Har jag rätt till förmåner från FPA om jag vistas utomlands? | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Har jag rätt till förmåner från FPA om jag vistas utomlands?

Följande påverkar din rätt att få förmåner från FPA:

Välj din situation och läs vad som ska tas i beaktande när du flyttar utomlands.

Åker du utomlands som arbetstagare eller arbetssökande?

Med arbetstagare avses här en person som åker utomlands för att arbeta.

Läs mer om situationen för utsända arbetstagare om din finska arbetsgivare skickar dig utomlands för utstationering. Om du åker utomlands för att distansarbeta, läs mer här.

Läs det här om du är företagare i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Om du får FPA-förmåner eller har ett europeiskt sjukvårdskort ska du meddela oss i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf) att du arbetar i ett annat land.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du arbetar i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien har du i regel rätt till sociala trygghet i sysselsättningslandet oberoende av hur länge arbetet fortgår eller vilket land du bor i. Då kan du i regel inte få förmåner från FPA.

Du omfattas av den sociala tryggheten i sysselsättningslandet om ditt arbete uppfyller minimikraven på till exempel arbetstid eller lön. Kraven varierar från land till land. Din rätt till social trygghet och förmåner i sysselsättningslandet är i regel den samma som för medborgarna i landet. Mer information får du från socialförsäkringsmyndigheterna i sysselsättningslandet.

Har jag rätt till sjukvård?

Ditt sysselsättningsland svarar för ordnandet av sjukvård och kostnaderna för den. Du har inte rätt att använda FPA-kortet eller det europeiska sjukvårdskortet som beviljats av Finland. Ditt sysselsättningsland avgör hurdan social trygghet och sjukvård du kan få.

Följer din familj med?

Om en familjemedlem som inte arbetar flyttar med dig bestäms hens rätt till FPA-förmåner utifrån vår bedömning av om hen stadigvarande flyttar utomlands. Om din familjemedlem arbetar bestäms hens rätt till FPA-förmåner på samma sätt som för andra som arbetar i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.

Med arbetstagare avses här personer som åker utomlands för att arbeta. 

Läs mer om situationen för utsända arbetstagare om din finska arbetsgivare skickar dig utomlands för att arbeta. Om du åker utomlands för att distansarbeta, läs mer här.

Läs det här om du är företagare i ett annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Om du får FPA-förmåner eller har ett europeiskt sjukvårdskort ska du meddela oss i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf) att du arbetar i ett annat land.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du arbetar i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien fastställs rätten till FPA-förmåner utgående från utlandsvistelsens längd och syfte.

Under ett arbete som fortgår högst sex månader kan du i regel fortfarande få FPA-förmåner. Du kan samtidigt också ha rätt till social trygghet i sysselsättningslandet även om du får förmåner från FPA. Kontrollera hos myndigheten i sysselsättningslandet villkoren för att omfattas av den sociala tryggheten.

Om du flyttar för att arbeta mer än sex månader i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien upphör i regel din rätt till FPA-förmåner dagen du flyttar.

Om du arbetar i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, bekanta dig med överenskommelserna om social trygghet (Om FPA). Din rätt till social trygghet avgörs i regel utgående från utlandsvistelsens längd och de förmåner som överenskommelsen omfattar.

Har jag rätt till sjukvård?

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga. 

Om du åker utomlands för att arbeta en kortare tid än sex månader kan du använda FPA-kortet när du besöker Finland. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland mot en klientavgift.

Om du flyttar för mer än sex månader upphör din rätt till att använda FPA-kortet dagen du flyttar. Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård i Finland efter flytten. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand. Om du har hemkommun i Finland har du rätt till offentlig hälso- och sjukvård till priset av klientavgiften.

Följer din familj med?

Om en familjemedlem flyttar med dig bestäms i regel hens rätt till FPA-förmåner utifrån vistelsens längd. Om hens utlandsvistelse varar högst sex månader kan hen i regel få FPA-förmåner.

Med distansarbetare avses här personer som åker utomlands för att arbeta och arbetsgivaren är i Finland.

Har jag rätt till förmåner?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Ta kontakt med Pensionsskyddscentralen och ansök om ett intyg A1 (etk.fi), om du åker för att distansarbeta i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har ett avtal om social trygghet (Om FPA).

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig ett intyg A1 för distansarbete, kan du i regel få FPA-förmåner när du vistas i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.

Om du inte har ett intyg A1 kan du inte få FPA-förmåner. Det land där du arbetar svarar då för din sociala trygghet.

Övriga länder

Om du vistas högst sex månader i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, kan du i regel få FPA-förmåner.

Läs mer om utlandsvistelsens längd och hur den påverkar din rätt till FPA-förmåner.

Om du med din arbetsgivares tillstånd åker någon annanstans än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien för att arbeta på distans i mer än sex månader, omfattas du av samma regler som utstationerade arbetstagare.

