Mihin menoihin voit saada toimeentulotukea? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kelan verkkopalveluissa voi esiintyä käyttökatkoja 20.1. klo 20.30–00.30 Lue lisää

OmaKelassa asiakirjojen lataamisessa voi esiintyä käyttökatkoja 20.1. klo 20.00 - 21.1. klo 6.00 Lue lisää

Mihin menoihin voit saada toimeentulotukea?

Toimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin arjen menoihin.

Toimeentulotukea ei voi saada kaikenlaisiin menoihin. Se on tarkoitettu välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen ja ruokaan. Toimeentulotuessa hyväksyttävät menot jaetaan perusosaan ja muihin perusmenoihin, joita ovat esimerkiksi asumismenot, julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut ja reseptilääkkeet.

Kelan maksamaa toimeentulotukea kutsutaan perustoimeentulotueksi. Sen lisäksi hyvinvointialueen sosiaalipalvelut voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Mikä on perusosa?

Jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvia menoja ovat esimerkiksi ruoka ja vaatteet. Nämä menot otetaan toimeentulotuessa huomioon kiinteänä summana, johon ei voi vaikuttaa. Summaa kutsutaan perusosaksi. Sinun ei tarvitse esittää kuitteja tai laskuja näistä menoista.

Perusosaan sisältyvät

  • ravintomenot
  • vaatemenot
  • vähäiset terveydenhuoltomenot, esimerkiksi itsehoitolääkkeet
  • henkilökohtaiseen hygieniaan ja kodin puhtauteen liittyvät menot
  • paikallisliikenteen käyttö
  • sanomalehden tilaus
  • puhelimen ja internetin käyttö
  • harrastus- ja virkistystoiminta
  • muut vastaavat sinun ja perheesi jokapäiväiset menot.

Jokaiselle perheenjäsenelle kuuluu oma perusosansa. Vuonna 2025 perusosan määrä yksinasuvalle on 593,55 e/kk. Lue lisää perusosan määrästä.

Perusosa huomioidaan menona

Perusosaa ei makseta sinulle sellaisenaan. Perusosa huomioidaan toimeentulotuen laskelmassa menona. Lue, miten toimeentulotuen määrä lasketaan.

Asuminen ja muutto

Toimeentulotukea voi saada Suomessa sijaitsevan asunnon menoihin. Asumismenoilla on kuntakohtaiset rajat, jotka määrittävät, kuinka suuret asumismenot Kela voi hyväksyä eri kunnissa. Valtioneuvosto säätää kuntakohtaiset rajat asetuksella.

Asumismenojen kuntakohtaiset rajat

Kuntakohtaiseen enimmäismäärään sisältyy vuokran tai vastikkeen lisäksi

  • omistusasunnon välttämättömät hoitomenot
  • henkilökohtaisen asuntolainan korot
  • saunamaksu
  • erikseen maksettavat lämmitysmenot.

Laskemme nämä asumismenosi yhteen ja vertaamme niiden kokonaismäärää oman asuinkuntasi rajaan.

Toimeentulotukea voi saada myös kohtuullisen suuruisiin taloussähkömaksuihin sekä vesi- ja kotivakuutusmaksuihin. Ne eivät sisälly kuntakohtaiseen määrään, vaan voimme hyväksyä ne menona muiden hyväksyttyjen asumismenojen lisäksi.

Toimeentulotukea voi saada tiettyihin asumismenoihin sen mukaan, mikä asumismuoto on.

Kun haet toimeentulotukea näihin menoihin, sinun täytyy toimittaa menoihin liittyvät kuitit ja laskut hakemuksesi liitteenä. Laskun eräpäivän täytyy olla sinä aikana, jolle haet toimeentulotukea. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää.

Lue lisää kuittien toimittamisesta.

Lue lisää laskujen toimittamisesta.

Vuokra-asunto

Voit saada toimeentulotukea seuraaviin vuokra-asunnon menoihin:

  • vuokra
  • erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset (kuten sähkölämmitys)
  • saunamaksu.

Samassa vuokra-asunnossa voi asua eri perheisiin kuuluvia ihmisiä. Jos asut tällaisessa vuokra-asunnossa ja teistä jokaisella vuokralaisella on oma vuokrasopimuksensa, otamme vuokranasi huomioon sen määrän, joka on sovittu omassa vuokrasopimuksessasi. Tämä edellyttää, että kustannukset ovat kuntakohtaisten rajojen mukaiset.

Asukkailla voi myös olla yhteinen vuokrasopimus, vaikka he kuuluisivat eri perheisiin, jotka saavat toimeentulotukea. Silloin jaamme vuokran ja muut asumismenot samansuuruisiin osiin asunnossa asuvien henkilöiden kesken. Jos ruokakunta eli samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt saavat asumistukea, jaamme senkin asunnossa asuvien henkilöiden kesken ja otamme huomioon tulona.

