Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke
Tällä sivulla:
Jos työkykysi on heikentynyt sairauden tai vamman takia pitkäaikaisesti, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Yleensä näitä voidaan myöntää vasta kun olet saanut noin vuoden ajan sairauspäivärahaa.
Muutoksia kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen alaikärajaan
Kelan kuntoutustuen, työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutusrahojen ja sairauspäivärahojen alaikärajat nousevat 16 vuodesta 18 vuoteen vuoden 2025 alussa. Muutokset eivät koske nykyisiä tuen saajia. Lue lisää kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen ikärajojen muutoksista.
Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke
Työkyvyttömyyseläke voi olla määräaikainen tai toistaiseksi jatkuva.
- Määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä kutsutaan kuntoutustueksi. Tavoitteena on, että hoidon ja kuntoutuksen jälkeen palaat kuntoutustuelta töihin tai opiskelemaan.
- Jos työkykysi ei kuitenkaan hoidon tai kuntoutuksen aikana palaudu tai parane, sinulla saattaa olla oikeus toistaiseksi jatkuvaan työkyvyttömyyseläkkeeseen.
Kuka maksaa kuntoutustukea ja työkyvyttömyyseläkettä?
Kuntoutustukea ja työkyvyttömyyseläkettä voi maksaa joko työeläkelaitos tai Kela tai molemmat.
Työeläkelaitos
- maksaa sinulle kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä työeläkkeenä tekemäsi työn ja yrittäjätoiminnan perusteella
- voi myöntää sinulle työkyvyttömyyseläkkeen, jos et ole vielä vanhuuseläkeikäinen (työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää, jos olet vähintään 17-vuotias).
Selvitä oma työeläkelaitoksesi (työeläke.fi).
Kela
- voi maksaa työkyvyttömyyseläkettä kansaneläkkeenä, jos työeläkkeesi on jäänyt pieneksi tai sitä ei ole kertynyt lainkaan
- voi maksaa kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä, jos olet 18–64-vuotias. Jos olet syntynyt ennen 1.1.2009, alaikäraja on 16 vuotta.
Kuntoutustuki ei ole sama kuin kuntoutusraha
Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Kuntoutusrahaa taas voit saada, kun olet kuntoutuksessa. Kuntoutustukea ja kuntoutusrahaa ei voi saada samaan aikaan.
Miten toimia, kun työkyky on heikentynyt?
Jos työkyvyttömyys kestää alle vuoden, voit saada Kelasta sairauspäivärahaa. Kela maksaa sitä yleensä enintään 300 arkipäivältä eli noin vuoden ajan.
Kun olet saanut sairauspäivärahaa 150 arkipäivältä, saat Kelasta kirjeen työkyvyn tukemisesta ja toimeentulon turvaamisesta.
Keskustele lääkärisi kanssa, voidaanko kuntoutuksella tukea työkykyäsi. Jos lääkärisi arvioi, että voisit hyötyä kuntoutuksesta, hän kirjoittaa sinulle siitä lääkärinlausunnon. Kuntoutusta järjestävät työeläkelaitokset, Kela ja vakuutusyhtiöt. Voit tiedustella lääkäriltäsi tai Kelasta, kenen järjestämää kuntoutusta voit hakea.
Jos lääkäri suosittelee sinulle Kelan kuntoutusta, tutustu eri kuntoutusvaihtoehtoihin. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi ammatillinen kuntoutusselvitys, koulutus, kuntoutuskurssi tai psykoterapia.
Yleensä saat ensin sairauspäivärahaa, jota voit saada noin vuoden ajan. Jos työkyvyttömyytesi jatkuu vielä tämän jälkeenkin, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä.
Kuntoutustuen eli määräaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen aikana voit osallistua hoitoon ja kuntoutukseen.
Jos työkykysi ei hoidon tai kuntoutuksen aikana palaudu tai parane, sinulla saattaa olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen.
Ilmoittaudu hyvissä ajoin työttömäksi työnhakijaksi, jos oikeutesi sairauspäivärahaan päättyy tai jos työkyvyttömyyseläkettä ei myönnetä. Voit hakea työttömyystukea joko työttömyyskassasta tai Kelasta.
Jos haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä ja oikeutesi sairauspäivärahaan päättyy ennen kuin saat eläkepäätöksen tai jos eläkettä ei myönnetä, voit hakea työttömyystukea. Työttömyystuki turvaa toimeentulosi myös, jos kuntoutustuen maksaminen on päättynyt, mutta jatkohakemuksesi käsittely on kesken. Ilmoittaudu tällöinkin ajoissa työnhakijaksi.