Om du får FPA-förmåner och arbetar på distans i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, ska du meddela oss om ditt arbete i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Om ditt distansarbete varar längre än sex månader ska också din arbetsgivare meddela oss om distansarbetet (avsnittet Arbetsgivare).

Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig ett intyg A1 får du medicinskt nödvändig sjukvård med det europeiska sjukvårdskortet i EU- och EES-länder, i Schweiz eller i Storbritannien. För vården betalar du då bara den lokala klientavgiften.

Läs om hurdan sjukvård som erbjuds arbetstagare utomlands om du inte har ett intyg A1.

Övriga länder

Om du distansarbetar i ett annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, svarar du själv för sjukvårdskostnaderna i det land där du vistas. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA.

Med utsända arbetstagare avses här personer som en finsk arbetsgivare har skickat tillfälligt till ett annat land för att arbeta.

Vad måste jag göra om jag åker till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du blir utstationerad i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, måste arbetsgivaren ansöka om ett intyg A1 för dig hos Pensionsskyddscentralen. Visa vid behov upp intyget för myndigheterna i ditt sysselsättningsland.

Du behöver inte meddela FPA om din utstationering, eftersom vi automatiskt får uppgift om intyg A1 som Pensionsskyddscentralen beviljat. På basis av intyget kan du fortfarande få FPA-förmåner.

Läs mer om att ansöka om intyg A1 (etk.fi).

Har jag rätt till sjukvård?

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1 får du ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Genom att visa upp det får du medicinskt nödvändig vård i sysselsättningslandet. 

Om du arbetar över ett år i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du ansöka om rätt till vård hos FPA. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1) kan du registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i sysselsättningslandet. Om du arbetar i Norden eller Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien.

Du får all den vård du behöver i ditt sysselsättningsland till priset av den lokala klientavgiften enligt lagstiftningen i landet.

När du ansöker om rätt till vård kan du också få handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, om du inte har hemkommun i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Vad måste jag göra om jag åker till ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet?

Om du utstationeras i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet (Om FPA), måste din arbetsgivare ansöka om ett intyg för utsända arbetstagare för dig hos Pensionsskyddscentralen (etk.fi).

Vi får automatiskt uppgift om intyg som Pensionsskyddscentralen beviljat. Om du får en förmån som inte ingår i överenskommelsen om social trygghet, avgör vi om du kan få förmånen också under din utstationering.

Meddela FPA om du flyttar till Indien, Kina, Japan eller Sydkorea. Om du åker till något annat land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet behöver du inte meddela oss det.

Har jag rätt till sjukvård?

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Vad måste jag göra om jag åker till något annan land än till ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller till ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet?

Om du utstationeras i ett annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet (Om FPA), måste du meddela FPA om utstationeringen. Också arbetsgivaren måste göra en egen anmälan till FPA (avsnittet Arbetsgivare).

Du kan i regel få FPA-förmåner också under en utstationering om du har haft rätt till FPA-förmåner före flytten. 

Du kan dock få förmåner i högst fem år när du är utomlands. Om du har arbetat utomlands i fem år måste du återvända till Finland för minst sex månader för att kunna få FPA-förmåner också under följande utstationering.

Har jag rätt till sjukvård?

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Följer din familj med?

För familjemedlemmar som bor i samma hushåll bevaras i regel rätten till FPA-förmåner under utstationeringen. Läs mer om situationen för familjemedlemmarna till utsända arbetstagare.

Offentligt anställa personer är anställda av staten eller någon annan offentlig arbetsgivare.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

EU- eller EES-länder, Schweiz, Storbritannien och länder med vilka Finland har överenskommelse om social trygghet

Om du är anställd hos finska staten och arbetar utomlands i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan du få FPA-förmåner under din utstationering. Om du är offentligt anställd och har ett arbetsavtal i stället för ett tjänsteförhållande, kan du få FPA-förmåner endast om du har haft rätt till FPA-förmåner redan innan arbetsavtalet började. 

Din arbetsgivare måste ansöka om ett intyg A1 eller intyg för utsända arbetstagare för dig hos Pensionsskyddscentralen (etk.fi). Vi får automatiskt uppgift om intyg som Pensionsskyddscentralen beviljat. På basis av intyget kan du fortfarande få FPA-förmåner.

Läs mer om att ansöka om intyg A1 (etk.fi).

Övriga länder

Om du arbetar som offentligt anställd i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan du få FPA-förmåner under din utstationering. Det här är dock möjligt endast om du har haft rätt till FPA-förmåner redan innan anställningen började. Din arbetsgivare måste meddela oss (avsnittet Arbetsgivare) att du åker utomlands.

Läs mer om din situation om du är diplomat eller annan arbetstagare som sänts ut till en beskickning.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1 får du ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Genom att visa kortet får du medicinskt nödvändig vård i ditt sysselsättningsland.