Jos toimeentulotuen hakijana haluat, että asumismenosi muiden kanssa yhteisessä vuokra-asunnossa jaetaan muulla kuin edellä mainitulla tavalla, toimita meille selvitys todellisista vuokra-asumisesi menoista.

Kelalla on oikeus saada sellaiset vuokrasuhteeseen ja asumiseen liittyvät tiedot vuokranantajalta ja asunto-osake- tai kiinteistöosakeyhtiöltä, jotka ovat välttämättömiä toimeentulotuen ratkaisemiseksi. Jos saamme asuntosi tiedot sähköisesti vuokranantajaltasi, sinun ei tarvitse toimittaa meille vuokrasopimustasi ja todistusta vuokrasi määrästä. Katso, miltä vuokranantajilta saamme tiedot sähköisesti.

Omistusasunto (osakehuoneisto)

Voit saada toimeentulotukea seuraaviin osakehuoneiston menoihin:

  • hoitovastike, ylimääräinen vastike ja tontinvuokravastike
  • se osuus pääoma- tai rahoitusvastikkeesta, jolla katetaan yhtiölainan korkomenoja
  • erilliset lämmityskulut (kuten sähkö- tai puulämmitys) ja saunamaksu
  • henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina on otettu asunnon hankintaa tai perusparannusta varten.

Omistusasunto (omakotitalo)

Voit saada toimeentulotukea seuraaviin omakotitalon menoihin:

  • välttämättömät hoitomenot, joita ovat
    • lämmityskustannukset (kuten sähkö-, puu- tai öljylämmitys)
    • vesimaksut
    • kiinteistökohtaiset menot (esimerkiksi jätemaksu, nuohousmaksu, vakuutusmaksut, kiinteistövero sekä tontin vuokra)
  • henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina on otettu asunnon hankintaa tai perusparannusta varten.

Osaomistusasunto

Voit saada toimeentulotukea seuraaviin osaomistusasunnon menoihin:

  • vuokra
  • erikseen maksettavat lämmitys- ja vesimaksut sekä saunamaksu.

Asumisoikeusasunto

Voit saada toimeentulotukea seuraaviin asumisoikeusasunnon menoihin:

  • käyttövastike
  • erikseen maksettavat lämmitys- ja vesimaksut sekä saunamaksu
  • henkilökohtaisten asuntolainojen korot, jos laina on otettu asunnon hankintaa tai perusparannusta varten.

Jos asumismenosi ovat suuremmat kuin oman asuinkuntasi enimmäisrajat ja jos sinulla ei ole laissa määriteltyä erityistä perustetta asua kuntakohtaista rajaa kalliimmassa asunnossa, ohjaamme sinut etsimään edullisempaa asuntoa 3 kuukauden sisällä.

Laissa määriteltyjä erityisiä perusteita ovat esimerkiksi

  • sinun tai perheenjäsenesi korkea ikä tai heikentynyt terveydentila
  • perheeseen kuuluvan vammaisen henkilön erityisen suuri tilantarve apuvälineiden tai hoitajan takia
  • etävanhemman tarve lisätilalle lapsen tapaamisten vuoksi
  • lapsi, jolla on erityisen tuen tarve ja jonka nykyisen varhaiskasvatus- tai koulupaikan säilyttäminen on siksi lapsen edun mukaista.

Jos sinulla on erityinen peruste asua kuntakohtaista rajaa kalliimmassa asunnossa, liitä toimeentulotuen hakemukseesi selvitys näistä erityisistä perusteista (esimerkiksi lääkärintodistus tai sosiaalihuollon lausunto).

Emme valitettavasti voi hyväksyä erityisenä perusteena sitä, että paikkakunnallasi ei ole tarjolla asuntoa, jossa asumismenot olisivat kuntakohtaisten rajojen mukaiset. Sinun täytyy silloinkin osoittaa, että olet etsinyt edullisempaa asuntoa kaikilla käytettävissäsi olevilla keinoilla. Jos edullisempaa asuntoa ei aktiivisista yrityksistäsi huolimatta löydy 3 kuukauden kuluessa, voimme pidentää määräaikaa.

Jos et ole muuttanut edullisempaan asuntoon antamassamme määräajassa, huomioimme asumismenosi tämän jälkeen kuntakohtaisen rajan mukaisena. Sinun ei siis tarvitse muuttaa pois asunnostasi, mutta sinun täytyy silloin maksaa asumismenojen loppuosa itse.