Jos sinulla on työsuhde voimassa ja eläkehakemuksesi on hylätty sillä perusteella, että sinut on katsottu työkykyiseksi, voit saada työttömyystukea siihen saakka, kunnes eläkepäätöksesi on lainvoimainen.
Jos sinulla on työsuhde voimassa ja eläkehakemuksesi on hylätty sillä perusteella, että sinut on katsottu työkykyiseksi, voit saada työttömyystukea siihen saakka, kunnes eläkepäätöksesi on lainvoimainen.
Miten Kela arvioi työkykyä?
Kun haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä, Kela arvioi työ- ja toimintakykyäsi lääkärinlausunnon ja hakemuksesi tietojen perusteella. Arvio tehdään kansaeläkelain määritelmän mukaisesti. Se tarkoittaa, että sairauden tai vamman on estettävä sellainen työnteko, joka turvaisi sinulle kohtuullisen toimeentulon. Kohtuullisena toimeentulona pidetään täyden takuueläkkeen määrää 986,30 e/kk.
Vaikka sinulla olisi diagnosoitu sairaus ja lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä, et välttämättä ole kansaneläkelain tarkoittamalla tavalla työkyvytön. Kun haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä, jäljellä olevaa työkykyäsi arvioidaan suhteessa paitsi siihen työhön, jota olet tehnyt, myös sellaiseen muuhun työhön, joka turvaisi sinulle kohtuullisen toimeentulon. Ratkaisussa otetaan huomioon myös ikäsi, ammattisi, koulutuksesi sekä se, onko sinulla vielä mahdollisuuksia kuntoutua.
Kuntoutustuessa ja työkyvyttömyyseläkkeessä työkyvyn määritelmä on siis erilainen kuin sairauspäivärahassa. Sairauspäivärahassa työkykyä arvioidaan pelkästään suhteessa siihen työhön, jota olet tehnyt, tai siihen läheisesti verrattavaan työhön.
Voitko saada kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä?
Voit saada kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä Kelasta, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- Sairaus tai vamma estää työnteon, joka turvaa kohtuullisen toimeentulosi. Kohtuullisena toimeentulona pidetään täyden takuueläkkeen määrää 986,30 e/kk. Kela arvioi, miten sairaus tai vamma vaikuttaa työkykyyn.
- Olet 18–64-vuotias. Jos olet syntynyt ennen 1.1.2009, alaikäraja on 16 vuotta.
- Sinulla on lääkärinlausunto (B-lausunto) työkyvyttömyydestä sekä hoito- tai kuntoutussuunnitelma. Hoito- tai kuntoutussuunnitelma voi olla myös erillinen liite.
- Asut tai olet asunut Suomessa vähintään 3 vuoden ajan sen jälkeen, kun olet täyttänyt 16 vuotta. Jos olet asunut Suomessa vähintään vuoden, myös toisissa EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa karttunutta vakuutusaikaa voidaan lukea hyväksesi. Vaatimuksen ei kuitenkaan tarvitse täyttyä, jos työkyvyttömyytesi on alkanut Suomessa asuessasi ennen kuin olet täyttänyt 19 vuotta tai jos olet saanut aiemmin alle 16-vuotiaan vammaistukea.
- Et saa lainkaan työeläkettä tai saat sitä vähemmän kuin
- 1617,13 e/kk, jos asut yksin
- 1449,13 e/kk, jos olet avio- tai avoliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.
- Olet pysyvästi sokea tai liikuntakyvytön. Työkyvyttömyyseläkkeen saaminen edellyttää, etteivät muut eläketulot ylitä Kelan tulorajaa.
Jos olet alle 20-vuotias, Kela selvittää ensin, olisiko sinulla mahdollisuuksia kuntoutua ja saada joko nuoren kuntoutusrahaa tai ammatillisen kuntoutuksen perusteella kuntoutusrahaa.
Voit saada kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä vain, jos
- ammatillinen kuntoutus ja nuoren kuntoutusraha ei Kelan selvitysten perusteella ole mahdollinen
- ammatillinen kuntoutus on keskeytynyt sairauden vuoksi tai päättynyt tuloksettomana.
Jos sinulle myönnetään kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke, lapsilisä ja mahdollinen vammaistuki lakkaavat. Vammaistuen tilalle voit hakea eläkettä saavan hoitotukea.
Työkykysi ja oikeutesi kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen arvioidaan uudestaan, jos työkykysi palautuu, paranet tai opiskelet uuden ammatin.
Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä, se muutetaan ilman hakemusta vanhuuseläkkeeksi, kun täytät 65 vuotta. Eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi syntymäpäivääsi seuraavan kuukauden alusta.