Om du arbetar i över ett år i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du ansöka om rätt till vård hos FPA. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1) kan du registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i sysselsättningslandet. Om du arbetar i Norden eller Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien.

Du får all den vård du behöver i ditt sysselsättningsland till priset av den lokala klientavgiften enligt lagstiftningen i landet.

När du ansöker om rätt till vård kan du också få handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, om du inte har hemkommun i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Övriga länder

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand. 

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Följer din familj med?

För familjemedlemmar som bor i samma hushåll bevaras i regel rätten till FPA-förmåner under utstationering. Läs mer om situationen för familjemedlemmar till utsända arbetstagare.

Anställda vid beskickningar är personer som arbetar vid Finlands utlandsbeskickning. En anställd vid en beskickning kan vara en utsänd arbetstagare eller så kan hen ha anställts lokalt, det vill säga i det land där beskickningen är.

Också diplomater arbetar vid Finlands utlandsbeskickning men för diplomaterna gäller vissa diplomatiska privilegier och friheter (um.fi).

Har jag rätt till förmåner från FPA?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om du är utsänd som anställd vid Finlands utlandsbeskickning (till exempel som diplomat) har du rätt till FPA-förmåner utan tidsbegränsning. Du behöver inte ha haft rätt till FPA-förmåner innan du åkte utomlands.

Om du åker till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, måste arbetsgivaren ansöka om ett intyg A1 för dig hos Pensionsskyddscentralen innan du åker. Vi får automatiskt uppgift om intyg som Pensionsskyddscentralen beviljat.

Läs mer om att ansöka om intyg A1 (etk.fi).

Övriga länder

Om du är utsänd som anställd vid Finlands utlandsbeskickning (till exempel som diplomat) har du rätt till FPA-förmåner utan tidsbegränsning. Du behöver inte ha haft rätt till FPA-förmåner innan du åkte utomlands.

Om du åker till något annat land än till ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, måste din arbetsgivare meddela oss att du åker utomlands (avsnittet Arbetsgivare).

Är du en lokalt anställd arbetstagare vid en beskickning?

Om du är en arbetstagare som har anställts lokalt vid Finlands utlandsbeskickning kan du få FPA-förmåner endast om du har haft rätt till FPA-förmåner redan innan din anställning började.

Med lokalt anställda avses här personer som arbetar vid en finsk beskickning utomlands, men inte hör till den utstationerade personalen. Du åker alltså inte utomlands för att arbeta på beskickning som en utstationerad från Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1 får du ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Genom att visa upp det får du medicinskt nödvändig vård i sysselsättningslandet.

Om du arbetar över ett (1) år i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du ansöka om rätt till vård hos FPA. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1) kan du registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i sysselsättningslandet. Om du arbetar i Norden eller Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien.

Du får all den vård du behöver i ditt sysselsättningsland till priset av den lokala klientavgiften enligt lagstiftningen i landet.

När du ansöker om rätt till vård kan du också få handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, om du inte har hemkommun. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Övriga länder

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand. 

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Följer din familj med?

För familjemedlemmar som bor i samma hushåll bevaras i regel rätten till FPA-förmåner under utstationering. Läs mer om situationen för familjemedlemmar till utsända arbetstagare.

Biståndsarbetare arbetar i projekt som främjar Finlands utvecklingspolitiska målsättningar. Största delen av Finlands biståndsarbetare arbetar i Afrika eller Asien.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Huruvida du kan få FPA-förmåner när du arbetar utomlands beror på projektet du arbetar i. Du kan få FPA-förmåner om projektet finansieras med medel för biståndsarbete som ingår i statsbudgeten eller om finska staten deltar i projektet via en internationell organisation. Du måste också ha haft rätt till FPA-förmåner redan innan du åkte utomlands. 

Du kan få FPA-förmåner i högst fem år när du arbetar som biståndsarbetare. Om du har arbetat utomlands i fem år måste du återvända till Finland för minst sex månader för att kunna få FPA-förmåner också under följande utvecklingssamarbete. 

Om du flyttar utomlands som utstationerad biståndsarbetare omfattas du av samma regler som utstationerade arbetstagare.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Meddela att du åker utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y38r (pdf). Också din arbetsgivare måste göra en anmälan till FPA (avsnittet Arbetsgivare).

Har jag rätt till sjukvård?

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Följer din familj med?

För dina familjemedlemmar som bor i samma hushåll bevaras i regel rätten till FPA-förmåner under tiden du arbetar som biståndsarbetare. Läs mer om situationen för familjemedlemmarna till utsända arbetstagare.

Gränsarbetare är personer som arbetar i ett land där de inte bor. Gränsarbetare återvänder regelbundet, dagligen eller minst en gång i veckan, till det land där de är stadigvarande bosatta.