Toimi näin, jos olet saanut kehotuksen muuttaa edullisempaan asuntoon

  • Aloita edullisemman asunnon etsiminen heti ja hae asuntoa aktiivisesti. Toimita Kelaan selvitykset asunnonhausta. Näet tarvittavat selvitykset saamastasi päätöksestä.
  • Hae vain sellaista asuntoa, jossa asumismenot ovat pienemmät kuin asumismenojen kuntakohtainen raja. Älä rajaa asuntoja hakusi ulkopuolelle esimerkiksi tietyn asuinalueen tai asunnon koon ja ominaisuuksien perusteella.
  • Hae edullisempaa asuntoa kunnan vuokrataloyhtiöltä, paikkakunnallasi toimivilta suurilta vuokranantajilta sekä yksityisiltä vuokranantajilta. Jos tarvitset apua edullisemman asunnon etsimiseen, ota yhteyttä kuntasi tai muiden tahojen tarjoamaan asumisneuvontaan.
  • Kelan toimeentulotuen asiakkaana voit saada muuttoavustusta ja vuokravakuuden uuteen asuntoon, jos sen vuokra ei ylitä kuntakohtaisia rajoja.

Toimeentulotukea voi saada myös kohtuullisen suuruisiin taloussähkömenoihin. Huomioimme nämä menona kuntakohtaisten asumismenojen lisäksi.

Taloussähkö tarkoittaa sähköä, jota käytetään kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja valaistukseen.

Voit saada toimeentulotukea sähkön siirto- ja kulutusmenoihin sekä perusmaksuun. Toimeentulotukea ei voi saada mahdollisiin lisäpalveluihin, kuten vihreään sähköön, lähisähköön tai hintakattoon.

Kun haet tukea taloussähkömenoihin, sinun täytyy toimittaa menoihin liittyvät laskut hakemuksen liitteenä. Sähkölaskujen täytyy perustua todelliseen kulutukseen. Laskun eräpäivän täytyy olla sinä aikana, jolle haet toimeentulotukea. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää.

Toimeentulotuessa hyväksyttävien sähkömenojen rajat vuonna 2024 ja 2025
Henkilömääräe/kk
145
255
365
475
585
695
7100
8110
9120
10130

Toimeentulotukea voi saada myös vesimaksuun ja kotivakuutukseen sekä autopaikkaan, jos perheessä on liikkumiskyvytön tai huonosti liikkuva henkilö. Voimme hyväksyä nämä menot kuntakohtaisten asumismenojen lisäksi.

Kun haet tukea näihin menoihin, sinun täytyy toimittaa menoihin liittyvät laskut hakemuksen liitteenä. Laskun eräpäivän täytyy olla sinä aikana, jolle haet toimeentulotukea. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää.

Vesimaksu

Toimeentulotukea voi saada kohtuullisen suuruisiin vesimaksuihin. Kohtuullisena pidettävä vesimaksu on 26,40 e/kk henkilöä kohden. Jos vesimaksu sisältyy vuokraan, sitä ei hyväksytä erikseen menona toimeentulotuessa.

Kotivakuutus

Katso seuraavasta taulukosta, mitkä ovat hyväksyttävät kotivakuutusmaksujen rajat vuonna 2024. Samat rajat koskevat sekä omistus- että vuokra-asuntoja.

Toimeentulotuessa hyväksyttävien kotivakuutusmaksujen rajat vuonna 2024 ja 2025
Henkilö-
määrä
Osake-
asunto, e/v
Omakoti-
talo, e/v
1132300
2144312
3156324
4168336
5180336
6192348
7204360
8216372
9228384
10240396

Liikkumisesteisen henkilön autopaikka

Autopaikkamaksu voidaan hyväksyä menona, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on liikkumiseste.

Jos haet toimeentulotukea autopaikkamaksuun, liitä hakemukseesi todistus liikkumisesteestä.

Lue esimerkkejä asumismenoista, joihin ei voi saada toimeentulotukea.

Pyykkitupamaksut

Henkilökohtaiseen hygieniaan ja kodin puhtauteen liittyvät menot sisältyvät perusosaan, eikä niitä hyväksytä toimeentulotuessa erikseen menoina.

Autopaikkamaksu

Autopaikkamaksu voidaan hyväksyä vain, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on liikkumiseste.

Kodinkoneisiin ja huonekaluihin liittyvät menot

Kodinkoneisiin ja huonekaluihin liittyviin menoihin ei voi saada toimeentulotukea Kelasta. Kuitenkin hyvinvointialueesi sosiaalipalvelut voi harkintansa mukaan myöntää näihin menoihin täydentävää toimeentulotukea.

