöre, Perho, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Pälkäne, Rantasalmi, Riihimäki, Ruovesi, Seinäjoki, Soini, S:t Michel, Storkyro, Storå, Sulkava, Sysmä, Tammela, Tammerfors, Tavastehus, Tavastkyro, Toholampi, Urjala, Valkeakoski, Vasa, Vesilahti, Vetil, Vindala, Virdois, Vörå, Ylöjärvi, Ypäjä och Östermark.
Uppvärmningsgrupp 3: Övriga kommuner.
För vilka boendeutgifter kan man inte få bostadsbidrag?
Bostadsbidrag för pensionstagare kan inte beviljas till exempel för följande boendeutgifter:
- elavgift som betalas i samband med hyra eller vederlag
- andra specificerade avgifter som betalas i samband med hyran eller vederlaget, till exempel avgifter för bilplats, garage, internet, kabel-tv, tvättstuga, bastu, städning, trygghetstelefon och förråd samt ekoavgifter.
- hyresgaranti eller hyresförskott
- fastighetsförmedlarprovision
- fastighetsskatt
- försäkringar i anslutning till boende.
Maximala boendeutgifter
Ett maximibelopp för boendeutgifterna har fastställts för bostadsbidrag för pensionstagare. Om dina boendeutgifter överskrider maximibeloppet måste du själv betala den överstigande delen. Från dina boendeutgifter som ska beaktas dras också bassjälvriskandelen och eventuell tilläggssjälvriskandel av.
Boendeutgifternas maximibelopp beror på i vilken kommun bostaden finns. Kommunerna är indelade i tre grupper: huvudstadsregionen, övriga stora kommuner och övriga kommuner.
Var bostaden finns | Maximala boendeutgifter |
Huvudstadsregionen | 9 287 euro/år |
Övriga stora kommuner | 8 541 euro/år |
Övriga kommuner | 7 493 euro/år cirka 624 euro/mån. |
Huvudstadsregionen: Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda.
Övriga stora kommuner: Björneborg, Borgå, Hyvinge, Joensuu, Jyväskylä, Kervo, Kouvola, Kuopio, Kyrkslätt, Lahtis, Lojo, Nurmijärvi, Reso, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sibbo, Tammerfors, Tavastehus, Träskända, Tusby, Uleåborg, Vasa, Vichtis, Villmanstrand och Åbo
Övriga kommuner: Andra kommuner än de som anges ovan.
Hur inverkar inkomster och förmögenhet på bostadsbidrag för pensionstagare?
Nästan alla dina inkomster och din förmögenhet inverkar på bostadsbidraget för pensionstagare. Om du har en partner påverkas bostadsbidraget också av din partners inkomster och förmögenhet.
Om inkomsterna överskrider den gräns som fastställts för dem, dras både bassjälvriskandelen och tilläggssjälvriskandelen av från dina boendeutgifter. När dina och din partners inkomster har räknats ihop jämförs de med inkomstgränsen för tilläggssjälvriskandelen. Tilläggssjälvriskandelen är 41,3 procent av inkomsterna till den del de överskrider inkomstgränsen.
År 2024 är inkomstgränserna för tilläggssjälvriskandelen följande:
- ensamboende: 10 280 euro/år
- gift eller samboende, vars partner inte har rätt till bostadsbidrag: 14 746 euro/år
- gift eller samboende, vars partner har rätt till bostadsbidrag: 16 783 euro/år
Med gift eller samboende avses samboförhållande, äktenskap eller registrerat partnerskap.
Om du bor ensam inverkar nästan alla dina egna inkomster på bostadsbidraget.
Om du har en partner påverkas bostadsbidraget också av nästan alla din partners inkomster. Med partner avses make, maka, sambo och part i ett registrerat partnerskap.
Inkomsterna beaktas till sitt bruttobelopp, utan avdrag.
På bostadsbidraget för pensionstagare inverkar bland annat
- pensions- och arbetsinkomster
- arbetslöshetsdagpenningar
- inkomst av förmögenhet, (till exempel räntor på kontomedel, hyresinkomster och skogsinkomst)
Från inkomsterna avdras övriga räntor förutom räntor på konsumtionskrediter och egen bostad eller räntor på ett dödsbos skulder.
Ränte- och utdelningsinkomster påverkar bostadsbidraget för pensionstagare endast om de sammanlagt överstiger 60 euro per år. Ränteinkomsterna beräknas så att man från depositionerna först drar av 2 000 euro som ska betraktas som disponibla medel. För partnerns depositioner gäller en separat gräns på 2 000 euro. Räntorna på de återstående depositionerna räknas med i inkomsterna.
Beloppet av bostadsbidraget för pensionstagare påverkas inte av bland annat av följande inkomster:
- vård- och handikappbidrag
- andel i intäkterna av ett dödsbo
- vårdarvode till närståendevårdare (arvode för närståendevårdares avlösare räknas däremot som inkomst)
Din förmögenhet inverkar på beloppet av bostadsbidraget för pensionstagare. Om du har en partner påverkas bostadsbidraget också av din partners förmögenhet. Med partner avses make, maka, sambo och part i ett registrerat partnerskap.
Tillgångar som påverkar bostadsbidraget är bland annat
- fastigheter
- skogsegendom
- kontomedel (depositioner)
- offentligt noterade aktier
- andelar i placeringsfonder
- försäkringsplaceringar.