Arbetar du i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien och bor i Finland?

Om du arbetar som gränsarbetare i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien men bor i Finland, har du rätt till social trygghet i sysselsättningslandet. Då kan du endast få vissa av FPA-förmånerna samtidigt, såsom allmänt bostadsbidrag eller moderskapsunderstöd.

Meddela oss genast när du inleder arbetet som gränsarbetare.

Du kan meddela att du arbetar utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Lämna också in ett intyg över rätt till vård (S1) som beviljats av myndigheterna i ditt sysselsättningsland, om du arbetar i EU- eller EES-området eller i Schweiz (men inte om du arbetar i Norden eller i Storbritannien).

Exempel: Alexandra, som bor i Finland, arbetar i Sverige och får barn

Alexandra arbetar i Haparanda i Sverige, men hon bor i Torneå på den finska sidan. Alexandra får ett barn. Utifrån arbetsstaten har hon rätt till svensk föräldradagpenning. Trots det här har Alexandra på grundval av att hon är bosatt i Finland rätt att ansöka om moderskapsunderstöd i Finland.

Har jag rätt till sjukvård?

Du har rätt till all den sjukvård du behöver både i det land där du arbetar och i Finland. Du får vården till priset av den lokala klientavgiften. Ansök om rätt till vård hos FPA. Om du arbetar någon annanstans än i de nordiska länderna eller i Storbritannien, ska du till FPA lämna in det intyg om rätt till vård (S1) som beviljats av ditt sysselsättningsland när du ansöker om rätt till vård.

FPA beviljar dig handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du har inte rätt till FPA-kortet. Det europeiska sjukvårdskortet beviljas av landet där du arbetar.

Arbetar du utanför EU- eller EES-länderna, Schweiz eller Storbritannien och bor i Finland?

Om du arbetar i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien men bor i Finland, har du rätt till förmåner från FPA.

Meddela oss om arbetet varar över tre månader. Om arbetet varar mindre än tre månader behöver du inte meddela oss.

Du kan meddela att du arbetar utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Har jag rätt till sjukvård?

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du arbetar utanför EU- eller EES-länderna, Schweiz och Storbritannien, kan FPA inte ge dig handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Med flygpersonal avses här piloter och kabinpersonal.

Är din stationeringsort i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien?

Om du arbetar som flygpersonal i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, har du rätt till det lands sociala trygghet där stationeringsorten ligger. Stationeringsorten är den plats där arbetsperioden i allmänhet börjar och slutar, och där arbetsgivaren inte svarar för inkvarteringen.

Om du bor i ett annat land än det land där din stationeringsort finns, ska du eller din arbetsgivare ansöka om intyg A1 för dig (etk.fi). Intyget ska sökas hos det land där din stationeringsort finns.

Om din stationeringsort är i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, ska du kontakta oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du bor i Finland och din stationeringsort är i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz, ska du ansöka om rätt till vård och till FPA lämna in det intyg om rätt till vård (S1) som beviljats av landet där din stationeringsort finns. Vi registrerar det och ger dig handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in intyg S1 om din stationeringsort är i ett nordiskt land eller i Storbritannien. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Med sjömän avses här personer som arbetar på fartyg.

Arbetar du på ett fartyg som för ett EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens flagg?

Som sjöman omfattas du av den sociala tryggheten i det land vars flagg fartyget för. Det här kallas för flaggbestämmelsen. Om du arbetar på ett fartyg som för ett annat EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens flagg, har du i regel rätt till social trygghet i det landet oavsett var du är bosatt.

Exempel på flaggbestämmelsen

Kaarina arbetar på ett kryssningsfartyg som för estnisk flagg. Kaarina bor i Finland och hennes lön betalas från Estland av kryssningsföretaget. Enligt flaggbestämmelsen omfattas Kaarina av den sociala tryggheten i Estland.

Det finns dock ett undantag till flaggbestämmelsen. Om du bor i det land där företaget som betalar din lön har sin hemort men arbetar på ett fartyg som för ett annat lands flagg, upphör flaggbestämmelsen att gälla. I en sådan situation ska arbetsgivaren ansöka om intyg A1 för dig hos myndigheterna i ditt bosättningsland (Pensionsskyddscentralen i Finland). Då omfattas du av den sociala tryggheten i bosättningslandet.

Exempel på när flaggbestämmelsen åsidosätts

Ville arbetar på ett kryssningsfartyg som för svensk flagg. Ville bor emellertid i Finland och hans lön betalas från kryssningsföretagets kontor i Finland. Då åsidosätts den så kallade flaggbestämmelsen för sjömän och Ville omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Arbetsgivaren måste hos Pensionsskyddscentralen ansöka om ett intyg A1 för Ville. Av intyget framgår det att han omfattas av den sociala tryggheten i Finland (etk.fi).