Tietyt omistusasumiseen liittyvät menot

Toimentulotukea ei voi saada

  • siihen pääoma- tai rahoitusvastikkeen osuuteen, joka käytetään yhtiölainan lyhennykseen
  • lainan korkoihin, jos laina on otettu sitä varten, että sillä maksetaan osaomistukseen oikeuttava osamaksu.

Kun muutat vuokra-asuntoon, sinulta vaaditaan yleensä muutaman kuukauden vuokran suuruinen vuokravakuus tai takuuvuokra. Tarvittaessa vuokranantaja maksaa sillä esimerkiksi huoneistossa tapahtuneiden vahinkojen korjauksia. Ensisijaisesti sinun pitää maksaa vuokravakuus itse.

Jos tarvitset toimeentulotukea vuokravakuutta varten, myönnämme sen yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi.

Vuokravakuus voidaan myöntää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • avo- tai avioero
  • terveydelliset syyt
  • perhekoon muutos
  • asunnottomuus
  • asunnottomuuden uhka
  • työpaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
  • tutkintoon johtavan opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
  • asunnon vaihtaminen edullisempaan.

Vuokravakuutta ei voida myöntää, jos muutat

  • kalliimpaan asuntoon
  • mukavuussyistä (esimerkiksi saunan, oman pihan tai kaupunginosan vaihdon vuoksi)
  • paikkakunnan vaihdon vuoksi niin, että muutolle ei ole muuta hyväksyttävää syytä
  • vanhempien luota ilman erityisiä perusteita
  • muusta vastaavasta syystä.

Jos vuokranantajasi joutuu käyttämään sinulle toimeentulotukena myönnettyä vuokravakuutta, harkitsemme uuden vuokravakuuden myöntämistä tiukemmin. Otamme sinuun yhteyttä ennen kuin vuokravakuus maksetaan vuokranantajalle.

Näin haet vuokravakuutta

Hae vuokravakuutta ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Jos olet jo maksanut vuokravakuuden itse, et voi saada siihen toimeentulotukea jälkikäteen.

  • Sinulla täytyy olla päätös toimeentulotuesta sille kuukaudelle, jolloin vuokravakuuden eräpäivä on.
  • Jos sinulla ei ole päätöstä toimeentulotuesta, hae ensin tukea OmaKelassa. Samalla hakemuksella voit hakea vuokravakuutta.
  • Jos sinulla on jo päätös toimeentulotuesta, hae vuokravakuutta OmaKelassa kohdassa Ilmoita muutoksista. Valitse etuudeksi toimeentulotuki ja sen jälkeen kohta Muutto. Toinen vaihtoehto on, että haet vuokravakuutta lomakkeella TO 2, Toimeentulotuki - Vuokravakuus (pdf).
  • Toimita hakemuksen liitteenä alustava vuokrasopimus tai vuokra-asuntotarjous, josta näkyvät asunnon ja vuokranantajan tiedot sekä vuokran ja vuokravakuuden määrä. Jos haluat, että Kela toimittaa vakuuden suoraan vuokranantajalle, ilmoita siitä hakemuksessa.
  • Saat vuokravakuuden myöntämisestä erillisen päätöksen. Päätöksen liitteenä on maksusitoumus vuokravakuuteen, ellet ole pyytänyt sen lähettämistä vuokranantajalle.

Vuokravakuus on asuntokohtainen, eli sitä ei voi siirtää toiseen asuntoon. Jos vuokrasopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, myös vuokravakuus on voimassa toistaiseksi.

Jos vuokrasopimuksesi on määräaikainen, vuokravakuus on voimassa tämän määräajan loppuun. Jos teette määräajaksi tehdyn vuokrasopimuksen jälkeen uuden vuokrasopimuksen samaan asuntoon, hae jatkoa vuokravakuudelle. Toimita silloin hakemuksen liitteenä uusi vuokrasopimus tai tarjous uudesta vuokrasopimuksesta. Hae jatkoa vuokravakuudelle heti, mutta kuitenkin viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun aiempi vuokrasopimus on päättynyt.

Kelalla on oikeus saada sellaiset vuokrasuhteeseen ja asumiseen liittyvät tiedot vuokranantajalta ja asunto-osake- tai kiinteistöosakeyhtiöltä, jotka ovat välttämättömiä toimeentulotuen ratkaisemiseksi. Jos saamme asuntosi tiedot sähköisesti vuokranantajaltasi, sinun ei tarvitse toimittaa meille vuokrasopimustasi ja todistusta vuokrasi määrästä. Katso, miltä vuokranantajilta saamme tiedot sähköisesti.

Jos muutolle on perusteltu syy, voit saada toimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen.

