Matkan kohde | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Matkan kohde

Tällä sivulla on tietoa terveydenhuollon ammattilaisille sairaanhoitoon tehtyjen matkojen korvaamisesta.

Matkakorvaus myönnetään yleensä lähimpään yksityiseen tai julkiseen terveydenhuollon tutkimus- tai hoitopaikkaan, jossa asiakas voi saada sairausvakuutuslaissa tarkoitetun tarpeellisen tutkimuksen tai hoidon.

Jos asiakas sairastuu äkillisesti vieraalla paikkakunnalla, matka voidaan korvata julkisen sairaanhoidon osalta sinne, mistä asiakas on hoidon saanut ja yksityisen sairaanhoidon osalta siihen tutkimus- tai hoitopaikkaan, joka on lähimpänä oleskelupaikkaa.

Jos asiakkaalla on hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli, matka korvataan siihen hoitopaikkaan, jossa asiakkaan hoito, tutkimus tai kuntoutus on suoritettu. 

Asiakkaan matka sosiaali- ja terveyskeskukseen tai julkiseen sairaalaan korvataan riippumatta siitä, mitä hoitoa hän on siellä saanut.

Kela ei kuitenkaan maksa matkakorvausta, jos kyseessä on pelkästään rokotus, seulonta, terveystarkastus tai hoitotarvikkeiden hakumatka. Korvausta ei myöskään makseta näytteen tai apuvälineen kuljettamisesta ilman asiakasta.

Julkisen terveydenhuollon valinnanvapaus

Asiakas voi valita hoitopaikan oman hyvinvointialueen ulkopuolelta valinnanvapauden perusteella. Tällöin matka korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta oman hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyskeskukseen, jossa on saatavilla kattavat terveyspalvelut.

Erikoissairaanhoidon toimenpiteisiin tehty matka korvataan enintään sen mukaan, mitä matka oman hyvinvointialueen mukaiseen yliopistosairaalaan maksaisi.

Merkitse tällöin todistuksen (SV 67) kohtaan 2 ”Käyntitiedot”, että asiakas on valinnut hoitopaikan julkisen terveydenhuollon valinnanvapauden perusteella.

Asiakas saa korvauksen matkasta yksityiseen terveydenhuoltoon pääsääntöisesti silloin, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa. Asiakas saa korvauksen matkasta myös silloin, kun lääkäri tekee vastaanotolla toimenpiteen, jota Kela ei korvaa mutta joka on sairauden hoitoa. Tällainen toimenpide voi olla esimerkiksi lonkkaleikkaus, luomen poisto tai pienten lasten korvien putkitus. Lue lisää hoidon korvattavuudesta (Henkilöasiakkaat-osio).

Huomioi, että yksityinen terveydenhuolto voi antaa asiakkaalle todistuksen matkakorvausta varten (SV 67) vain silloin, kun annettu hoito tai tehty tutkimus on Kela-korvattavaa. Merkitse tällöin todistuksen kohtaan 4 ”Käynnin aihe”, että kyseessä on sairaus tai muu syy (esim. julkisen terveydenhuollon järjestämä kuntoutus). Lisäksi merkitse hoidon antaja todistuksen kohtaan 5 ”Yksityinen terveydenhuolto”. Jos hoidon antaja on muu kuin lääkäri, kirjaa todistukseen tieto hoidon antajasta. ​

Yleislääkäri, hammaslääkäri

Jos asiakasta on hoidettu omalla hyvinvointialueella yksityisessä perusterveydenhuollossa (esimerkiksi yleislääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolla), Kela korvaa matkan sinne, mistä asiakas on saanut hoidon.

Jos asiakas on saanut hoitoa yksityisen yleislääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolla oman hyvinvointialueen ulkopuolella, matka korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta oman hyvinvointialueen (stm.fi) sosiaali- ja terveyskeskukseen, jossa on saatavilla kattavat terveyspalvelut.

Erikoislääkäri, erikoishammaslääkäri

Jos asiakas on ollut yksityisen erikoislääkärin tai erikoishammaslääkärin vastaanotolla, matka korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi oman hyvinvointialueen yhteistyöalueella sijaitsevaan yliopistosairaalaan (stm.fi).

Kelan kuntoutukseen osallistuvan asiakkaan matka korvataan pääsääntöisesti siihen kuntoutuspaikkaan, johon Kela on myöntänyt kuntoutuksen.

Jos asiakas matkustaa julkisen terveydenhuollon järjestämään kuntoutukseen, merkitse todistuksen (SV 67) kohtaan 2 Käyntitiedot, että kyseessä on kunnan tai kuntayhtymän maksusitoumukseen perustuva kuntoutus.

Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan matka korvataan, jos kurssille on hakeuduttu lääkärin lähetteellä ja kurssiin sisältyy lääkärin tai terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa hoitoa, tutkimusta tai hoidon opastusta.

Sopeutumisvalmennuskurssin järjestäjä merkitsee todistukseen, kuka on kirjoittanut potilaalle lähetteen kurssille. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lisäksi kurssiohjelma.

Kela ei korvaa matkoja kuntoremonttikurssille tai tieteelliseen tutkimukseen osallistumiseen.

Lue Lisää