Arbetar du på ett fartyg som för något annat lands flagg än ett EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens?

Om du arbetar på ett fartyg som inte för ett EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens flagg, kan du i regel få FPA-förmåner om vi bedömer att du bor stadigvarande i Finland.

Om du arbetar på ett fartyg som för ett avtalslands flagg kan du i regel få FPA-förmåner om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt i Finland och förmånen i fråga inte ingår i överenskommelsen om social trygghet.

Om du huvudsakligen bor utomlands kan du inte få FPA-förmåner.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien

Som sjöman har du rätt till sjukvård både i ditt bosättningsland och i det land under vars flagg ditt fartyg seglar.

Om du bor i Finland och arbetar ombord på ett fartyg som för ett annat EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens flagg, omfattas du av sjukförsäkringen i flaggstaten. Då kan du inte använda FPA-kortet. 

Ansök om rätt till vård hos FPA och lämna in till FPA det intyg över rätt till vård (S1) som beviljats av sjukförsäkringsinstitutionen i flaggstaten. Vi registrerar det och ger dig handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader inom den privata hälso- och sjukvården, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Du behöver inte lämna in ett intyg S1 om du arbetar på ett fartyg som för ett nordiskt lands eller brittisk flagg. Du ska i alla fall ansöka om rätt till vård.

Du får ett europeiskt sjukvårdskort från flaggstaten.

Övriga länder

Om du arbetar på ett fartyg som inte för ett EU- eller EES-lands, Schweiz eller Storbritanniens flagg, kan du använda FPA-kortet i Finland om vi bedömer att du bor stadigvarande i Finland. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. 

Om du inte är stadigvarande bosatt i Finland och inte har hemkommun, har du inte rätt att använda FPA-kortet. Utan hemkommun har du endast rätt till brådskande vård i Finland, och vårdkostnaderna kan tas ut av dig i efterhand.

Personer som arbetar i flera länder är personer som upprepade gånger byter sysselsättningsland inom EU- eller EES-området, Schweiz eller Storbritannien, eller växelvis arbetar i olika länder. Sådana personer kan vara anställda vid transportföretag, såsom långtradarchaufförer.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1, kvarstår din rätt till FPA-förmåner medan du arbetar utomlands. Intyg A1 visar vilket lands lagstiftning om social trygghet som tillämpas på dig och till vilket land dina socialförsäkringsavgifter ska betalas.

Vi får automatiskt uppgift om intyg A1 som Pensionsskyddscentralen beviljat. Du behöver alltså inte kontakta oss separat. Visa vid behov upp intyg A1 för myndigheterna i ditt sysselsättningsland eller för dina arbetsgivare.

Läs mer om att arbeta i ett EU-land och om att ansöka om intyg A1 på Pensionsskyddscentralens webbplats (etk.fi).

Har jag rätt till sjukvård?

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1 skickar vi dig ett europeiskt sjukvårdskort. Genom att visa upp det får du medicinskt nödvändig vård i sysselsättningslandet.

Med stipendiater avses här personer som bedriver forskning eller konstnärligt arbete med stöd av finska stipendier och som har en LFöPL-försäkring. Också påbyggnadsstudier kan avläggas med stöd av stipendium. Läs om LFöPL-försäkringen (lpa.fi).

Har jag rätt till förmåner?

EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet

Om du får ett finskt stipendium eller är LFöPL-försäkrad och du utför forskningsarbete eller konstnärligt arbete i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, ska du för perioden med arbete som finansieras med stipendium ansöka om intyg A1 hos Pensionsskyddscentralen (etk.fi). På basis av intyget kan du fortfarande få FPA-förmåner om du har haft rätt till förmåner innan du flyttade utomlands. Vi får automatiskt uppgift om intyg som Pensionsskyddscentralen beviljat.

Övriga länder

Om du får ett finskt stipendium och FPA-förmåner och du utför forskningsarbete eller konstnärligt arbete i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz, i Storbritannien eller i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, ska du meddela oss om ditt arbete i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf). Du kan fortfarande få FPA-förmåner om du har haft rätt till dem innan du flyttade utomlands.

Du måste ansöka om LFöPL-försäkring (lpa.fi) för tiden med arbete som finansieras med stipendium.

Utför du forskningsarbete eller konstnärligt arbete utan stipendium?

Om du åker utomlands och finansierar ditt forskningsarbete eller konstnärliga arbete på något annat sätt än som LFöPL-försäkrad stipendiat ska du kontakta oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Om du arbetar på ett universitet och din arbetsgivare skickar dig utomlands för att arbeta, läs då mer om situationen för utstationerade arbetstagare.

Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien

Om Pensionsskyddscentralen beviljar dig intyg A1 får du ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Genom att visa upp det får du medicinskt nödvändig vård i sysselsättningslandet.