Muuttoa pidetään perusteltuna esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • avo- tai avioero
  • terveydelliset syyt
  • perhekoon muutoksesta johtuva lisätilan tarve
  • asunnottomuus
  • asunnottomuuden uhka
  • työpaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
  • tutkintoon johtavan opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
  • asunnon vaihtaminen edullisempaan.

Muuttoa ei voida pitää perusteltuna, jos muutat esimerkiksi

  • kalliimpaan asuntoon
  • mukavuussyistä (esimerkiksi saunan, oman piha tai kaupunginosan vaihdon vuoksi)
  • paikkakunnan vaihdon vuoksi niin, että muutolle ei ole muuta syytä
  • alaikäisenä vanhempien luota ilman erityisiä perusteita.

Yleensä muutto täytyy järjestää itse. Jos tarvitset toimeentulotukea muuton järjestämisen kustannuksiin, voimme hyväksyä menona 120 tai 180 euron suuruisen muuttorahan. Rahan määrään vaikuttavat muuttomatkasi pituus ja perheesi koko.

Erityistilanteissa, esimerkiksi hakijan terveydentilan vuoksi, voimme antaa maksusitoumuksen muuttopalvelun käyttöön. Jos olet muuttamassa, ole hyvissä ajoin ennen muuttoa yhteydessä Kelaan.

Terveys ja lääkkeet

Vähäiset terveydenhuoltomenot sisältyvät toimeentulotuen perusosaan, eikä niitä voida hyväksyä toimeentulotuessa erikseen menoina. Perusosaan kuuluvat esimerkiksi ilman reseptiä ostettavat itsehoitolääkkeet, perusvoiteet, vitamiinit ja laastarit.

Erikseen voit saada toimeentulotukea seuraaviin terveydenhuoltomenoihin:

Voit saada toimeentulotukea esimerkiksi seuraaviin Suomessa syntyneisiin julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuihin:

  • lääkärin ja hammashoidon maksut (esimerkiksi terveyskeskusmaksut)
  • kotikäynnin maksut, kun käynnin on suorittanut tilapäinen kotisairaanhoito tai muu terveydenhuollon työntekijä
  • poliklinikkamaksut
  • sairaalan potilasmaksut
  • hoitoon liittyvän lääkärinlausunnon maksut
  • julkisen terveydenhuollon fysioterapian maksut.

Toimeentulotukea voi saada vain julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun verran, vaikka hyvinvointialueesi olisi järjestänyt palvelun palvelusetelillä. Jos käytät palveluseteliä ja sen arvo ei riitä kattamaan koko palvelua, joudut yleensä itse maksamaan asiakasmaksun ylittävän osuuden.

Lisäksi voit saada toimeentulotukea Kelan kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuuksiin ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksuun.

Kun haet toimeentulotukea terveydenhuoltomenoihin, sinun täytyy toimittaa näihin menoihin liittyvät kuitit tai laskut hakemuksen liitteenä. Laskun eräpäivän täytyy olla sinä aikana, jolle haet toimeentulotukea. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää.

Lue lisää kuittien toimittamisesta.

Lue lisää laskujen toimittamisesta.

Yksityisen terveydenhuollon kustannuksiin voi saada toimeentulotukea vain poikkeustilanteissa.

Yleensä korvaamme terveydenhuoltoon liittyvän matkan halvimman matkustustavan mukaan, mutta otamme huomioon terveydentilasi.

Mihin terveydenhuollon matkoihin voi saada toimeentulotukea?

Voit saada toimeentulotukea menoihin, jotka aiheutuvat matkoista julkiseen terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen. Yleensä tuen saamisen edellytys on, että menot ovat sellaisia, joihin voit saada Kelasta matkakorvausta. Hae kustannuksiin ensin matkakorvausta.

Voit saada toimeentulotukea matkojen omavastuuosuuteen. Liitä toimeentulotuen hakemukseen kuitti tai lippu, josta näkyvät matkan tiedot.

Voit pyytää toimeentulotuen hakemuksessasi matkaa varten maksusitoumuksen silloin, jos et pysty maksamaan matkaa itse. Korvaamme matkan halvimman matkustustavan mukaan, mutta otamme huomioon terveydentilasi.

Jos et voi terveydentilasi vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä, voit pyytää hakemuksessasi maksusitoumuksen Kelan korvaamaa taksimatkaa varten. Maksusitoumus voidaan myöntää vain taksimatkan omavastuuosuuteen ja silloin, kun vuotuinen matkakattosi ei ole ylittynyt. Tilaa taksi Kela-taksien tilausvälityskeskuksen kautta.