Kuinka paljon voit saada kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä?
Voit saada kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä Kelasta, jos työeläkkeesi on pieni. Työeläkkeesi ja muut eläketulosi vaikuttavat kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään.
* Parisuhteella tarkoitetaan avo- tai avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.
Täyden määrän voit saada vain silloin, jos sinulla ei ole ollenkaan muita eläkkeitä tai jos niiden yhteismäärä ennen verojen vähentämistä on enintään 66,29 e/kk. Jos sinulla on enemmän eläketuloja, Kelan kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke pienenee tai sitä ei jää maksettavaksi.
Jos kuntoutustukesi tai työkyvyttömyyseläkkeesi on vähemmän kuin 7,97 e/kk, kuntoutustukea ja työkyvyttömyystukea ei makseta.
Lue, mitkä tulot vaikuttavat kuntoutustukeen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään.
Myös työstä saamasi palkka voi vaikuttaa kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään.
Kuntoutustuesta ja työkyvyttömyyseläkkeestä menee veroa.
Voit halutessasi arvioida kuntoutustuen tai työkyvyttömyyseläkkeen määrän laskukaavalla tai pyytää arvion eläkkeesi suuruudesta soittamalla palvelunumeroomme 020 692 202.
Täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä vähennetään puolet siitä määrästä, joka jää jäljelle, kun työeläkkeistä vähennetään täyteen työkyvyttömyyseläkkeeseen oikeuttava eläkkeiden määrä. Laskukaavassa työeläke otetaan huomioon bruttomääräisenä eli ennen verojen vähentämistä.
Laskukaava yksin asuvalle: 783,41 e – (työeläkkeet – 66,29 e): 2
Laskukaava parisuhteessa olevalle: 699,42 e – (työeläkkeet – 66,29 e) :2
Laskukaavat eivät päde, jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla.
Kun haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä, ilmoita kaikki ne maat, joissa olet asunut, työskennellyt tai opiskellut.
Ulkomailla asumasi aika voi pienentää eläkettäsi, jos olet asunut Suomessa vähemmän kuin 80 % ajasta 16 ikävuoden ja eläkkeen alkamisen välillä.
Kysy Kelan kansainvälisten asioiden keskuksesta lisää siitä, miten ulkomailla asuttu aika vaikuttaa eläkkeeseesi.
Kela tekee vuosittain kansaneläkkeeseen indeksitarkistuksen. Kuntoutustukesi tai työkyvyttömyyseläkkeesi voi silloin suurentua tai pienentyä.
Sinun ei tarvitse tehdä mitään indeksitarkistuksen vuoksi, vaan Kela muuttaa määrän automaattisesti.
Maksupäivä
Jos pankit ovat kiinni maksupäivänä, eläke maksetaan edeltävänä aukiolopäivänä.
Jos muutat pysyvästi ulkomaille, Kela voi tietyissä tilanteissa edelleen maksaa sinulle kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä.
Jos asut ulkomailla, ilmoita ulkomaisen pankkisi IBAN-tilinumero ja BIC-koodi kirjallisesti Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. Ilman tilinumeroa eläkettä ei voida maksaa.
Miten muut eläkkeet ja tulot vaikuttavat kuntoutustukeen ja työkyvyttömyyseläkkeeseen?
Lähes kaikki työeläkkeet ja muut jatkuvat eläkkeet vaikuttavat kuntoutustukeen ja työkyvyttömyyseläkkeeseen. Ne otetaan huomioon bruttomääräisinä eli veroja vähentämättä. Yleensä myös ulkomailta saadut eläkkeet ja korvaukset pienentävät kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrää.
- työeläkkeet, esimerkiksi vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke ja perhe-eläkkeet
- vapaaehtoiset lisäeläkkeet ja perhe-eläkkeet, jos ne perustuvat työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjä- tai luottamustoimintaan
- lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava tapaturmaeläke, perhe-eläke, elinkorko ja huoltoeläke
- lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava kuntoutusraha
- lakisääteisen liikennevakuutuksen perusteella maksettava työkyvyttömyyseläke ja perhe-eläke
- lakisääteisen liikennevakuutuksen perusteella maksettava ansionmenetyskorvaus
- sotilasvammalain perusteella maksettava huoltoeläke
- maatalousyrittäjien luopumistuen perusmäärä
- ulkomailta maksettavat eläkkeet ja korvaukset.
Kuntoutusraha ja ansionmenetyskorvaus alkavat pienentää työkyvyttömyyseläkettä vasta vuoden kuluttua siitä, kun tapaturma tai liikennevahinko on sattunut.