Om du arbetar över ett (1) år i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du ansöka om rätt till vård hos FPA. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1) kan du registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i sysselsättningslandet. Om du arbetar i Norden eller i Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien.

Du får all den vård du behöver i ditt sysselsättningsland till priset av den lokala klientavgiften enligt lagstiftningen i landet.

När du ansöker om rätt till vård kan du också få handlingen Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, om du inte har hemkommun i Finland. Intyget ger dig rätt att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften. Du kan också få ersättning för sådana kostnader för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resekostnader i samband med sjukvård som uppstått i Finland.

Om du inte är LFöPL-försäkrad

Om du inte har en LFöPL-försäkring och inte får ett intyg A1 från Pensionsskyddscentralen, får du medicinskt nödvändig sjukvård med det europeiska sjukvårdskortet.

Övriga länder

Du får sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt sysselsättningsland. Mer information får du från socialförsäkrings- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland kan du använda FPA-kortet. Om du fortfarande har hemkommun får du sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du saknar hemkommun i Finland har du bara rätt till brådskande vård. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Har du arbete utöver ditt forskningsarbete eller konstnärliga arbete?

Om du utöver ditt forskningsarbete eller konstnärliga arbete utför något annat arbete i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, har du i regel rätt till social trygghet i sysselsättningslandet. Du kan vanligtvis inte få FPA-förmåner samtidigt. Meddela Pensionsskyddscentralen om att arbetet inleds (etk.fi). Meddela också FPA om arbete du utför i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz antingen i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Om du utöver ditt forskningsarbete eller konstnärliga arbete utför något annat arbete i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, har du i regel rätt till FPA-förmåner. En förutsättning för att få förmåner är att ditt forskningsarbete eller konstnärliga arbete är din huvudsyssla. 

Praktikanter och au pairer flyttar i regel utomlands för att arbeta en kort tid.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Huruvida du kan få FPA-förmåner som praktikant eller au pair påverkas av destinationslandet, utlandsvistelsens längd och lönebeloppet. Om vi bedömer att du stadigvarande har flyttat utomlands kan du inte längre få förmåner från FPA.

Ofta är arbetet som praktikanter eller au pairer utför utomlands kortvarigt och för det betalas en så låg lön att du fortfarande kan få FPA-förmåner.

Om du är praktikant eller au pair i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien och ditt arbete uppfyller minimikraven gällande arbetstid och lön, börjar du omfattas av den sociala tryggheten i sysselsättningslandet. Då kan du inte få förmåner från FPA. Du får mer information om minimikraven gällande arbetstid och lön från socialförsäkringsmyndigheterna i landet i fråga.

Om du åker som praktikant eller au pair till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien för mer än sex månader upphör din rätt till FPA-förmåner dagen du flyttar.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Om du får FPA-förmåner eller har ett europeiskt sjukvårdskort ska du meddela oss i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf) att du arbetar i ett annat land.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du åker som praktikant eller au pair till ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien avgör ditt sysselsättningsland hurdan sjukvård du får. Då har du inte rätt att använda FPA-kortet eller ett europeiskt sjukvårdskort som beviljats av Finland. 

Om du är praktikant eller au pair i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, svarar du själv för sjukvårdskostnader som uppkommit utomlands. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA.

Läs mer om hur du kan få sjukvård under din utlandsvistelse.

Med arbetssökande avses här personer som är arbetslösa eller har deltidsarbete och söker arbete i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Om du har en arbetslöshetsförmån i Finland kan du i vissa situationer fortfarande få arbetslöshetsförmånen när du söker arbete i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Läs mer om huruvida du kan få arbetslöshetsförmåner under din utlandsvistelse.

Längden på din vistelse utomlands inverkar på om du kan få andra FPA-förmåner utomlands. Om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt utomlands kan du inte längre få förmåner från FPA.

Har jag rätt till sjukvård?

Du har rätt till medicinskt nödvändig vård i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz och i Storbritannien när du visar upp det europeiska sjukvårdskortet.

Om du åker utomlands för att söka arbete lönar det sig att beställa det europeiska sjukvårdskortet i god tid innan du åker.

Åker du utomlands som studerande?

Med studerande avses här personer som åker utomlands som utbytesstuderande eller examensstuderande.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

När du studerar utomlands kan du i regel få FPA-förmåner även om dina studier varar mer än sex månader. Förutsättningen är att du har haft rätt till FPA-förmåner redan innan studierna utomlands. 

Dessutom måste studierna

  • vara på heltid 
  • leda till ett yrke eller en examen
  • bedrivas vid en läroanstalt som står under offentlig tillsyn.

Du kan få FPA-förmåner så länge som studierna, forskningsarbetet eller det konstnärliga arbetet utomlands bedrivs på heltid. Läs mer om studiestöd för studier utomlands.

Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Om du får studiestöd och åker utomlands som utbytesstuderande ska du meddela oss om att du åker genom att göra en anmälan om ändring av studiestödet i MittFPA eller på blankett OT 15r (pdf).

Om du åker utomlands som examensstuderande får vi information om att du åker när du ansöker om studiestöd för studier utomlands i MittFPA eller på blankett OT 3r (pdf).

Läs om hur du ska göra om du inte får studiestöd när du åker utomlands.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du studerar i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien får du medicinskt nödvändig sjukvård med det europeiska sjukvårdskortet.

Om du studerar i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, svarar du själv för dina sjukvårdskostnader. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA.

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Arbetar du under studierna?

Om du vid sidan av dina studier arbetar i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien har du i regel rätt till social trygghet i sysselsättningslandet. Då kan du i regel inte få stöd från FPA. Studiestödet kan dock fortsätta trots att du börjar arbeta, om din årsinkomstgräns inte överskrids.

Meddela alltid FPA om arbete som du utför i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien antingen i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Om du vid sidan av studier eller forskningsarbete arbetar utanför EU- och EES-länderna, Schweiz och Storbritannien, har du i regel rätt till FPA-förmåner om arbetet är på deltid.

Har du pension och åker utomlands?

Med pensionstagare avses här personer som får arbetspension eller folkpension från Finland.

Vad måste jag göra när jag åker utomlands?

Om du får FPA-förmåner eller har ett europeiskt sjukvårdskort, ska du anmäla att du åker utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Åker du tillfälligt till ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien? 

Om du vistas tillfälligt i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du i regel få FPA-förmåner, till exempel folkpension som beviljas av FPA. Du får närmare information om FPA-förmåner på fpa.fi eller genom att ringa oss.

Har jag rätt till sjukvård?

Du får medicinskt nödvändig sjukvård i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz och i Storbritannien, om du har ett europeiskt sjukvårdskort. För vården betalar du då bara den lokala klientavgiften.

Flyttar du stadigvarande till ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du flyttar stadigvarande till ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, upphör din rätt till de flesta FPA-förmåner dagen du flyttar. Du kan ändå fortfarande få folkpension som beviljats av FPA.

Regeringen föreslår att utbetalningen av folkpensioner till andra EU-och EES-länder, Schweiz och Storbritannien ska upphöra 1.2.2025

Regeringen föreslår att de folkpensioner som FPA betalar till pensionstagare som är bosatta utomlands i länder som tillämpar EU-förordningar ska upphöra 1.2.2025. Ändringen kan också inverka på vilket land som ansvarar för pensionstagarnas sjukvårdskostnader och på rätten till vårdbidrag för pensionstagare.

Läs mer

Har jag rätt till sjukvård?

När du gör en anmälan om flyttning utomlands utreder vi om du har rätt till sådan sjukvård i bosättningslandet vars kostnader Finland svarar för. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1), ska du lämna in intyget för registrering till sjukförsäkringsinstitutionen i det nya bosättningslandet. Vi skickar dig också ett europeiskt sjukvårdskort för pensionstagare.

Om du bor i Norden eller Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien.

Med pensionstagares europeiska sjukvårdskort får du all den sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland som du behöver mot en klientavgift. Du får ersättning för kostnaderna för privata hälso- och sjukvårdstjänster, läkemedelsinköp och resor i samband med sjukvård.

Åker du tillfälligt någon annanstans än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du i högst sex månader vistas tillfälligt någon annanstans än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien kan du i regel få FPA-förmåner, till exempel folkpension. Om du upprepade gånger vistas kortare tid än sex månader någon annanstans än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, har du inte rätt att få FPA-förmåner.

Har jag rätt till sjukvård?

Du måste själv betala sjukvårdskostnaderna i vistelselandet. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA.

Flyttar du stadigvarande till något annat land än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien?

Om du flyttar stadigvarande till något annat land än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och får folkpension som beviljats av FPA, läs mer om hur pensionen betalas till ett annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och till ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet. Din rätt till andra FPA-förmåner upphör den dag du flyttar.

Har jag rätt till sjukvård?

Du måste själv betala sjukvårdskostnaderna. Du kan inte få ersättning för kostnaderna från FPA.

Flyttar du utomlands som familjemedlem?

Med familjemedlem avses här en partner som är äkta make eller sambo eller part i ett registrerat partnerskap. Också minderåriga barn som bor i samma hushåll är familjemedlemmar.

Om du är familjemedlem till en utsänd arbetstagare, en diplomat, en anställd vid en beskickning eller en offentligt anställd, läs anvisningarna för utsända arbetstagares familjemedlemmar.

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Möjligheten att få förmåner påverkas i synnerhet av om du är stadigvarande bosatt utomlands. Om vi bedömer att du är stadigvarande bosatt utomlands kan du inte längre få förmåner från FPA. Vår bedömning av om ditt boende är stadigvarande påverkas också av hur vi bedömer den persons flyttning utomlands hos vem du bor eller med vem du flyttade.