Voit antaa suostumuksen, että maksusitoumus lähetetään Kela-taksien tilausvälityskeskukseen

Voimme suostumuksellasi välittää maksusitoumuksen sähköisesti Kela-taksien tilausvälityskeskukseen. Voit ilmoittaa suostumuksesta hakemuksen Lisätietoja-kohdassa.

Kun olet antanut suostumuksesi, lähetämme tilausvälityskeskukseen myös seuraavat tiedot:

  • maksusitoumuksesi tunniste ja voimassaoloaika
  • reittisi alku- ja päätepiste
  • tieto siitä, että omavastuuta ei peritä ja maksusitoumus kattaa koko matkan hinnan.

Suostumuksen antaminen on vapaaehtoista, eikä se vaikuta oikeuteesi saada toimeentulotukea tai maksusitoumus matkakustannuksiin.

Jos myönnämme maksusitoumuksen matkakustannuksiisi mutta emme saa suostumustasi sen lähettämiseen sähköisessä muodossa, saat silloin paperisen maksusitoumuksen.

Antamasi suostumus on voimassa kalenterivuoden kerrallaan. Voit antaa suostumuksesi myös tätä lyhyemmälle ajalle. Voit myös perua antamasi suostumuksen milloin tahansa ilmoittamalla siitä meille. Kun olemme ottaneet peruutuksesi vastaan, emme lähetä maksusitoumuksesi tietoja enää tilausvälityskeskukseen.

Voit saada toimeentulotukea suun ja hampaiden hoitoon liittyviin menoihin, kun hoito annetaan julkisessa terveydenhuollossa.

Voit saada toimeentulotukea myös hammasproteettiseen hoitoon, kun se on julkisen terveydenhuollon järjestämää. Julkisen terveydenhuollon yksiköt tilaavat tarvittaessa hoitoon liittyvän teknisen työn yksityiseltä hammasteknikolta. Myös teknisen työn kustannuksiin voi saada toimeentulotukea.

Jos haet toimeentulotukea suun ja hampaiden hoitoon, toimita näiden menojen kuitit ja laskut hakemuksen liitteenä. Laskun eräpäivän täytyy olla sinä aikana, jolle haet toimeentulotukea. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää.

Lue lisää kuittien toimittamisesta.

Lue lisää laskujen toimittamisesta.

Voit saada toimeentulotukea silmälaseihin, jos tarvitset laseja silmäsairauden tai puutteellisen näkökyvyn takia. Myönnämme silmälasit maksusitoumuksena. Maksusitoumus kattaa myös optikon tekemän näöntarkastuksen.

Ilmoita hakemuksessa, jos tarvitset maksusitoumuksen silmälaseihin. Ilmoita myös seuraavat tiedot:

  • onko sinulla silmälasit tällä hetkellä
  • milloin ne on hankittu
  • miksi tarvitset uudet silmälasit.

Saat maksusitoumuksessa tiedon, mihin Kelan kilpailuttamaan optikkoliikkeeseen maksusitoumus on myönnetty. Kela on sopinut hinnoista suoraan näiden optikkoliikkeiden kanssa.

Voit ostaa optikkoliikkeestä Kelan sopimushintaa kalliimmatkin silmälasit, mutta korvaamme vain sopimuksen mukaisen hinnan. Sinun täytyy siis maksaa ylittävä osa itse.

Jos ostat silmälasit ilman maksusitoumusta, voit saada toimeentulotukea enintään Kelan sopimushinnan verran.

Voit saada Kelasta toimeentulotukea silmälasien hankintaan enintään 3 vuoden välein. Erityisen painavasta syystä tukea voidaan myöntää useammin.

Jos sinulle myönnetään toimeentulotuki, saat päätöksen yhteydessä yleensä myös sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin. Saat paperisen maksusitoumuksen vain, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Maksusitoumus on aina henkilökohtainen.

Näin maksusitoumus toimii

  • Maksusitoumus näkyy kaikissa apteekeissa päätöksen antamista seuraavana päivänä. Maksusitoumuksen tiedot näkyvät apteekeissa niin kauan kuin maksusitoumus on voimassa.
  • Voit asioida haluamassasi apteekissa.
  • Esitä apteekissa Kela-kortti tai henkilötodistus, jotta apteekki voi tarkistaa suorakorvaus- ja maksusitoumustietosi.
  • Jos et anna lupaa tarkistaa suorakorvaus- ja maksusitoumustietojasi, sinun täytyy maksaa lääkkeet itse.

Saat toimeentulotukipäätöksen yhteydessä tarkemmat ohjeet siitä, mitä maksusitoumus sisältää ja miten sitä käytetään.

Mihin lääkkeisiin voi saada toimeentulotukea?