Työnteko tai yrittäjyys voivat vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeen määrään.
- pääomatulot tai omaisuus
- puolison tulot tai omaisuus
- työeläke, joka on karttunut opiskelusta tai lapsenhoidosta
- työeläkkeen lykkäyskorotus
- työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotus.
Näin haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä
- Hae kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä OmaKelassa, jos sinulle ei ole kertynyt työeläkettä tai työeläkkeesi määrä jää alle Kelan tulorajan. Voit hakea samalla hakemuksella työeläkettä, jos sinulle on kertynyt sitä pienikin määrä.
- Työeläkelaitosten kuntoutustuesta ja työkyvyttömyyseläkkeestä saat tietoa oman työeläkelaitoksesi sivuilta. Jos et tiedä omaa työeläkelaitostasi, voit selvittää sen työeläke.fi-sivustolta.
- Ota liitteistä kuvat ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi
- enintään 6 kk vanha lääkärinlausunto B ja muut terveydentilaasi kuvaavat selvitykset
- hoitotahon laatima hoito- tai kuntoutussuunnitelma, joka voi sisältyä lääkärinlausuntoon tai olla erillisenä liitteenä
- liite TM MelaKela 1801 (pdf), jos olet maatalousyrittäjä
- liite U Etk/Kela 7110 (pdf), jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla.
Jos haet kuntoutustukeen jatkoa, toimita Kelaan uusi lääkärinlausunto. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä, sillä kuntoutustuen jatkuminen ratkaistaan lääkärinlausunnon perusteella.
OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Työkyvyttömyyseläke EtkKela 7002 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Huomaa, että asiasi tulee nopeammin vireille, jos lähetät hakemuksen OmaKelassa.
Jos sinun on hankala hoitaa Kela-asioitasi, voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi. Jos haluat käydä asioita rauhassa läpi Kelan asiantuntijan kanssa, varaa aika Kelan puhelinpalveluun.
Muista nämä, kun haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä
Täytä hakemus ajoissa, sillä kuntoutustukea ja työkyvyttömyyseläkettä voidaan pääsääntöisesti maksaa takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.
Jos hakemustasi ei ole vielä ratkaistu silloin, kun sairauspäiväraha tai sairausajan palkanmaksu päättyy eikä työhön paluu onnistu tai kuntoutustuki- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesi hylätään, toimi seuraavasti:
- Ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi kotikuntasi työllisyyspalveluihin Työmarkkinatorilla (tyomarkkinatori.fi). Työnhakua ei saa takautuvasti voimaan. Pidä työnhaku voimassa.
- Ilmoita hakevasi kokoaikatyötä. Vain kokoaikatyötä hakevalla työnhakijalla on oikeus työttömyystukeen. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva työnhakija taas voi halutessaan hakea osa-aikatyötä.
- Ilmoittaudu työnhakijaksi myös siinä tapauksessa, että sinulla on voimassa oleva työsuhde. Toimita lisäksi Kelaan tai työttömyyskassaan työnantajan todistus siitä, ettei työnantaja pysty tarjoamaan sinulle työkykyäsi vastaavaa työtä.
Jos Kela tai työeläkelaitoksesi hylkää kuntoutustuki- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesi, voit selvittää, pystytkö palaamaan töihin tai onko sinulla oikeus työttömyystukeen. Voit myös hakea ammatillista tai lääkinnällistä kuntoutusta. Kielteisestä päätöksestä on myös mahdollista tehdä valitus.
Jos sinulla on työsuhde voimassa ja eläkehakemuksesi on hylätty sillä perusteella, että sinut on katsottu työkykyiseksi, voit saada työttömyystukea siihen saakka, kunnes eläkepäätöksesi on lainvoimainen.
Ilmoita muutoksista, jotka vaikuttavat kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen
Muista ilmoittaa Kelaan elämäntilanteesi muutoksista, jotta kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoita Kelaan, jos
- aloitat työn, josta ansaitset enemmän kuin 986,30 e/kk
- terveydentilasi tai työkykysi paranee
- valmistut koulutuksesta
- kuntoutuksesi keskeytyy
- alat saada jotakin muuta korvausta tai eläkettä Suomesta tai ulkomailta tai niiden määrä muuttuu
- perhesuhteesi muuttuvat
- muutat ulkomaille tai oleskelet ulkomailla yli 3 kuukautta.
Jos et ilmoita muutoksista, sinulle voidaan maksaa tukea aiheettomasti. Silloin tukea joudutaan perimään myöhemmin takaisin.
Tarkista myös, miten muuttunut tilanteesi vaikuttaa muihin Kelan maksamiin tukiin.
Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä ja hyödyntää tietoja asiasi käsittelyssä. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja.
Ilmoita muutoksista OmaKelassa.
Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa muutoksesta eläkeläisten palvelunumeroon 020 692 202.
Voit myös täyttää lomakkeen ja postittaa sen Kelaan. Jos ilmoituksesi koskee
- perhesuhteissa tapahtuneita muutoksia, käytä tarkistushakemuslomaketta E 285 (pdf)
- muita muutoksia (esimerkiksi terveydentila, ammatti tai koulutus), käytä työkyvyttömyyseläkkeen tarkistuslomaketta EV 267 (pdf).
Työnteko ja opiskelu kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä
Palkallinen työnteko voi vaikuttaa kuntoutustukesi ja työkyvyttömyyseläkkeesi maksamiseen. Opiskelu taas ei vaikuta niiden maksamiseen.
Työnteko kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä
Voit ansaita kuntoutustuella tai työkyvyttömyyseläkkeellä enintään 986,30e/kk. Jos ansaitset enemmän, työkyvyttömyyseläkkeesi maksu jätetään lepäämään eli keskeytetään. Muista tällöin
- ilmoittaa työnteostasi Kelaan
- selvittää omasta työeläkelaitoksestasi, miten työnteko vaikuttaa työeläkelaitoksen maksamaan työkyvyttömyyseläkkeeseesi.
Työnteko vaikuttaa myös
- takuueläkkeeseen (jos saat takuueläkettä, voit ansaita enintään 986,30 e/kk)
- eläkkeensaajan asumistuen määrään sekä verotukseesi.
Jos kuntoutustukesi tai työkyvyttömyyseläkkeesi maksu keskeytetään, myös eläkettä saavan hoitotuki keskeytetään. Joissain tapauksissa voit kuitenkin saada Kelasta hoitotuen tilalle ylintä vammaistukea.
Jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty pysyvän sokeuden tai liikuntakyvyttömyyden vuoksi, työskentelysi ei vaikuta työkyvyttömyyseläkkeeseen. Takuueläkkeeseesi työskentely kuitenkin vaikuttaa.
Jos työstä saamasi tulot ylittävät ansiorajan 3 peräkkäisen kuukauden aikana, eläkkeesi jätetään lepäämään eli sen maksu keskeytetään. Tällöin maksu keskeytetään heti ensimmäisen kuukauden alusta, jolloin työtulojesi määrä ylittää 986,30 e/kk. Kela perii liikaa maksetut eläkkeet takaisin.
Eläkkeen maksaminen keskeytetään vähintään 3 kuukaudeksi ja enintään 2 vuodeksi. Eläke voidaan jättää lepäämään myös takautuvasti. Muista ilmoittaa työstä saamistasi tuloista, ennen kuin aloitat työt.
Esimerkki
Eero on työkyvyttömyyseläkkeellä, ja hän saa töitä. Eero aloittaa työnteon 1.8., ja työsopimus jatkuu toistaiseksi. Eeron palkka on 1 200 e/kk eli enemmän kuin työkyvyttömyyseläkkeen ansioraja 986,30 e/kk.
Eero ilmoittaa Kelaan, että hän aloittaa työt. Kela keskeyttää työkyvyttömyyseläkkeen maksun heti 1.8. alkaen.
Työhön paluu eläkkeeltä
Kun kuntoutustukesi tai työkyvyttömyyseläkkeesi maksu on ollut keskeytettynä 2 vuotta ja työsi jatkuu edelleen, työkyvyttömyyseläkkeesi päättyy.
Jos työkykysi jälleen heikkenee, voit hakea uudelleen työkyvyttömyyseläkettä. Työkykysi arvioidaan tällöin uudelleen.
Opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä
Voit opiskella kuntoutustuella tai työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos opiskelet uuden ammatin tai yliopistotutkinnon, voit suunnitella työelämään siirtymistä tai palaamista. Siinä sinua tukevat Kela ja kotikuntasi työllisyyspalvelut.
Kun valmistut, ilmoita siitä Kelaan. Kela arvioi, onko sinulla edelleen oikeus kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä
Mitä muuta elämääsi kuuluu?
Ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua palaamaan työelämään sairaudestasi huolimatta
Ammatillista kuntoutusta järjestää Kelan lisäksi myös työeläkelaitos.
Voiko sinulla olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen työeläkelaitoksesta?
Tarvitsetko tukea asumismenoihin?
Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
Romahtaako talous, jos sairastun?
Jos sairaus sekoittaa arjen kuviot ja työt tai opinnot takkuavat, voit saada Kelalta monenlaista tukea (elämässä.fi).