Vissa persongrupper, till exempel studerande och utsända arbetstagare, kan få FPA-förmåner under sin utlandsvistelse trots att de vistas utomlands länge. Om du flyttar med en sådan person har även du som familjemedlem rätt till FPA-förmåner under utlandsvistelsen. 

Beakta att endast sådana familjemedlemmar som har haft rätt till FPA-förmåner redan innan flytten kan få FPA-förmåner under sin utlandsvistelse. Den här regeln gäller dock inte barn som föds utomlands.

Om du flyttar som familjemedlem till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, kan du i regel få FPA-förmåner om den person som var orsaken till flyttningen utomlands kan få FPA-förmåner. Om du börjar arbeta i något av de här länderna ändras din situation och då omfattas du av den sociala tryggheten i sysselsättningslandet. Då kan du inte längre få förmåner från FPA. 

Meddela oss att du flyttar utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf). Meddela också om du börjar arbeta utomlands.

Om du har minderåriga barn som flyttar med dig och vars vårdnadshavare du är, ska du även meddela deras flyttning i din anmälan.

Har jag rätt till sjukvård?

Om du flyttar utomlands avgör ditt nya bosättningsland hurdan sjukvård du kan få. Din rätt att få sjukvård kan också påverkas av livssituationen för den person hos vem du bor eller med vem du flyttade. Innan du flyttar lönar det sig att i god tid ta reda på hur du kan få sjukvård i ditt nya bosättningsland.

Om du har hemkommun i Finland har du rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du inte längre har hemkommun i Finland, men du har rätt till FPA-förmåner och bor i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, kan du be FPA utreda om du har rätt till vård i Finland.

Om du saknar hemkommun och bor i något annat land än i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien, har du endast rätt till brådskande sjukvård i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand.

Med familjemedlem till en utsänd arbetstagare avses här en partner som är äkta make eller sambo eller part i ett registrerat partnerskap. Också minderåriga barn som bor i samma hushåll är familjemedlemmar.

Dessa anvisningar gäller också dig som är familjemedlem till

Har jag rätt till förmåner från FPA?

Som en familjemedlem som bor i samma hushåll som en utsänd arbetstagare kan du i regel få FPA-förmåner under utstationeringen. 

Endast sådana familjemedlemmar som har haft rätt till FPA-förmåner redan innan flytten kan få FPA-förmåner när de bor utomlands. Den här regeln gäller dock inte barn som föds utomlands.

Om du börjar arbeta i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien ändras din situation och då omfattas du av den sociala tryggheten i sysselsättningslandet. Då kan du inte längre få förmåner från FPA. 

Meddela oss att du flyttar utomlands i MittFPA eller på blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf). Meddela också om du börjar arbeta utomlands.

Om du har minderåriga barn som flyttar med dig och vars vårdnadshavare du är, ska du även meddela deras flyttning i din anmälan.

Har jag rätt till sjukvård?

EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort får du som familjemedlem till en utsänd arbetare medicinskt nödvändig sjukvård i ditt nya bosättningsland. För vården betalar du då bara den lokala klientavgiften.

Om du som familjemedlem till en utsänd arbetstagare bor utomlands i mer än ett (1) år, ska du ansöka om rätt till vård från FPA. Om vi beviljar dig ett intyg över rätt till vård (S1) kan du registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i bosättningslandet. Efter det får du all den vård du behöver i ditt bosättningsland till priset av den lokala klientavgiften enligt lagstiftningen i landet.

Om du bor i Norden eller i Storbritannien behöver du i regel inte intyg S1, eftersom det inte används mellan Finland och de nordiska länderna eller mellan Finland och Storbritannien. 

När du besöker Finland kan du få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården mot klientavgiften. Om du inte har hemkommun ska du ansöka om rätt till vård hos FPA.

Övriga länder

Om du som familjemedlem till en utsänd arbetstagare flyttar till något annat land än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, får du sjukvård enligt lokala lagar och regler i ditt nya bosättningsland. Mer information får du från social- och hälsovårdsmyndigheterna i landet i fråga.

När du besöker Finland får du i regel endast brådskande vård om du saknar hemkommun i Finland. Kostnaderna för vården kan tas ut av dig i efterhand. Om du har hemkommun har du rätt till vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland till priset av klientavgiften.

Om du flyttar till Quebec kan det finnas undantag i din sjukvård. Kontakta då oss per telefon på numret 020 634 0300020 634 0300.

Stämde ingen av dessa situationer överens med din situation?

Du kanske flyttar eller åker utomlands av andra skäl. Meddela då FPA att du åker och kontakta oss vid behov.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Har du frågor?

Ring FPA:s kundtjänst.

020 634 0300
020 634 0300

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

Senast ändrad 15.11.2024