Voit saada maksusitoumuksella vain sellaisia lääkkeitä tai valmisteita, jotka on määrätty sinulle reseptillä sairauden hoitoon. Tietyissä tilanteissa voimme joutua pyytämään lääketieteellisen selvityksen siitä, että lääke tai valmiste on tarpeellinen sairautesi hoidossa.

Voit saada kerralla enintään 3 kuukauden hoitoa vastaavan määrän lääkettä. Uuden lääke-erän saat vasta, kun edellinen erä on käytetty lääkkeen määrääjän ohjeen mukaan lähes kokonaan loppuun. Apteekki vaihtaa lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa.

Jos olet maksanut lääkkeet itse, liitä kuitit maksamistasi lääkkeistä toimeentulotuen hakemukseen. Toimeentulotukea voidaan myöntää silloinkin vain lääkkeiden omavastuuosuuteen.

Kelalla on oikeus saada ja luovuttaa apteekeille ja lääkkeellisen hapen toimittajalle toimeentulotuen ratkaisemista varten tarpeelliset tiedot.

Lapsen hoito ja tapaaminen

Voit saada toimeentulotukea lasten kunnallisesta varhaiskasvatuksesta aiheutuviin menoihin sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menoihin.

Alle 18-vuotiaan lapsen oikeutta tavata vanhempaansa voidaan myös turvata myöntämällä tapaamismenoihin toimeentulotukea.

Voit saada toimeentulotukea lasten kunnallisesta varhaiskasvatuksesta aiheutuviin menoihin sekä sellaisen aamu- ja iltapäivätoiminnan menoihin, jota kunta järjestää 1.–2.-luokkalaisille. Voit saada tukea myös tätä vanhemmalle koululaiselle, jos hänellä on erityisen tuen tarve. Toimita silloin hakemuksesi liitteenä kunnan antama päätös erityisen tuen tarpeesta.

Hae kunnasta alennusta maksuun tai vapautusta siitä

Hae kunnasta alennusta maksuun tai vapautusta siitä ennen kuin haet toimeentulotukea. Ennen alennusta tai vapautusta voit saada toimeentulotukea näihin menoihin enintään 2 kuukauden ajan.

Yksityisen varhaiskasvatuksen menoihin voi saada toimeentulotukea vain poikkeustilanteessa ja erityisin perustein. Tällainen on esimerkiksi tilanne, jossa arvioimme toimeentulotuen tarpeen lyhytaikaiseksi. Jos myönnämme tukea yksityisen varhaiskasvatuksen menoihin, yleensä samalla ohjamme sinut hakemaan lapsellesi kunnan varhaiskasvatuspaikkaa.

Jos sinulla on alle 18-vuotias lapsi, jota tapaat, voit saada toimeentulotukea tapaamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Liitä silloin hakemukseesi kunnan tai hyvinvointialueen vahvistama sopimus tai tuomioistuimen päätös lapsen tapaamisoikeudesta. Vanhempien keskinäinen sopiminen ei riitä.

Lapsen ruokaraha tapaamispäiviltä

Jos asut eri taloudessa kuin lapsesi, voit saada lapsen ruokarahaa toimeentulotukena niiltä päiviltä, jolloin tapaat lasta. Maksamme ruokarahan lapsen tapaamispäiviltä yleensä tapaamissopimuksen mukaisesti. Ruokamenoista ei tarvitse liittää kuitteja hakemukseen.

Lapsen ruokarahaa ei voida myöntää lapsen kanssa asuvalle vanhemmalle tai huoltajalle.

Näin ruokarahan määrä lasketaan

Lapsen ruokaraha kuukaudessa on 49 % lapsen iän mukaisesta perusosasta. Yhden vuorokauden ruokaraha saadaan, kun kuukauden ruokaraha jaetaan luvulla 30.

Esimerkki

Maria saa Kelasta toimeentulotukea. Hän tapaa 6-vuotiasta poikaansa kahtena viikonloppuna kuukaudessa, perjantaista maanantaiaamuun. Maria hakee tapaamispäiviltä tukea lapsen tapaamiskuluihin.

Alle 10-vuotiaan perusosa on 373,94 e/kk. Lapsesta maksetaan ruokarahaa Marialle tapaamissopimuksen mukaisesti kahdeksalta päivältä eli yhteensä 48,86 e (373,94 x 0,49 / 30 x 8).

Matkakustannukset

Jos olet lapsen vanhempi tai lapsen kanssa asuva huoltaja ja jos sinulle aiheutuu matkakustannuksia siitä, että lapsi tapaa eri taloudessa asuvaa vanhempaansa, voit saada toimeentulotukea näihin matkakustannuksiin. Matkakuluista pitää olla sovittuna vahvistetulla tapaamissopimuksella tai määrätty tuomioistuimen päätöksellä. Jos matkakulujen jakamisesta ei ole erikseen sovittu vahvistetulla sopimuksella tai päätöksellä, lasta tapaava vanhempi vastaa kuluista.