Om du har depositioner eller besparingar beaktas de som förmögenhet till den del de överstiger det belopp på 2 000 euro som ska betraktas som disponibla medel. För partnerns depositioner och besparingar gäller en separat gräns på 2 000 euro.
På beloppet av bostadsbidrag för pensionstagare inverkar emellertid inte till exempel
- ett egnahemshus där du bor
- andel i oskiftat dödsbo
- bostadsaktier.
Förmögenheten inverkar på bostadsbidraget för pensionstagare så att av den räknas om till inkomst som beaktas när stödbeloppet beräknas. Först dras eventuella skulder av från tillgångarna. Sedan läggs 8 procent av den del av förmögenheten som överskrider förmögenhetsgränsen till inkomsterna.
Förmögenhetsgränserna är
- för en ensamboende person 18 306 euro
- sammanlagt 29 290 euro för makar eller samboende.
Du kan uppskatta effekten av inkomster och förmögenhet på bostadsbidrag med en räknare.
Exempel
Ainos pensioner är sammanlagt 900 euro/månad. Aino bor i S:t Michel i ett egnahemshus försett med bekvämligheter som är 100 kvadratmeter stort och har renoverats år 1980. Hennes maximala boendeutgifter beräknas enligt bostadens läge (övriga kommuner) och uppvärmningsgrupp 2. Aino har inga lån och inte heller någon annan förmögenhet.
Eftersom Aino bor ensam beaktas som boendeutgifter underhållsutgifterna för egnahemshuset enligt en storlek på 70 kvadratmeter:
Uppvärmning
70 m² x 2,20 euro = 154,00 euro/månad
Vatten
35,22 euro/mån.
Underhåll (Ainos hus har renoverats efter 1974)
47,84 euro/mån.
Sammanlagt godkänner FPA 237,06 euro/månad som underhållskostnader för Ainos egnahemshus.
Inkomstgränsen för en ensamboende pensionstagare är 856,67 euro/månad. Ainos inkomster överskrider inkomstgränsen med 43,33 euro, varför hon måste betala en tilläggssjälvriskandel på 41,3 procent av den överstigande delen, dvs. 17,90 euro/månad. Bassjälvrisken är 56,78 euro/månad, så Ainos självriskandel är sammanlagt 74,68 euro/månad.
Aino får bostadsbidrag för pensionstagare som uppgår till 85 % av den andel av de godkända utgifterna som överskrider självriskandelen.
Aino får i bostadsbidrag: 0,85 x (237,06 - 74,68) = 138,02 euro/mån.
Så här ansöker du om bostadsbidrag för pensionstagare
Ansök om bostadsbidrag för pensionstagare i MittFPA.
Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. I ansökan anges vilka bilagor du behöver skicka in.
Du ska låta kontrollera ditt bostadsbidrag för pensionstagare när din livssituation förändras.
I MittFPA kan du kontrollera om din ansökan har avgjorts, hur mycket du får i stöd och när stödet betalas. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du kan också få beslutet hemskickat per post om du inte har avstått från papperspost.
Alternativt kan du fylla i och skriva ut blanketten Bostadsbidrag för pensionstagare AE 1r (pdf). Skicka ansökan och bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.
Kom ihåg följande när du ansöker om bostadsbidrag för pensionstagare
Man kan ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare retroaktivt för 6 månader.
Till exempel om du ansöker om bostadsbidrag 30.7, kan bostadsbidraget beviljas retroaktivt från och med 1.1.
Till din ansökan kan du behöva bifoga en kopia av bland annat följande handlingar:
- hyresavtal, om FPA inte får det direkt av din hyresvärd (se listan över hyresvärdar i punkten Hyresvärdar som sänder hyresavtalsuppgifter till FPA elektroniskt)
- Hyresavtalet behöver inte fogas till ansökan om justering av bostadsbidraget, om villkoren i avtalet inte har ändrats.
- meddelande om höjning av hyran, vederlagsfaktura eller annat verifikat där hyran eller vederlaget samt övriga avgifter specificeras.
- utredningar om lån och räntor på lån.
I följande situationer ska du också bifoga en utredning om dina och din partners inkomster och förmögenhet:
- Du ansöker om bostadsbidrag för första gången eller du har depositioner.
- Lämna in intyg som visar saldot och räntan på kontot för alla dina konton och depositioner.
- Du får pension från utlandet.
- Skicka in en kopia av pensionsbeslutet samt ett betalningsmeddelande eller ett intyg från betalaren.
FPA får uppgifter om löneinkomsterna från inkomstregistret. Vi använder oss av uppgifterna i registret när vi handlägger ansökningar. Vid behov ber vi dig om ytterligare uppgifter.
Hyresvärdar som sänder hyresavtalsuppgifter till FPA elektroniskt
FPA får uppgifter om hyresavtalet direkt av en del hyresvärdar. Om vi får dina uppgifter från hyresvärden behöver du inte skicka oss hyresavtalet eller ett intyg över hyresbeloppet.
Om din hyresvärd inte finns med på listan och du ansöker om bostadsbidrag för första gången, ska du skicka in hyresavtalet som bilaga till ansökan. Den som hyr en bostad av en privat hyresvärd måste alltid skicka hyresavtalet till FPA. Hyresavtalet behöver inte fogas till ansökan om justering av bostadsbidraget, om villkoren i avtalet inte har ändrats.