Kun haet tukea matkakustannuksiin, liitä hakemukseen myös kuitti tai lippu, josta näkyvät matkan tiedot.

Toimeentulotuessa lapsen tapaamisesta aiheutuvat matkakustannukset hyväksytään edullisimman kulkuneuvon mukaan. Ulkomaille tehtävien matkojen kustannuksia ei yleensä voida maksaa, vaan kustannusten täytyy aiheutua Suomessa. Voimme hyväksyä myös saattajan matkakulut, jos lapsi on alle 7-vuotias tai jos lapsi ei voi matkustaa ilman saattajaa esimerkiksi terveydentilansa vuoksi tai muusta erityisestä syystä.

Jos lapsi asuu vuorotellen kahdessa kodissa

Jos lapsi asuu puolet ajasta toisen vanhempansa luona ja puolet ajasta toisen vanhemman tai muun huoltajansa luona, lapsi kuuluu puoliksi kumpaankin perheeseen. Jos kumpikin näistä perheistä saa toimeentulotukea, Kela ei voi myöntää erikseen tukea tapaamiskuluihin. Tällöin lapsen perusosa jaetaan puoliksi toimeentulotukea saavien perheiden kesken.

Vuorotellen vanhempiensa luona kahdessa kodissa asuvan lapsen perusosa voidaan jakaa perheiden kesken ilman vahvistettua tapaamissopimusta tai tuomioistuimen päätöstä. Jos lapsi asuu vuorotellen vanhemman ja muun huoltajan luona, tarvitsemme vahvistetun tapaamissopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen perusosan jakamista varten.

Henkilötodistus ja muut asiakirjat

Voit saada toimeentulotukea tarpeellisen henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankkimisesta aiheutuviin menoihin. Toimeentulotukea voi saada esimerkiksi

  • hakemusmaksuun
  • passikuvaan
  • tarvittavien liitteiden hankkimiseen
  • mahdollisiin matkakuluihin (ei kuitenkaan majoituskustannuksiin).

Passi tai kuvallinen henkilökortti on tarpeellinen erilaisissa asiointitilanteissa, esimerkiksi pankissa. Jos tarvitset passia ainoastaan ulkomaanmatkaa varten, et voida saada passin hankkimiseen toimeentulotukea.

Kun haet tukea näihin menoihin, toimita niihin liittyvät kuitit hakemuksesi liitteenä.

Lue lisää kuittien toimittamisesta.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Jos sinulla on erityisiä menoja, joihin et voi saada toimeentulotukea Kelasta, hyvinvointialueesi sosiaalipalvelut voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

Hyvinvointialue voi myöntää täydentävää toimeentulotukea menoihin, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista. Näiden menojen täytyy olla tarpeellisia toimeentulon turvaamisen tai itsenäisen suoriutumisen edistämisen kannalta.

Erityisenä tarpeena tai olosuhteena hyvinvointialue voi pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta ja lasten harrastustoimintaan liittyviä erityisiä tarpeita.

Hyvinvointialue voi harkintansa mukaan myöntää ehkäisevää toimeentulotukea, joka liittyy usein sosiaalityöhön. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoitus on edistää sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi

  • turvaamaan asumista
  • lieventämään vaikeuksia, jotka aiheutuvat ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä
  • edistämään muulla tavoin sinun tai perheesi omatoimista suoriutumista.

Täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta saat lisätietoa hyvinvointialueesi sosiaalipalveluista.

  1. Hae aina ensin toimeentulotukea Kelasta. Tarvitset Kelan toimeentulotukipäätöksen, vaikka hakisit vain täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.
  2. Voit ilmoittaa samassa hakemuksessa, jos sinulla on sellaisia menoja, jotka eivät kuulu Kelan maksamaan toimeentulotukeen ja joihin tarvitset täydentävää tai ehkäisevää tukea.
    • Kirjoita nämä menot hakemuksen kohtaan Lisätiedot.
    • Kirjoita myös, miksi tarvitset niihin tukea.
    • Pyydä samalla, että siirrämme hakemuksesi ja liitteet hyvinvointialueen käsiteltäväksi. Siirrämme hyvinvointialueellesi vain ne menot, jotka eivät kuulu Kelan maksamaan toimeentulotukeen.
  3. Jos sinulla on jo Kelan antama päätös toimeentulotuesta, hae täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan hyvinvointialueeltasi.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä 

Jäikö jotain epäselväksi? 

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 207
020 692 207
Sivu päivitetty 14.1.2025